Beta 1400 - stavba
Re: Beta 1400 - stavba
Taky si myslím že vypne,to bych už dávno vybouchl,ale nabíjí to až na vrchní krajní mez,aspoň ta moje,a to baterce taky škodí,nějakých 4,20 -4,22 to je moc. Mělo by to být 4,20maximum. Proto jsem radši nabíječku koupil,abych neničil baterky přebitím. A taky nabíječka postupně ubírá proud,kdežto setovks tam myslím pere pořád stejný proud do konce.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
V tomhle mají kluci pravdu.
11,4V, na tomhle napětí většinou už pomalu končím s lítáním. To je napůl vybitá baterka.
Setový nabíječ neznám. 12,6V je plně nabitý akumulátor. Určitě ne víc. Radši o nějakou desetinku míň, ale nepřebíjet.
Accucell6 nemám, ale mám Imax B6, což je vlastně to samý
.
Ano, existují lepší nabíječky, přesnější... a taky dražší
11,4V, na tomhle napětí většinou už pomalu končím s lítáním. To je napůl vybitá baterka.
Setový nabíječ neznám. 12,6V je plně nabitý akumulátor. Určitě ne víc. Radši o nějakou desetinku míň, ale nepřebíjet.
Accucell6 nemám, ale mám Imax B6, což je vlastně to samý
Ano, existují lepší nabíječky, přesnější... a taky dražší
Existuje řada nabíječek v různých zařízeních, které nevypínají, ale dobíjí tzv. trickle charge, což je v předkladu udržovací napětí. To znamená, že napětí baterie drží trvale na plném nabití. Tehdy baterií teče proud jen řádově v mA. Přebití nehrozí, protože nabíječka ví, že víc, jak 4,2 V/čl. dát nesmí. A když si článek nebere proud, tak se prostě nemá, jak přebít.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Trinom píše:Existuje řada nabíječek v různých zařízeních, které nevypínají, ale dobíjí tzv. trickle charge, což je v předkladu udržovací napětí. To znamená, že napětí baterie drží trvale na plném nabití. Tehdy baterií teče proud jen řádově v mA. Přebití nehrozí, protože nabíječka ví, že víc, jak 4,2 V/čl. dát nesmí. A když si článek nebere proud, tak se prostě nemá, jak přebít.
Hm, "Trickle charging is not recommended for lithium batteries." -- zdroj: Wikipedia.
Trinom píše:Existuje řada nabíječek v různých zařízeních, které nevypínají, ale dobíjí tzv. trickle charge, což je v předkladu udržovací napětí. To znamená, že napětí baterie drží trvale na plném nabití. Tehdy baterií teče proud jen řádově v mA. Přebití nehrozí, protože nabíječka ví, že víc, jak 4,2 V/čl. dát nesmí. A když si článek nebere proud, tak se prostě nemá, jak přebít.
trošku sa asi mýliš, nabíjačka nedáva do lipol 4,2V na článok, ale rádovo oveľa viac voltov v pulzných intervaloch. Len má strážiť, aby napätie článku neprekročilo túto hodnotu...
K té setové nabíječce... barvy si už nepamatuju, ale když se připojí napětí, rozsvítí se první dioda (tuším červená) po připojení baterie se rozsvítí druhá dioda ( tuším zelená barvy jsem fakt už zapomněl ) v manuálu je to tak popsáno, že když se nabije baterie dioda svítí zeleně.... tedy každý chápe tu logiku, že když připojí baterii a svítí zelená = baterie nabitá, ALE... realita jiná!
Už se to tu někdy řešilo a co si pamatuju moje začátky se setovou nabíječkou, tak jsem měl pořád multimetr zabalenej s nabíječkou. Na hodinkách jsem měl stopky a chodil pravidelně měřit. Po cca 1 měsíci takového nabíjení jsem na to jednoho krásného dne zapomněl
přiběhnul jsem k nabíječce a jedna dioda zhasnula a měl jsem nabito.. od té doby jsem si pořídil ten malý, průhlednou smršťovačkou stažený voltmetřík a jen si kontrolovoal baterku a teď mám taky Accucel 6 a jsem spokojený! Jen mi přijde, že když s ní nabíjím a přejedu po ní prstama tak "brní".. ale to je asi zase na nějaké jiné téma...
a žijou spolu šťastně až dodnes

Už se to tu někdy řešilo a co si pamatuju moje začátky se setovou nabíječkou, tak jsem měl pořád multimetr zabalenej s nabíječkou. Na hodinkách jsem měl stopky a chodil pravidelně měřit. Po cca 1 měsíci takového nabíjení jsem na to jednoho krásného dne zapomněl
a žijou spolu šťastně až dodnes
Turnigy T9x-Frsky Open9x, Beta 1400 v3.0, Mustang P-51 EPP
Já mám u vrtulníku jako setovku přibližně tohle:
http://www.radiocontrolledtoysonline.co ... ce-Charger
Nabíjí se přes balanční konektor.
Jsou tam dvě LED.
Jedna svítí po připojení adaptéru.
