vybavení tracy od svora

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jenda_84

Re: vybavení tracy od svora

#271 Příspěvek od Jenda_84 »

Mám takový poměrně hloupý dotaz:
Je nějaký výrazný rozměrový nebo konstrukční rozdíl mezi trupem na Tracy větroň a Tracy-E, teda pominu-li absenci motoru u čistého větroně. Jde mi o to, že mám v krabici stavebnici pro elektro verzi, ale pořád toužím po bezmotorovém větroni, tak uvažuju, že bych k tomu využil právě Tracy. Hlavně mě zajímá, jestli není přední část trupu u bezmotorové verze nějak výrazně delší a pak samozřejmě poloha vlečného háčku na spodní straně. pokud by mi to někdo byl schopen říct, byl bych vděčný.
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
Jirka M

#272 Příspěvek od Jirka M »

Asi takhle, ta Tracy od Svora je docela pěknej humus, za ty peníze, ikdyž to není pálka, to mělo být o hodně lepší a samotná stavba je asi spíše o tom, co vylepšíš a předěláš, pak to nemusí být až tak úplně špatný model. Podruhé bych si to nekoupil, ta stavebnice je celkově vzato na blití. Pokud jí máš, tak to postav jako elektro a nevymejšlej.

Bez motoru, postav něco podle plánku z internetu a máš klid, plánů je k dispozici hafo.
kroxigor

#273 Příspěvek od kroxigor »

Pokud se nepletu rozdíl je pouze v tom, že Tracy-E má vpřed širší trup, aby tam bylo místo na motor (původně na plechovku 600).
Když nacpeš serva do kabiny vč. baterek a všechu elektroniku tak by ti to snad mělo vyjít i na vyvážení.

JirkaM: Nevím co máš proti Tracy já ji stavěl před několika lety a naprosto v pohodě jediné co nesedělo byly plastové koncové oblouky na křídlo (dnes už ve stavebnici nejsou).
Pravda je to starší stavebnice, takže žádné "laserové lego", ale poctivá modelařina.
Jo a lítám ji pořád, protože to je takovej autobus a dá se hodit kdekoliv.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
paplik

#274 Příspěvek od paplik »

Zajimavé, že jsem toto téma přehlédl. Je to velmi klidný model. Já se na něm naučil pilotovat i bez simu, dokáže létat hodně pomalu. Jen byla potřeba olaminovat přední část trupu tz. bočnice a spodek kabiny až po konec křídel. Když jsem třeba jen trochu blběji přistál, vždycky se se něco nalomilo. Taky je dobré, dát do mezery mezi křídlama (v trupu malou vzpěru) tam se to taky lámalo. Baterku mám pod křídly, serva v kabině (TG9). Stavebnici jsem dostal jako kluzáka. Pozděj jsem zjistil, že na učení bude lepší elektro, tak jsem ho předělal. Létá dobře. Já s ním už moc nelétám. Spíš na něm učím bráchu. Jen stále nemůže pochopit, že má při zatáčtce přitáhnout, a při motoru na plný výkon ntrochu potlačovat (špatně vyosený motor) Momentálně je tracy na skříni trochu rozebraný po bráchovém karambolu. Vždy se podělá jen trup. Křídla se ještě nikdy nepoškodily. Ještě přemášlím olaminovat zadek trupu (výškovku k trupu) protože ta taky hodně trpí. V tom tracym je dost místa, takže když se na mě jdou dívat malí kluci, jak poletuju (pro ně s mega letadlem) přidělám tam padák a v dobré chvíli ho odhodím a klučíci ho zase přinesou :D.
co si sám neuděláš, nedostaneš.
kroxigor

#275 Příspěvek od kroxigor »

Já s ní taky občas hezky praštil, ale trup laminovanej nemám a nikde mi nic nepraská.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Jirka M

#276 Příspěvek od Jirka M »

kroxigor: V podstatě nemám nic proti Tracy-E, ale holt už jsem jí kupoval v době, kdy se zřejmě vymetal sklad. Ani tu krabici jak jsi měl ty nemám, je to krabice bez víka, krátká, jedna náběžka zlomená, balsová bočnice trupu uštípnutá, to ale zřejmě padá na hlavu dopravce.

Plán si budu muset dokreslit, páč je skoro nečitelnej, ten co jsi sem postnul je o 100% lepší. Když to porovnám se stavebnicí El Marabu, ten rozdíl je opravdu propastnej, cenovka ale skoro stejná. Jo asi to takhle nemůžu porovnávat.
paplik

#277 Příspěvek od paplik »

já měl u tracyho jen problém v tom, že jedna mosazná trubička v křídle byla nějak zdeformovaná, takže do ní nešel strčit drát. Napsal jsem do svoru e mail a za 2 dny doma byla náhradní, no poslali zrovna 2 :). Ne že bych si ji nemohl koupit v modelářství, jen mě to zajimalo, jak na to zareagují.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#278 Příspěvek od Rocky_MK »

Jirka M píše:Asi takhle, ta Tracy od Svora je docela pěknej humus, za ty peníze, ikdyž to není pálka, to mělo být o hodně lepší a samotná stavba je asi spíše o tom, co vylepšíš a předěláš, pak to nemusí být až tak úplně špatný model. Podruhé bych si to nekoupil, ta stavebnice je celkově vzato na blití.

