Přípravy na Dětský den na Sobínce a drobné technické problémy s ovládáním bambi vaku vygradovaly k další luxusní minelu, něco co jsem nikdy nezažil a už snad nezažiju.
jak se strhla ta polyamidová páka na servu jako na potvoru prakticky hned po instalaci mechaniky do trupu tak se mi to nechtělo znova vyndávat a vlastně s tím ještě bojuju. Na druhou stranu po dočasné ztrátě AS350 můžu jít nad vodu jenom právě s tím policejním vrtulníkem, ledy bych sundal nádrže z oranžové Helisiky. Tam chci ale ještě vyzkoušet jinou postřikovací směs tam není důvod ten systém demontovat. Je evidentní že hokejka s ovládáním přeskakuje a i když ještě nějakou sílu má, první jasná podmínka je nepřistávat už s podvěšeným bambi vakem ale odpojovat ho před přistáním. Protože právě tím došlo ke stržení té páky. Chtěl jsem to ještě jednou vyzkoušet a nově nastavit potřebné polohy pro náběr a vylití vody což se dělá posunutím ovládací tyčky ve válečku s třmenem a dvěma šroubky M3 proti sobě. Vrtulník se umístí na dřevěnou konstrukci, pod ním je s rezervou místo na práci s vodou. Dělal jsem to snad 10x ale ve středu se to náramně nepovedlo. Nespadl vrtulník což se mi už taky před lety stalo ale spadl mi vysílač. Před dokončením jsem ho nechal velmi chytře položený na stehně že "jenom" dotáhnu imbus ve třmeni a najednou šup a vysílač sletěl úplně ukázkově do kyblíku s čistou vodou............ !!!!
Naštěstí jsem většinu vody při nastavování kdy se voda nalije shora do bambi a pak se zkouší jestli a jak se při zdvihu víka dostane ven, pak ještě co se děje při výkyvu bambi vaku. Finální nastavení je určitý kompromis, Když to zjednoduším tak pro velmi rychlé vylití musí být koncová poloha výš ale pak se stává že při zhoupnutí vaku směrem vpřed se lehce nadzdvihne, někdy i opakovaně pokud to včas nezastavím náklonem heli a v tyhle krátké chvilky se nepatrná nebo i větší malá část vody ztratí.
Vysílač zahučel do vody horní částí se sklopenou anténou, celou sestavou vypínačů až zhruba po střed kniplů, barevný displej ne. Bleskově jsem ho vytáhl a několikrát se snažil intenzívně vyklepat vodu ven, vzápětí jsem ho vypnul ale to že zůstaly jemně svítit červená i modrá dioda nevěstilo nic skvělého takže jsem rychle odpojil i Lion baterii. Bezva, nic horšího se stát snad nemohlo. Rozebral jsem co šlo, s vrškem jsem si neporadil a nezbylo než pracovat s tím co je. Použít kompresor o kterém mi pak jeden kamarád psal mě nenapadlo, vzal jsem fén ale velmi rychle mě napadlo že bych to měl radši odvézt do RC servisu k panu Hnízdilovi. Byla středa kry přijímá a vydává zakázky, není na co čekat.
Byl jsem tam před pár dny pro nový RC spínač co mi ogrilovaly plameny od dvoučlánku tak se ptal jestli s ním není nějaký problém. Když jsem se pochlubil proč jedu, asi si říkal jestli dobře slyší a říkal Jak – utopil ? To snad přece nejde ........ No - jde to, já umím leccos....

. Pak jsem ho akorát poprosil aby ho pokud možno neresetoval protože nemám zálohy posledních nastavení modelů a s tím že se mi do týdne ozve jsem odjel.
Teď už se mi to píše s humornou nadsázkou protože po dvou dnech jsem si ho u něj vyzvedl a vysílač je v pořádku. Nějakou metodu vysušení má, připojil ho napřed na stabilizovaný zdroj s malým proudem a vysílač s odběrem 200mA v pohodě naběhl. Doma jsem ho zkompletoval a vložil baterii, normálně chodí. Čistě preventivně ho prubnu s motykou 550 kam dám rezervní FASSTst přijímač R7108SB ale nevěřím že by se mělo něco nepovést.
Notně jsem si oddychl, představa že budu kupovat nový vysílač nebo čekat na složitou opravu vzápětí po dočasné ztrátě žluté makety už byla opravdu hodně neradostná. Už takhle jsem trumfnul smolnou přípravu na Dětský den 2023, čeká mě 150-200 hodin práce na stavbě v pořadí druhého Airbusu a ještě k tomu vysílač.
Na box s bonbonama jsem měl sice náhradu že bych upravil zvýšený podvozek právě pod 550 aby tam byla i možnost nouzového odhození a holt by ho vytáhla nahoru vařečka. Poslední testík boxu v Klecanech skončil ztrátou bonbonů v řepce protože mi je tam odnesl vítr. Na plochu dopadl jediný bonbon z dvaadvaceti a ani jsem na něj neměl po pádu AS350 chuť. Jojo, ta sobota byla jako takový černý čtvrtek amerického letectva při náletu na Schweinfurt.