Luzr píše:JMalik píše:Já Ti k tomu mohu dodat , že konkrétně jsem viděl dost potenciometrů v různých TX. Ty v tomhle patří k největším šmejdům co jsem viděl (možná by to šlo opravit na :" Jsou to největší šmejdy". Ale nejsem si jistý, tak to tak nechám).
Opravdu jenom ze zvědavosti: Co si tak představuješ pod pojmem "viděl"?
Rozebíráš ty vysílačky (myslím ty "různé TX"), vypajíš potenciometr a proměřuješ ho?
Měl jsem otevřené vysílačky a řešil potenciometry ve Futabě T12 FG (problém s kalibrací), Graupner MC 19 (uvolněný a pootočený potenciometr),
Multiplex Cocpit ( vadný potenciometr).......různé Flashe apod. čtyřkanály....(většinou znečištěný, někde vydřený potenciometr). Podívej se třeba jen na mechanické provedení těch lepších potenciometrů a když v tom budeš chtít šťourat, tak si to opakovaně prověř nějakým monitorem serv. Knipl na tomhle šmejdu zadá pokaždé jinou koncovou polohu, protože při provedení mechanické části celého uložení to ani jinak není možné. Takže pak s tím něco natrimuj a chtěj, aby to bylo dlouhodobě stabilnější.
Nějaké problémy co měl kamarád s tou T12FG s kalibrací Tě u tohoto naprosto minou. Dělalo to tenkrát asi 4% (už to přesně nevím, bylo to i tady, musel bych to hledat). U tohodle verku to vůbec nezjistíš. Přitom s vrtulníkem už byly dost problémy.