Mostly printed CNC/Multitool

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Mostly printed CNC/Multitool

#211 Příspěvek od Amper »

> Tak jsem zkoumal Z-ko a nejspíš jsem našel problém. Protože jsem při kompletaci nesehnal dlouhou mosaznou matku, dal jsem železnou. No a protože závitovka trochu šmajdá, tak v jednom místě se trochu přidírala.
Mam zelezne a slape to, asi nahoda na lepsi zavitovku

>Musel jsem zrušit v Marlinu nastavení chodu -50 +50 a dát minimum 0, maximum 100.
To ja uz taky netusim ale kdyz rikas tak to zmenim :-D

>Jestli je pravda, co píšou v Pololu, tak ty to máš nastavený na 2A. Asi to zkusím polaborovat na víc.
Jo, 2A byl cil, motory to daj a stepery taky s rozumnym chlazenim

>Měl jsem problém s reglem od vřetena, po resetu dává arduino 1,5mS pulzy a na to se mi regl zbláznil. Tak jsem v servo.h nastavil default 1,1ms, to je stav reglu, kdy zaručeně stojí. Je to v sekci, kde se definuje minimální a maximální délka pulzu serva.
To se me obcas stavalo ale memu regleru to nevadi a tak jsem to poresil v repetieru custom skriptem v menu ktery ho zastavi :-) Ale kdyz jsi nasel kde to zmenim tak to zmenim taky :-D

>G2, G3 - s tím je problém. V posledním Estlcamu V 8.302 to nechodí, v 8.301 ano. Jenže, v 8.302 jde přihrát čeština, v 8,301 to hází při pokusu o přihrání nějakou chybu. Ale překlad do češtiny v 8.301 funguje ovšem nejde exportovat.
Aha, ja furt pouzivam 211. Minule jsem prisel pri pokusu o update o nastroje a nastaveni (tvuce se me omluvil ze menil zpusob ulozeni, nastesti to aspon da do extra adresare takze to slo rucne prehazet) ale protoze me to dela co delat ma tak zustavam u verze ktera je starsi. Slic3r me vyskolil ze neni potreba updatovat za kazdou cenu :-D

>Step posunutý. Na X to nedělá. Asi je to zralý na předrátování řídících signálů na Step a Dir od Y paralelně do E1 a možná to samý i pro X. Nevím ale, jestli mám všechny úpravy stejně jako ty. Soubory, co jsi sem dával tam mám asi všecky.
Tak toto je zajimavy ale aktualne me nenapada co s tim protoze v kodu jsou pouzita makra a to nastaveni je proste hned za sebou. Nejak si nedovedu predstavit ze by se to nekde posunulo. Mel jsem s tim problemy driv kdy me obcas disabloval druhy motor protoze si myslel ze je to extruder (poreseno odeslani E pinu do -1)

Update : Zjistil jsem ze kod pro Write na pin je obalenej necim co oznacuji jako critickou sekci coz dela to ze vypne (a zapne) preruseni. Takze muze nastat situace kdy udela step na jednom, zapne preruseni zpet, dojde preruseni, on ho zpracuje, vrati se, a az pak udela step na druhym. Predratovani je samozrejme 100% reseni ale priznam se ze se me ted s tim nechce drbat. Spis upravim zdrojak tak aby tu kritickou sekci opoustel az po udelani obou zmen na pinech.

2Jyrry : Ano, da se to tak brat. Kolegovi co vali frezovani na kseft bych MPCNC rozhodne nedoporucil. Nekomu kdo ma 3D tiskarnu uz doma a chce jeste frezku ovsem rozhodne ano :-D Software doladime a nebo budeme vedet kudy cesta nevede :-D kdybych dal krokace paralelne na jeden vystup a nepredelal to na 35V ale zustal na 12V jako 99% ostatnich tak odpadlo tak 98% problemu co jsem s tim mel :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#212 Příspěvek od Amper »

k tomu +- nemyslel jsi nahodou toto :

#define min_software_endstops false // If true, axis won't move to coordinates less than HOME_POS.
#define max_software_endstops false // If true, axis won't move to coordinates greater than the defined lengths below.

// Travel limits after homing
#define X_MAX_POS 800
#define X_MIN_POS 0
#define Y_MAX_POS 800
#define Y_MIN_POS 0
#define Z_MAX_POS 200
#define Z_MIN_POS -200

to jsem tam dal aby me soft nelimitoval pri ceste pod 0 ale ono je to jedno protoze mam softwarove endstopy vyrazene
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#213 Příspěvek od Amper »

Aktualizace posledni verze s upravou toho stepovani. Doufam ze to zmensi rozdil stepu u motoru. Vysledek nevim, me to prijde cca stejne, mozna malinko klidnejsi pri pomalem prejezdu ale tezko rict.

