Turnigy 9XR

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
mhotar

Re: Turnigy 9XR

#196 Příspěvek od mhotar »

juraj.jurej píše:mhotar mám iba teoretickú otázku na odborníka nedá sa zmeniť farba podsvietenia na 9XR, keď to už spomínaš, že sa ti nepáči?

( Anténa pak není nijak chráněná ze spodní strany a rádio se na ní kolíbá.)

Je tam pred príprava na chránič, stojan tak by som to za závadu nedával.
Ja som to vyriešil jednoducho 2x skrutka +bužirka.(škoda, že nepredávaju niečo originálne eloxované, možno časom budú)

Ano, opravit a vylepšit se dá všechno, já jsem jednu prodal a druhou nechal dětem, tam se budou náhradní díly hodit.
Netvrdím že je 9X nebo 9XR lepší, každá má pro někoho něco, ale mě prostě 9XR nesedí do ruky.

Co se týče software, tak je to téměř jedno, OpenTx má pro 9XR speciální verzi, kde jsou ošetřeny právě ty horší potenciometry.
EDIT: 9XR má, alespoň poslední prodávané kusy, osazen kontrolér M128, to je značná výhoda hlavně pro verzi firmware s telemetrií Frsky
www.opentx.cz
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#197 Příspěvek od juraj.jurej »

Keby tam dali ešte audio modul bola by to taká lacnejšia (slabšia) verzia Taranis za polovičnú cenu.
Na tú si počkám na budúcu sezónu. Teraz treba hlavne lietať. Dnes je pekne už nabíjam a poobede idem na to. (dúfam že nič nerozbijem, mesiac som nelietal nebolo počasie)
FrSky Tandem X20
Drondys

#198 Příspěvek od Drondys »

juraj.jurej píše:Keby tam dali ešte audio modul bola by to taká lacnejšia (slabšia) verzia Taranis za polovičnú cenu.

S tím bych moc nepočítal. Šlo by o zásah do výroby, který by přinesl zbytečné náklady navíc a krom toho dle mého názoru by daleko víc lidi dalo přednost spíš tomu pokud by vylepšili stávající stav 9XR výběrem o něco lepších komponent jako lepší potenciometry apod. Tam je možná do budoucna šance, ale vylepšování v podobě zvukového modulu přímo v rámci výroby je z mého pohledu u 9XR velmi málo pravděpodobné a spíš z říše snů než reality tj. tohle zůstane u 9XR asi jen doménou bastlení a kdo to bude chtít z výroby ať si holt pořídí Taranis.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od juraj.jurej »

To je všetko pravda, mali to celkom dobre rozbehnuté z 9X a teraz ich FrSky preskočila. Chyba v manažmente. Kludne mohla byť 9XR drahšia a dokonalejšia.
FrSky Tandem X20
JMalik

#200 Příspěvek od JMalik »

mhotar píše:......... OpenTx má pro 9XR speciální verzi, kde jsou ošetřeny právě ty horší potenciometry.
EDIT: 9XR má, alespoň poslední prodávané kusy, osazen kontrolér M128, to je značná výhoda hlavně pro verzi firmware s telemetrií Frsky

Kdysi jsem se s TGY9 seznámil a asi před dvěma rokama jsem tady kritizoval konkrétně ty potenciometry, jako jedno ze slabých míst toho TX. Byly na to názory od toho, že jsou úplně stejné jako ve Futabě za pade až po úvahy, že by to s tím chtělo něco dělat.
Můžeš sem napsat, jak se dá SW ošetřit HW těch potenciometrů?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#201 Příspěvek od Drondys »

juraj.jurej píše:To je všetko pravda, mali to celkom dobre rozbehnuté z 9X a teraz ich FrSky preskočila. Chyba v manažmente. Kludne mohla byť 9XR drahšia a dokonalejšia.