Já teda nevím, jak je na tom s kvalitou rozsypů svor obecně, ale máme Alberta (hotového jen v kostře) a stavebnice bezvadná - kvalita balsy super, zpracování výborné. Teď stavím Tracy-E, mám postavené křídlo (zatím po čtvrtinách), ocas a teď jsem nalepil výztuhy na bočnice trupu. Doteď to byla úplně pohodová stavba, ideální oddech po zkouškovém. Některá žebra nebyla ani vůbec potřeba brousit. Balza taky akorát, na ocase žádný pařez. Mosazné trubky coby pouzdra na spojky jsou taky v pohodě, sice bylo nutno párkrát je těmi spojkami protáhnout, ale už to tam chodí pěkně. Samozřejmě, že to není dokonalé, např. mezi balsovými výplněmi na kořenech křídel a odtokovkama jsem měl cca 1,2 mm mezeru, odtokovky byly moc tlusté apod., ale žádné zásadní kiksy. Vždyť je to rozsyp a modelařina s pilníkem, šmirglem a nožem, ne ARF. Jediné, k čemu mám fakt výhrady, je ta topolovka. Hlavně teda motorová přepážka. Přijde mi docela fórová a v tom stavu, jak mi přišla, ji do letadla rozhodně nedám - přijde podlepit 4mm leteckou překližkou. Břicho bych asi laminoval, ale vzhledem k tomu, že moje Tracyna bude mít podvozek, tak olaminuju jenom kluznou botku na ocase.
Těch 980,-+pošta mi za tu stavebnici přijde naprosto odpovídající - těch sedmnáct stovek či kolik to dřív stálo, bych za to nedal - za to už by byl třímetrový Čáp. Kupoval jsem to v prosinci 2012.
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od Rocky_MK »

Chtěl bych zvětšit tuhost křídla v krutu. Klasickou torzní skříň dělat nechci; myslíte, že má smysl udělat položebra z polystyrenu o šířce stejné, jako je rozteč jednotlivých žeber? Prostě takovou polystyrenovou výplň od nosníku k náběžce. Tohle řešení napadlo taťku a mně se zamlouvá víc, protože nárůst hmotnosti by byl minimální. Otázkou je, jestli to má smysl, protože by ta položebra musela být od povrchu křídla vzdálena tak 2 mm, aby mi k tomu nepřilnul potah - vlies.
paplik

#280 Příspěvek od paplik »

proč nechceš dělat torzní skříň? Já ji tam mám, podle podle plánku a křídlo suprově drží. Jednou, když jsem zkoušel tracyho na gumicuku, něco se pokazilo v letadle, vystoupalo do asi 10ti metrů, pak se otočilo na záda a hezky v plné rychlosti napálilo do země levým křídlem a čumákem. 4umák byl na padrť (tehdy ještě nebyl olaminovaný). Křídlo bylo nepoškozené. pouze utrpělo pár tržných ran od lebedy, do které spadlo. Mám ho taky potahovaného vlisem. Myslím, že není potřeba vymšlet něco s polyšem. Tedno s tím křápneš a uvnitř ti budou všede létat kuličky. Navíc, když ten vlis budeš žehlit a těsně pod ním bude polystiren, mohl by se ti natavit.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od Rocky_MK »

paplik píše:proč nechceš dělat torzní skříň? Já ji tam mám, podle podle plánku a křídlo suprově drží.

Protože by to dost zvýšilo hmotnost. A popravdě řečeno, taky se mi moc nechce ještě podbrušovat žebra.
paplik píše: Tedno s tím křápneš a uvnitř ti budou všede létat kuličky.

Nebudou, když to bude jen mezi žebry od náběžky po nosník, nemají se jak dostat pryč...
paplik píše:když ten vlis budeš žehlit a těsně pod ním bude polystiren, mohl by se ti natavit.
Nebudu ho žehlit, je lakovat a fénovat.

Jak jsi to myslel, podle plánku? Na výkrese přece nic takového není. Jen dva nosníky, žebra, náběžka, odtokovka a stojiny.
paplik

#282 Příspěvek od paplik »

Promiň torzní skříň jsem nemyslel. Nějak ksem se přepsal. Na plánku pokud se nemýlím jsou mezi těma dvěma nosníky, jedné a druhé strany na výšku přepážka z balsy. Vylepuješ postupně mezi každým žebrem z jedné a druhé strany nosníků, takže ti vznikne jakoby takový velký dutý nosník, na výšku s okrajemi tvořenými nosníky a na šířk u to budou ty balsové výstuhy. Váhu to vůbec nezvedne je to vzhledem k tracimu zanedbatelné. Já dávám ještě odbšas na tracyho padáček. na padáčku je panáček a nějaké olova má to přes 200 gramů a tracy v letu ani nevypadá že by něco nesl. No obrázek ti možná možná řekne líp.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od Rocky_MK »

paplik píše:Vylepuješ postupně mezi každým žebrem z jedné a druhé strany nosníků, takže ti vznikne jakoby takový velký dutý nosník, na výšku s okrajemi tvořenými nosníky a na šířk u to budou ty balsové výstuhy. Váhu to vůbec nezvedne je to vzhledem k tracimu zanedbatelné..
No výborně, a tomu se říká stojina :D Křídlo už mám skoro hotové, právě schnou jednotlivé poloviny.
Na této fotce je nasucho sestavené. Stojiny tam samozřejmě mám. Torzní skříní jsem myslel balsový potah od náběžky po nosníky. Jinak tracynu máš pěknou.
paplik

#284 Příspěvek od paplik »

to není moje tracy. Já jen neměl moji fotku. S těma stojinama díky...nemohl jsem si vzpomenout jak se to jmenuje :). TADY je můj tracik. Na některých fotkách je ještě traci bez motoru a bez žluté barvy na vrchní straně křídel.
Přílohy
letadlo 020.jpg
Naposledy upravil(a) paplik dne čtv 07.02.2013 20:43, celkem upraveno 3 x.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#285 Příspěvek od Rocky_MK »

Tak na to se dá říct jedině "pěkná silueta" :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“