3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiri

Re: 3D tisk modelů letadel II

#181 Příspěvek od Jiri »

warhawk píše: pát 10.01.2025 22:21 Na co se prosím zavěšují kormidla? Co slušně drží na LW-PLA?
Zkoušel jsem závěsy z jakési textilní samolepky od Hořejšího ( na křidélka, ještě před barvením), a standardní 3M průhlednou lepenku na VOP (už po barvě), pokud je dobře připravený podklad, funguje obojí. Já měl hnusný šedý LW-PLA, proto jsem přes něj dával barvu. Ale třeba žlutý, ze které jsme tiskli Pipera určitě barvit netřeba. Závěsy z pásky standardně oboustrané, jako se dělalo i na klasických stavbách. Určitě se vyplatí pod pásku to lehce natřít zředěným chemoprenem a nechat ho zcela zaschnout - zejména na nebarveném povrchu to pak drží podstatně líp. Skvěle pod pásku funguje i UHUPOR. Neošetřené LW-PLA je chlupatý (uvidíš silnou lupou), to lepidlo podstatně zvedne přilnavost. Ale je fakt třeba to nechat před lepením zaschnout (aspoň 1/2 hodiny). Patlat samozřejmě jen pod páskou, nicméně lihem nebo benzinem se přesahy lepidla daj rozumě smýt (LW-PLA to nežere).
Eclipson v návodu používá něco jako PowerTape, asi by fungovala taky dobře.
Větších letadel taky netřeba se bát - já mám třeba Eclipsona S (180cm), na kterém jsem si chtěl ověřit řízení se čtyřservovým křídlem, a létá krásně.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od warhawk »

Paráda, díky za info. Přesně vím, kterou pásku myslíš. Podmáznutí lepidlem je dobrý nápad. Ještě mě napadlo, že tu mám nový balsalock. Udělám nějaké pokusy.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od jyrry »

Kolegové tiskaři, co umíte printit lehká letadýlka, mohli by jste prosím naslicovat přiložený soubor podle vašich zvyklostí a nastavení? Pak sem dát co z toho vylezlo ve sliceru - údaje o odhadované hmotnosti a případně i spočítaný čas. Tedy pokud vám ± sedí hmotnost po tisku vašich dílů s jejich výpočtem ve sliceru. A co tam máte nastaveno - průtok, šířku stěny, šířku výplně, výplň v %, výšku vrstvy...
Díky předem.

Já to nastavením dokopal tak, že se mi reál na spočítaných 24g liší asi o 0,4g nahoru. Zdá se mi to lehké, ale tak nějak nedůvěryhodné ohledně pevnosti a odolnosti...
Přílohy
Wing_1R.stl
(3.11 MiB) Staženo 26 x
jyrry.webnode.cz
zdzd

#184 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: sob 11.01.2025 19:14 Kolegové tiskaři, co umíte printit lehká letadýlka, mohli by jste prosím naslicovat přiložený soubor podle vašich zvyklostí a nastavení? Pak sem dát co z toho vylezlo ve sliceru - údaje o odhadované hmotnosti a případně i spočítaný čas. Tedy pokud vám ± sedí hmotnost po tisku vašich dílů s jejich výpočtem ve sliceru. A co tam máte nastaveno - průtok, šířku stěny, šířku výplně, výplň v %, výšku vrstvy...
Díky předem.

Já to nastavením dokopal tak, že se mi reál na spočítaných 24g liší asi o 0,4g nahoru. Zdá se mi to lehké, ale tak nějak nedůvěryhodné ohledně pevnosti a odolnosti...
Pokud to vezmu podle LW-PLA standardu PlanePrint gyroid 6% https://www.planeprint.com/print

Tak to mi dává pro CURA vypočtených 30g, 4:10 hod tisku.

Přesné hodnoty hmotnosti a času lezou z Průša sliceru, ale tisk členitějších a dutých věcí nevychází moc dobře, je tam hodně stringů. Pro to křídlo dává 30,74g 4:26 hod.

Pro PolyLIght je třeba nastavit měrnou hmotnost 1,06 g/cm3. Pak to sedí.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od warhawk »

Dokázal by, prosím, někdo poradit s artefaktem, který vidím na těchto vytištěných kusech? Ty docela hnusné vrstvy ke konci tisku a bubák nakonec?
Ke konci tisku, cca 12 cm od země, dochází k docela radikální redukci kvality tisku. Týká se to však pouze menších dílů. Větší díly mají povrch skoro dokonalý.
Nějak se v tom nedokážu zorientovat:

* Podmínky tisku stejné, filament stejný, rozdíl jen v časovém odstupu +/- 24 hodin. Jak rychle saje LW-PLA (3d PrintLab) vlhkost? Dělá jeden den rozdíl?
* Kdyby se jednalo o problém s chlazením, který může opravdu znamenat, že patlám novou vrstvu zatímco to stará ještě není ztvrdlá, tak bych očekával tento problém už nazačátku. Avšak jeden z těchto dílů se ke konci tisku rozšiřuje...
* Kdyby se jednalo o mechanický problém tiskárny, čekal bych, že bude k vidění na všech dílech.
* Kdyby mělo stoupající teplo z heatbed vliv, tak bych opět čekal, že bude ovlivňovat ostatní díly.
Co s tím?

