Easy Glider Electric PRO

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kubajs

Re: prodleva při přidání tahu

#181 Příspěvek od kubajs »

hawke píše:Začal jsem létat EG a je to krása. Jen mi přišla trochu delší "odezva na plyn". Prostě přidám tah a až po malé prodlevě se zvýší otáčky. Nevíte v čem by mohl být problém? Díky

Jak dlouhá je ta prodleva? Pár desítek - stovek milisekund prodlevy tam určitě bude, je to snadno pozorovatelné, chová se mi to stejně. Motoru malou chvilku trvá, než zareaguje. Možná je to jenom klam - samozřejmě nějakou dobu musí trvat samotné zvýšení otáček na konečnou úroveň.
S EG jsem taky velmi spokojen, lítá pěkně a ladně. Dnes jsem přistával na zamrzlém rybníce v Chýni, jedním slovem paráda. Po dosednutí to krásně klouže několik desítek metrů a dá se to udržet bez jakéhokoliv dotyku konců křídel o zem až do poslední chvíle i v té nejnižší rychlosti - až do zastavení.
Pouze baterii ve vysílači to v tomhle mraze vycucává o poznání rychleji, ale to vůbec nevadí ;).
hawke
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od hawke »

No, před tim jsem lítal Focus s klasickym 35 rádiem a stejnosměrnym motorem a reakce na plyn mi přišla rychlejší než teď s 2,4.

Já jsem taky neodolal a i v mraze jsem se nabalil a byl vyzkoušet první let s Gliderem. A musim říct že jsem se u toho neskutečně řehnil, protože oproti Focusu je to jako nebe a dudy. :D První přistání bylo díky protivětru skoro v nulové rychlosti a podruhé jsem s ním přistál do ruky.... Spíš sem si ho sebral ze vzduchu :lol:

Jinak koukám že máš taky Cularis. Uvažoval jsem o něm, hodně mě lákal, ale cena je přeci jen dost vysoká. Jak si s ním spokojen? Je to hodně velkej rozdíl od Glideru?
kubajs

#183 Příspěvek od kubajs »

hawke píše:No, před tim jsem lítal Focus s klasickym 35 rádiem a stejnosměrnym motorem a reakce na plyn mi přišla rychlejší než teď s 2,4.

Já jsem taky neodolal a i v mraze jsem se nabalil a byl vyzkoušet první let s Gliderem. A musim říct že jsem se u toho neskutečně řehnil, protože oproti Focusu je to jako nebe a dudy. :D První přistání bylo díky protivětru skoro v nulové rychlosti a podruhé jsem s ním přistál do ruky.... Spíš sem si ho sebral ze vzduchu :lol:

Jinak koukám že máš taky Cularis. Uvažoval jsem o něm, hodně mě lákal, ale cena je přeci jen dost vysoká. Jak si s ním spokojen? Je to hodně velkej rozdíl od Glideru?

Cularis teprve čeká na zálet.
Taky mi teď přijde kapánek drahý, za tu cenu by člověk sehnal kompozitový model podobné velikosti. Koupil jsem ho s tím záměrem, že to bude můj první model ;). Původně jsem hodně váhal mezi EG a Cularisem, ale Cularis zvítězil. Později jsem dostal strach, že bych Cularise nemusel zvládnout, a tak jsem pořídil stejně ještě EG ;).
Naštěstí se našli lidi, kteří mi Cularise jako první model rozmluvili, dal jsem na jejich rady a jsem si téměř jist, že jsem udělal dobře.

Oproti EG by tam měl být znatelný rozdíl v rychlosti, v diskusích o něm tvrdí, že lítá jako hotliner. Určitě vyžaduje víc místa na přistání.

Zeptej se na zkušenosti Pepina, ten má Cularise taky, ale s modifikací - prodloužení křídla tuším na 315cm.
hawke
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od hawke »

kubajs píše:
hawke píše:No, před tim jsem lítal Focus s klasickym 35 rádiem a stejnosměrnym motorem a reakce na plyn mi přišla rychlejší než teď s 2,4.

Cularis teprve čeká na zálet.
Taky mi teď přijde kapánek drahý, za tu cenu by člověk sehnal kompozitový model podobné velikosti. Koupil jsem ho s tím záměrem, že to bude můj první model ;). Původně jsem hodně váhal mezi EG a Cularisem, ale Cularis zvítězil. Později jsem dostal strach, že bych Cularise nemusel zvládnout, a tak jsem pořídil stejně ještě EG ;).
Naštěstí se našli lidi, kteří mi Cularise jako první model rozmluvili, dal jsem na jejich rady a jsem si téměř jist, že jsem udělal dobře.

