Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DominikVF

Re: Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

#241 Příspěvek od DominikVF »

Viem o ktorých filtroch hovoríte brat ma taký a X - iné... fotí tiež zrkadlovkou..

Ja som sa k tomu filtru dostal cez recenzie a videá, fotky ... porovnania bez filtra/ s filtrom. Preto som to objednal. V popise je taktiež napísané, že je to Circular Polarizer, preto som sa pýtal, či skutočne musí byť CP filter taký aký si opísal. Ale aj s týmto sa dá nejaká tá "dokumentačná" fotka spraviť, keď sa natočí správne..

Mám externý lcd displej, tak zo statívu na nejakú tú fotku využitie by som mu našiel. Stránku dozadu som dával 2 porovnávajúce fotky s filtrom a bez, fotené podvečer. Keď mi počasie dovolí, skúsim spraviť video vo vzduchu a uvidíme čo z toho vyjde...

EDIT: ešte k tej dokumentácií a kúpe.. Mám len to, čo udáva výrobca čiže tuna je niečo popísané o tom http://polarprofilters.com/shop/DJIFilter a kúpil som to z tejto stránky http://xtreme.sk/polarpro-filters Ale čo môžem potvrdiť, je to zo skla, žiadny plast.
Přílohy
Polarizačný filter
Polarizačný filter
bez filtra
bez filtra
IvanGS

#242 Příspěvek od IvanGS »

Přátelé, mám vedle sebe 2 polarizační filtr Polar Pro, koupil jsem je nedávno na GoPro 4 Hero Blac, se kterým točím výhradně z ruky/tyčky/auta/motorky, poslední dobou je kamera na 3-osém gimbalu Steadycam Rider. Ani jeden není CP, nemá otáčivý kroužek a když jsem s ním dnes otáčel v ruce, neviděl jsem žádné změny, bylo ale navečer a polojasno. 2 mám proto, že jeden se nasazuje na odolné pouzdro a má hranatou "přírubu" (auto, motorka, lyže), druhý se nasazuje přímo na kameru.
Filmoval jsem s ním poprvé tento víkend, také polojasno, takže asi ne úplně vypovídající podmínky. Většího vykreslení barev jsem si nevšiml, mraky byly lehce zdůrazněny, obraz byl celkově "měkčí", příjemnější pro oči a zmizelo poměrně dost odlesků, všiml jsem si toho v okně nebo na karoserii auta. A co bylo markantní, pokles výskytu automatické korekce expozice při přechodu ze stínu do světla a naopak. Celkově příznivý dojem, i když podmínky nebyly ideální, prostě jsem chtěl zkusit co to udělá a filtr nasadil, jistě získám v blízké době další zkušenosti. U těchto filtrů je podle mne jedno jak jsou nasazeny, o otáčení výrobce nepíše. V popisu je napsáno: " Polar Pro - pro natáčení v jasných podmínkách.Tento filtr můžete použít skoro vždy, když natáčíte venku. Dokud není moc zataženo nebo tma, polarizátor snižuje nežádoucí odrazy světla a pěkně vyčistí videa. Někdy je téměř nutností... na sněhu s jasnou oblohou nebo v blízkosti vody. Polarizační filtr také zvyšuje sytost barev... Můžete použít i v autě k odstranění odlesků na čelním skle, palubní desce a silnici.". Na obalu je i foto Phantoma.
Včera mi přišla sada 3 filtrů na Phantoma 2 Vision+, výrobce opět Polar Pro. Jeden je polarizační, dva ND filtry, světlejší a tmavší. Polarizační opět nereaguje na otáčení, takže nebude nejspíš typu CP, nebo jsem s ním dnes otáčel v ruce v podvečerních podmínkách, kde se polarizace neprojevila, nevím, nejsem odborník. Nicméně okem jsem pozoroval mírné zvýraznění mraků i trochu sytější barvy, např.trávu. Takže opět bude asi jedno, jak se nasadí.
Dominik dával video, kde filtrem otáčí a je vidět, jak se polarizace mění, nevím ale, jestli to byl ten Polar Pro filtr. Pokud ano a mně se při otáčení nemění, jsou 2 možnosti - 1. já nemám CP filtr, on ano, 2. zkoušel jsem v nevhodných podmínkách. A nebo 3.ošulili mne a 4.mám oči z Kašparovy krávy. Ale jak jsem psal, nikde na filtru ani obalu není o CP a otáčení zmínka a filtr nemá otočný kroužek.
Nicméně mé dojmy z víkendu jsou pozitivní, i když efekt není tak markantní jako na některých videích.
PS: Mám na GoPro tento filtr, je tam i video, v takových podmínkách jsem to ale nezkoušel: http://xtreme.sk/polarpro-filters/polarpro-frame/polarpro-frame-2.0-polarizer-filter-pre-gopro-hero4-hero3-plus
gardenroute