Marlin.zip
(22.17 KiB) Staženo 76 x
Amper

#214 Příspěvek od Amper »

a zatim co Celeron bada a pripojuje logicke analyzatory tak moje MPCNC netusi ze je problem a chroupa a chroupa :-D

WP_20160228_17_52_59_Pro.jpg

WP_20160228_17_52_27_Pro.jpg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#215 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:Aktualizace posledni verze s upravou toho stepovani. Doufam ze to zmensi rozdil stepu u motoru. Vysledek nevim, me to prijde cca stejne, mozna malinko klidnejsi pri pomalem prejezdu ale tezko rict.

Příloha Marlin.zip je dlouhodobě nedostupná.

Jezdím, jezdím, až drivery vypínaj. :D Z-ko už OK,asi opravdu zadrhávalo. Odešel mi ale regl vřetena, od začátku byl nějakej divnej.
Jinak když jsem dal dlouhý přejezdy, je slyšet na Y pravidelný ťukání, něco z elekroniky zastavuje na nepatrnej okamžik posuv Y. Ten dnešní Marlin jsem Zatím nezkoušel.
Jinak ARC chodí i u 8.302, po instalaci tam neměl povolený G2 a G3 a coordináty I/J a taky Value I a J nebylo zatržený.
S ARC je to nebetyčnej rozdíl, X a Y jedou zcela klidně oblouky bez cukání.
Jirka
Přílohy
Screenshot 2016-02-28 18.12.09.png
Screenshot 2016-02-28 18.11.38.png
Naposledy upravil(a) Celeron dne ned 28.02.2016 18:29, celkem upraveno 1 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:a zatim co Celeron bada a pripojuje logicke analyzatory tak moje MPCNC netusi ze je problem a chroupa a chroupa :-D

Chlape, začals přesně o půl roku dřív :mrgreen:
Jirka
Amper

#217 Příspěvek od Amper »

Celeron píše:Chlape, začals přesně o půl roku dřív :mrgreen:

:-D :-D :-D To me ani neprislo, dost dlouho jsem pak stal a cekal nez dokreslim vykres letadla :-D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od Celeron »

Amper píše::-D :-D :-D To me ani neprislo, dost dlouho jsem pak stal a cekal nez dokreslim vykres letadla :-D

No ty výkresy, to bude ještě boj. :( Začnu s tím, že v Estlcamu zkusím "zdigitalizovat" přepážky a žebra ze scannů Z XII 2,3m, co tu mám už pár let načmáraný v tužce na plachtách. Jen se musím poptat v Xeronu, jak velký scaner mají, jsou to tři A1 výkresy.
Jirka
petrno

#219 Příspěvek od petrno »

Amper píše:a zatim co Celeron bada a pripojuje logicke analyzatory tak moje MPCNC netusi ze je problem a chroupa a chroupa :-D

máš to hezký - co to je ?
až vás doženu ( jsem tam co Celeron o Silvestra a tam co ty jsi byl v srpnu) tak bych něco takového chtěl vyzkoušet :-)
Amper

#220 Příspěvek od Amper »

Celeron píše:No ty výkresy, to bude ještě boj. :( Začnu s tím, že v Estlcamu zkusím "zdigitalizovat" přepážky a žebra ze scannů Z XII 2,3m, co tu mám už pár let načmáraný v tužce na plachtách. Jen se musím poptat v Xeronu, jak velký scaner mají, jsou to tři A1 výkresy.

V estlcamu bych to rozhodne nedelal. Cokoliv CAD bude na to lepsi, idealne neco co umi pouziva beziery. Ja bych pouzil bud Sketchup protoze bych si to mohl rovnou poskladat a vyladit mouchy a nebo SolidEdge 2D (je zadara) pokud bych delal jen ciste kopii. Ale poku je to kreslene v ruce tak doporucuju to nejdriv slozit virtualne :-D :-D :-D
Amper

#221 Příspěvek od Amper »

petrno píše:máš to hezký - co to je ?

