Ocelot E, návrh výkonného pohonu na 3s (4s) LiPo
Odchadzam na tyzden mimo, poprosim Doktora, nech sa Ti na to pozrie.
V principe pre 1512 som tahal data (grafy) z RCGroups povodne pochadzajuce od graup15 a vytvoril som si radsej model v DriveCalc-u; ten NeuCalc sa da osalit menenim parametrov vrtuli a bateriek "na svoj obraz", ale aj ked zrata prud potom dobre, staticky tah je prehnane vysoky. Parametre bateriek su v nom totalne od veci a vrtuli detto. A to mi tie aproximacie trvali tri noci... niekde je o tom na RCM aj tema, ale nemozem to teraz hladat.
Treba najst na WWW merania, ktore tam niekto zanechal, a od toho sa odvinut. Skus najst nejake merania identickeho motora ako chces pouzit s identickou prevodovkou.
V principe pre 1512 som tahal data (grafy) z RCGroups povodne pochadzajuce od graup15 a vytvoril som si radsej model v DriveCalc-u; ten NeuCalc sa da osalit menenim parametrov vrtuli a bateriek "na svoj obraz", ale aj ked zrata prud potom dobre, staticky tah je prehnane vysoky. Parametre bateriek su v nom totalne od veci a vrtuli detto. A to mi tie aproximacie trvali tri noci... niekde je o tom na RCM aj tema, ale nemozem to teraz hladat.
Treba najst na WWW merania, ktore tam niekto zanechal, a od toho sa odvinut. Skus najst nejake merania identickeho motora ako chces pouzit s identickou prevodovkou.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
EDIT!!! Sorry, sem dnes nějak out!
Já se v motorech Neu teda vůbec neorientuju, ale ten 1105/2.5Y má udaný max. proud po dobu 30 sec. 23A! To by při 3S a převodovce 4,4:1 znamenalo asi vrtuli 10/7. Na druhou stranu je udán max. příkon 350W - 30s. To by znamenalo při cca 11V možný odběr asi 32A.
Dle DC po zadání pouze technických dat od výrobce asi toto:
Neu 1105/2.5Y + 4,4:1 + A.C.c. 11/8 - 11V - 31A - tah 1776g - v 86 km/h - Pout 274,1W - eff 80,3%
Je to ale jenom teorie. Pokud by našel někdo na netu nějaké měření (V-ot/min-A), tak by mohl být výsledek kalku věrohodnější.
Já se v motorech Neu teda vůbec neorientuju, ale ten 1105/2.5Y má udaný max. proud po dobu 30 sec. 23A! To by při 3S a převodovce 4,4:1 znamenalo asi vrtuli 10/7. Na druhou stranu je udán max. příkon 350W - 30s. To by znamenalo při cca 11V možný odběr asi 32A.
Dle DC po zadání pouze technických dat od výrobce asi toto:
Neu 1105/2.5Y + 4,4:1 + A.C.c. 11/8 - 11V - 31A - tah 1776g - v 86 km/h - Pout 274,1W - eff 80,3%
Je to ale jenom teorie. Pokud by našel někdo na netu nějaké měření (V-ot/min-A), tak by mohl být výsledek kalku věrohodnější.
Naposledy upravil(a) Doktor dne pát 13.02.2009 16:48, celkem upraveno 1 x.
Ta skala pouzitia je relativne siroka, kolko ludi, tolko chuti... http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=905206
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
tks píše:graup15 píše:Marek71 píše:...
Inak, ja už som skoro objednal 1105/2.5Y 4.4:1, ale napokon som si to rozmyslel. BTW, kam by sa dalo ísť s výkonom (prúdom) u tohoto najmenšieho motoru ? Za predpokladu, že by som ho nechcel hnať do extrému.
Mám tu ten samý,jen 3Y..takže můžu porovnat.
2.5Y ..30A famozní účinnost, 40A max výkon..Výc bych ho netrápil.
30A při napájení 3S LiPol? Takže okolo 300W? Na espritmodel mají v tabulce toto:
Hotliner 1.6m || Micro Flash || 1105/2.5Y 4.4:1 || Jeti 40-BEC || TP4000 3S3P LiPol || 13x10 Folding
Ale když to hodím do Neu-Calcu, tak vychází proud 62A - takže asi někde bude chyba?
Těch 62A je skutečně reálných! Ale vzhledem k hmotnosti motoru (65g!) to bude asi použitelné jen pár sekund pro stoupání. Jinak asi budou plameny. V tomto režimu musí motor protopit více jak 200W!
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Problém je v tom, že tím výrazně překročíš výrobcem krátkodobě udaný příkon 350W.
Dle DC by bylo použitelné asi toto:
Neu 1105/2.5Y+4,4:1+A.C.c. 10/6 - 14,6V - 29,8A - tah 2079g - v 88 km/h - Pout 363,6W - eff 83,6% (t.j. Pin 434,9W!
)
Pro vyšší rychlost by byla použitelná vrtule A.C.c. 9/7 se zhruba stejným odběrem jako s 10/6.
Zda to motor snese (jak dlouho) je otázka asi pro Dalibora.
Dle DC by bylo použitelné asi toto:
Neu 1105/2.5Y+4,4:1+A.C.c. 10/6 - 14,6V - 29,8A - tah 2079g - v 88 km/h - Pout 363,6W - eff 83,6% (t.j. Pin 434,9W!
