CAP 231 a co do něj dát za vybavení. Poradí někdo??
To jsem zase chvíli já s tou Funtanou. Děkuji za rady ohledně obsahu motoru. Díky Vám jsem se rozhodl, že si pořídím nový žhavík motor 2T. Aby to bylo v pohodě, asi tam dám tak 10ccm ( na 2500g by to mělo stačit ). Nechci žádnou pyloňáckou rychlost, ale rád bych visel s přebytkem výkonu. Teď jsem na vážkách, co si koupit. Když jsem se tak díval po nabídce na www, tak by se dalo vzít MVVS nebo ASP. Motory ASP vůbec neznám. Nejsou to náhodou nějaký čínský výrobky? Cenovej rozdíl tam teda moc není ( asi tak kolem 400 Kč ). Moh by mi někdo poradit, co si koupit a případně který typ nebo model motoru by nebyl špatný kauf? 
Mam Funtanu S90 s ASP 180 FS. Čtyřtak mi byl doporučen prodejcem pro lepší kroutící moment v nízkých otáčkách, což je prý pro 3D lepší.Má to 4,5 kg bez paliva a 6kg tahu. 3D jsem ještě moc nezkoušel, neboť mě děsí ty výchylky kormidel. Pro normální akrobacii je tam tahu dost a létá to velmi příjemně. Nevím, jak to vychází tobě, ale asi bych to zkusil spočítat pro ASP 90 FS (pozor, počítej přižhavování) - nevím jestli dělají 12ccm.Pokud ti vyjde dobré plošné zatížení, mělo by to být dobré . Je to za trochu větší peníze, ale vyplatí se to.
Kokoumes, vyděl jsem že sháníš něco podobného, zapřemýšlej o tom, na 3D super .
Kokoumes, vyděl jsem že sháníš něco podobného, zapřemýšlej o tom, na 3D super .
Tak to jsem zvědavej, až to poletí. Přijel bych se podívat -jestli to nevadí. Zajímalo by mne totiž, jakej v tom bude rozdíl (motory) Taky jsem o tom MVVS uvažoval, ale odradila mne prý velká spotřeba paliva. Uvažoval jsem ještě o benzínu, ale tam prý vadí slabá konstrukce (vibrace) a je to težké (uvažoval jsem o MVVS 26ccm). Te´d se ale prodává moc hezký TITAN 20cm benzín - vykon jako to ASP a i stejně těžké (přibližně). Ten by se mi tam moc líbil, ale chtělo by to někoho, kdo to má . Benzín by byl benzín.
Re: Bude motor stačit?
aja píše:Já mám podobný problém. Já jsem si tak nějak vysondoval, že by Funtana nemusela být špatná. Jednak se mi libí a viděl jsem podobná videa, která mě taky okouzlila. Z dřívějška mám nalítáno něco s klasickým akrobatem. Postavil jsem tedy Funtanu, rozpětí 1450mm a kdyby někdo sháněl plánek, pošlu v DWG nebo DXF. Teď mám dva problémy. Éro váží bez motoru a RC cca 1,4 kg. Když tam dám RC a motor WebraSpeed 6.5 ccm s laděným výfukem tak se dostanu na cca 2,5 kg. Akorát se bojím, že by ten motor nemusel na 3D stačit. Má někdo zkušenosti nebo kvalifikovaný odhad, jaký motor tam dát? Druhým problémem jsou výchylky. Jak známo, 3D vyžaduje výchylka řádově 30-40 stupňů. Já mám zatím bohužel staršího Graupnera 314, který sice má možnost rozšíření na DUAL RATE, ale už se nedá sehnat. Mám tedy obavy, jestli budu schopen éro s tak velkýma výchylkama odstartovat a bezprostředně po startu uřídit. Všude jsem totiž četl, že jsou DUAL nebo alespoň Exponencial potřeba. Já si teda myslím, že zezačátku si tam dám výchylky menší a ty až se s letadlem naučím zvětším. Pak bych mohl citlivou rukou zvládnout i ty velké výchylky s velkými funťanáckými pohyblivými kormidly hned od startu. Co vy na to?[/img]
Měl bych zájem o ten plánek jestli by to bylo možné zaslat na email.díky
-
Fuzzi
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bude motor stačit?
