palo-1 píše:Opravdu je to takový rozdíl mezi střídavým a stejnosměrným pohonem? Můj primární cíl je s tím blbnout na zahradě, tak jestli by tam spíš ten výkon nebyl na škodu než k užitku Nechci aby se to pokaždé stavělo na zadní
Vykon mezi stridakem a stejnosmerem je propastny. Pokud hodlas jezdit na trave, tim spis sahni po stridaku. Stejnosmer bys na ni rychle upekl.
Pořád mi ale potom vrtá hlavou pro koho jsou teda tyto modely se stejnosměrným motorem určeny? Nebo pro provoz v jakých podmínkách jsou vhodné, když je do svých modelů davají firmy jako je Traxxas atd.
Je to prostě levnější varianta nap. pro začátečníky Když jsem já kupoval TRX Sleshe 2wd taky jsem kupoval stejnosměr a jezdilo hezky jenže pak odešel motor měl jsem doma jiný tak jsemn ho tam hodil a všechno bylo ok. Výkon byl nic moc ale stačil mi, jenže pak si kamarád kopil sleshe 4x4 se střídákem a když jsem to viděl musel jsem to mít taky. No a dost se mi to prodražilo než kdybych koupil hned střídák
Jinak stejnosměrné motory se taky často používají v expedičních modelech kvůli jejich voděodlnosti.
Akorát si nejsem jist jak je to s akumulátorama, chtěl bych si totiž pořídit nějaký další a nejlépe Li-Pol. Zvládnou to regulátory u těchto modelů? Tří článek, nebo dvou-článek?
Co se týče akumulátorů určitě lipol dvojčlánek něco kolem 4000 - 5000 mah nejlépe hard case nap. z HK. ECX nemá ochranu lipol na reglu takže k němu ještě nějaký ten pípák
U toho traxxase stampede mě právě mate, že jako originální akumulátor používá Nimh pack s 8.4V, tak jestli ta dvoučlánková Li-Pol se 7.4V bude dostačující Nabíječku mám Equilibrum, přesně tu kterou máš v odkaze, už z dřívějška, vím že ty setové jsou nic moc.
Dostacujici to bude. NiMH je historie. I kdyz s timto NiMH 7clankem by to bylo mozna zpocatku o chlup lepsi. LiPol je nekde jinde. Dava mnohem vetsi proudy a nevadne. Pochopis, az to poprve zkusis.
Nekde vyse jsi psal, jestli "regulator snese 2clanek nebo triclanek". Ono je to trosku jinak. Samotneho by me zajimalo, kde se bere tahle fama.
Baterka jako takova s regulatorem nic neudela. Pripojis ji a nic se nestane. To, co zpusobi, ze by to regulator nemusel vydrzet, je motor. Regulatorem protika nemaly proud, o ktery si rekne motor. Pokud na tento pozadavek neni regulator staven, tak bud ma teplotni ochranu a vypne se (= dal nepojedes, ale zatocis) a nebo shori. Dnes uz maji skoro vsechny rozumne regulatory tuto teplotni ochranu.
Motor samozrejme shoret muze taky, ale to je jina kapitola, pretezovani, prilis velky prevod, nechlazeni atd. Je dobre pri zajizdeni noveho motoru po chvilich merit teplotu na povrchu motoru. Pokud stridak prekracuje 60 stupnu, je neco spatne.
Stejnosmer muze 60 stupnu prekrocit hrave, jeho ucinnost je totiz podstatne nizsi, takze je docela bezne, ze topi. Tak jako tak je nejlepsi hodne chladit bud pridavnym pasivnim chladicem a nebo i pasiv s aktivnim vetrakem.
Ono mi nejde ani tak o proudovou zátěž. Tomu docela rozumím že motor dostane prostě tolik ampérů kolik si řekne a buď to reglulátor unese, nebo ne. Spíš mi jde o voltáž. Nevím na kolik voltů je regulátor (motor) stavěný. Když má originální aku 8.4V, takže pokud použiju 2článek Li-Pol tak budu auto provozovat na 7.4V a v případě 3článku na 11.1V. Takže to nebude ani v jednom případě optimální v porovnání s originálním aku, tak nevím jestli to něčemu neublíží. Laicky řečeno, když např. na LED diodu která má voltáž 1.9V připojím baterii se 4.5V tak prostě shoří
Zdravím, chtěl bych se optat na rc auto ze série rally legends, bude to můj první model. Nechci na žádné závody atd ale čistě se sním učit http://www.rcking.eu/cs/rally-legends/6 ... 4-rtr.html moc bych prosil jestli sním máte někdo zkušenost jaké jsou výhody a nevýhody a čemu se vyvarovat moc děkuji za odpovědi
>Petusek Jestli se Ti to líbí, tak si to klidně kup. Narozdíl od jiných setů už máš v základu solidní rádio a lepší aku. Podvozek je klasickej on road s drapákama. Planetové dify, středovej kardan, oložiskováno, krytej hlavní převod - tam se asi nemá co pokazit a pro rekreační ježdění ideál. Jinak pro začátek by asi nebylo špatný na to pořídit nějakou "hnusnou" kastli. Týhle bude škoda! A pokud netrváš na té Lancii, tak v Promodels je v akci Fiat 131: http://www.promodels.cz/cz-detail-74604 ... -4ghz.html
moc děkuji za odpověd utvrdilo mě to že toho půjdu a co se týče té kasle já jsem rallyák srdcem i duší a stratos je srdeční záležitost a prosím jestli se můžu eště zeptat budoucí úpravy co se týče výkonu a výdrže dá se s tim laborovat nebo to je pevně daný
Výkon a výdrž můžeš určitě ladit. To není problém. Můžeš to osadit brushless pohonem s LiPolkou. Ale na začátek to potřebovat určitě nebudeš. Navíc to není čistokrevnej on road s kterým se nechá lítat po dráze. U toho rally auta je menší rychlost naopak daleko realističtější a na nějakém "hrabavém" povrchu Ti výkon asi scházet ani nebude protože to i tak bude hrabat. S rostoucí rychlostí samozřejmě příde větší zátěž celého podvozku, ale hlavně případné havárie brzo odskáče ta maketová kastle. Tohle jsou auta fakt na kochání se a žádné ježdění hlava nehlava. Na to jsou auta jiná kde havárie tolik "nebolí". Samotné kvality podvozku se asi není třeba obávat. Na předku to má asi i CVD poloosy. Když se k tomu budeš chovat slušně, tak to bude s origo pohonem auto na dlouho.