Pro vyšší rychlost by byla použitelná vrtule A.C.c. 9/7 se zhruba stejným odběrem jako s 10/6.
Zda to motor snese (jak dlouho) je otázka asi pro Dalibora.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
m2 píše:graup15 píše:Až ti přijde motůrek a tak se nezapomeň podělit od dojmy... A fotečky modelu do kterého to bude taky uvítám...
Dalibor
Dodám, samozrejme.
Model je hotový, teda krídla, s trupom sa čaká. Kompletne uhlíkové Volcano. Skôr bude problém so záletom, dráha je zaplavená:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1239
.
To Volcano je impozantní!
Lze vůbec takový model hodit rukou pilota, nebo bude nutný vždy pomocník?
Doktor píše:nebo bude nutný vždy pomocník?
Preto je tam pohon 2 - 2,5kW a podštvorcová vrtuľa, aby to odletelo z ruky.
Lebo čo mám skúsenosť, "neznalý" pomocník je vždy horší od akéhokoľvek hodu pilotom samotným. Na úvod ale skúsenejší kolegovia určite pomôžu. Základnú chybu - odhodenie pri nenulovom uhle nábehu - urobí prakticky každý, kto to sám nerobí s vlastnými modelmi a nemá cvik.
Ja mám skôr obavu, či to udržím jednou rukou aj vo vodorovnom smere a súčasne aj v skrute na reakčný moment vrtule alebo to bude treba hádzať obojručne. To bude asi najkritickejší moment. Snaha je o samostatný štart, ale pravda sa ukáže až neskôr.
-
Marek71
- Kontaktovat uživatele:
tks:
Tento údaj od Dalibora ti nestačí ?
graup15 píše:Marek71 píše:Inak, ja už som skoro objednal 1105/2.5Y 4.4:1, ale napokon som si to rozmyslel. BTW, kam by sa dalo ísť s výkonom (prúdom) u tohoto najmenšieho motoru ? Za predpokladu, že by som ho nechcel hnať do extrému.
Mám tu ten samý,jen 3Y..takže můžu porovnat.
2.5Y ..30A famozní účinnost, 40A max výkon..Výc bych ho netrápil.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Marek71 píše:tks:
Stačí, ale specifikace motoru jsou poněkud opatrnější...
A u Daliborova údaje není napětí, což je možná také důležité.
Pokud prodám příští týden Alku (vypadá to slibně), tak to budu muset rozlousknout. Moc by mi pomohlo, kdybys co nejdřív osadil Medusu a otestoval to v praxi.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Doktor píše:Dle DC by bylo použitelné asi toto:
Neu 1105/2.5Y+4,4:1+A.C.c. 10/6 - 14,6V - 29,8A - tah 2079g - v 88 km/h - Pout 363,6W - eff 83,6% (t.j. Pin 434,9W!)
Vsetci tam davaju 3s a 13x8 alebo 13x9 a vy just stvorclanok ... no dobre, aj ja som taky, ale ... druha vec je, ze na kereho ancikrista volite pohon, kde prevodovka vazi polovicu hmotnosti? Naco potrebujete vrtiet par dekovy motorcek na hranici svojho vykonoveho maxima? Ked to ma byt hotliner, to ten Ocelot neuvezie par deka navyse??
Ked uz Neu, tak sup aspon 1110....
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
m2 píše:Doktor píše:Dle DC by bylo použitelné asi toto:
Neu 1105/2.5Y+4,4:1+A.C.c. 10/6 - 14,6V - 29,8A - tah 2079g - v 88 km/h - Pout 363,6W - eff 83,6% (t.j. Pin 434,9W!)
Vsetci tam davaju 3s a 13x8 alebo 13x9 a vy just stvorclanok ... no dobre, aj ja som taky, ale ... druha vec je, ze na kereho ancikrista volite pohon, kde prevodovka vazi polovicu hmotnosti? Naco potrebujete vrtiet par dekovy motorcek na hranici svojho vykonoveho maxima? Ked to ma byt hotliner, to ten Ocelot neuvezie par deka navyse??
Ked uz Neu, tak sup aspon 1110....
No právě. Tobě příde normální do motoru o váze 65g cpát 50A!
-
Marek71
- Kontaktovat uživatele:
tks:
Čakám zásielku z HC - 4s LiPo a Turnigy 30A, v stredu odletela, takže budúci víkend ju v Prahe prevezmem, predpokladám. Trochu sa to teraz skomplikovalo tým, že HC neposiela do Nemecka
Ale ja nemám otáčkomer, takže zmeriam tak akurát prúdový odber. No a potom ešte stúpavosť pomocou zLog a nakoniec moje skromné subjektívne pocity
Sám som už zvedavý a neviem sa dočkať. Len dúfam, že aj počasie sa vylepší.
Čakám zásielku z HC - 4s LiPo a Turnigy 30A, v stredu odletela, takže budúci víkend ju v Prahe prevezmem, predpokladám. Trochu sa to teraz skomplikovalo tým, že HC neposiela do Nemecka
Ale ja nemám otáčkomer, takže zmeriam tak akurát prúdový odber. No a potom ešte stúpavosť pomocou zLog a nakoniec moje skromné subjektívne pocity
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te