Oproti EG by tam měl být znatelný rozdíl v rychlosti, v diskusích o něm tvrdí, že lítá jako hotliner. Určitě vyžaduje víc místa na přistání.

Zeptej se na zkušenosti Pepina, ten má Cularise taky, ale s modifikací - prodloužení křídla tuším na 315cm.

315 cm? Pane bože, to by se mi snad ani nevešlo do auta... :D To už je pořádnej kus letadla... Co jsem slyšel, tak by měl být Cularis taky docela nezáludný éro, ale přeci jen, když s nim náhodou práskneš, tak škoda bude dost velká... :? A řikam si, že takový rozpětí už pak bude možná lepší ten kompozit... Ale to mě čeká až časem. Teď sem nad míru spokojen s EG a jako první věc asi pořídím nějakou kameru na dělání videí z letu a pak mě napadlo předělat si prcka Foxe na větroň a tahat ho za EGem. :)
kubajs

#185 Příspěvek od kubajs »

hawke píše:315 cm? Pane bože, to by se mi snad ani nevešlo do auta... :D To už je pořádnej kus letadla... Co jsem slyšel, tak by měl být Cularis taky docela nezáludný éro, ale přeci jen, když s nim náhodou práskneš, tak škoda bude dost velká... :? A řikam si, že takový rozpětí už pak bude možná lepší ten kompozit... Ale to mě čeká až časem. Teď sem nad míru spokojen s EG a jako první věc asi pořídím nějakou kameru na dělání videí z letu a pak mě napadlo předělat si prcka Foxe na větroň a tahat ho za EGem. :)

Cularis má normálně 2,6m rozpětí. Do auta nacpeš i těch cca 2 x 155cm, ale horší je, že už nic jiného do kufru nenacpeš, nebo musíš vézt křídla na zadním sedadle.
Sám mám někdy problémy nacpat do auta EG, když třeba jedeme na Vysočinu hodně naloženi. Problém je spíš s trupem EG, protože VOP a SOP nejsou odnímatelné :(, takže je to dosti neskladné. Uvažoval jsem, že bych to nějak připevňoval pod střechu auta (do té střešní látky nějak všít třeba suché zipy nebo něco podobného a trup prostě fixovat za přední a zadní část. Křídla jsou celkem skladná.
Co se týká škody, resp. ceny EG vs Cularis, ono se to skoro srovná, škoda bude rozhodně velká u obou dvou modelů. Nejde ani tak o samotné éro, jako spíš regulátor, serva + motor a LiPol a v mém případě dost drahý přijímač od DX7. Když ti čirou náhodou selže elektronika a model uletí, škoda převýší cenu samotného modelu značně.
Je fakt, že Cular má oproti EG o 2 serva navíc, má silnější motor (cenově ale stejné jak u EG), má lepší regl (SPIN), cenově taky dražší než OPTO, ale ne o moc.
U Cularise bude hlavně ten problém, že když s ním havaruješ, pravděpodobně ho poškodíš daleko víc, než když se ti povede stejná havárie s EG.
kubajs

#186 Příspěvek od kubajs »

hawke píše:Teď sem nad míru spokojen s EG a jako první věc asi pořídím nějakou kameru na dělání videí z letu a pak mě napadlo předělat si prcka Foxe na větroň a tahat ho za EGem. :)

O té kameře jsem už uvažoval taky, ale zatím do toho nepůjdu, kvalita lehkých jednoduchých kamer zatím není nic moc, rozlišení je pouze 640x480px.
Zajímavá je myšlenka řízení modelu přes 3D brýle, ale to už je celkem drahá sranda, navíc velké riziko, že se necháš unést, nebo ztratíš v neznámém terénu orientaci, vyletíš ze signálu vyšílače a snadno přijdeš o model.
Já jsem zatím pořídil alespoň GPS modul, který testuju v EG (malá lehoučká věcička), je celkem zajímavé, když si po letu můžeš stáhnout letový profil a zjistit výšku, do jaké se ti podařilo nastoupat + počet nalétaných kilometrů ;).
hawke
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od hawke »

