Mostly printed CNC/Multitool
Re: Mostly printed CNC/Multitool
Těch 50mm/min. se mi vůbec nezdá - to by 6mm matroše projíždělo 7,2 vteřiny... to bych se u toho načekal, když je tam víc segmentů a tím pádem víc navrtávání...
Něco je divně, ne?
Něco je divně, ne?
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem opravil maximální rychlosti. Původně jsem tam měl:
Všude jsem dal polovinu maximálky co píšou na Retrapu
HOMING_FEEDRATE jsem dal (1500,1500,100,0)
DEFAULT_MAX_FEEDRATE (1500,1500,100,25)
Co ty alcelerace? Jsou použitý nebo ne? Kde se to případně zapíná a vypíná?
Jirka
Kód: Vybrat vše
#define NUM_AXIS 4 // The axis order in all axis related arrays is X, Y, Z, E
#define HOMING_FEEDRATE {50*60, 50*60, 4*60, 0} // set the homing speeds (mm/min)
// default settings
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {201,201,5120,760*1.1} // default steps per unit for Ultimaker
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE {2000, 2000, 500, 25} // (mm/sec)
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,500,800} // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves. E default values are good for Skeinforge 40+, for older versions raise them a lot.
#define DEFAULT_ACCELERATION 2000 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves
Všude jsem dal polovinu maximálky co píšou na Retrapu
HOMING_FEEDRATE jsem dal (1500,1500,100,0)
DEFAULT_MAX_FEEDRATE (1500,1500,100,25)
Co ty alcelerace? Jsou použitý nebo ne? Kde se to případně zapíná a vypíná?
Jirka
Priznam se ze z akcelerace nejsem moudrej ale prijde me ze se aktualne nepouziva. Aspon jsem nezaznamenal zadne zrychlovani a to ani pri 10cm kusech (delsi kus bez mustku nedelam)
btw : ja mam ty max rychlosti na defaultu a nechavam je tam dokud nezjistis co ti to dela
btw : ja mam ty max rychlosti na defaultu a nechavam je tam dokud nezjistis co ti to dela
Naposledy upravil(a) Amper dne úte 01.03.2016 17:26, celkem upraveno 1 x.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jyrry píše:Těch 50mm/min. se mi vůbec nezdá - to by 6mm matroše projíždělo 7,2 vteřiny... to bych se u toho načekal, když je tam víc segmentů a tím pádem víc navrtávání...
Něco je divně, ne?
Kolik mas microstepping na svem stroji ? Rychlost je totiz dana tim kolik stepu udela stepper za sekundu. Nas 16Mhz jednocip jich zvladne cca 10 tisic a pouzivame (aspon ja) microstepping 32. Kdybych microstepping vypnul (coz neni problem ale jsem linej lezt do te krabicky
Microstepping se pouziva hlavne kvuli tomu remenu, nema v sobe zabudovany prevod jako zavitovka
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem z toho totálním jelenem.
Namaloval jsem ten samej výkres, kvůli rozměrům překližky 60x60mm a uvnitř kruh D=40. překližka je 6 mm aby se eliminovalo nazdvižení prohnutím. Takže se jelo 4x nad sebou.
První frézování bylo s povoleným G2 a G3. Kruh a čtverec má správně rozměr a vše jelo ve stejný dráze. Ale při druhým a následným jetí se začaly projíždět můstky jak na kruhu, tak na čtverci.
Druhý frézování bylo se zakázaným G2 a G3. Kruh a čtverec má zase správně rozměr a stejný dráhy nad sebou. Ale je zásadní rozdíl! Na kruhu jsou zase částečně projetý můstky ale na čtverci projetý nejsou!! Kruh se jel jako první. Takže nějakej problém s generováním oblouků v Marlinu asi je. No a všiml jsem si taky po frézování divný věci v Repetieru. Během frézování vracela MPCNC několikrát za sebou ENDSTOP Z HIT
Viz příloha. Na pracovní desce je vidět, že G-code přijde do Repetieru správně, jsou vidět přejezdy můstků ve stejný nulový výšce a rychlopřejezdy 6 mm nad materiálem. Tak jsou 2 možnosti. Buď opravdu ztrácí osa Z kroky a postupně sjede až na doraz osy Z a nebo mikrospínač je šmejdovej a nahodile spíná od chvění stroje.
Jirka
První frézování bylo s povoleným G2 a G3. Kruh a čtverec má správně rozměr a vše jelo ve stejný dráze. Ale při druhým a následným jetí se začaly projíždět můstky jak na kruhu, tak na čtverci.
