multikoptery, přivýdělek a legislativa

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: multikoptery, přivýdělek a legislativa

#196 Příspěvek od Drondys »

graup15 píše:Budou tě muset chytit při činu..což je skoro nereálné.

Jen, aby to nedošlo tak daleko, že se výrazně zpřísní zákon o civilním letectví až tak, že by k létání kdekoli ve vzdušné prostoru s multikoptérou od určité nevelké hmotnosti třeba už od 200 g výše i při rekreačním létání bylo nutné mít povolení od ÚCL a pokuty bude vybírat policie. Pak někoho z velení policie napadne zainteresovat "soudruhy příslušníky" na odměnách ve vztahu k počtu vybraných pokut a pak už bude štačit když někoho třeba s poletující koptérou alá Phantom odchytnou pološi, kteří půjdou zrovna okolo a řeknou si "hele zase jeden týpek, na kterém si přivyděláme. Haló pane, máte povolení k létání, že nemáte a máte hotovost, že nemáte tak si poznamenáme totožnost a očekávejte oznámení o zahájení správního řízení." :lol:
VTjr

#197 Příspěvek od VTjr »

Taky si myslím, že takový přístup nakonec povede k zprznění zákonných podmínek a doplatí na to úplně všichni modeláři. :cry:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
graup15

#198 Příspěvek od graup15 »

Drondys píše:Jen, aby to nedošlo tak daleko, že se výrazně zpřísní zákon o civilním letectví až tak, že by k létání kdekoli ve vzdušné prostoru s multikoptérou od určité nevelké hmotnosti třeba už od 200 g výše i při rekreačním létání bylo nutné mít povolení od ÚCL a pokuty bude vybírat policie. Pak někoho z velení policie napadne zainteresovat "soudruhy příslušníky" na odměnách ve vztahu k počtu vybraných pokut a pak už bude štačit když někoho třeba s poletující koptérou alá Phantom odchytnou pološi, kteří půjdou zrovna okolo a řeknou si "hele zase jeden týpek, na kterém si přivyděláme. Haló pane, máte povolení k létání, že nemáte a máte hotovost, že nemáte tak si poznamenáme totožnost a očekávejte oznámení o zahájení správního řízení." :lol:

To se stát může, vše je možné.
Ale spíš ve velkých městech. Jak to funguje u nás....
Soudruzi Pomáhat a chránit..o ty u nás zavadíš akorád když hajzlíci špehují s radarem za bukem na výjezdu z města, nebo schovaní před kruháčem u Tesca. Když je opravdu potřebuješ,je rychlejší si pro ně dojet buď na služebnu nebo lépe na benzínku kde si v klidu prokafují den,či noc.
Zavadit u nás ..natož na vesnici o pochůzkáře je zázrak . I těch šašků s logem Městská policie je u nás co by jsi na jedné ruce spočítal. :-)
Když jsem je jednou potřeboval tak k nám na vesnici dojeli za 45minut (z domova tam jedu 7 minut i se seběhnutím do auta).
Klidně se vsadím,....aby si něčeho vůbec všimli, musel by jsem dlouhodobě denně lítat nad městem a pod kopterou mít velkou vlajku s logem IS. A i tomu dávám tak sotva 50%.
Tudíž, možné je vše, ale se znalostí místních podmínek...jsem naprosto v klidu.
ST
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od ST »

Problém je v tom, že tě klidně nabonzuje soused, kterému litas na pozemkem. Já se tomhle docela poučil. Jeden Ti to řekne narovinu hned, a druhého to po nějakém čase taky nasere. A to jsem lital jen nad jejich loukou, kde jsem nikoho neohrozil. Takže i na přiblbly vesnici to není jednoduché. Takze jsem se podle toho zařídil a litam nad obecnimi pozemky, nebo nad polem, kde to zatím ani statkarum nevadí.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
jio

#200 Příspěvek od jio »

Jde o to, že když jsem lítal na svém plácku poměrně daleko od lidí s modelem letadla a někdo šel kolem, tak se vždy se zálibou dívali a pak začaly ty klasické otázky typu, je to těžké s tím lítat, kolik to stojí atd.

Na stejném place jsem létal s F450 a šel kolem čumil a první docela nepřátelsky laděná otázka byla - Pane, co natáčíte? Musel jsem přistát a ukázat mu, že tam žádnou kameru nemám. Teprve pak začaly ty původní otázky.

Takže hon na čarodejnice krmený bulvárem už začíná fungovat. A podobní týpci jako graup15 to svým neohroženým přístupem jen podporují. Problém je v tom, že když takto lítá člověk, co neví, protože si koupil hračku a nikdo mu to neřekl a DÁ na doporučení, jak se má chovat, tak to bude OK. Když se ale někdo chová nezodpovědně a ví o tom jak se má chovat, tak to za dobré nepovažuji.
tomashr

#201 Příspěvek od tomashr »

Václav Procházka píše:FB skupina RCcopter: Jak dlouho po vás může jít ÚCL? § 94, odst. 3 zákona 49/1997 Sb. Zákon o civilním letectví - Odpovědnost za správní delikt zaniká, jestliže správní orgán nezahájil řízení do 2 let od okamžiku, kdy se dozvěděl o jeho spáchání, nejpozději však do 5 let ode dne, kdy byl spáchán.
Pokut už bylo vydáno mnoho a postupně dojde na všechny.

ÚCL neustále obdržuje desítky až stovky udání. Zrovna si říkám, jak budou posuzováni TY, co v minulosti spáchali stovky zmíněných jednotlivých deliktů.

Existuje někde nějaká reálná informace o tom, kolik a v jaké výši bylo opravdu vydáno pokut a za jaké konkrétní prohřešky a s jakým zdůvodněním?
Na x místech čtu s prominutím výkřiky o "stovkách udání" či že bylo "vydáno mnoho pokut". Může být, ale nějak se mi nedaří to příliš zkonkretizovat.

Co jsem dohledal, tak za rok 2014 bylo ve skutečnosti pokut přesně šest, což zrovna mému chápání slova "mnoho" příliš neodpovídá, řízení bylo mimochodem zahájeno celkem jen 8. Budiž, ty pojmy "mnoho" by se daly brát jako nadsázka.
Vůbec se mi ale nedaří dobrat konkrétnějšího popisu přestupků, kde k těm několika pokutám došlo, což by bylo asi nejzajímavější...
graup15

#202 Příspěvek od graup15 »

jio píše:.

Na stejném place jsem létal s F450 a šel kolem čumil a první docela nepřátelsky laděná otázka byla - Pane, co natáčíte?

Měl jsi mu odpovědět...Natáčíme budoucí místo úložiště jaderného odpadu ...:-)
VTjr

#203 Příspěvek od VTjr »

Srandičky, srandičky :mrgreen: - jenže pravda je taková, že ty na celý tenhle problém hledíš jen ze svého úhlu pohledu a s přesvědčením, že ty na to vyzraješ a nakonec na Tě žádný postih nezasáhne. Prostě tu stále tvrdíš, že znáš spoustu kliček a umíš v tom chodit.
Jenže problém je v tom, že Ti schází širší nadhled nad tím problémem a jak už bylo řečeno, kdyby bylo takových jako Ty víc, tak ten problém to nejenže nevyřeší, ale naopak pro všechny méně provokující a taky méně otrlé to situaci zhorší. A když přeteče sklenice, tak to může znamenat i zásadní zhoršení a dokonce ne jenom pro multikoptéry ale i ostatní modely letounů a pod. :x
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
tomashr

#204 Příspěvek od tomashr »

VTjr píše:Srandičky, srandičky :mrgreen: - jenže pravda je taková, že ty na celý tenhle problém hledíš jen ze svého úhlu pohledu a s přesvědčením, že ty na to vyzraješ a nakonec na Tě žádný postih nezasáhne. Prostě tu stále tvrdíš, že znáš spoustu kliček a umíš v tom chodit.
Jenže problém je v tom, že Ti schází širší nadhled nad tím problémem a jak už bylo řečeno, kdyby bylo takových jako Ty víc, tak ten problém to nejenže nevyřeší, ale naopak pro všechny méně provokující a taky méně otrlé to situaci zhorší. A když přeteče sklenice, tak to může znamenat i zásadní zhoršení a dokonce ne jenom pro multikoptéry ale i ostatní modely letounů a pod. :x

Hele zcela upřímně... Já se s přístupem graupa tak docela neztotožňuji a to on je ještě celkem v klidu a rozumný, najdou se takoví, které bych s gustem kamsi nakopal.

Jenže na druhé straně jsem dost přesvědčen, že je krajně naivní i představa, že nějakým předstíráním slušného chování se něčemu výrazně pomůže. Celé dění kolem doplňku X nastalo v době, kdy byly coptery i FPV spíše na "úrovni vášnivých debat v anarchistických buňkách" a reálné důvody jeho vzniku byly úplně jiné (hledej v zájmech výrobců "velkých UAV"). A od té doby se to točí kolem toho samého, možná se trochu podařilo otupit tlak ÚCL na modely jako takové a trochu ustoupily i zmíněné tlaky z UAV vyroby, ale na druhé straně zase přišel lobbying kolem "leteckých prací" a aby toho nebylo málo, tak sílí i rizika bezpečnostní (přiznejme si, že to není zas tak hypotetické a velmi bych se divil, kdyby dříve či později na nějaký útok pomocí "Phantomu" nedošlo).

Ono je v této situaci možná fakt lepší naopak problematiku zviditelňovat a do jisté míry tím lobovat pro názor, že s ohledem na technologický rozvoj jde o "nezastavitelné dění". Mimochodem jednu věc mi hlava nebere - čekal bych daleko intenzivnější lobování ze strany dovozců a prodejců, kterým jde o nemalý kšeft, v podstatě jsem ale o nějakých aktivitách z této strany neslyšel.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... když přeteče sklenice, tak to může znamenat i zásadní zhoršení a dokonce ne jenom pro multikoptéry ale i ostatní modely letounů a pod. :x

Někde už asi přetekla...
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1. ... ec=1460378
jyrry.webnode.cz
jio

#206 Příspěvek od jio »

jyrry: A co se tím přetečením,mimo to, že pár lidí z toho má škodolibou radost, změní? Zas se najdou jedinci, kteří to nebudou respektovat. Viz Paříž.
Problém je v tom, že se vždy najde někdo, kdo pravidla nerespektuje. Ve výsledku pak dochází k přitažení šroubů pro všechny. A to platí nejen pro modely a hračky, ale pro každou oblast. Sleduj auta, zbraně a možná už i zahradkáře.
Drondys

#207 Příspěvek od Drondys »

tomashr píše:Existuje někde nějaká reálná informace o tom, kolik a v jaké výši bylo opravdu vydáno pokut a za jaké konkrétní prohřešky a s jakým zdůvodněním?. Na x místech čtu s prominutím výkřiky o "stovkách udání" či že bylo "vydáno mnoho pokut". Může být, ale nějak se mi nedaří to příliš zkonkretizovat. Co jsem dohledal, tak za rok 2014 bylo ve skutečnosti pokut přesně šest, což zrovna mému chápání slova "mnoho" příliš neodpovídá, řízení bylo mimochodem zahájeno celkem jen 8. Budiž, ty pojmy "mnoho" by se daly brát jako nadsázka. Vůbec se mi ale nedaří dobrat konkrétnějšího popisu přestupků, kde k těm několika pokutám došlo, což by bylo asi nejzajímavější...

ÚCL takové podrobnosti zatím nezveřejňuje. Objevují se jen stručnější informace jak zmiňuješ viz tento odkaz a viz citace.

Během roku 2014 se Úřad zabýval 48 případy možného porušení leteckého zákona, které byly částečně odhaleny vlastní činností Úřadu a část z nich tvořily podněty veřejnosti. Řízení bylo v roce 2014 zahájeno celkem v 8 případech a uzavřeno celkem v 6 případech, kdy průměrná výše uložené sankce činila 20.000 Kč. V současné době Úřad eviduje 13 řízení správních a příkazních v různé fázi přípravy a vedení přičemž má další desítky, ne-li stovky podnětů, které bude jistě postupně řešit.

Co se považuje za nelegální, či nebezpečný provoz?

Nelegální je zejména poskytování služeb bezpilotním letadlem, které je neregistrované, nepojištěné, řízené neregistrovaným pilotem či firmou, která není držitelem Povolení k provozování leteckých prací bezpilotním letadlem...

Létání v rozporu s předpisy, či omezeními, například létání ve městech, nad lidmi, nebo v omezených či zakázaných zónách...

O stovkách podání (pozn. myšleno zřejmě individuálních udání) se opakovaně zmiňovali zástupci ÚCL v médiích. Odhaduji, že teprve někdy loni v druhé polovině roku se dal dohromady na ÚCL tým, který začal systematicky řešit případy týkající se přestupků v oblasti bezpilotních strojů obecně. Více případů bude tedy nejspíš až teprve letos a nějaké další statistiky a možná trošku podrobnější informace k nim budou spíš až tak v roce 2016.

Dle mého odhadu zahajují správní řízení jen v případech kdy jsou si jisti dobrými důkazy což bude patrně spíš ve vztahu k některým firmám, které realizují na zakázku různé činnosti jako focení a filmování třeba z multikoptér apod. bez povolení ÚCL. Tam bude asi většina ne-li možná i dokonce zatím všechny z těch pokutovaných případů.
graup15

#208 Příspěvek od graup15 »

re Jio

Máš na výběr jen dvě možnosti...
a) Připodělat se z toho,zalézt do nory a doufat v lepší svět.
b) Nebo si jít v klidu zalétat, chlapa co se ptal co natáčíš..ignoruj a nebo pošli do.. a užij si létání.
(samozřejmně s rozumem..!!!)

b) doporučují 4 z pěti psychologů.:-) :-
jio

#209 Příspěvek od jio »

Heleď, radu 4 z pěti psychologů přijímám jen konflikt raději řeším bez ignorace a odesláním do ...
Důvodem je to, že bych to případně svou arogancí nerad pohnojil ostatním.
graup15

#210 Příspěvek od graup15 »

To stejně neovlivníš...(já si z toho dělám srandičky,to jsi jistě pochopil:-).
Tomashr to napsal dost výstižně, ...naprosto nejde o to,že si nějaký jouda proletí na Karlovo mostem.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“