kubajs píše:Cularis má normálně 2,6m rozpětí. Do auta nacpeš i těch cca 2 x 155cm, ale horší je, že už nic jiného do kufru nenacpeš, nebo musíš vézt křídla na zadním sedadle.
Sám mám někdy problémy nacpat do auta EG, když třeba jedeme na Vysočinu hodně naloženi. Problém je spíš s trupem EG, protože VOP a SOP nejsou odnímatelné :(, takže je to dosti neskladné. Uvažoval jsem, že bych to nějak připevňoval pod střechu auta (do té střešní látky nějak všít třeba suché zipy nebo něco podobného a trup prostě fixovat za přední a zadní část. Křídla jsou celkem skladná.
Co se týká škody, resp. ceny EG vs Cularis, ono se to skoro srovná, škoda bude rozhodně velká u obou dvou modelů. Nejde ani tak o samotné éro, jako spíš regulátor, serva + motor a LiPol a v mém případě dost drahý přijímač od DX7. Když ti čirou náhodou selže elektronika a model uletí, škoda převýší cenu samotného modelu značně.
Je fakt, že Cular má oproti EG o 2 serva navíc, má silnější motor (cenově ale stejné jak u EG), má lepší regl (SPIN), cenově taky dražší než OPTO, ale ne o moc.
U Cularise bude hlavně ten problém, že když s ním havaruješ, pravděpodobně ho poškodíš daleko víc, než když se ti povede stejná havárie s EG.

No já už v autě vozim EG tak, že sklopím pulku zadních sedaček a dam to na ně... Mam docela malé auto a do samotného kufru už EG nedám... Křídla a další věci vozím v origo krabici a trup kvůli VOP a SOP odděleně. Nesmim moc prudce najíždět do zatáček, jinak mi ten model trochu cestuje, no... :) Co se týká té škody, mám na mysli spíš běžné havárky. Díky Bohu jsem neměl ještě nikdy takový pád, abych "vysypal" nějakou elektroniku, takže kupa Purexu tu vždycky spravila. Tak byl díky tomu pak Focus mnohem těžší :D Ale větroň jako Cularis bude podle mě víc náchylný na nepřesné spravování a podobně. Navíc díky dlouhým křídlum opravdu i náchylnější k poškození... Doufam, že s EG se mi větší nehody vyhnou, protože se trochu bojím vyosení motoru po pádu na předek. To Focus měl díky tomu, co jsem s ním prováděl nos 2x zatočený... :lol: Takže s EGem lítám mnohem opatrněji... Ve chvíli kdy model nebudeš schopný ovládat a někam ti uletí, to je pak jiná. Jeden kamarád takhle posadil Easy Stara doprstřed lesa do koruny třicetimetrového smrku...
hawke
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od hawke »

kubajs píše:O té kameře jsem už uvažoval taky, ale zatím do toho nepůjdu, kvalita lehkých jednoduchých kamer zatím není nic moc, rozlišení je pouze 640x480px.
Zajímavá je myšlenka řízení modelu přes 3D brýle, ale to už je celkem drahá sranda, navíc velké riziko, že se necháš unést, nebo ztratíš v neznámém terénu orientaci, vyletíš ze signálu vyšílače a snadno přijdeš o model.
Já jsem zatím pořídil alespoň GPS modul, který testuju v EG (malá lehoučká věcička), je celkem zajímavé, když si po letu můžeš stáhnout letový profil a zjistit výšku, do jaké se ti podařilo nastoupat + počet nalétaných kilometrů ;).

No já jsem nejdřív koukal na FlyCam 2, ale tam ta kvalita opravdu docela pokulhává. Tak mě napadlo pořídit si něco jako Creative Vado. Je to sice o něco těžší, ale EG to myslím unese a pořizovací cena je do 2000. A kvalita videa vypadá lépe než u FlyCam. Lahůdka je pak třeba Black Widow AV systém. Miluju tohle video: http://www.youtube.com/watch?v=ysGQveyc ... annel_page

Ty brýle bych si chtěl alespoň někdy vyzkoušet... Dávat za ně 12k se mi opravdu nechce... Ale musí to být úžasný. I když nevim, jaká bude kvalita... Ale je fakt že bych se asi nechal snadno unést a odletěl někam mimo dosah...
kubajs

#189 Příspěvek od kubajs »

Dnes jsem byl opět polétat v okolí zamrzlého Chýňskýho rybníka (Strahovský). Místy jsem měl pocit, že to snad místy i nosilo, polétání parádní. Vycucl jsem 2 Lipoly a létal, až mě bolelo za krkem.
Jinak již včera jsem se divil, proč se mi nějak divně vychýlila výškovka směrem nahoru, že jsem ji musel dost dotrimovávat. Už jsem se začal obávat, že může být chyba v RC soustavě.
Po návratu domů byla výškovka i bez dotrimování na svém místě.
Dnes jsem měl stejnou "závadu", jako včera, až po pár minutách mi konečně docvaklo, že se zřejmě trup EG vlivem mrazu znatelně smrsknul (oproti čemuž ocelové táhlo celkem logicky více méně délku nezměnilo) natolik, že se to projevilo vychýlením výškovky o cca 2 mm nahoru.