Stanly píše:aja píše:Já mám podobný problém. Já jsem si tak nějak vysondoval, že by Funtana nemusela být špatná. Jednak se mi libí a viděl jsem podobná videa, která mě taky okouzlila. Z dřívějška mám nalítáno něco s klasickým akrobatem. Postavil jsem tedy Funtanu, rozpětí 1450mm a kdyby někdo sháněl plánek, pošlu v DWG nebo DXF. Teď mám dva problémy. Éro váží bez motoru a RC cca 1,4 kg. Když tam dám RC a motor WebraSpeed 6.5 ccm s laděným výfukem tak se dostanu na cca 2,5 kg. Akorát se bojím, že by ten motor nemusel na 3D stačit. Má někdo zkušenosti nebo kvalifikovaný odhad, jaký motor tam dát? Druhým problémem jsou výchylky. Jak známo, 3D vyžaduje výchylka řádově 30-40 stupňů. Já mám zatím bohužel staršího Graupnera 314, který sice má možnost rozšíření na DUAL RATE, ale už se nedá sehnat. Mám tedy obavy, jestli budu schopen éro s tak velkýma výchylkama odstartovat a bezprostředně po startu uřídit. Všude jsem totiž četl, že jsou DUAL nebo alespoň Exponencial potřeba. Já si teda myslím, že zezačátku si tam dám výchylky menší a ty až se s letadlem naučím zvětším. Pak bych mohl citlivou rukou zvládnout i ty velké výchylky s velkými funťanáckými pohyblivými kormidly hned od startu. Co vy na to?[/img]
Měl bych zájem o ten plánek jestli by to bylo možné zaslat na email.díky
ten planik by som aj ja celkom rad uvital:)
Funtana X50 - ASP 4T 15ccm - Hangar9
Fanta - MVVS 8ccm+lad.r(konštrukcia Jozef Kucek)
pluto - OSmax 6,5ccm(prasknuty karburátor)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
-
Fuzzi
- Kontaktovat uživatele:
aja píše:To jsem zase chvíli já s tou Funtanou. Děkuji za rady ohledně obsahu motoru. Díky Vám jsem se rozhodl, že si pořídím nový žhavík motor 2T. Aby to bylo v pohodě, asi tam dám tak 10ccm ( na 2500g by to mělo stačit ). Nechci žádnou pyloňáckou rychlost, ale rád bych visel s přebytkem výkonu. Teď jsem na vážkách, co si koupit. Když jsem se tak díval po nabídce na www, tak by se dalo vzít MVVS nebo ASP. Motory ASP vůbec neznám. Nejsou to náhodou nějaký čínský výrobky? Cenovej rozdíl tam teda moc není ( asi tak kolem 400 Kč ). Moh by mi někdo poradit, co si koupit a případně který typ nebo model motoru by nebyl špatný kauf?
no ci asp alebo mvvs to je predmet vecnych hadok kazdy je zastanca niecoho ineho ale ani jedna znacka neni zla len kazda ma ine caro asp jednoduchsie naladis , ja osobne mam radsej asp
cosa tyka asp 4takt moj znamy s nim lieta uz 3 roky ale on s nim lieta tak 3 krat do tyzdna , po roku musel ist motor do opravy ale opravili to vramci zaruky od vtedy slape uz 2 roky ako hodinky, stvortakt je na 3d ovela vhodnejsi nez 2takt , len ja by som siel radsej do osmax ked uz stvortakt:)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
4T
Vzduchoplavec píše:Fuzzi: Proc myslis, ze je vhodnejsi? Kvuli vetsimu krouticimu momentu? Nebo je spolehlivejsi? Me se 4 takt moc libi. Ma krasny zvuk, ale cetl jsem, ze ma pri stejne kubature a hmotnosti horsi vykon.
A jak to je s ladenim 4taktu? Je to obtizne?