Druhá myslím bliká nebo svítí po připojení aku.
Když zhasne, tak je nabito.
Ale od doby co mám Imax B6 (čili skoro od začátku), tuhle nepoužívám.
http://www.radiocontrolledtoysonline.co ... ce-Charger
Nabíjí se přes balanční konektor.
Jsou tam dvě LED.
Jedna svítí po připojení adaptéru.
Druhá myslím bliká nebo svítí po připojení aku.
Když zhasne, tak je nabito.
Ale od doby co mám Imax B6 (čili skoro od začátku), tuhle nepoužívám.
Díky díky,
Accuell 6 s adaptérem 12V 5A objednaná tak uvidím a dám vědět
JIMIMAN
JIMIMAN
Já měl na setovce 3 diody, všechny svítily zeleně po připojení zdroje, když jsem připojil baterku balančním konektorem svítily červeně a potom při nabíjení se postupně měnily červené na zelenou. Takže na konci nabíjení svítily všechny tři zase zeleně. Taky si pamatuju že se nabíječka neskutečně přehřívala.. Doteď jí mám doma takže pokud bude zájem můžu jí zkusit znovu.
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Já měl na setovce 3 diody, všechny svítily zeleně po připojení zdroje, když jsem připojil baterku balančním konektorem svítily červeně a potom při nabíjení se postupně měnily červené na zelenou. Takže na konci nabíjení svítily všechny tři zase zeleně. Taky si pamatuju že se nabíječka neskutečně přehřívala.. Doteď jí mám doma takže pokud bude zájem můžu jí zkusit znovu.
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Jedna věc je "není doporučený" a druhá věc je, že se to běžně používá v obyčejných nabíječkách. Baterce to nikterak moc neškodí, pokud v tý nabíječce není dlouhodobě.Borek píše:Hm, "Trickle charging is not recommended for lithium batteries." -- zdroj: Wikipedia.
To by to dopadlo, kdyby to nabíjela pulzně. Lithiový články se nabíjí metodou CC/CV. O pulzním nabíjení nikde ani zmíňka. Budeš-li chtít, udělám oscilogram.robotmz píše:trošku sa asi mýliš, nabíjačka nedáva do lipol 4,2V na článok, ale rádovo oveľa viac voltov v pulzných intervaloch. Len má strážiť, aby napätie článku neprekročilo túto hodnotu...
jimiman píše:Díky díky,
JIMIMAN
Tak to byla rychlost. To je správnej přístup.
Trinom píše:Jedna věc je "není doporučený" a druhá věc je, že se to běžně používá v obyčejných nabíječkách. Baterce to nikterak moc neškodí, pokud v tý nabíječce není dlouhodobě.Borek píše:Hm, "Trickle charging is not recommended for lithium batteries." -- zdroj: Wikipedia.To by to dopadlo, kdyby to nabíjela pulzně. Lithiový články se nabíjí metodou CC/CV. O pulzním nabíjení nikde ani zmíňka. Budeš-li chtít, udělám oscilogram.robotmz píše:trošku sa asi mýliš, nabíjačka nedáva do lipol 4,2V na článok, ale rádovo oveľa viac voltov v pulzných intervaloch. Len má strážiť, aby napätie článku neprekročilo túto hodnotu...
Tak potom v režime NiMh to nabíja pulzne? viem že sa to tu kdesi písalo že max. volty, ktoré dáva nabíjačka sú 1,5 x násobok maximálneho počtu NiMh batérií ktoré dokáže naraz nabíjať, takže u Accucel6 by to bolo 1,5 x 15 = 22,5V.
Možno som ale niečo poplietol...
Ticcino píše:jimiman píše:Díky díky,
JIMIMAN
Tak to byla rychlost. To je správnej přístup.
To je spíš absťák a chuť mýt vše max. vyšperkovaný
Ani nemám chuť jít ten setový nabíječ reklamovat
Už se těším až sem budu moc dát výsledky z prvního letu
čao Jimiman
Pulzní nabíjení se v nějaké formě používá pokud vím, tak jen pro olověný akumulátory. A ani tam to není nutný. U Pb aku se nejčastěji používá CC/CV.robotmz píše:Tak potom v režime NiMh to nabíja pulzne? viem že sa to tu kdesi písalo že max. volty, ktoré dáva nabíjačka sú 1,5 x násobok maximálneho počtu NiMh batérií ktoré dokáže naraz nabíjať, takže u Accucel6 by to bolo 1,5 x 15 = 22,5V.
Možno som ale niečo poplietol...
To číslo 1,5V na článek se opravdu týká niklových akumulátorů. Ale to číslo je orientační. Nabíječky používají detekci poklesu napětí (delta peak) při plném nabití. Není tedy nic neobvyklého, že se nabíjí i 1,8V/článek s tím, že se to ustálí na 1,5V na článek po odpojení nabíjení. Možná tomuhle říkáš pulzní, protože to nabíjí přerušovaně, kdy v době, co to nenabíjí to "očuchává" napětí na baterce.