Zlin 50L - HaiKong Model (Kostka model cetrum)

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

Re: Zlin 50L - HaiKong Model (Kostka model cetrum)

#226 Příspěvek od StanleyT28 »

Invertní montáže se neboj, motory takto chodí velmi dobře, jen je potřeba být opatrnější při startování, protože se motor snadno ulije.
Luky-plane

#227 Příspěvek od Luky-plane »

Ahojte,
mám dotaz. Po zkusmém osazení motoru do modelu jsem zjistil, že hřídel motoru neprochází přesně středem otvoru v laminátové kapotě. Když jsem kapotu demontoval a provázkem si protáhl pomyslnou podélnou osu trupu, zjistil jsem, že hřídel motoru je v místě uchycení vrtule posunuta o 10 mm vlevo od podélné osy při pohledu shora. (viz obrázek)

Jakou máte zkušenost Vy? Posouvali jste motorové lože mimo střed? Jak je to u ostatních modelů obecně? Vím, že motor musí být vyosen doprava, ale posunutí mimo střed mi není jasné.

Díky Luky-plane

Obrázek
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#228 Příspěvek od pkotatko »

Kdyz motor vyosis doprava, tak budes mit kuzel v ose trupu ne ? Proto je motor namontovan mirne vlevo.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Luky-plane

#229 Příspěvek od Luky-plane »

To je přece jasný. Asi jsem položil špatně svůj dotaz.

Jedná se o to, že když motor uchytím do výrobcem určeného místa v domečku (tím je dáno i správné vyosení, protože domeček je postavený pod úhlem), výsledek je takový, že hřídel motoru se nachází v místě uchycení vrtule o 10 mm vlevo (viz obrázek).

Nevím jestli to není náhodou správně a nemá to tak být u všech modelů, nebo jestli se číňani sekli a mám motor posunout doprava. Je mě divné, že se tady na foru o tomhle problému nikdo nezmínil.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Luky-plane

#230 Příspěvek od Luky-plane »

Marhan

#231 Příspěvek od Marhan »

Ahoj Zlíňáci :D
rád bych se zeptal jak jste nejlépe řešily u spalováku ovládání karburátoru.
Napadla mě i myšlenka malého serva na domeček,ale mám strach s vibrací. má pohoná jednotka je ASP 12ccm.
Dík za inspiraci
BF-109 Messerschmitt, MX 2 EP, Zlín 50L 1600mm, Travel Air,
Luky-plane

#232 Příspěvek od Luky-plane »

Marhan píše:Ahoj Zlíňáci :D
rád bych se zeptal jak jste nejlépe řešily u spalováku ovládání karburátoru.
Napadla mě i myšlenka malého serva na domeček,ale mám strach s vibrací. má pohoná jednotka je ASP 12ccm.
Dík za inspiraci

Čaute "zlíňáci",
s tím malým servem se to tu někde myslím řešilo v jiném tématu a doporučováno to rozhodně nebylo. Zrovna nyní tvořím taky ovládání karburátoru u svého Zlína a dělám to klasicky, tak jak je to v návodu (servo HS-422).

No a měl bych taky jeden dotázek. Jakou mají letovou hmotnost Vaše Zlíny? Mnoho z Vás to tady psalo, ale co Vy ostatní, jak jste na tom? Já se bojím, že se budu po dovážení pohybovat kolem 3,5 kg. 8O

Luky-plane
Marhan

#233 Příspěvek od Marhan »

No do týdne to budu mít hotové,tak to pak zvážím a dám vědět.
Myslím si,že se mi podařilo vše nacpat dopředu a dovažování "snad" nebude zapotřebí :-) Navíc se mi podařilo sehnat perfektní maketový výfuk na můj
motot ASP který je hned pod motorem.
Luky-plane

#234 Příspěvek od Luky-plane »

Marhan píše:Navíc se mi podařilo sehnat perfektní maketový výfuk na můj
motot ASP který je hned pod motorem.

Zdarec,
pokud se jedná o dvoutakt, tak s tím výfukem POZOR. Dvoudobý motor potřebuje pro svojí optimální činnost přesnou velikost a objem tlumiče výfuku.

