Crack YAK EPP kit
Re: Crack YAK EPP kit
Ahoj Honza, zalet noveho lietadla som uz par krat absolvoval podla postupov tak ako si ich tu zosumarizoval. Teraz je to trocha ine - zasekol som sa uz v bode nula.
0) daj vsetky plochy podla oka co najrovnejsie a hod to do vzduchu. Ak sa to da aspon trocha ovladat chod na bod jedna podla HonzuV.
V bode nula nastava vyrazne stupanie dohora resp pri lete hore kolieskami klesania dole.
Tu som sa zasekol a siel som hned na vyosenie, lebo ocami som ziadnu krivost na lietadle nevidel. Ale nemam to ako potrvdit, aj ked som si to myslel. Budem teda robit zalet bod po bode ako si napisal, to bude presne a dovedie nas k diagnoze. Snad sa to podari behom tyzdna.
0) daj vsetky plochy podla oka co najrovnejsie a hod to do vzduchu. Ak sa to da aspon trocha ovladat chod na bod jedna podla HonzuV.
V bode nula nastava vyrazne stupanie dohora resp pri lete hore kolieskami klesania dole.
Tu som sa zasekol a siel som hned na vyosenie, lebo ocami som ziadnu krivost na lietadle nevidel. Ale nemam to ako potrvdit, aj ked som si to myslel. Budem teda robit zalet bod po bode ako si napisal, to bude presne a dovedie nas k diagnoze. Snad sa to podari behom tyzdna.
tak potlac vyskovku aby ti to letelo pri normalnom lete rovno a a z potom ho daj na chrbat a uvidis co bude robit, mozes mat kludne aj tazisko zle, u toho modelu vyosenie nieje nejak podstatne.
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
vytrimuj kolmý let dolu (bez motoru) a pak zkus kolmo nahoru.... dej vědět jak to dopadne
-
von boberov
Co se prosím Vás dává za gumky na vrtulu. Nějaký O-kroužek?? Když tam dám ty klasický kuchyňský(zrovna po ruce nic není), tak ty moc nevydržej. 
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
von boberov píše:Co se prosím Vás dává za gumky na vrtulu. Nějaký O-kroužek?? Když tam dám ty klasický kuchyňský(zrovna po ruce nic není), tak ty moc nevydržej.
Přesně tak, mají je v každém železařství...velikost si vybereš

K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
-
von boberov
Tak díkec, budu muset počkat do pondělka. Včera jsem vzal deskolet na letiště mezi benzín letce, tomu nejlepšímu jsem to půjčil a k mému velkému překvapení-nepoužívá směrovku
nadával, že to nelétá jak je naučenej 
Ahojte,
takze ako to dopadlo s mojim trimovanim? Po presnom zalete mam taketo zhrnutie
a) naozaj musim mat vyoseny motor relativne vyrazne dole. Tazko povedat kolko presne, zeby 5 stupnov dole? Mne sa to zda viac v porovnani s inymi. Ale fakt ze je to trocha menej ako som mal pri prvych letoch
b) povodne tazisko som mal naozaj moc vzadu (plus vyskovka tu zmes nejako kompenzovala, ale to som vedel, ze je to tak)
Je to uzivanie si, ked je to zalietane dobre - mozem lietat nizsie nozaky ci pomale vykruty aj do kruhu a nizko a stale v pohode. A predtym som len vedel ze lietadlo je dobre ale furt len som len daco korigoval a aj tak to neletelo rovno.
takze ako to dopadlo s mojim trimovanim? Po presnom zalete mam taketo zhrnutie
a) naozaj musim mat vyoseny motor relativne vyrazne dole. Tazko povedat kolko presne, zeby 5 stupnov dole? Mne sa to zda viac v porovnani s inymi. Ale fakt ze je to trocha menej ako som mal pri prvych letoch
b) povodne tazisko som mal naozaj moc vzadu (plus vyskovka tu zmes nejako kompenzovala, ale to som vedel, ze je to tak)
Je to uzivanie si, ked je to zalietane dobre - mozem lietat nizsie nozaky ci pomale vykruty aj do kruhu a nizko a stale v pohode. A predtym som len vedel ze lietadlo je dobre ale furt len som len daco korigoval a aj tak to neletelo rovno.
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Omlovám se zakladateli vlákna, ale zeptám se zde zkušených... souvisí to se zalétáním
Minulý týden jsem začal kolegovi zalétávat akro. El. 185cm letová hmot. 4,7 kg. zatím pouze dva starty... (bouřky
)
Hned na začátku problém.
Při letu kolmo k zemi bez motoru éro nepokračuje kolmo kzemi, ale vyrovnává za podvozkem.
Těžiště je na začátek cca na trubce. Jaké bylo moje překvapení po přistání , když jsem zjistil,
že výškovka je lehce natažena.. Tzn kdybych měl výškovku v "O" tak je pokračování za podvozkem bude ještě významější.
Dál jsem se nedostal nebylo počasí..
