Hlasový modul pro T9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
cernyvlkodlak

Re: Hlasovy modul pro T9x

#241 Příspěvek od cernyvlkodlak »

tpk píše:Celý balík zvukových souborů je v řádu jednotek MB takže stačí i ta nejmenší.

super dekuji za info
cernyvlkodlak

#242 Příspěvek od cernyvlkodlak »

Tak jsem podle obrazku a rad zkusil zapojit voice modul.
mam ale maly problem.
Voice modul asi funguje po zapnuti v repraku opravdu slysim slecnu ze si mam dat bacha na prsty. :-)
po zapnuti me sviti podviceni.
Ale samotny displej nic neukazuje ???
Pri jednom zpusteni jsem videl na displeji udaje ale zrcadlove obrazene a jeste vzhuru nohama.??? trvalo to asi 5-10 vterin.
Nevim jestli za to nemuze mit nasledek ,musel jsem prepajet u procesoru kabely na 7 a 8 pinu kvuli telemetrii .
Jestli se me nestalo neco s nozickama procesoru?
zapojeni repro mam dobre.
+ a - mam taky meril jsem ho merakem.
pripojeni D0-D3 jsem kontroloval asi 3x
a zapojeni BLIT a PB7 jsem taky kontroval.
diky vsem za rady
tpk

#243 Příspěvek od tpk »

Ahoj, posílám slíbenou fotku zastavěného Voice Modulu od MHotara do T9X. Ona je to docela změť drátů, ale snad na tom bude něco vidět.

cernyvlkodlak píše:Tak jsem podle obrazku a rad ...

Takže modul funguje, přehrává ti po spuštění alarmy (upozornění na plyn a na spínače)?
Tím pádem by mělo být jeho zapojení ok.
Pak bych zkusil jít po tom displeji. Zkus jako první úplně vyřadit podsvícení. Tzn vynech celou propojku. Funguje displej? Potom bych zkusil znovu vložit propojku a laborovat dál. Máš v propojce napájený externí tranzistor dle návodu . Ta je u T9X údajně nutná. Popravdě já asi moc nepomůžu nejsem moc fundovaný, ale zkusil bych postupně přidávat zapojení a tím zjistit kdy nastane problém.
Přílohy
P1010549.jpg
cernyvlkodlak

#244 Příspěvek od cernyvlkodlak »

jako takovy audio modul asi funguje protoze me po zapnuti pipne a hodi hlasku bacha na plyn.
Pokud zapnu par prepinacu hodi to hlasku na prepinace.
Podvetleni pred upravou audio modulu fungovalo na 100% ted asi funguje taky protoze pri zapnuti ma plny jas a po chvilce malinko ztmavne.
Ale na displeji neukazuju zadne udaje ????
tpk

#245 Příspěvek od tpk »

Hm, to mě bohužel nic nenapadá.
cernyvlkodlak

#246 Příspěvek od cernyvlkodlak »

tpk píše:Hm, to mě bohužel nic nenapadá.

to bude mit neco spolecneho s temi piny 7 a 8 na cpu urcite
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#247 Příspěvek od rcfrant!k »

cernyvlkodlak píše:... pri zapnuti ma plny jas a po chvilce malinko ztmavne.

Toto se mi nezdá. Mě podsvícení buď svítí úplně nebo vůbec. Nic mezi tím tam nemám. Myslíš to tak, že po chvíli zhasne úplně? Nebo svítí třeba na půl? V tom případě máš někde propájené dvě cesty dohromady.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Mlhos
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od Mlhos »

Tak mě to funguje bez problémů, mluví to, podsvícení taky jede, zkoušel jsem hlásit výšku z vária a zatím vše na jedničku. Pokud rychle vypnu a zapnu(cca do vteřiny) tak mi to taky nejede.
tpk

#249 Příspěvek od tpk »

Tak ještě jeden postřeh z mé strany. Voice modul ale ani podsvícení na mé T9X nefungují při nízkém napětí baterie cca 10,5v. Při takhle malém napětí displej jen problikl ale nerosvitil se a voice mlčí. Přesnou hranici mluví/nemluví nevím. Po tom co jsem baterii nabil zase vše jede. Pokud teda nevypnu a hned zase nezapnu. Můžete někdo vyzkoušet to "nízké" napětí? Já mám teď nabito a bude mě dlouho trvat než napětí sleze. Leda baterku vybít přes nabíječku.
cernyvlkodlak

#250 Příspěvek od cernyvlkodlak »

s tim nizkym napeti to bude asi pravda.rano jsem zkusil zapnout radio a uz nepromluvilo.
Prave nabijim baterku.
Ma nekdo v Turnigy 9x podsviceni+odpor na simulator+2x modul (original +Frsky telemetrii na displeji)+audio modul ???
tpk

#251 Příspěvek od tpk »

Ano, já.
cernyvlkodlak

#252 Příspěvek od cernyvlkodlak »

je mozne aby me po prvni vyndani desky a rozpojeni pasky k LCD .
Odesel LCD?
mhotar

#253 Příspěvek od mhotar »

S tím LCD, ty D0-D1 jsou připojeny na sběrnici LCD, zkus to odpojit.
Ty moduly jsem testoval na 6 voltech, vypadá to že bude problém s tím novým firmwarem, asi vyžaduje zapojené i SIO na procesor. Ve schématu je napsané kam to zapojit, jestli se někomu chce to vyzkoušet. Nebo vypnout bootloader ve FUSES, jestli někdo víte jak na to. Žádné takovéto problémy jsem se starším firmwarem neměl,to bych si všiml.
EDIT Nechte to zatím tak, až se vrátím tak se na to podívám.
www.opentx.cz
Mlhos
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od Mlhos »

Zkouším na jakých voltech to přestane mluvit a zatím to na 10,3V jede, včetně podsvícení. Baterku jsem přeměřil a opravil kalibraci. Půjdu na max 10V, dál už to nemá cenu. Napájení modulu mám jak tpk, tj. pravá strana kondenzátoru a pájecí ploška kousek vpravo a nahoře od procesoru. Oproti tpk mám jen FrSky a nemám úpravu na sim.

Edit:Už mi na displeji občas skočilo 10,0V a stále vše funkční. Po vypnutí jsem měřákem naměřil 10,13V.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od rcfrant!k »

Tak hlásím další úspěšné zapojení. Moje konfigurace: Open9X r1947, Audio, Voice, FrSky telemetrie, Haptic, paměťová karta Kingston 512 mb formátovaná ve windows jako FAT - vše funguje jak má. Podsvícení svítí i zhasíná jak má, modul mluví. S bugy jsem se zatím nesetkal. Budu testovat a když na něco přijdu, tak dám echo.

Zapojení bez problémů, setkal jsem se jen s tím, že žlutý kondenzátor je na mé T9X černý :) Jediné, co mě trochu nepotěšilo je hlasitost. Nevíte zhruba nějaký odhad, jaký výstupní výkon modul má? Zapojil jsem 8ohm reproduktor z notebooku, zvuk je pěkný, čistý, ale ne moc hlasitý.

Dotaz: co se stane, když zapojím do výstupu reproduktoru 3,5mm jack zdířku se spínačem vyvedenou ven? Předpokládám, že standardní špunty by něměly dělat modulu nějaký problém. To ale jen v případě, že bych létal v hlučném prostředí (občas dělají kluci u nás na letišti se spalovákama pěkný rachot).

Nějaké obrázky zapojení (omluvte kvalitu, je to z mobilu za špatného světla):
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz/Turnigy_9x_-_voice_modul#
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“