RAF SE.5 - viewtopic.php?f=120&t=74878&p=1284600#p1284600 , tady je vlakno o tom.

ad srpen - no, v srpnu jsem zacal teoretizovat a postupne nakupovat. Realne se to hnulo az v rijnu, vic frezovat se zacalo az tesne pred vanocema.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem dnes prvně frézoval.
první_frezovani.jpg
první_frezovani2.jpg

Lajznul jsem si rovnou 1,5 mm frézu, zkušební 3 mm byla tupá jako sviňa. Na první pohled nadšení, odsávání udrželo téměř sterilní čistotu.
Kružnice je z G2 - ARC.
Jenže pak jsem sundal překližku z desky a prohlídnul a nadšení pominulo. :cry: Dělá to pro mě nevysvětelný věci, viz fotka s popisem
první_frezovani3.jpg

Je to 4,2 mm překližka, záběr 2 mm, takže se to jelo 3x nad sebou.
Nejdříve se jel kruh viz tečka začátku a směr, frézovalo se zevnitř. Tvar je správně, průměr sedí ale při 3. jetí se mírně prořízl horní můstek. Nejdříve jsem si myslel, že osa Z ztratila kroky ale to by byl proříznutý i další jetý můstek na kružnici vpravo a dole jak se dojíždelo do konce kruhu.
Pak byl přejezd na začátek čtverece. No a už první zanoření frézy se posunulo Y o půlku průměru frézy dolů. Následně při jetí vpravo nahoru to zase o půlku průměru frézy na X ubralo a stejně při jetí horní strany to zase na Y ubralo o půlku průměru frézy. Dráha vlevo dolů je správná a i první polovina spodní dráhy je dobře. Pak se jela druhá vrstva a ta je celá správně. Třetí vrstva je taky správně ale vpravo se rovněž částečně projel můstek. Stejně jako u kruhu za ním se přejížděly další 2 můstky a ty nařízlý nejsou.
No co to proboha je? Kdyby se ztrácely kroky na krokáčích, tak by nemohla být ta levá strana čtverce a polovina spodní správně. Navíc to vypadá, že se i kroky přidávaly. Nulový bod byl vlevo dole a je od absolutní nuly stroje vzdálen X15, Y15.
Kouknu se ještě na G-code, ty 3 vrstvy čtverce by měly být naprosto totožný. Pokud ne, je nějakej problém v Estlcamu. Pokud bude G-code správně tak to může být Repetier a nebo něco v FW Marlin.
Nesetkal jste se někdo u CNC frézky s takovýmhle problémem?
Díky
Jirka
Edit: Tak G-code pro všechny patra je naprosto totožnej. No tak to mám radost... Jak nalézt co to dělá. :cry:
Amper

#223 Příspěvek od Amper »

Uplne presne nechápu co je za problem ale nemohl se ti zvednout/hejbnout material ?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:Uplne presne nechápu co je za problem ale nemohl se ti zvednout/hejbnout material ?

To to nevidíš na tý fotce, co je za problém? Zvětši si ji a jeď po směru frézování a čti si co to dělá. Hejbnout se to nemohlo, zaprvák 4 upínky kolem, zadruhák, pak by to nemohlo být na levý straně a vlevo dole 3 x nad sebou správně. Pokud by to ujelo, byly by posunutý jednotlivý vrstvy stejně.
Napadlo mě ještě, zda ten 5m USB kabel nezanáší nějaký chyby. Ale proč by to dělalo pouze o 0,8 mm což je poloměr použitý frézy?

Zítra zkusím zrušit G2 a G3 jestli to nedělají radiusy v rozích čtverce, zkusím, zda to nemá souvislost s můstkama, zkusím krátkej USB kabel pak ještě rozdělit napájení vřetene a driverů. Taky ten Marlin, co jsi dal naposled. No a když to nepomůže, zkusím prapůvodní Marlin od autora s tím paralelním propojením vstupů driverů X a Y. Třeba se tam úpravama něco zaneslo. No a pak už nevím.

A propo, jak se ti projevuje přehřátí driverů? Vrtá mi hlavou, proč to nedělá na tom kruhu, co se tisknul první. Při těch Arc se vlastně drbe hromada kroků na drivery X a Y ale G-codů je na to jen pár.

Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od jyrry »

Můžeš to prohnat nějakou simulací? To vypadá že si to špatně vyložilo korekce poloměru nástroje v daném místě...
Ve StepFouru můžu dát simulaci a na monitoru mi to projede (nastavitelně zvýšenou/sníženou) rychlostí kudy to pak pojede vůči obrysům - tak si ověřuju že jsem dal všude správně korekce (což se ne vždy povede napoprvé dobře :mrgreen: ).
Pak ještě maličkost - ty data obrysů, máš ten čtverec, tedy jeho čtvrtky v celku? Tedy jestli je čára-rádius-čára jeden segment? Když jsem to měl nespojené, musel jsem dávat (a hlídat simulací) korekce pro ty rovné čáry a ne vždy to pochopilo že ta rovná čára má zrovna mít korekci "ven"...
Pak jsem přišel na to že při importu do StepFouru můžu zadat spojování mezer (do nastavitelné hodnoty, mám obvykle 0,2mm) a můžu to tedy mít i nespojené...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“