Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
kraro

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#226 Příspěvek od kraro »

OK2BUH píše:Tak se musím pochlubit prvním letem s Pixhawkem. Došel mi před týdnem, nikdy jsem neměl APM, tak jsem na to chvíli hleděl jak puk. Týden jsem studoval a drátoval. Mám to na rámu QAV400. Včera jsem nasadil vrtule, v ruce se mi to zdálo OK, tak jsem to dnes zkusil na ostro. Žádné ladění PID, lítá to perfektně ve všech módech. Podle mě lepší než NAZA a umí to podstatně víc. :)

V jakých módech jsi létal?
OK2BUH

#227 Příspěvek od OK2BUH »

Zatím Stabilize, Althold, Loiter, Drift, Poshold a RTL. Zítra budu pokračovat. Acro vyzkouším až tam budu mít FPV.
kraro

#228 Příspěvek od kraro »

OK2BUH píše:Zatím Stabilize, Althold, Loiter, Drift, Poshold a RTL. Zítra budu pokračovat. Acro vyzkouším až tam budu mít FPV.

Teď nainstaluji do Taranise 6-ti přepínač na módy a to bude polétání ;). Zatím si vystačím se Stabilize na start a Loiter ;)
OK2BUH

#229 Příspěvek od OK2BUH »

Já mám na vysílači nastaveno taky 6 módů, ale když se připojím mobilem přes blutooth tak můžu přepínat všech 14 módů i když nejsou předvoleny.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#230 Příspěvek od Ancistrus01 »

Pánové, mám docela nestandardní tvar rámu (obrácené H a vrtule jsou dost blízko u sebe - naprosto anti stabilní tvar :-D )
Autotuning provedu, koptéra pak ve všech módech drží jako přibitá.
Každopádně extrémně se mi zvedne Stabilize Pitch a Stabilize Roll, zhruba z 4,5 na 10.
Kopter se pak chová strašně roboticky a prudce a to já jednak nemám rád a za druhé se to projevuje ve videu, protože se celý gimbal zatřese.

Otázka teda zní, spustím autotune, kopter se vyladí. Pokud potom snížím Stabilize Pitch a Roll z 10 zpět na 4,5, bude koptéra držet jako předtím, nebo bude více plavat právě proto, že motory nebudou reagovat tak prudce? Zabýval jste se tím někdo? :)
dt

#231 Příspěvek od dt »

Já to řeším exponenciálou na řízení. Stroj drží jako přibitý i nadále, ale řízení je plynulejší.
j.s

#232 Příspěvek od j.s »

OK2BUH píše: Žádné ladění PID, lítá to perfektně ve všech módech.

Ano, přesně takhle jsem to měl s APM a teď, když už přišel i druhý kus Pixhawku, který není vadný (jako ten první z goodluckbuy - to byl bylíček, kde bylo vadný opravdu, ale opravdu vše - asi 6 věcí), tak taky paráda, prostě jen zapojit, projít těch pár kroků wizzardu (10 minut) a lítá to perfektně. Je to obvyklej copter se sunnysky 2212, afro esc a 3D printed 450mm rám a o gps módy se stará neo osmička.
Jsem rád, že je to nakonec v pohodě, protože ten pix nebyl na mojí koptéru, jen jsem ho doporučil a přišlo všechno vadný, tak jsem neměl moc dobrej pocit.. Zkusim ten vadnej ještě vyreklamovat, snad číňan něco vysolí zpátky.
edit: případně kdyby to nedopadlo a měl by jít do popelnice, tak by asi nebyl problém ho věnovat, má nějakej problém s napájenim a třeba ho někdo dokáže nějak přebastlit, aby fungoval a využije ho na pokusy.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od Ancistrus01 »

To dt:

Expo mám, ale furt je to strašně ostrý! Na gimbal je to blbý... :(
Amper

#234 Příspěvek od Amper »

Zkusil bych si ty Stabilize P/R dat na tahovej potak od 10 do treba 3 a uvidis. Proste to rychle zkusis ve vzduchu.

