Graupner MX-12 Hott

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Crempa

Re: Graupner MX-12 Hott

#211 Příspěvek od Crempa »

stahnul jsem z webu ten balik V4 a v tom vybral anglickou binarku pro mx12 1.722
zkousel jsem z toho baliku nainstalovat i nemeckou verzi a zkousel jsem at si to binarku stahne automaticky z webu a ve vsech pripadech "america", naprosto nikde sem pri vyberu nenasel nejake rozdeleni oblasti tak nevim
vysilacku mam klasicky z cesky distribuce, nechci aby me to strilelo na nepovolenejch frekvencich nebo vykonech, tak se radsi ptam zda to je jen chyba ve fw a nebo to mam resit...
rom4n

#212 Příspěvek od rom4n »

divné, divné... Tu SD kartu k tomu máš? Je na ni nahraný FW a rozinstaluješ ho ve skrytém menu přímo, nemusíš to ani propojovat s PC. Jestli jsi to neformátoval, tak skryté menu aktivuješ stiskem horního a spodního tlačítka na levém ovládacím joysticku vedle displaye a k tomu zmáčkneš tlačítko SET na tom pravém.. V nouzi ti to pošlu. Na kartě mám sice jen 1V709 (ve vysílači 1.722), ale lepší, než létat na jiný režim
Crempa

#214 Příspěvek od Crempa »

Diky, uz jsem si o tom taky neco nasel a ocividne me prodali verzi pro USA kam jen hodili ceskej adapter... zitra jim to jdu vratit, jedna se o celkem znamy modelarstvi, tak jim tu zatim nebudu delat "reklamu" a pockam jak se k tomu postavi. Zatim diky za info :)
rom4n

#215 Příspěvek od rom4n »

tyjojo, tak to určitě skus, protože dostávat do těla 2,4GHz při 1W je docela svinstvo :)) Mě by zajímalo, jestli mód pro Francii má vliv i na telemetrický vysílač přijímače nebo je napevno a stahuje to jen vysílač (pokud vůbec).
rom4n

#216 Příspěvek od rom4n »

dnes jsem se dostal k proměření proudu z TX akumulátoru..
při spuštěné stanici a vyplém vysílači je spotřeba 120mA, se zapnutým VF je 180mA. Euro a France nemá vliv na spotřebu
malcomx

#217 Příspěvek od malcomx »

rom4n píše:při spuštěné stanici a vyplém vysílači je spotřeba 120mA, se zapnutým VF je 180mA. Euro a France nemá vliv na spotřebu

omezeni vykonu pro Francii jsem nenasel, ale hlavni rozdil je v pouziti mensiho poctu kanalu (10-13) nez pro zbytek evropy.
rom4n

#218 Příspěvek od rom4n »

paráda :) a zase je v něčem jasněji :)
to s výkonem jsem našel v textu odkazu, co jsem posílal výš. Je pravda, že tam píšou "od 10mW", ne 10 podmíněných. Z mého přízpěvku to tak mohlo vyplynout
vlkoun

#219 Příspěvek od vlkoun »

Ze startu se tady probíralo nastavení pro větroně. Jak jste se s tím kdo poprali?
Já lítám klapkovou Gammu. Doteď jsem měl mód 1 a klapky na 3polohovém switchi na 0,60,100%.
Začínám s tím trochu laborovat. Zrušil Y kabel pro křidélka. Zapojeno to mám momentálně takto:

1-ESC
2-křídélko 1
3-výškovka
4-směrovka
5-křidélko 2
6-obě klapky přes Y kabel

Podlé návodu (strana 172 tuším) jsem to teď zkusil nastavit takto:
Páka plynu dole - motor vypnutý
Páka plynu nahoře - motor na max

Po přepnutí switche u plynové páky se motor na tvrdo vypíná a na plynovou páku nereaguje a ta začíná fungovat jako butterfly brzda
Páka plynu dole - max brzdný účinek (klapky úplně dole, křidélka asi 50% nahoře)
Páka plynue nahoře - serva v nule, nebrzdí se vůbec