#243 Příspěvek od gardenroute »

Asi bych jen dodal, KAŽDÝ (alespoň každý takový, který se mě kdy dostal do ruky) polarizační filtr při otáčení mění propustnost pro odražené světlo, chovají se tak i mé všechny polarizované sluneční brýle (Polaroid), a nejen specializované CP filtry pro (D)SLR či videokamery (mám samé japonské Hoya)...
Pokud to nedělá, nejedná se asi o CP polarizační filtr, byť to má název "Polar Pro"...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
DominikVF

#244 Příspěvek od DominikVF »

IvanGS píše:Dominik dával video, kde filtrem otáčí a je vidět, jak se polarizace mění, nevím ale, jestli to byl ten Polar Pro filtr.

Ivan áno, tie videá sú s filtrom polarizačným od firmy Polar Pro. Dám tie videá aj sem aby vedeli o čo sa jedná. Ináč k tomu CP filtru ako popisoval gardenroute, že filter sa skladá z dvoch častí, pevná a otočná.. Ja myslím, že práve ta pevná časť u GP je tá obruč okolo objektívu na kamere a pohyblivá celý filter, ktorý otáčam ako je to aj na videu vidieť. Keď sa zase jedná o filter na obal kamery Housing, tento filter by sa mal skladať z dvoch častí, jedná časť sa pripevní o ten obal kamery a druhá je tá pohyblivá so sklom, s ktorou sa nastavuje požadovaný efekt. Nemám ten druhý filter na obal kamery tak neviem ako to je..

EDIT: Tak nejako si predstavujem ten otočný filter, ktorý sa dáva na obal kamery s hranatou obrubou ..Viď. foto. Tu keby bol polarizák na pevno, nebolo s ním by možné otáčať, tak neviem ako by sa to správalo.. Ten filter čo mám ja, otáčam priamo na objektíve kde vidím priamo ako sa mení pozadie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9fS-0J6-upY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MoNYJrsejzM[/youtube]
Přílohy
polarizer.JPG
IvanGS

#245 Příspěvek od IvanGS »

[quote="gardenroute"]Asi bych jen dodal, KAŽDÝ (alespoň každý takový, který se mě kdy dostal do ruky) polarizační filtr při otáčení mění propustnost pro odražené světlo, chovají se tak i mé všechny polarizované sluneční brýle (Polaroid), a nejen specializované CP filtry pro (D)SLR či videokamery (mám samé japonské Hoya)...
Pokud to nedělá, nejedná se asi o CP polarizační filtr, byť to má název "Polar Pro"...[/quote