Hezčí zvuk je fajn
Ladění stejné na karburátoru jako u 2T jen zde už se to začíná rozcházet v údžbě.4T jsou náročnější na údržbu,ale znám modeláře,kteří na to dlabou a teké lítaj to je o charakteru.U 4T potřebuješ seřítit čas od času ventily tedy jejich správnou vůli, které by měla být nastaveno od výrobce a v manuálu napsána pro kontrolu.Už tam potkáš i zdvihátka, takže další pohyblivá věc, která při delším nepoužívání motoru bez údržby může zatuhnout(nikdy se tak nestalo).Co se týče výrobce sám bych se přikláněk k odzkoušené kvalitě v podobě O.S.Max.ASP to bude zřejmě také chodit, ale potkal jsem člověka na letišti co měl štuku s 15ccm4T hlavou dolu a nevím jakou příčinou mu to nechtělo běhat,ale nic proti ASP 2T mám doma 4T neznám osobně.Kdybych teď nepřecházel na benzín pořídil bych jako další motor určitě 4T.S tím výkonem to je taky pravda,ale to je obecně známá věc,že 2T jsou na tom výkonově lépe,ale nepředpokládám nějakej brutální úpadek výkonu.Chce to taky koukat na váhu,která je vyšší a dle toho model "namotorovat".Pokud jsem použil nějakej neplatnej termín tak sorry třeba to tu někdo lépe upřesní
-
Fuzzi
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4T
Kabriolin píše:Vzduchoplavec píše:Fuzzi: Proc myslis, ze je vhodnejsi? Kvuli vetsimu krouticimu momentu? Nebo je spolehlivejsi? Me se 4 takt moc libi. Ma krasny zvuk, ale cetl jsem, ze ma pri stejne kubature a hmotnosti horsi vykon.
A jak to je s ladenim 4taktu? Je to obtizne?
Hezčí zvuk je fajnPak i ten větší kroutící moment a z toho plynoucí výhody použití větších vrtulí(někdy nevíhoda je-li nízký podvozek
)
Ladění stejné na karburátoru jako u 2T jen zde už se to začíná rozcházet v údžbě.4T jsou náročnější na údržbu,ale znám modeláře,kteří na to dlabou a teké lítaj to je o charakteru.U 4T potřebuješ seřítit čas od času ventily tedy jejich správnou vůli, které by měla být nastaveno od výrobce a v manuálu napsána pro kontrolu.Už tam potkáš i zdvihátka, takže další pohyblivá věc, která při delším nepoužívání motoru bez údržby může zatuhnout(nikdy se tak nestalo).Co se týče výrobce sám bych se přikláněk k odzkoušené kvalitě v podobě O.S.Max.ASP to bude zřejmě také chodit, ale potkal jsem člověka na letišti co měl štuku s 15ccm4T hlavou dolu a nevím jakou příčinou mu to nechtělo běhat,ale nic proti ASP 2T mám doma 4T neznám osobně.Kdybych teď nepřecházel na benzín pořídil bych jako další motor určitě 4T.S tím výkonem to je taky pravda,ale to je obecně známá věc,že 2T jsou na tom výkonově lépe,ale nepředpokládám nějakej brutální úpadek výkonu.Chce to taky koukat na váhu,která je vyšší a dle toho model "namotorovat".Pokud jsem použil nějakej neplatnej termín tak sorry třeba to tu někdo lépe upřesní
len este dodam ze 4t ma plynulejsi chod mensie vybracie a krajsie prechody ktore sa ti hodia hlavne pri vyseni
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
-
Fuzzi
- Kontaktovat uživatele:
aja píše:To jsem zase chvíli já s tou Funtanou. Děkuji za rady ohledně obsahu motoru. Díky Vám jsem se rozhodl, že si pořídím nový žhavík motor 2T. Aby to bylo v pohodě, asi tam dám tak 10ccm ( na 2500g by to mělo stačit ). Nechci žádnou pyloňáckou rychlost, ale rád bych visel s přebytkem výkonu. Teď jsem na vážkách, co si koupit. Když jsem se tak díval po nabídce na www, tak by se dalo vzít MVVS nebo ASP. Motory ASP vůbec neznám. Nejsou to náhodou nějaký čínský výrobky? Cenovej rozdíl tam teda moc není ( asi tak kolem 400 Kč ). Moh by mi někdo poradit, co si koupit a případně který typ nebo model motoru by nebyl špatný kauf?
ta funtana ma rozpetie 1450?? a vysla ti taka krasna hmotnost??
posli mi pls ten plan mail je fuzzi@stonline.sk
myslim ze sa do jeho stavby pustim aj ja po tom co som vydel cenu asp 10ccm 2T , pri hmotnosti 2500 to bude myslim to prave za malo penazi:)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str