Druhý frézování bylo se zakázaným G2 a G3. Kruh a čtverec má zase správně rozměr a stejný dráhy nad sebou. Ale je zásadní rozdíl! Na kruhu jsou zase částečně projetý můstky ale na čtverci projetý nejsou!! Kruh se jel jako první. Takže nějakej problém s generováním oblouků v Marlinu asi je. No a všiml jsem si taky po frézování divný věci v Repetieru. Během frézování vracela MPCNC několikrát za sebou ENDSTOP Z HIT
Jirka
endstophit je rozhodne spatne. Co bych overil :
- ze nemas aktivni softwarovy endstopy
- overil vakl. Pokud mas hit na rozepnuto tak bych spis videl sanci na to ze mas vakl v konektoru/pajeni nez ze by byl spatnej mikrospinac
V kazdym pripade dokud toto nefixnes tak nema cenu resit kde ti to bere mustek protoze pokud jede nahoru, hitne endstop tak se okamzite zastavi, cele se to rozhodi a uz se vezes
- ze nemas aktivni softwarovy endstopy
- overil vakl. Pokud mas hit na rozepnuto tak bych spis videl sanci na to ze mas vakl v konektoru/pajeni nez ze by byl spatnej mikrospinac
V kazdym pripade dokud toto nefixnes tak nema cenu resit kde ti to bere mustek protoze pokud jede nahoru, hitne endstop tak se okamzite zastavi, cele se to rozhodi a uz se vezes
Amper píše:... Kolik mas microstepping na svem stroji ?...
Ani už nevím, snad půlkroky, víc ne. Rychlost jsem si ověřoval kdysi dávno stopkama a celkem to sedělo.
Kdybych měl jinak kroky v StepFouru a jinak na driveru, jezdilo by to i rozměrově jinak.
Mimochodem - viewtopic.php?f=146&t=64189&p=1285083#p1285083
jyrry.webnode.cz
asi to zmenim, stejne tam polezu kvuli displayi.
a koukam ze bych mel zrychlit
a koukam ze bych mel zrychlit
Každý může fofrovat takovou rychlostí jakou uzná za vhodnou ..........

jyrry.webnode.cz
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Každý může fofrovat takovou rychlostí jakou uzná za vhodnou ..........
Správně, až se budeš zavrtávat frézou o průměru 1,5mm do tvrdého bukového dřeva tou Tvojí zavrtávací rychlostí, tak zjistíš, že to asi moc vhodná rychlost pro zavrtávání není. Já občas z takového tvrdého dřeva frézuji různé jmenovky atd. Takže už jsem si zvykl psát tu menší závrtavací rychlost všude, nikdy se tím nic nepokazí, přidat se dá vždy i za jízdy pouze pootočením kolečka. A co se týká toho času při tom zavrtávání tou nižší rychlostí, takto bych vůbec neřešil vzlášť pokud tam toho zavrtávání je jenom několik. A vzhledem k tomu, co se týká rychlosti frézování, obvzláště kolem žeber a podobných tvarů, tak můj SW takovou oblast projede min o 50% rychleji než ten Tvůj i při nastavené stejné rychlosti posuvu. Něco už jsem o tom tady psal.
Rosta2 píše:... vzhledem k tomu, co se týká rychlosti frézování, obvzláště kolem žeber a podobných tvarů, tak můj SW takovou oblast projede min o 50% rychleji než ten Tvůj i při nastavené stejné rychlosti posuvu. Něco už jsem o tom tady psal.
Ano, máš to mnohem lepší, větší, chytřejší, rychlejší ... to už jsi tu taky psal
Akorát nevím proč ses vytasil s bukovým dřevem když se evidentně psalo o překližce
Na bukové dřevo samozřejmě i ta moje blbější mašinka bude muset pomalejc
jyrry.webnode.cz
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Ano, máš to mnohem lepší, větší, chytřejší, rychlejší ... to už jsi tu taky psal![]()
![]()
Akorát nevím proč ses vytasil s bukovým dřevem když se evidentně psalo o překližce![]()
Na bukové dřevo samozřejmě i ta moje blbější mašinka bude muset pomalejc
Jestli jsi nepochopil moje zdůvodnění, proč používám tu nižší zavrtávací rychlost, tak se nedá nic dělat, ja tu nižší rychlost toho zavrtávání používám na každém materiálu i na té topolové překližce, a pokud Tě trápí, že já mám něco lepšího než Ty, ty smajlíky co často používáš o tom svědčí, co Ti v tom brání mě dohnat a přes dohnat, a ne mě zesměšňovat, já jsem tady nikdy o Tvoji frézce neřekl ani slovo, jak vidím tak tady se ani necení pomoc druhému, tím že člověk napíše svoje zkušenosti k dané věci, které sice nemusí být žádný etalon, ale spíše udělat z druhého blbce.
Rosta2 píše:... co Ti v tom brání mě dohnat a přes dohnat...
