Eskapáda pokračuje. Omylem jsem si smáznul originál první paměti na 550 tak jak mi konečně fungovala i záchrana ( Spirit - Gyro musí být přenastavené z AVCS na Normal ). Zbyla mi kopie na které jsem to ladil ale neměla přiřazený přijímač takže nefungovala, spárování se mi nepovedlo. Bylo jasné že tím pádem nepoletí a baterky jsem do ní nabil zbytečně, Aspoň tedy Maďar. Zdeněk mezitím psal ať se večer zastavím že na to jukne.
Říkal jsem si že třeba zkusí něco drsnějšího jako vrátit vysílač do továrního nastavení a protože nemám volnou mikro SD kartu ( musím objednat ), všechny tři modely jsem si zapsal v nastavení všeho podstatného do sešitu. A byla to klika protože vzápětí jsem si při přehazování na další model Maďara R503 kompletně smazal. Jojo, to je ten můj spěch.......

.
Bylo jasné že dnes už nic nepoletí tak jsem věnoval čas zahradě. Pak mi to nedalo a vytvořil jsem nový model R503 ale přijímač se opět nespároval takže to už jsem měl ke Zdeňkovi dva stejné maléry.
Zdeněk si stáhl anglické manuály přijímačů a hned našel nepřesnosti v českém překladu dovozce. Někde zamění blikání za svícení, jinde barvu blikání, dost zbytečných dezinterpretací. To náš problém ale nevyřešilo. Přijímače R7108SB jsou dost drahé ( 3590 ) a umí toho hodně, podporují i telemetrii max. rozsahu. To nevyužiju nicméně jsou snad kvalitní. Mají 5 režimů. Jeden FASSTest a čtyři varianty FASST. FASST moje T16IZ EU nepodporuje.
První jsme zkontrolovali, jestli jsou RX dobře nastavené. Mám teď celkem čtyři přijímače. Nový od rádia, dva z roku 2020 pro 550 a Raptora, čtvrtý by měl být v Helisice a podle fotek je to taky R7108SB. Takže čtyři stejné typy. Do Raptora byl jako jediný ještě v módu FASST Multi Channel, dali jsme ho do FASSTest. Potom párování přes Link mode vysílače, až pak se zapne napájení do přijímače. Má bliknout zelená, zase červená a pak už trvale zelená, výrobní číslo se zapíše a je hotovo. Jenomže se dělo totéž co doma, žádný se nespároval. Sice se zapsalo číslo jenomže na přijímači stále červená. To už bylo divné.
Řešení přišlo úplně z jiné strany. Když se vysílač zapne, hlídá především to aby se neroztočil motor což oznamuje nepřetržitým pípáním až do doby kdy se potřebné spínače neoctnou v bezpečné pozici a kanál plynu nestáhne k sobě. Teprve pak se rozsvítí i modrá signální dioda vpravo a pípání přestane. Když mám hotový model, vím která kombinace spínačů ( HOLD + jeden další ) plus ten plyn jak má být. Nastavím to předem a žádné pípání nenastane, mám rovnou modrou. Hold mám na SB jenomže když se vytváří nový model a zadá typ vrtulník, default pro hold je SF a když to nevím, pípání trvá tak dlouho dokud na to přecvakáváním všeho sem a tam nepřijdu. Nechtěl jsem to poslouchat a protože se vpravo objevila "nějaká hláška" tak jsem na to klepnut a vida, bylo ticho. Tak jsem to dělal často. Kdybych si prostudoval návod, zjistil bych, že tímhle kliknutím na "nějakou hlášku" reálně deaktivuji vysílání VF signálu..... Je to pojistka aby model nemohl reagovat nebo když chci dělat změny mez modelu a tedy zbytečně nevysílat.
Jak jsme přehazovali modely ve vysílači a já udělal přesně tenhle postup, Zdeněk to zaregistroval a zastavil mě jestli vím co jsem to teď udělal. Pak mi vysvětlil že jsem vypnul vysílání VF signálu a rádio s ničím nekomunikuje. To bylo na pár facek, hned bylo jasné proč se přijímače nepárují. Pokud se vysílač zapnul tak aby VF signál vysílal a svítila modrá, spárování proběhlo úspěšně a okamžitě, všechny tři přijímače. Kdybych si poctivě přečetl celý návod místo nedočkavosti to nastavovat, ušetřil jsem si hodiny vyhozeného času včetně času Zdeňka. Navíc to znamenalo že nejspíš k tomu spárování došlo protože čísla přijímačů se zapsala ale bez VF signálu prostě nefungovaly.
Co rádiu vytkl je určitá nepřehlednost při práci s modely, varování že mažu model by mělo být výraznější minimálně barevně. Prošli jsme ještě programové mixy. Našel tam řadu chyb a zbytečností, vyplývajících z toho jak nemám úplně komplexní a jasnou představu jak vysílač přesně funguje. Pak dokážu něco zaměnit nebo vytvořit mix, který sice funguje ale je v podstatě zbytečný pokud bych použil základní dotažené řešení. Je to i věc záchrany u VBaru, žádný mix gyro2 --- Gyro2 podle něj nedává smysl. I když to nakonec funguje. Dalo by se to udělat jednodušeji ve Functions, vhodnými Endpointy nebo použitím křivky. Asi si na to někdy sedneme a předěláme to.
Teď to naprogramuji znova jak to bylo aby se to dalo ještě prolítnout, pak už je to celou zimu jedno. Možná zaměním přiřazení dvou přijímačů aby měla Helisika ten nejnovější, lítat bude ze všeho nejvíc. Zůstane varianta tří modelů / pamětí pro Helisiku, každá bude mít jenom ty mixy které potřebuje na postřik, rozmetadlo a bambi vak, vždy ta kde se liší spínače. Maďar zůstane v jedné verzi s nebo bez bambi vaku. Na rozmetadlo se zdá být vhodný přijímač R7003SB který umí i mód K pro 11. a 12. kanál.