Vodorovný let je dost nestabilní tzn. jednou dolu- jednou lehce nahoru. Serva jsou kvalitní Hitec dig. bez vůlí.
Mám podezření na špatné "podélné V " tj. úhel seřízení . Dle mého lehce v mínusu.
Ještě jsem neměřil. (jak jsem psal, éro není moje)
Váš názor?
Dik
Minulý týden jsem začal kolegovi zalétávat akro. El. 185cm letová hmot. 4,7 kg. zatím pouze dva starty... (bouřky
Hned na začátku problém.
Při letu kolmo k zemi bez motoru éro nepokračuje kolmo kzemi, ale vyrovnává za podvozkem.
Těžiště je na začátek cca na trubce. Jaké bylo moje překvapení po přistání , když jsem zjistil,
že výškovka je lehce natažena.. Tzn kdybych měl výškovku v "O" tak je pokračování za podvozkem bude ještě významější.
Dál jsem se nedostal nebylo počasí..
Vodorovný let je dost nestabilní tzn. jednou dolu- jednou lehce nahoru. Serva jsou kvalitní Hitec dig. bez vůlí.
Mám podezření na špatné "podélné V " tj. úhel seřízení . Dle mého lehce v mínusu.
Ještě jsem neměřil. (jak jsem psal, éro není moje)
Váš názor?
Dik
tazisko do zadu, jasne ze je natiahnuta ked je predek tazky, ak by si ho dal hore podvozkom pri vodrovnom lete tak by prudko klesal
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
L.Bily píše:tazisko do zadu, jasne ze je natiahnuta ked je predek tazky, ak by si ho dal hore podvozkom pri vodrovnom lete tak by prudko klesal
Těžistěm to nebude je ted cca v zadní části spoj trubky a max. je cca 5- 8mm za trubkou. (na 3D) V letu na zádech je skoro v neutrálu jako při normal. letu ..
Ale ještě tam bude možná do toho celého zasahovat poptlačení motoru, protože se mi zdálo, že po ubrání lehce vyplaval a na zádech spíše letěl nahoru ale jak jsem psal bylo to ve vodorovném letu dost nestabilní (jednou dolu jednou na horu...
Prostě nebylo moc času, takže jak se kolega vrátí z dovolené přeměříme podelné "V" popř. vyos. motoru a půjdem hezky od začátku...
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro doplnění....
Problém vyřešen... problém byl opravdu v úhlu seřízení.
Stačilo jen (o cca 0.5mm na náběžce VOP) upravit vzájemnou polohu křídla a VOP a éro lítá jak má...
Problém vyřešen... problém byl opravdu v úhlu seřízení.
Stačilo jen (o cca 0.5mm na náběžce VOP) upravit vzájemnou polohu křídla a VOP a éro lítá jak má...
Ahojte tak i ja sa pridávam k majitelom CrackYaka od RC factory všetko hotové akurád idem rezať otvor na bateriu ale tu som sa jemne zasekol.
Ako pozerám foto po weboch tak jemne nechápem čo vidím že baterie sú pomerne dosť v predu dokonca dosť pred drevennou sperou.
V návode sa píše že tažisko je 210mm čo je teda 4cm od drevennej spery smerom ku chvostu.
A ja ho tam aj mám ale bez batérie lenže to tohto miesta bateriu dať nemôžem lebo by vadilo servu od výškovky. Čiže ak ho dám čo najbližšie k tažisku budem jemne padať na čumák.
Lenže prečo sa to pýtam ? ak vidím tie batérie umiestnené dokonca od drevennej spery smerom k vrtuly rozumiem tomu tak že potom sa dovažujete chvost ? alebo sú rozdielne verzie CrackaYaka ?
Ako pozerám foto po weboch tak jemne nechápem čo vidím že baterie sú pomerne dosť v predu dokonca dosť pred drevennou sperou.
V návode sa píše že tažisko je 210mm čo je teda 4cm od drevennej spery smerom ku chvostu.
A ja ho tam aj mám ale bez batérie lenže to tohto miesta bateriu dať nemôžem lebo by vadilo servu od výškovky. Čiže ak ho dám čo najbližšie k tažisku budem jemne padať na čumák.
Lenže prečo sa to pýtam ? ak vidím tie batérie umiestnené dokonca od drevennej spery smerom k vrtuly rozumiem tomu tak že potom sa dovažujete chvost ? alebo sú rozdielne verzie CrackaYaka ?
začiatočník
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Záleží na osazení. Třeba máš těžký motor, vrtuly...
Ale nejlepší je provizorně uchytit aku na sucháč, zalétnout, doladit těžiště a pak řezat.
Ale nejlepší je provizorně uchytit aku na sucháč, zalétnout, doladit těžiště a pak řezat.
Jinak pokud potřebuješ posunout těžiště dozadu tak dej baterie na druhou stranu... tam kde neni servo výškovky.
TomasC píše:Ale nejlepší je provizorně uchytit aku na sucháč,
A nebo to na tom Sucháči nechat na pořád