Edit: V popředí jsou mohutné díly (a konec trupu), které považuji za bezvadné. Ta svatá trojice však vypadá dost blbě.
Přílohy
20250111_214736.jpg
20250111_205538.jpg
20250111_205527.jpg
zdzd

#186 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše: sob 11.01.2025 21:55 Ta svatá trojice však vypadá dost blbě.
Zkus ty úzké díly pootočit na bedu o 90°. To vypadá jako by na něm při pohybech plápolaly a pak se to netrefovalo. Jezdí v tiskárně příčně nebo podélně?

Ty koule by mohly být velkým průtokem nebo vysokou teplotou. Jako by tam bylo moc materiálu nebo moc nakynutý. Tam, kde je jen jeden perimetr se to ztratí. Ale v místech kde jsou přejezdy blízko sebe nemá přebytek kam uhnout.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše: sob 11.01.2025 19:50 Pokud to vezmu podle LW-PLA standardu PlanePrint gyroid 6% https://www.planeprint.com/print

Tak to mi dává pro CURA vypočtených 30g, 4:10 hod tisku.

Přesné hodnoty hmotnosti a času lezou z Průša sliceru, ale tisk členitějších a dutých věcí nevychází moc dobře, je tam hodně stringů. Pro to křídlo dává 30,74g 4:26 hod.

Pro PolyLIght je třeba nastavit měrnou hmotnost 1,06 g/cm3. Pak to sedí.
Dík, mě to BambuLab spočet na necelé 3 hodiny a 24g. A vyšlo to.
Pravda, gyroid 4%, stěna 0,4, výplň 0,3 a průtok 0,6. Stringování jen ve výplni.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: sob 11.01.2025 21:55 ... cca 12 cm od země, dochází k docela radikální redukci kvality tisku. Týká se to však pouze menších dílů. ...
Na tisk vysokých tenkých dílů se mi osvědčily vynucené podpěry, ty to dost podrží:
Přílohy
2025-01-12 00_14_48-pindik_1100_aileron_2R - BambuStudio.png
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od TomasC »

jyrry píše: sob 11.01.2025 19:14 Pak sem dát co z toho vylezlo ve sliceru
Průtok 0,5
Vnější stěna 0,55
Výplň 0,3

Gyroid 4 %
Plný dvě vrstvy dole i nahoře
Spodní a horní 2 mm na dva perimetry
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-01-12 014502.png
ashiwik

#190 Příspěvek od ashiwik »

to #185 warhawk
otočit o 45 stupnů. Uzké díly nejsou dostatečně pevné při pohybu bedu.
Jěště jde snížit zrychlení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od jyrry »

TomasC píše: ned 12.01.2025 1:51 ...
Tak ta "tvoje" hmotnost se od "mé" liší jen malinko; stěnu mám 0,4 ale průtok 0,6 tak se to asi tím trochu vyrovná. Ono to napěnění v tom taky hraje roli, v těch výsledných tloušťkách stěn.
Neměřil jsi pak stěnu v reálu, kolik vychází?
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše: ned 12.01.2025 0:17 Na tisk vysokých tenkých dílů se mi osvědčily vynucené podpěry, ty to dost podrží:
Nahoře se to trochu rozjelo, ale na tak tenký díl je to myslím dobré. Tloušťka křidélka je 6mm, délka 156mm.
Na dalším křidélku dám tu podpěru ještě výš.
pindik_3D_04.jpg
jyrry.webnode.cz
zdzd

#193 Příspěvek od zdzd »

Planeprint to třeba u Falcona řeší společným tiskem takových dílů https://www.planeprint.com/falcon

Funguje to.

Falcon
Falcon
prikrylm

#194 Příspěvek od prikrylm »

Teoretická - výplň gyrodid vs. kostka - není kostka tužší? Jako že trubka na stojato je pevnější, jak ohnutá trubka?
vypln.JPG
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od jyrry »

Po pravdě, já gyroid použil na Jetwinga od Planeprint, tak nějak s tím že to asi má vyzkoušené a dál jsem nad tím nebádal a použil i jinde...
Asi by to šlo zkusit, co to udělá s pevností, časem a tak...
Co se týká pevnosti, tak spíš věřím těm uhlíkovým trubkám uvnitř, než se spoléhat na tenký plastík; silný je zase moc těžký.

Terď jsem zkusil naslicovat díl křídla, gyroid a mřížku, obojí 4%; spočítaná hmotnost prakticky stejná, časy 3:04 gyroid a 3:11 mřížka.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“