Nic. Opravdu nic, ale nepotřebuju to.
OK, smajlíky jsem přehnal, pokušení okamžiku (vyznělo to poněkud jinak než píšeš teď).
edit: Ale nevidím důvod emotikony nepoužívat - nahrazují tón hlasu, výraz tváře, gesta, náladu ... tedy to co bychom použili při diskutování na place nebo v hospodě, určitě by to nebylo suchopárné konstatování faktů...
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Vítězství
Změnil jsem rychlosti jak v Marlinu, tak v Estlcamu. Došlo mi to po tom, co jsem zkoušel obrazce bez můstků a HIT Endstop žádnej
. Problém byl v tý přejezdový maximálce osy Z, opravdu to při ní ztrácelo kroky. Takže jsem dal do Marlina maximum Z 160, protože na 180 (teoreticky maximum 186) občas zablblo.
Zavrtávání v Estlcamu mám 100, řeznej posuv 250, fréza 1,6 a dokázala v tý 5 mm překližce brát 4 mm najednou a to je dost tvrdá truhlářská. Můstky se neprojíždí, Z mi začíná a končí ve stejný výšce.
Ale taky velkej vliv má další věc. I s těma popsanejma hodnotama mi to stejně zpočátku blblo. Ale kupodivu první frézovanej díl po zapnutí Arduina byl dobrej. No už jsou dobrý všecky, jen je potřeba po každym najetí na počáteční X, Y, Z, zresetovat Arduino a ono taky po USB zresetuje X, Y, Z v Repetieru.
Mám radost, vypadá to, že ta moje MPCNC bude životaschopná. Ještě dořešit přídrž stolu. Mám slíbenej elektrickej osoušeč rukou z velkokuchyně, má jen vypálený topení. Je v tom 560W motor a průměr bubnu cca 200 mm tak ho zkusím, zda by vyhověl.
Díky všem, kdo přispěl nějakou myšlenkou.
Jirka
Změnil jsem rychlosti jak v Marlinu, tak v Estlcamu. Došlo mi to po tom, co jsem zkoušel obrazce bez můstků a HIT Endstop žádnej
Zavrtávání v Estlcamu mám 100, řeznej posuv 250, fréza 1,6 a dokázala v tý 5 mm překližce brát 4 mm najednou a to je dost tvrdá truhlářská. Můstky se neprojíždí, Z mi začíná a končí ve stejný výšce.
Ale taky velkej vliv má další věc. I s těma popsanejma hodnotama mi to stejně zpočátku blblo. Ale kupodivu první frézovanej díl po zapnutí Arduina byl dobrej. No už jsou dobrý všecky, jen je potřeba po každym najetí na počáteční X, Y, Z, zresetovat Arduino a ono taky po USB zresetuje X, Y, Z v Repetieru.
Mám radost, vypadá to, že ta moje MPCNC bude životaschopná. Ještě dořešit přídrž stolu. Mám slíbenej elektrickej osoušeč rukou z velkokuchyně, má jen vypálený topení. Je v tom 560W motor a průměr bubnu cca 200 mm tak ho zkusím, zda by vyhověl.
Díky všem, kdo přispěl nějakou myšlenkou.
Jirka
kdyz si v tech pokusech - predelej jumpery na "Z" ose na 1/2 stepping , pak budes mit 320 steps/mm na "Z"tku a posuv by se ti mel 16x zrychlit proti soucasne hodnote.
Nevim zda to bude stihat motorove ale mozne to je protoze (a to se moc nevi
) cim vetsi je microstepping tim mensi muze motor vyuzit vykon. Tj. pokud by ti stacilo 6 a neco micron presnosti na "Z"tku tak je optimalni pouzit full steping , 160steps/mm a je to. Jezdi to pak rychle a stepper aj vic zabira takze by se mel lepe s tim "Z"tkem poprat
btw : nevim co ale myslim ze tam mas nejaky problem se "Z" blokem. Ja muzu jezdit nekolik rezu a nemusim nic resetovat, rychlosti na "Z" mam vlastne blbe ale zadny problem se nekona. Pri 1/32 microstepu.
Ale ted me napada ze by to mohlo byt tim ze mam krokace na 36V. Ze by to srani predelavkou melo vyznam
?
Nevim zda to bude stihat motorove ale mozne to je protoze (a to se moc nevi
btw : nevim co ale myslim ze tam mas nejaky problem se "Z" blokem. Ja muzu jezdit nekolik rezu a nemusim nic resetovat, rychlosti na "Z" mam vlastne blbe ale zadny problem se nekona. Pri 1/32 microstepu.
Ale ted me napada ze by to mohlo byt tim ze mam krokace na 36V. Ze by to srani predelavkou melo vyznam