Ale to snad víš. Tak čus a ať se dílo podaří.

Luky-plane
radi5

#235 Příspěvek od radi5 »

Řešení se servem plynu v motorovém prostoru se používá v případě potřeby zcela běžně. Není v tom žádný problém. Ušetří se tím mmj. spousta hmotnosti. Např. u aut jsou serva v ještě horším prostředí a prachu a navíc obvykle bez silentbloků....
Marhan

#236 Příspěvek od Marhan »

Výfuk jsem koupil orginál na daný typ mého ASP (12ccm) a už jsem ho i na nečisto otestoval.Po drobném doladění přechodů šlape jako orginál.
Mymojiné jsem koukal že na HC se náš mazlík o rozpětí 1600 začal za nějakých 136 doláčů prodávat :-)
Luky-plane

#237 Příspěvek od Luky-plane »

radi5 píše:Řešení se servem plynu v motorovém prostoru se používá v případě potřeby zcela běžně. Není v tom žádný problém. Ušetří se tím mmj. spousta hmotnosti. Např. u aut jsou serva v ještě horším prostředí a prachu a navíc obvykle bez silentbloků....

Zdarec,
myslel jsem, že dotaz směřuje na nějakého mrňouska (např. HS-55). Takže se omlouvám za bláboly. :oops:

Jo a jak je to pánové s tou hmotností Vašich Zlínů?

Luky-plane
Marhan

#238 Příspěvek od Marhan »

pokusím se zvážit a řeknu,dnej sem jej dodělal 100% a čekám na jarní pěkné počasí a zálet.
Jinak jaké je je odzkoušené těžiště ?

Luky-plane píše:
radi5 píše:Řešení se servem plynu v motorovém prostoru se používá v případě potřeby zcela běžně. Není v tom žádný problém. Ušetří se tím mmj. spousta hmotnosti. Např. u aut jsou serva v ještě horším prostředí a prachu a navíc obvykle bez silentbloků....

Zdarec,
myslel jsem, že dotaz směřuje na nějakého mrňouska (např. HS-55). Takže se omlouvám za bláboly. :oops:

Jo a jak je to pánové s tou hmotností Vašich Zlínů?

Luky-plane
Luky-plane

Těžiště Z-50 L

#239 Příspěvek od Luky-plane »

Baloo píše:Takže mám za sebou pět letů a moje zkušenost je taková:
- těžiště sedí podle návodu
- při prudším přitažení výškovky padá na levé křídlo.To je trochu dost nepříjemné. Zkouším to odstranit vyvážením křídla - do pravého jsem musel přidal cca 5g a srovnal jsem obě výškovky - rozdíl tak 1mm - uvidím zítra jesli se to alespoň zlepší.

Ahoj,
zkopíroval jsem Ti sem názor asi z poloviny fora.

Můj názor:
Mám Zlíny dva. Jeden na elektriku, který má letovku 3kg a těžiště přesně podle návodu (teď to nevím z hlavy). Létá super a je to hodné nezáludné éro jak v letu, tak při přistání. Když jsem ho půjčil kamarádovi, který umí létat opravdu dobře, říkal, že by se vůbec nebál jít s těžištěm dozadu, protože je to na akrobata až moc hodný model. Zatím jsem s tím nic nedělal, tak nevím. Druhý Zlín, o kterém tu teď každou chvíli píšu je metylák, který bude vážit tak 3,5 kg a kde bude mít těžiště ví bůh.

Ještě k té výškovce. Servem ovládaná pouze polovina a od ní pak druhá půlka je přímo PRŮ..ER !!! Za letu se spojovací drát kroutí a při větším zatížení jde Zlín do náklonu, nebo i do vývrtky !!! Je nutné udělat ovládání každé poloviny zvlášť.

Luky-plane
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od StanleyT28 »

Otázka je, jestli se Zlín kroutí jen díky té výškovce ovládané přes spojku, nebo už je to třeba i dynamické přetažení. Tady se pumpovat kniplem asi moc nemůže :wink:
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“