Testnout chci teď s rozdělením křidélek jejich diferenci při naklánění letadla, kterou většina lidí pro větroně doporučuje.
Ještě tam chci doplnit to třípolohové ovládání klapek jak jsem to měl původně. Často se klapky hodí jen tak bez brzd. Případně je hodit na ten otočný ovladač.
Co na to nastavení říkáte? Lítáte tak někdo nebo je to blbost? Přemýšlel jsem i o klasice plyn na 3polohovém spínači 0,50,100, ale na to jsem nepřišel jak nastavit.
Crempa

#220 Příspěvek od Crempa »

Tak vyreseno, zjistoval jsem to primo u Pelikana ktery tyhle americky verze privezl a nicemu to nevadi, nemec mel proste jen moc americkejch radii na sklade tak to poslal k nam :-)
HW je to uplne stejnej (vykony, kanaly apod. - potvrzene od hlavniho vyvojare u Graupneru). Amerika ma sice na 2.4 moznost az 1W ale je to pouze pri hodne specifickych podminkach (kodovani, moznost minimalne 75 preskoku apod.)

Stejne ji ale vymenim za MX-16 zacal sem blnout s kopterama a chybej kanaly :) kdyby mel nekdo zajem o 12 dejte vedet, po vikendu hodim na bazar.
rom4n

#221 Příspěvek od rom4n »

tak mi leží v hlavě myšlenka - nešla by roztáhnout MX-12 hott na 8 kanálů jako MX16? Co jsem koukal, uvnitř je krásná příprava pro osazení chybějících přepínačů, takže předpokládám, že vnitřek bude stejný (až na blikající ovládací tlačítka).. Šlo by tam hodit verzi FW z šestnáctky???
Většinou tyhle věcičky dělaj se stejným základem, jen to softwarově řežou nebo je to přes jednoduchou úpravičku na desce (ručka CB ALL27 šla rozšířit na víc kanálů přes zkratovací propojku na desce, jako plno PMR radiostanic pro přidání LPD + další dva PMR kanály)
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od mihlit »

Jednoduchým způsobem to nejde. Firmware je podepsaný klíčem, kontroluje se správnost firmware, abys omylem nechtěl do vysílačky nahrát třeba firmware z přijímače či gps modulu. Vysílačka se odmítne zaktualizovat na firmware jiný než ten pro MX-12.

Pak je ještě samozřejmě otázka kompatibility HW mezi MX-12 a MX-16. Mám dojem, že MX-16 a MX-20 kompatibilní skoro jsou (řešitelné), ale MX-12 a MX-16 asi již tolik kompatibilní nebudou.

To je stručná odpověď. Nestručná odpověď je, že to jde, protože graupner omylem zveřejnil bootloader, i když teď nevím, jestli pro MX-16 či MX-20, což řeší problém s podpisem klíčem. Proces je ale značně netriviální, takže nic, do čeho by se měl pouštět někdo, kdo se musí ptát.
maak
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od maak »

Zdravím,
jak velký rozdíl je mezi MX-12 předělanou na 2,4GHz a MX-12 Hott?
malcomx

#224 Příspěvek od malcomx »

maak píše:Zdravím,
jak velký rozdíl je mezi MX-12 předělanou na 2,4GHz a MX-12 Hott?

jde o to s jakym vestavenym systemem se porovnava
nejvetsi zmenou je asi funkcni telemetrie
Já Václav

Mx-12 nastavení mixu

#225 Příspěvek od Já Václav »

Zdravím všechny a prosím o pomoc. Mám MX12 2.4 HOTT pár dní a z návodu jsem slušně řečeno jelen, potřebuji pomoct alespoň ze základním nastavením křidélek a ještě lépe mix "křidélka - směrovka".
Jsem začátečník a předem děkuji za pomoc. Václav
PS: mám elektrovětroně.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“