Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#181 Příspěvek od ddano007 »

Rozhodnutie č. 1/2015 z 19.08.2015 píše:b) autonómnym lietadlom (autonomous aircraft) lietadlo spôsobilé lietať bez pilota vybavené
nezávislým systémom riadenia, ktorý neumožňuje zásah do riadenia letu osobou, ktorá ovláda
autonómne lietadlo,

Chlapci, vie mi niekto vysvetlit, co tymto chce autor povedat? Povodne som si myslel, ze je to napr. koptera s riadiacou jednotkou a GPSkou BEZ PRIJIMACA: ma to nezavisly system riadenia (riadiacu jednotku), bez prijimaca to neumoznuje zasah do letu, ale koniec textu hovori: osobou, ktorá ovláda autonómne lietadlo!?!
Tak ovlada ho, alebo neovlada? Co je to teda za stroj?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od jofrey007 »

este som dostal odkaz na web p. Pavla Macka z CR ,ktory sa doplnku X intenzivne venoval

http://mujweb.cz/pavel.macek/regulace/AktivitySMCR
mgx

#183 Příspěvek od mgx »

jofrey007 este mas v SZ dalsi link
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od jofrey007 »

a este jeden aktivny link z konkurencneho modelarskeho serveru (TomasC prepac...ale nedalo mi - pripadne to zmaz)

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1471697

a este jeden nezavisly link

http://www.easa.europa.eu/download/ANPA ... NPA_SK.pdf
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od jozefbb »

Zabrdol som na tieto stranky.
http://vojtostupak.blogspot.sk/2014/12/ ... larov.html
Ten pan, hoc sa nenachadza v strukturach zmosu, nejako je dobre informovany. Takze, len aby to nakoniec nebolo tak, ze sa to robilo s ich vedomim a teraz schovali hlavu do piesku.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od jofrey007 »

jozefbb píše:Zabrdol som na tieto stranky.
http://vojtostupak.blogspot.sk/2014/12/ ... larov.html
Ten pan, hoc sa nenachadza v strukturach zmosu, nejako je dobre informovany. Takze, len aby to nebolo tak, ze sa to robilo s ich vedomim a teraz schovali hlavu do piesku.

Osoba p. Vojta Stupaka je mi znama a k jeho clanku sa nejdem vyjadrovat, pretoze miesa hrusky s jablkami - nemoze predsa od Valneho zhromazdenia chciet aby sa na nom riesili odborne otazky jednotlivych odbornosti ZMoS - citujem "Hľadal som potrebné informácie pre modelárov( aktuálne zmeny zo strany FAI, legislatíva EÚ okolo leteckých modelov , "drony") " - to je to iste akoby lodickari na valnom zhromazdeni chceli riesit co noveho v Naviga, alebo autickari v ich nadnarodnej organizacii - cim sa ma alebo nema zaoberat Valne zhromazdenie ZMoS je predsa napisane v Stanovach...a to je potrebne si precitat v prvom rade :-)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od TomasC »

jofrey007 píše:a este jeden aktivny link z konkurencneho modelarskeho serveru (TomasC prepac...ale nedalo mi - pripadne to zmaz)

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1471697

a este jeden nezavisly link

http://www.easa.europa.eu/download/ANPA ... NPA_SK.pdf

Není problém, nepovažuji ho za konkurenci.....

Ostatně, jak jsem několikrát psal. Pokud bude cokoliv, co by mohlo pomoci, tak RCMANIA.cz je místo na zveřejnění. Tohle je příliš restriktivní postup.

Chápu postoj ZMOSu, je třeba prostudovat, ideálně s právníkem sepsat a ROSEKAT rozhodnutí dopravního úřadu.
VTjr

#188 Příspěvek od VTjr »

jofrey007 píše:kedze plati prezumpcia_neviny tak najprv musi niekto dokazat napr. porusenie vysky. V sucasnosti ja osobne netusim akym sposobom by bolo mozne vysku modelu zmerat jednoznacne a presne...

Ja si to viem predstaviť. :lol:
Ministerstvo vypíše na svojej nástenke tender na dokonalé, presné a neuveriteľne drahé zariadenia, ktoré vyhrá strane spriaznená firma, založená deň pred vyhodnotením tendra. Potom sa zistí, že zariadenie sa nedá používať lebo treba dokúpiť ešte to, to a to... Tak sa to dodatkom za dvojnásobné peniaze dokúpi. A nakoniec sa vytvorí orgán na meranie výšky modelov s celoštátnou pôsobnosťou, do ktorého sa prijme 2x79 + 5x8 + 2 = 200 strane blízkych ľudí (po 2 na každý okres, 5 na kraje a 2 na ministerstvo). Nezamestnanosť na Slovensku tak klesne o 0,06%. Pritom vôbec nie je podstatné, či tí zamestnanci budú schopní s tými prístrojmi narábať, ale bude sa vykazovať činnosť. Prvou straníckou úlohou bude niekoho pristihnúť a exemplárne potrestať a samozrejme to aj riadne zmedializovať.
Výsledkom bude to, že my všetci sa toho zľakneme, rozpredáme svoje modely cez Bazoš a budeme tráviť svoj voľný čas slušne každý deň v krčme tak, ako sa na roduverneho Slováka patrí. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od jozefbb »

Kedze tu bola spomenuta kategoria "texaco" , musim dodat, ze kazkorocne v auguste sa robila aj pri letisku ocova cca 500 m od letiska. Vzdy sa vzajomne dohodli a nikomu to neprekazalo. Ta vyska je skutocne taka ze, kazdy ten stary pan ma pri sebe aspon dvojo parov mladych oci. Aj napriek tomu sa kazdorocne jeden model strati. Katogoria, kde skoro vsetci sutaziaci maju viac ako 70r. Myslite, ze prestanu sutazit. