Dá sa bojovať proti klamaniu zo strany modelárskych výrobcov

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Dá sa bojovať proti klamaniu zo strany modelárskych výro

#196 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:Rytmus Max, 5S 2200 mAh baterka, krátká pájená kabeláž, 50A. Turnigy nanotech a-spec 65/90C 19 mohm celá baterka. Zippy flightmax 5S 2200 45C, 40 mohm celá baterka. Matematická ztráta 10 %. Ve výsledku je to nebe a dudy. Bez problému to pozná i divák. Takže s tvým tvrzením se nedá souhlasit.

50A při těch 19mOhm, nebo při 40mOhm?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#197 Příspěvek od mihlit »

JMalik píše:50A při těch 19mOhm, nebo při 40mOhm?
Zaokrouhleno. Je to zhruba 52 A při té 19 mOhm baterce.
JMalik

#198 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:Zaokrouhleno. Je to zhruba 52 A při té 19 mOhm baterce.

Asi každý počítáme jinak :wink:
Mě vychází příkon cca 1014W pro těch 19mOhm
975W při zvýšení Ri o 3mOhm/článek
a 960W u té baterky co má 40mOhm.
Takže rozdíl výkonu je pod 4% při tom mnou inzerovaném dvojnásobném zvýšení Ri na článek a cca 5% při těch Tvých dvou baterkách s 21mOhm a druhá 40mOhm.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od mihlit »

JMalik píše:Asi každý počítáme jinak :wink:
Asi ano... já to počítal jen zběžně.
U=R*I
U=0.019*52=0
0.04*52-0.019*52=1.092V extra úbytek
P=U^2/R
P1=U1^2/R
P2=U2^2/R
baterka 20V, 19mOhm ubytek 0.988, 40mOhm ubytek 2.08
U1=20-0.988=19.012
U2=20-2.08=17.92
P1/P2=U1^2/U2^2 = 19.012^2/17.92^2=1.126 tedy lepší baterka dá o 12.6 % větší výkon

Ale počítá se to blbě, klesnou totiž i otáčky vrtule a to má také podstatný vliv. Co na to drivecalc? Můj pohon tam není, tak podobný:
Turnigy 50-45 890 ot/V
Vrtule 10x6
a) Napajeni konstantni zdroj 19.012V
47 A, 13810 rpm, Pin=893 W
b) Napajení konstantní zdroj 17.92V
43 A, 13180 rpm, Pin=771W
893/771=1.158 tedy lepší baterka dá o 15.8 % větší výkon (ale s poklesem proudu lehce poklesne i úbytek napětí, takže to bude ve výsledku tak 14 % - odhad)
xener

#200 Příspěvek od xener »

stranok tu uz je hodne, mozno zachvilku toto vlakno predbehne aj to o vysielaci Turnigy 9X :-)
nezavisle na tom kolko sa tu toho popise, su na svete axiomy , ktore jednoducho nezmenite. cinan si bude davat nalepky na baterie podla toho, co mu akurat chyba na sklade, urcitych ludi neprinutite pracovat alebo nemat 12 deti. tak to proste na svete chodi, treba s tymito nepisanymi zakonmi ratat a prisposobovat sa im.

takmer vo vsetkych pripadoch plati a bude platit ze za co si zaplatite to aj dostanete. to ze su u nas obchodnici ktori mizernu kvalitu predavaju za vyssie ceny je normalne, pokial si ich budu ludia kupovat, dovtedy sa budu predavat. ziadne peticie ani vlakna nepomozu, plati jedine to, nekupim to, obchodnik nepreda, bud znizi cenu alebo zvysi kvalitu a bude znova predavat.
preto treba kupovat take baterie ktore budu splnat vsetky poziadavky a bud si za zaruku splnenia poziadaviek priplatim, alebo sa prisposobim moznostiam penazenky a budem hrat loteriu s hobbyking & spol. za menej penazi.
JMalik

#201 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:..............

Dám ti jiný výpočet:
Při proudu 52A a baterce 5s lipol 2200mAh je napětí na článek cca 3,7V
5x3,7V = 18,5V napětí baterie
Tomu odpovídá příkon P=U x I = 962W
nebo z odporu a proudu P= R x I2
R= U/I = 18,5/52 = 0,35577
P = R x I2 = 0,35577 x 52 x 52 = 961W

Teď se zvýší Ri baterky o 20mOHm (na hodnotu Ri = 40mOhm baterky)
R = 0,35577 + 0,020 = 0,37577
I = U/R = 18,5/0,37577 = 49,2A
P = R x I2 = 0,37577 x 49,2 x 49,2 = 906W

P1 -P2 = 961 - 906 = 55W, to je cca 5,7%

(Počítal jsem to úmyslně s ještě měkčím napětím na packu, než jsem dal ty hodnoty v předešlém příspěvku)
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od mihlit »

JMalik píše:Dám ti jiný výpočet:
A jestli pak víš, proč je blbě? :)
Nápověda: ty jsi použil výpočet odporu celého systému.
Furt nic?
Příkon ti klesl z 962 W na 902 W.
Původně baterie sežrala 52*0.019*52=51 W, tedy na motoru byl příkon 962-51=911 W
Pak to kleslo na 902 W, ale baterie sežrala 49.2*0.04*49.2 = 96.8 W, na motoru tedy příkon 901-96.8=804W
911/804=1.133. Lepší baterie tedy znamená o 13 % větší příkon.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od AR1 »

xener píše:stranok tu uz je hodne, mozno zachvilku toto vlakno predbehne aj to o vysielaci Turnigy 9X :-)
nezavisle na tom kolko sa tu toho popise, su na svete axiomy , ktore jednoducho nezmenite. cinan si bude davat nalepky na baterie podla toho, co mu akurat chyba na sklade, urcitych ludi neprinutite pracovat alebo nemat 12 deti. tak to proste na svete chodi, treba s tymito nepisanymi zakonmi ratat a prisposobovat sa im.

takmer vo vsetkych pripadoch plati a bude platit ze za co si zaplatite to aj dostanete. to ze su u nas obchodnici ktori mizernu kvalitu predavaju za vyssie ceny je normalne, pokial si ich budu ludia kupovat, dovtedy sa budu predavat. ziadne peticie ani vlakna nepomozu, plati jedine to, nekupim to, obchodnik nepreda, bud znizi cenu alebo zvysi kvalitu a bude znova predavat.
preto treba kupovat take baterie ktore budu splnat vsetky poziadavky a bud si za zaruku splnenia poziadaviek priplatim, alebo sa prisposobim moznostiam penazenky a budem hrat loteriu s hobbyking & spol. za menej penazi.

Souhlasím s tebou. Ale ono je zase dobrý si o tom popovídat. Třeba se začíná šít do automobilek a jejich udávaných spotřeb. Sice se schovávají za různé normy a metodiky měření, jenže každýho zajímá, za kolik to opravdu může jezdit.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
JMalik

#204 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:A jestli pak víš, proč je blbě? :)
Nápověda: ty jsi použil výpočet odporu celého systému.
Furt nic?
Příkon ti klesl z 962 W na 902 W.
Původně baterie sežrala 52*0.019*52=51 W, tedy na motoru byl příkon 962-51=911 W...........

Jenom jsem čekal, jestli to budeš oponovat Ty, nebo mior.
Ten příkon na motoru se totiž vůbec nedá tahle počítat, chtěl jsem, aby to někdo zjistil. Je totiž nepodstatné jaký jsi jsi pro ten výpočet uvedl Ri článků.
Příkon je v tomto případě daný tím proudem co jsi naměřil = 52A a napětím aku, které jsi nezadal a já jsem si ho odečetl (odhadnul pro tu tvojí lipolku) z grafu zatížitelnosti lipol, který mám k dispozici a v jednom případě jsem počítal s 3,8V/čl, v druhém případě 3,7V/čl.
Kdyby jsi zadal to napětí, tak se dopočte přesně příkon. U té baterky s vyšším Ri by se to doladilo vrtulí zase na těch 52A a dalo by se něco porovnat (za předpokladu, že ta baterka s 40 mOhm není vyměklý šmejd, ale solidní baterka s tímhle charakteristickým Ri. Následně by se dalo třeba zjistit, kolik mAh se dá odebrat z té které baterky do poklesu napětí na stejnou úroveň (odstavení regulátorem - třeba). atd.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od mihlit »

