CAP 231 a co do něj dát za vybavení. Poradí někdo??

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Fuzzi
Kontaktovat uživatele:

#256 Příspěvek od Fuzzi »

badan píše:podle mně tenhle Cap (co jsem měl možnost vidět) konstrukcí na 3D rozhodně není

no v prvom rade na 3d tam mate strasne slabunky motor to chce aspon 26 na model o rozpeti 1700mm,
Obrázek
Funtana X50 - ASP 4T 15ccm - Hangar9
Fanta - MVVS 8ccm+lad.r(konštrukcia Jozef Kucek)
pluto - OSmax 6,5ccm(prasknuty karburátor)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
RIO

#257 Příspěvek od RIO »

Ahoj, chci se zeptat:
posledně ti to létalo také špatně ? Pokud ne, co jsi změnil od posledně? Ohledně zalétání si přečti článek na www.rc-xxl.cz v sekci technika článek od Michala Mikulce (asi ho ale znáš) . Tam je vše popsáno , jak se chová letadlo a jak ho nastavit. Jinak já jsem potlačoval také motor, ale pokud si pamatuji nebylo to nic drastického.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#258 Příspěvek od Abu »

Taky by me zajimalo, jestli si tam delal nejake upravy? Kdyz si onehda lital spol s P.P. na Velke Dobre, tak mi to prislo docela vpohode, i v tom vetru to bylo klidny a ovladatelny.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od kokoumes »

jedina zmena od minula byla ze sem tam dal motorovy kryt jinak myslim nic
RIO

#260 Příspěvek od RIO »

Tak to by nemělo vadit. Pokud jsi si nic omylem nepřenastavil - ale to by jsi viděl na poloze kormidel v neutrálu. Jinak jsi přečti ten článek a postupuj systematicky podle něj - samozřejmě taky létej. ten zálet trvá dlouho a ne vždy je na to počasí. Pokud dobré létej a sleduj chování, pokud špatné, jen létej. Jinak, pokud máš vše po zapnutí v neutrálu (poloha pevných ploch vůči kormidlům), je to asi málo potlačený motor. Pokud máš čím to změřit, mělo by to být 1,5-2 stupně dolů vůči VOP. Ale jinak to nejprve zkus podle toho článku, než začneš něco dělat.
RIO

#261 Příspěvek od RIO »

Tak to by nemělo vadit. Pokud jsi si nic omylem nepřenastavil - ale to by jsi viděl na poloze kormidel v neutrálu. Jinak jsi přečti ten článek a postupuj systematicky podle něj - samozřejmě taky létej. ten zálet trvá dlouho a ne vždy je na to počasí. Pokud dobré létej a sleduj chování, pokud špatné, jen létej. Jinak, pokud máš vše po zapnutí v neutrálu (poloha pevných ploch vůči kormidlům), je to asi málo potlačený motor. Pokud máš čím to změřit, mělo by to být 1,5-2 stupně dolů vůči VOP. Ale jinak to nejprve zkus podle toho článku, než začneš něco dělat.
aja

Bude motor stačit?

#262 Příspěvek od aja »

Já mám podobný problém :roll: . Já jsem si tak nějak vysondoval, že by Funtana nemusela být špatná. Jednak se mi libí a viděl jsem podobná videa, která mě taky okouzlila. Z dřívějška mám nalítáno něco s klasickým akrobatem. Postavil jsem tedy Funtanu, rozpětí 1450mm a kdyby někdo sháněl plánek, pošlu v DWG nebo DXF. Teď mám dva problémy. Éro váží bez motoru a RC cca 1,4 kg. Když tam dám RC a motor WebraSpeed 6.5 ccm s laděným výfukem tak se dostanu na cca 2,5 kg. Akorát se bojím, že by ten motor nemusel na 3D stačit. Má někdo zkušenosti nebo kvalifikovaný odhad, jaký motor tam dát? Druhým problémem jsou výchylky. Jak známo, 3D vyžaduje výchylka řádově 30-40 stupňů. Já mám zatím bohužel staršího Graupnera 314, který sice má možnost rozšíření na DUAL RATE, ale už se nedá sehnat. Mám tedy obavy, jestli budu schopen éro s tak velkýma výchylkama odstartovat a bezprostředně po startu uřídit. Všude jsem totiž četl, že jsou DUAL nebo alespoň Exponencial potřeba. Já si teda myslím, že zezačátku si tam dám výchylky menší a ty až se s letadlem naučím zvětším. Pak bych mohl citlivou rukou zvládnout i ty velké výchylky s velkými funťanáckými pohyblivými kormidly hned od startu. Co vy na to?[/img]
seafire19
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od seafire19 »