Polar Pro je jen název výrobce a nabízí jak polarizační filtry cirkulární (CP), tak lineární. Teď jsem koukal na stránky Polar Pro a v sadě, kterou má Dominik, je polarizační filtr typu CP. Všechny 3 moje polarizační filtry (2xGoPro, 1xPhantom) nejsou typu CP, resp. není u nich CP uvedeno, předpokládám tedy, že jsou lineární. Polarizační účinek CP i lineárního filtru by měl být stejný, CP byly vyvinuty pro správnou funkci digitálních zrcadlovek atd., které mají někdy (ne vždy) s lieárním filtrem problém se zaostřením, resp. vyhodnocením světla. Teď mi volal kamarád, profesionální fotograf, víceméně mi potvrdil co jsem vyčetl a dokonce řekl, že i jeho polarizační filtry, velmi drahé, téměř nereagují na otáčení filtrem v ruce, to je prý vlastnost méně kvalitních CP filtrů, kdy při pohledu skrz otáčející se filtr obraz hodně ztmavne. No, budu studovat dál.
Naposledy upravil(a) IvanGS dne pát 26.06.2015 10:37, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#246 Příspěvek od VTjr »

gardenroute píše:Asi bych jen dodal, KAŽDÝ (alespoň každý takový, který se mě kdy dostal do ruky) polarizační filtr při otáčení mění propustnost pro odražené světlo...

Souhlasím Tebou, přesně takové jsou i mé zkušenosti. Pokud se to takto nechová tak patrně nejde o polarizační ale o nějaký jiný filtr.

IvanGS píše:Polar Pro je jen název výrobce a nabízí jak polarizační filtry typu CP ("circular..", tj. stavitelné otáčením), tak "obyčejné".
To je jasné a už to tady bylo řečeno.
IvanGS píše:
Všechny 3 moje polarizační filtry (2xGoPro, 1xPhantom) nejsou typu CP, což vysvětluje nereagování na otáčení.
tak proč píšeš polarizační, když fakticky nejsou polarizační, protože ty vždy reagují na natáčení. Pokud nereagují, tak nejsou polarizační.
IvanGS píše:
Nemyslím, že by se v tom případě nejednalo o polarizační filtr a koneckonců i ve všech odborných textech se zmiňují polarizační fitry normální ...
... a pak s CP s tím, že filtr CP vznikl z normálního úpravou, resp. doplněním další vrstvy a důvodem mělo být lepší zaostřování. Ale píšu jen co jsem vyčetl a nevím, v čem je polarizační filtr "obyčejný" tj. ne CP, horší než ten otáčecí CP.

Normální a Cirkulární - spíš lineární a cirkulární. :)
Ale víš vůbec jaký je v nich rozdíl? :o

Chování těch normálních/lineárních jsme již popsali, tedy reagují na natočení. Jejich nevýhodou je, že světlo které není odfiltrováno a nimi projde a navždy zůstane polarizováno v jednom směru. To pak ale může vadit autofokusu a automatickému nastavování expozice. Proto byly vymyšleny cirkulární filtry, obsahující další vrstvu speciálního optického materiálu, který toto neodfitrované polarizované světlo zase znovu depolarizuje do všech směrů polarizace. Čili cirkulární polarizační filtr je vlastně soustava polarizátor + depolarizátor. I proto pak u dvojice takových cirkulárních filtrů nelze pozorovat ten efekt, že když se dají za sebe a navzájem se točí, tak se obraz ztmavuje nebo zesvětluje. Ale i ten CV filtr při použití se musí správně natočit, protože ta jeho první polarizační vrstva si přece musí vybrat správný směr polarizace, který tlumí a který propouští. :wink:
Takže otáčet/ladit se musí oba typy.
Prostě já si nedovedu dost dobře představit fysikální princip jak by to mohlo filtrovat odlesky bez natáčení/ladění polarizační roviny. Přece lesklá plocha z nevodivého materiálu (na kovových plochách to nefunguje) částečně nebo i úplně polarizuje odražené světlo ve směru kolmém na rovinu dopadu/odrazu a pokud chceme filtrem toto odražené polarizované světlo eliminovat a světlo jiné polarizace nechat, tak musíme filtr natočit do správného úhlu. Filtr který by působil ve všech směrech není možný, protože by pak pohlcoval světlo všech polarizací stejnou mírou a efekt by nebyl žádný a jen by zeslaboval celkový světelný tok.

