3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#241 Příspěvek od tomashr »

Tohle bych tedy z PLA určitě nedělal...
ABS určitě lepší (lehčí a vhodnější některé vlastnosti), ale optimální na toto je bez diskuse pružný Flex. Mám vyzkoušeno osobně na principiálně stejném držáku, Flex jednak tlumí vibrace což je dobré pro kvalitu obrazu (jello) a za druhé je téměř nezničitelný.

Bohužel jsem z Prahy, jinak bych to zájemci klidně vytiskl, ale i při použití zmíněného flexu, který je dražší, by mnou požadovaná cena byla natolik malá, že to posílat poštou prostě postrádá smysl :-(
Amper

#242 Příspěvek od Amper »

Tisknout drzak kamery z flexu me teda nikdy nenapadlo :-) Ale napad je to rozhodne dobrej
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
tomashr

#243 Příspěvek od tomashr »

Tohle určitě není můj nápad, dělá se to zcela běžně a v řadě případů se to i doporučuje hned na Thingiverse - bavíme se právě o tomto typu fixního držáku na vršek racecopteru.
petrno

#244 Příspěvek od petrno »

ahoj, z flexu jsem ještě netisknul - jestli můžu poprosit o rychlé info - jaké jsou prosím na něj potřeba teploty a kde ho kupuješ nejraději
dík, Petr
tomashr

#245 Příspěvek od tomashr »

Já z něj tisknu spíš jen občas nějaké doplňky a používám filament z Hobbykingu - říkají tomu Flexible filament. Tuším jde přímo o tento, jen já mám bílý: https://hobbyking.com/en_us/flexible-3d ... arent.html
Teploty si nepamatuji, ale bylo to víceméně nastavení z doporučených presetů pro Prusa i3 pro tyto materiály. Nějak moc jsem to neladil, na to by došlo až při problému či tisku nějakých složitostí. Držák na kameru se mi vytiskl v pohodě na default, při takovém tom vršku na copter v Mitsuko stylu jsem přidával chlazení, ale taky nebyl zásadní malér.
Obecně mi tisk nepřišel jako problém pro jednodušší věci typu držáku, o kterém se bavíme, u nějak složitějších tvarů se to má tendenci víc bortit, při přejezdech je sklon k nechávání "fousů" atd., ale to se asi dá očekávat a v hodně případech je to v podstatě úplně jedno.
Ing.Robinsson

#246 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Držák na kameru na svém místě. Chtěl bych poděkovat uživateli otompotom za kvalitní a rychlou práci.
Uvidíme jak se PLA osvědčí docela mě prekvapilo jak je to pevné. Ten flex by byl na tuto aplikaci možná lepší, kdyžtak příště :D
Přílohy
20170224_195210.jpg
20170224_195256.jpg
Naposledy upravil(a) Ing.Robinsson dne pát 24.02.2017 20:14, celkem upraveno 1 x.
dt

#247 Příspěvek od dt »

No hlavně je potřeba si uvědomit, že to sice je flexible, ale rozhodně to není tak flexible, jak by si kolikrát člověk přál nebo představoval. ;-) Rozhodně se to nedá stavět proti držáku na silikonových špuntech. Proti tomu je to tvrdé jak beton.
Ing.Robinsson

#248 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Tak ja s vibracemi nebo jellem problém nemám ale že by to třeba tak netrpelo pri padech když tam ta kamera nebude. Uvidíme..
ondrascz

#249 Příspěvek od ondrascz »

No, ono ty drzaky z flexu je vhodne tisknout takove, ktere tu pruznost vyuziji "by desing" napr.

Obrázek

Prave si neco takoveho kreslim, ale dotazenejsi z pohledu ochrany kamery, optiky a s jeste lepsim odpruzenim
tomashr

#250 Příspěvek od tomashr »

Mám trochu problém s Prusa i3 - upekl se mi konektor od topení bedu.
Vcelku nic divokého, odešel kus na kabelu, část v PCB vypadá dobře, takže stačí triviální výměna, jen se nějak nemohu dopátrat, co to vlastně je za přesný typ konektoru :-( Řešil už někdo? Připadá mi, že by to mohlo být tohle: https://www.gme.cz/nasuvna-svorkovnice- ... 5-08-green , ale na 100% jjistý si nejsem. Pokud to zatím nikdo nezkoumal, tak napíšu přímo do Prusa3D a určitě poradí, ale napadlo mne, že se s tím už někdo mohl setkat...
kroxigor

#251 Příspěvek od kroxigor »

Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
dt

#252 Příspěvek od dt »

Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od Mad_Box »

Tak on toto je všeobecně problém 3D tiskáren. Koho napadlo to celé postavit na 12V? Mám komplet vše na 24V a nemám problémy s ohřevem kontaktů, drátů apod.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od Celeron »

V některých zemích jsou moc přísný normy kolem velikosti napětí ve spojení s lidma bez elektro kvalifikace.
Jirka
dt

#255 Příspěvek od dt »

Mad_Box píše:Koho napadlo to celé postavit na 12V?

To je podle mě ještě dědictví z doby, kdy 3D tiskárny neměly vyhřívané podložky. Na hotendu je to mnohem menší problém, tam je jenom pár desítek wattů.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“