Pokud čte někdo, kdo zatím v mraze nelítal, držte tento jev v patrnosti. Včera jsem díky tomu málem při prvním startu havaroval, EG se vzepjal jako splašený kůň, do toho jsem chytil poryv větru a měl jsem co dělat, abych to vybral a neskončil na stromě.
Jsem si jistý, že po vyndání modelu z auta a jeho sestavení a kontrole řízení byla výškovka ve správné poloze. Pak ale nějakou dobu trvala kontrola dosahu vysílače a po ní jsem už řídící plochy nekonroloval. Model stačil mezitím promrznout.
Člověk se holt pořád učí ;).
pepin

#190 Příspěvek od pepin »

Chtel bych upozornit,ze Cularis urcite hotliner neni,oproti EG se neda alespon podle meho odhadu moc dovazovat,ve vetru pouzivam 6 clanku nicd a to uz pekne trepe kridlem,ale leta ve vetru lepe nez zatizenej EG .Velikou nevyhodou oproti EG jsou pevne vlepene nosniky,tudiz zlomeni kridla znamena konec modelu.Na druhou stranu,kdo ma rad termiku a chce,aby to alespon trochu vypadalo jako vetron,tak asi chybu neudela a pokud mu nevadi ze to jsou kulicky tak bude asi spokojen.Co se tyce klasickych modelu,tak jsem nikdy nenaletal tolik hodin bez nutnosti opravy hlavne laminatoveho trupu,je to proste guma a pri pristani si to odpruzi a nepraskne.
m2
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od m2 »

kubajs píše:že se zřejmě trup EG vlivem mrazu znatelně smrsknul (oproti čemuž ocelové táhlo celkem logicky více méně délku nezměnilo)

Tento logický rébus sa mi nechce riešiť, takže len jedna poznámka: zaznač si polohu páky výškovkového serva doma za tepla a potom to vystrč von na mráz a choď sa kuknúť o nejakú hodinku, kam sa Ti páka serva posunula. Ak zostala na svojom mieste a posunula sa výškovka, problém je v tepelnej rozťažnosti. Ak sa pohla páka serva, ide o teplotnú nestabilitu serva. Tá sa dá riešiť zaobstaraním takého serva, ktoré ju nemá. Na výškovku sa to hodí, lebo štart môže vyznieť fatálne.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
hawke
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od hawke »

kubajs píše:Jinak již včera jsem se divil, proč se mi nějak divně vychýlila výškovka směrem nahoru, že jsem ji musel dost dotrimovávat. Už jsem se začal obávat, že může být chyba v RC soustavě.
Po návratu domů byla výškovka i bez dotrimování na svém místě.
Dnes jsem měl stejnou "závadu", jako včera, až po pár minutách mi konečně docvaklo, že se zřejmě trup EG vlivem mrazu znatelně smrsknul (oproti čemuž ocelové táhlo celkem logicky více méně délku nezměnilo) natolik, že se to projevilo vychýlením výškovky o cca 2 mm nahoru.

Já teda nevim, ale neměl by se s teplotou spíš zkracovat/natahovat ten ocelový drát? Jestli mě mé chabé fyzikální vlastnosti neklamou, kov má větší teplotní roztažnost než EPP. Ale možná že se pletu. Ono to ve výsledku bude stejně jedno...

Mně se zase při letu s EGem přihodilo, že po použití brzd se mi letadlo docela výrazně propadlo a měl jsem co dělat abych s ním neprásknul o zem. Nevíte čím by to mohlo být? malá rychlost? I když to mi nepřišlo... Výškovku mám nastavenou k brzdám dle návodu.
Focus
Easy Glider Pro (electric)
Cessna 182
Blade mSR
PA Extra 260

http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=640
pepin

#193 Příspěvek od pepin »

To Hawke:tim pouzitim brzd myslis kridelka dolu,nebo nahoru?
hawke
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od hawke »

pepin píše:To Hawke:tim pouzitim brzd myslis kridelka dolu,nebo nahoru?

křidélka nahoru. je mi jasný, že je pak letadlo tlačené dolů, ale myslel jsem že se to vyrovná výškovkou...
Focus
Easy Glider Pro (electric)
Cessna 182
Blade mSR
PA Extra 260

http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=640
pepin

#195 Příspěvek od pepin »

:lol: zapomen na zabrzdeni a pomale pristani,pouze se tim urychli ale stejne leti dal,pokud potrebujes pristat na malou plochu,tak zacni trenovat nekde kde je na to prostor,pristani po vetru,drz to na rychlosti nizko nad zemi a pritahuj dokud to nesedne.pokud vyklopis kridelka nahoru,tak je ten vetron absolutne neovladatelnej co se tyce naklonu a leti pomerne rychle-pak se propadne.Nejhorsi je to na zavetrne strane svahu,kde je turbulence,jak vytrati rychlost tak to s nim nekam mrskne.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“