Pokud si chceš něco o tom nastudovat tak např tady: http://polar-peza.euweb.cz/zpusoby_polarizace.html nebo tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Polariza% ... 3%AD_filtr jsou o tom dobré články, nebo prostě zadej do googlu polarizace světla odrazem, lomem, absorpcí ... :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#247 Příspěvek od jindraj »

[quote="IvanGS"][/quote]

prosím tě načti si o tom, co je to polarizace ještě trochu víc

buď nemáš polarizační filtr a pak sním můžeš kroutit jak chceš a nic se nezmění, a nebo ho máš, ale pak MUSÍ reagovat na otáčení. Má to v popisu práce. Fakt, že s filtrem jde otáčet nebo nejde je jen otázka mechanického řešení. U těch co otáčet nejdou jen výrobce sám zvolil polohu, kde doufá, že bude filtr reagovat na to, co výrobce chce ... podobně jako třeba u polarizačních brýlí ... ty také nejdou na obroučkách otáčet a jsou nastaveny na pevnou polohu ... obvykle tak, aby eliminovaly hlavně odlesky na kalužích, listech, cestě a jiných vodorovných površích a pod. Jinak řečeno u těch pevných jsi jen ochuzen o možnost zvolit, na které části snímku a jak moc se efekt projeví. Efekt se totiž projevuje maximálně tehdy, když filtr nastavíš tak, aby rovina jeho polarizace byla kolmá na rovinu polarizace světla - a ta je různá podle toho, od jakého povrchu se světlo odrazilo nebo skrz co se lomilo. Proto se dělají ty otočné, protože ty ti umožňují to podle podmínek a záměru měnit na rozdíl od těch pevných, které prostě něco odfiltrují, ale nevíš předem co a nemáš nad tím kontrolu. A jak jsem už psal, na extraširokoúhlých záběrech je to na pytel tak jako tak ... tam bude i na statickém snímku vždy půl oblohy ztmavené a půl skoro vypálené a i ty odlesky díky ohromnému rozsahu úhlů odraženého světla budou někde odfiltrované a někde ne ... totální a hlavně nekontrolovatelný zmatek. Podtrženo sečteno dávat polarizák na GoPro aspol. je v 98% použití, na které je GoPro stavěné, nesmysl a na použití v leteckém videu na GoPro je to nesmysl 100%.
VTjr

#248 Příspěvek od VTjr »

Jinak já jsem používal polarizační filtry v dobách kdy jsem dost fotil na černobílou fotografii a myslím si, že tam to mělo i největší význam. Hlavně se tím dala velice zvýraznit kresba oblaků. Já na to tehdy používal i jiné filtry, např červený filtr dokázal z běžného exteriérového záběru udělat přímo démonický dojem. Mé polarizační filtry byly určitě jen lineární ale nedaly se bohužel používat pro barevnou fotografii kvůli značně nažloutlému odstínu. Jelikož polarizační filtry, které byly vhodné pro barevnou fotografii byly velmi drahé (cca 300Kčs - to byla si 1/10 tehdejšího průměrného výdělku a ten můj byl navíc tenkrát hluboko pod průměr) tak po přechodu na barvu (zpočátku jen diapozitivy) jsem si už nové nepořídil. Nakonec i ty staré vyšly kolem stovky. Udělal jsem sice pár diapozitivů i se starými filtry, ale výsledek byl nažloutlý a nepoužitelný. Tím moje zkušenost s polarizačními filtry skončila, protože pak už přišla doba minilabů a možnosti vyvolání levných a kvalitních barevných fotek a k černobílé fotografii jsem se už nikdy nevrátil.
VTjr

#249 Příspěvek od VTjr »

DominikVF píše:Ivan áno, tie videá sú s filtrom polarizačným od firmy Polar Pro. Dám tie videá aj sem aby vedeli o čo sa jedná.