Já bych tam vrazil aspoň "osmapůlku" . ... ty výchylky je dobrý nastavit napřed na 15° a pak zvětšovat, páč nevíš co ti to éro bude dělat. I když se zmiňuješ o Funtaně, což si myslim, že je vhodný éro pro 3D.
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#264 Příspěvek od Kabriolin »

Já upřednostňuji výchylky mnohem větší, protože kdyby byla potřeba tak s malou výchylkou pak nic nenaděláš, ale použít pořádné exponenciály.Nebáchl bych se jít na 30° a 60% až 70% exp na křidélka 50% - 60% exp výškovka
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Osobne si myslim, ze 6.5 ccm do 2.5 kg letadla bude dost malo. To bude tak tak na normalni akrobacii. Na 3D to bude chtit asi vic.

S temi vychylkami to je dvousecne. Das je male a nebude to dost na rychlou korekci necekaneho naklonu letadla. Das je velke a pri snaze vyrovnat letadlo si nedas pozor, das plnou vychylku a situace se jeste zhorsi...

Chtelo by to mit nastavene dvoji vychylky. Na start dat mensi a kdyz uz bude letadlo bezpecne ve vzduchu, tak prepnout na velke...
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od Kabriolin »

S tím motorem... mám dolnoplocha ak cca 2.9 - 3 Kg na O.S Max 46LA (7,5ccm) a je to rádo, že se to odlepí od plochy.Akrobaciji pouze s dostatečnou výškou a "rozjezdem", takže určitě silnější kubaturu!
Fuzzi
Kontaktovat uživatele:

Re: Bude motor stačit?

#267 Příspěvek od Fuzzi »

aja píše:Já mám podobný problém :roll: . Já jsem si tak nějak vysondoval, že by Funtana nemusela být špatná. Jednak se mi libí a viděl jsem podobná videa, která mě taky okouzlila. Z dřívějška mám nalítáno něco s klasickým akrobatem. Postavil jsem tedy Funtanu, rozpětí 1450mm a kdyby někdo sháněl plánek, pošlu v DWG nebo DXF. Teď mám dva problémy. Éro váží bez motoru a RC cca 1,4 kg. Když tam dám RC a motor WebraSpeed 6.5 ccm s laděným výfukem tak se dostanu na cca 2,5 kg. Akorát se bojím, že by ten motor nemusel na 3D stačit. Má někdo zkušenosti nebo kvalifikovaný odhad, jaký motor tam dát? Druhým problémem jsou výchylky. Jak známo, 3D vyžaduje výchylka řádově 30-40 stupňů. Já mám zatím bohužel staršího Graupnera 314, který sice má možnost rozšíření na DUAL RATE, ale už se nedá sehnat. Mám tedy obavy, jestli budu schopen éro s tak velkýma výchylkama odstartovat a bezprostředně po startu uřídit. Všude jsem totiž četl, že jsou DUAL nebo alespoň Exponencial potřeba. Já si teda myslím, že zezačátku si tam dám výchylky menší a ty až se s letadlem naučím zvětším. Pak bych mohl citlivou rukou zvládnout i ty velké výchylky s velkými funťanáckými pohyblivými kormidly hned od startu. Co vy na to?[/img]

na tvoj 6,5ccm je rozhodne malo na 2500g ja bych siel na 8cccm s ladenou rurou

na modely o rozpeti 1500-1600 sa dava 12,7
Obrázek
Funtana X50 - ASP 4T 15ccm - Hangar9
Fanta - MVVS 8ccm+lad.r(konštrukcia Jozef Kucek)
pluto - OSmax 6,5ccm(prasknuty karburátor)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od kokoumes »

dneska jsem byl poletovat s CAPem a zkousel jsem, co vsechno zvladne - a veskery obavy, ktery tady byly receny, se potvrdily - opravdu pri maly rychlosti pada a je hodne citlivej na smerovku. jinak kdyz se "honi", je v pohode
radek.domin

#269 Příspěvek od radek.domin »

kokoumes píše:dneska jsem byl poletovat s CAPem a zkousel jsem, co vsechno zvladne - a veskery obavy, ktery tady byly receny, se potvrdily - opravdu pri maly rychlosti pada a je hodne citlivej na smerovku. jinak kdyz se "honi", je v pohode

Máš nějaký video?
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od kokoumes »

bohuzel nemam nechal sem kameru doma
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“