JMalik píše:Jenom jsem čekal, jestli to budeš oponovat Ty, nebo mior.
Ten příkon na motoru se totiž vůbec nedá tahle počítat
Tak proč jsi sem ten výpočet uváděl jako důkaz na 5 procent rozdíl? :lol: :roll: Vnitřní odpor ti řekne, jak moc bude padat napětí. Při tom proudu a těch odporech je to rozdíl 1 V v napájení 19V či 18V a ten znamená něco málo přes deset procent nižší výkon.

Mně to podle přibližného výpočtu vyšlo zhruba deset procent. Drivecalc ukázal k patnácti procentům. V letovém projevu je to "dost znát". Dvojnásobný vnitřní odpor zkrátka není neznatelný, jak jsi tvrdil, ani jak jsi (ne)spočítal. To je podle mě vše, co je k tomu potřeba říct.
robotmz

#206 Příspěvek od robotmz »

Ja sa tu ešte zapojím, aj mne tu vypočítal rozdiel 2,5 W - tak nejak.
Ja neoponujem, pretože niesom elektrikár a tým výpočtom rozumiem hovno.
Lenže to, že spoznám Ri 6,XX a Ri 12,XX viem na 100% a mne samému to stačí pre porovnanie konkrétnej baterky.
JMalik

#207 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:Tak proč jsi sem ten výpočet uváděl jako důkaz na 5 procent rozdíl? :lol: :roll: Vnitřní odpor ti řekne, jak moc bude padat napětí. Při tom proudu a těch odporech je to rozdíl 1 V v napájení 19V či 18V a ten znamená něco málo přes deset procent nižší výkon.

Mně to podle přibližného výpočtu vyšlo zhruba deset procent. Drivecalc ukázal k patnácti procentům. V letovém projevu je to "dost znát". Dvojnásobný vnitřní odpor zkrátka není neznatelný, jak jsi tvrdil, ani jak jsi (ne)spočítal. To je podle mě vše, co je k tomu potřeba říct.

Kde jsem obecně napsal, že dvojnásobný Ri je neznatelný?
Napsal jsem to v konkrétním případě u toho pohonu co dával robotmz.
Ten výpočet co jsi uvedl je stejně nesmyslný, jako můj příklad s výpočtem jen z Ri , pokud neznáš křivku napětí se zatěžujícím proudem. Mám konkrétní baterku 5s 4200 mAh s Ri /čl 2,5mOhm a druhou s Ri 4mOHm/čl. max. ptoud z té z nižším Ri je cca 230A, max. proud z té 4mOhm je cca 250A.
K Drivecalcu se pro tenhle případ nebudu vyjadřovat vůbec, protože je ti snad jasné kde asi vzali napětí na článek při daném proudu. To je totoiž základní parametr aby jsi vůbec mohl začít něco počítat a bude to platit jen pro jediný konkrétní typ baterky, nbe pro stejnou baterku o stejnéím Ri jiného výrobce (ono to totoiž nemusí souhlasit ani u stejného typu jiné serie).
Takže podle mě je třeba k romu říct, že samotná hodnota Ri nevypovídá ještě o ničem, pokud neznáš další parametry té baterky. Hlavně zatěžovací křiku proud/ napětí.
(Kdybych si do výkonných pohonů vybíral baterky jen podle změřeného Ri, tak mám sice hromadu baterek v různém stavu, ale málo těch skutečně použitelných)

(Bezdrátovou klávesnici jsem si vyměnil, hned jak jsem zaregistroval ty překlepy - opravovat to snad nemusím, je to čitelné :wink: )
Naposledy upravil(a) JMalik dne pon 03.06.2013 0:07, celkem upraveno 1 x.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od jozefbb »

MiOr, na tvoju otazku je asi jednoducha odpoved asi neda, lebo to by sme v poslednom case nemohli kupovat nic., ako sa hovori: vsetko stoji za hovno , len vcely su na med, aj ten stoji za hovno . Prepac musel som to tak napisat ako sa to hovorilo
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“