No a práve na tom druhom videu je veľmi dobre vidieť ako sa chová obraz snímaný cez širokouhlý objektív s nasadeným polarizačným filtrom. :wink: Obloha v strede obrazu je tmavá a kontrastná, ku krajom to výrazne bledne a stráca kontrast - čo podľa mňa pôsobí velmi neprirodzene až rušivo. :oops: Podľa mňa je to s týmto zoomom nepoužiteľné. :cry:
Preto súhlasím s gardenroute, že je to dobré len na statickjé snímanie a teleobjektívy s malým zorným uhlom - nemal by zrejme prekročiť veľkost tej oblasti v strede obrazu, kde je ešte efekt filtra rovnomerný.
VTjr

#250 Příspěvek od VTjr »

A ešte jedna poznámka.

U cirkulárneho polarizačného dvojvrstvého filtra nie je jedno akým smerom cez neho to svetlo prechádza. Vždy musí byť najprv vrstva polarizačná a až potom depolarizačná. Keby sme ho otočili naopak, tak by ta depolarizačná vrstva všetko prichádzajúce svetlo depolarizovala a následná polarizačná by už nemala z čoho selektívne vyberať, lebo všetko by bolo rovnako depolarizované. :mrgreen:
Samozreme závitová či iná špeciálna príruba našťastie také opačné nasadenie filtra prakticky znemožňuje.
IvanGS

#251 Příspěvek od IvanGS »

Tady se o tom dočtete víc :D :
http://www.paladix.cz/clanky/polarizacni-filtry-linearni-nebo-cirkularni.html
http://www.paladix.cz/clanky/polarizacni-filtry-prakticke-shrnuti.html
http://fotoroman.cz/glossary2/2_polarizace.htm
http://www.fotoaparat.cz/article/10997/3
http://www.fotorozcestnik.eu/filtry-dil-3-polarizacni-filtr.html

To, že se obraz ve filtru nemění při jeho otáčení (aspoň se mi to zdálo v podmínkách, kdy jsem to zkoušel), neznamená že se nejedná o polarizační filtr a pochybuji, že poměrně renomovaný výrobce PolarPro by dodával pod označením "polarizační" filtr jen "obyčejný" ND filtr, zvlášť v sadě s dalšími ND filtry. Navíc existují cirkulární a lineární filtry a oba typy jsou účinkem rovnocenné. Jak jsem psal, před chvílí mi kamarád fotograf vysvětlil, že u kvalitních polarizačních filtrů je naopak tmavnutí obrazu při otáčení minimální a když jsem mu podrobně popsal zatím jedinou zkušenost s filmováním s filtrem, řekl, že se 100% jedná o polarizační filtr, ND ani jiné tmavé sklo by tohoto efektu nedosáhlo.
gardenroute

#252 Příspěvek od gardenroute »

gardenroute píše:čtv 25. čer, 2015 18:48 ...A také pozor, Polar Pro neznamená, že se jedná o CP filtr, ale je to myslím značka výrobce, pod kterou se vyskytují i běžné ND filtry[/b]...
DominikVF píše:čtv 25. čer, 2015 18:53 ...Samozrejme, že Polar Pro je značka, ktorá vyrába rôzne filtre .. , neviem kde si čítal, že len polarizačné.....
gardenroute píše:čtv 25. čer, 2015 21:50 ...Pokud to nedělá, nejedná se asi o CP polarizační filtr, byť to má název "Polar Pro"...
IvanGS píše:pát 26. čer, 2015 8:26 ...Polar Pro je jen název výrobce ...

Jak už napsal @VTjr, proč stále opakujete něco, co zde bylo řečeno již 25.6. v 18:48 ? Možná by spoustu věcí vyjasnilo jen to, že si každý nově přispívající přečte příspěvky zpět alespoň za poslední den či dva ... :?