Realita je taková, že záměr už při vývoji 9XR vůbec nebyl namířen tímto směrem. Panovaly okolo toho jen zbytečně přehnaná očekávání, ale v reálu se ukazuje, že tvůrcům nešlo o to konkurovat vysílačkám ve střední cenové třídě s možnostmi blížícími se tomu co nabízí Taranis, ale zůstat za každou cenu v nižší cenové kategorii jako dřívější 9X a tomu i vše podřídili tj. připadaly v úvahu jen drobná vylepšení jako integrované podsvícení, o trošku lepší procesor, případně částečné vyvedení některých pinů procesoru na konektor, vypuštění klece na NiMH. Bohužel se do toho zatím nedostalo ani použití lepších potenciometrů. Podle dosavadních informací jsou potenciometry v 9XR dokonce horší než byly v 9X, a to i ty v 9X byly dost žalostné. Oproti tomu pak sofistikovanější záležitosti jako integrace zvukového modulu apod. už byly daleko za hranicí toho co do toho byli tvůrci ochotni investovat tj. takové změny už byly tradičně ponechány jen na bastlířských aktivitách. Prostě nová Turnigy 9XR nijak výrazně nepřekročila stín starší 9X jelikož ze strany tvůrců evidentně nebyl zájem ho nějak výrazněji překročit.

Oproti tomu se Frsky rozhodl nejít u nového rádia do pozice cenově co nejlevnějšího rádia a tak se v Taranisu prosadilo mnohem víc záležitostí včetně 32-bitového procesoru, integrace zvukového modulu a v neposlední řadě lepších potenciometrů a i celkově lepšího zpracování než je u Turnigy 9XR.
mhotar

#202 Příspěvek od mhotar »

Můžeš sem napsat, jak se dá SW ošetřit HW těch potenciometrů?

Nijak zásadně, jde spíš o širší meze pro soft. spínače, časovače a varování.

Oproti tomu se Frsky rozhodl nejít u nového rádia do pozice cenově co nejlevnějšího rádia a tak se v Taranisu prosadilo mnohem víc záležitostí včetně 32-bitového procesoru, integrace zvukového modulu a v neposlední řadě lepších potenciometrů a i celkově lepšího zpracování než je u Turnigy 9XR.

Děkujeme za to, oni ty plány původně tak vysoké ani neměli, Taranis neměl mít ani USB a měl mít vlastní firmware, naštěstí se nechali ovlivnit vývojáři z openrcforms.com a postupně se tam dostalo něco navíc, možná i právě kvůli strachu z právě vyvíjené 9XR.
www.opentx.cz
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od juraj.jurej »

Len aby sme nemali aj z Taranis veľké očakávania. Všetko ukáže čas?
FrSky Tandem X20
mhotar

#204 Příspěvek od mhotar »

Vývojáři mají už čtvrtou verzi prototypu a chválí. R. Scot Page má jeden produkční kus vypůjčený od výherce soutěže kterou Frsky sponzorovalo jedním kusem.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UdofcIeQBHs[/youtube]
Myslím že včera měla začít experdice první várky vybraným prodejcům, tak se brzy dozvíme jak to vypadá. Z firmware mám dobrý pocit, ale hlavně máme velké plány :)
www.opentx.cz
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od juraj.jurej »

A čo Horus nemáte nové informácie?
FrSky Tandem X20
Drondys

#206 Příspěvek od Drondys »

juraj.jurej píše:A čo Horus nemáte nové informácie?

K tomu zatím nic nového není. Frsky ho dle mého názoru nechává až na později tj. až bude Taranis zaběhnutý tak řádově nejdřív za rok či dva.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od juraj.jurej »

Ja si tiež myslím. Najskôr musia na ňu zarobiť. Myslím, že aj cena bude už niekde inde.
FrSky Tandem X20
bitovod

#208 Příspěvek od bitovod »

Horus vypadá dobře - aspoň tedy na těch fotkách, kde je z něj něco vidět :) Každopádně jsem zvědavý na Taranis, předpokládám, že si ho nadělím, jen se dostane do normálního prodeje. Sice se mi to rádio vůbec nelíbí (jsem spíš pultovej, lítám s EVO9), ale "na ksicht" to nelítá, doufám, že mi to sedne do rukou a já se přeučím na palce (nebo dostane pult, ale pak by to ctělo nějak pořešit ty boční potenciometry, ty v pultu utopím). Každopádně ale velké očekávání a zatím velké těšení :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od juraj.jurej »

Vráťme sa k 9XR. Má niekto skúsenosť s haptic (vibrácie+repro) zabudovaním? Na 9X som našiel, ale tá má inú dosku.
FrSky Tandem X20
painkiller

#210 Příspěvek od painkiller »

To by me taky zajímalo. ..
Elite (Va models),Alpha 139,Arcus E Advance na Turnigy 9XR+FrSKY - pozor, nebezpečí hloupých dotazů!
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“