Dalsi moznost je zkusit rucni vyladeni podle navodu od Dave, dava jine vysledky nez autotune
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#235 Příspěvek od OK2BUH »

Tak jsem se dlouho neradoval, milý Pixhawk vzal roha a je v řiti. Netuším kde a nevím proč. Vylítal jsem jednu baterku a byl jsem nadšený jak to lítá. Dal jsem druhou ale nešlo zaarmovat, blikala červená a modrá. Tak jsem dvakrát stiskl tlačítko a začala blikat zelená. Odstartoval jsem z ruky ale letělo to nakřivo šikmo dozadu. Zapnul jsem AltHold, výšku to drželo asi 8 m. Snažil jsem se to upáčkovat a přistát. Zpočátku se to dařilo ale potom se začal vzdalovat. Když byl 250 m daleko tak jsem ten boj vzdal a stáhl jsem plyn. Došel jsem na to místo ale nic tam nebylo. Konečnou fázi letu jsem neviděl protože černá koptéra nebyla vidět proti stromům. Hledali jsme několik hodin bezvýsledně. Takže jsou dvě možnosti: pokud to zareagovalo na stažení plynu tak tam někde chuděra leží, možná na dně bahnité strouhy. Pokud to nereagovalo na plyn tak letěla dál a chytla se někde o další stromy. Pípák jsme neslyšeli, kouř neviděli, blutooth se nechytil, FPV tam ještě nebylo. Tak a teď se do mě pusťte co jsem za blba.
skiner

#236 Příspěvek od skiner »

Ked blikala modra, tak to znamenalo ze si nemal 3D Fix a preto ti neslo armovat. Aspon tak to je na APM. Kazdopadne mi to je luto, raz som dosiel tak o lietadlo, dost to stvalo.
OK2BUH

#237 Příspěvek od OK2BUH »

skiner píše:Ked blikala modra, tak to znamenalo ze si nemal 3D Fix a preto ti neslo armovat. Aspon tak to je na APM. Kazdopadne mi to je luto, raz som dosiel tak o lietadlo, dost to stvalo.

Tam blikala ta vícebarevná ledka střídavě červená - modrá. Ale po dvojím stisku tlačítka už blikala zeleně a to je 3D fix. Přes BT mi to ukazovalo 15 satelitů. Tam byla spíš vada akcelerometrů když to letělo nahnuté. Možná se to zblblo, že jsem startoval z ruky? Ale tak jsem startoval i předtím a bylo to dobré.
j.s

#238 Příspěvek od j.s »

Tak upřímnou soustrast :(
Já vždycky zaarmuju na zemi a pak to vezmu do ruky a start také z ruky, nikdy jsem s tím problém neměl.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
OK2BUH

#239 Příspěvek od OK2BUH »

j.s píše:Tak upřímnou soustrast :(
Já vždycky zaarmuju na zemi a pak to vezmu do ruky a start také z ruky, nikdy jsem s tím problém neměl.

Já to dělám taky tak, ale tady byla tráva a krátké nožky. Já to mám nastavené aby se vrtule točily na volnoběh. První start jsem dělal ze země, pak jsem si vzpomněl, že jsem nezapl kameru tak jsem přistál do ruky, zapl kameru a z ruky odstartoval a bylo to v pohodě. Druhou baterku jsem připojil na zemi, počkal jsem na zahrání melodie, potom to nesl na místo startu zaarmoval v ruce a nešlo to. Až jsem stiskl to tlačítko, blikala zelená, vyletělo to ale křivě.
kraro

#240 Příspěvek od kraro »

OK2BUH: máš originál Pixhawk? Pokud si měl nastavení FS na RTL a nic se nedělo, tak GPS pozice nebyla zapsaná. To by vysvětlilo, proč to nešlo odarmovat, pokud si startoval na mód kde je nutná zapsaná GPS.
Ale, že po stisknutí bezpečnostního spínače hned naskočila zelené blikání se mi zdá jako chyba. Chvilku by to mělo satelity hledat.
Zelená by ale nakonec měla svítit "Solid green plus single long tone: armed with GPS lock. Ready to fly!"
Nakloněný let je vada akcelerometru, to už jsem četl někde v diskuzi a byla tam i fotka, na MP, kde byl horizont nakloněný, což právě způsobuje akcelerometr. Ale to se jednalo o nějaký klon.
Je škoda každého ulétnutého stroje :-(
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“