Ještě jedna důležitá informace k CP, je nutné si zvláště u extrémně širokoúhlých objektivů (jako GP) dávat pozor na výšku filtru, protože CP má snahu dost vinětovat v rozích, což může ještě více do.urvit těžce získané záběry. U nějakých levných konstrukcí to bude takřka jisté. Asi by si každý nově příchozí do této tematiky zjistit ceny kvalitních CP filtrů, dejme tomu pro DSLR, aby se nenechal někde nachytat. Plastové CP je myslím cesta do pekel...

Jen závěrem - snaha dávat CP na létající (i jiné pohyblivé kamery) je většinou neznalostí pilota-kameramana, CPčka se primárně do této oblasti dostala tím, že jsou v jistém ohledu podobně funkční jako ND, tzn. prodlouží čas závěrky, a tím zamezí vzniku RollingShutter efektu. Ten opakuji, je jedním z původců Jello. Ale je to jen souhra okolností, k tomuto CP není určeno!
Pokoušet se vylepšit obraz CP filtrem na pohyblivé létající kameře je dvojsečná zbraň, která v rukou laika vede k pochybným výsledkům. Bohužel se toho chytli i někteří výrobci filtrů, což mě osobně připadá jen spíše jako snaha se na tom "trochu svézt"...
DominikVF

#253 Příspěvek od DominikVF »

Takže zhrnieme to tak, vymysleli polarizačný filter aj na GoPro kameru ale využitie je k ničomu tohto filtra z dôvodu širokouhlej optiky, lebo nezachytí polarizovať širšiu časť záberu ako je to u iných nie širokouhlých optík.

Našiel som aj takýto filter CPL na GoPro viď. foto ale výsledok by bol zrejme ten istý ako s mojim filtrom (kvôli šírke záberu kamery) a po druhé na koptéru by ani nevošiel, len zo statívu :)

Ďakujem za vysvetlenie a rozobratie tejto témy.

EDIT:
gardenroute píše: proč stále opakujete něco, co zde bylo řečeno již 25.6. v 18:48 ?

Lebo nás laikoch vôbec netrebalo upozorňovať, že sa jedná o značku výrobcu a nie o polarizačný filter :roll: s tým si prišiel ty..
Přílohy
CPL GoPro
CPL GoPro
gardenroute

#254 Příspěvek od gardenroute »

IvanGS píše:...před chvílí mi kamarád fotograf vysvětlil, že u kvalitních polarizačních filtrů je naopak tmavnutí obrazu při otáčení minimální...
Ivane, i já jsem již něco nafotil, i s CP, mám několik velmi kvalitních CP, např. Hoya PRO1 (v 72mm) pro DSLR, i tento filtr při otáčení tmavne a naopak...
Ale nechci se o tom přít, opravdu je nabíledni otázka, proč vlastně CP na kameře na koptéře používat ? A riskovat tak zničení těžce získaných záběrů ? Pro tyto problémy jsou určena jiná, vhodnější řešení, přímo k tomu určená (tím mám na mysli jello, zamezení dýchání expozice, stíny od vrtulí, protisvětlo atd. atd).
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 26.06.2015 13:00, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#255 Příspěvek od gardenroute »

DominikVF píše:"gardenroute" - proč stále opakujete něco, co zde bylo řečeno již 25.6. v 18:48 ?
Lebo nás laikoch vôbec netrebalo upozorňovať, že sa jedná o značku výrobcu a nie o polarizačný filter :roll: s tým si prišiel ty..
Dominiku, Tvá odpověď mě indikuje, že asi nerozumíš... Se spojováním "Polar Pro" s tím, že to jsou jen polarizační filtry jsem přišel já ? A proč jsem tedy na počátku upozornil na opak, že to je jen název firmy ? Což jste tu poté několikrát opakovali dokola ? To je ale blázinec 8O
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 26.06.2015 11:13, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“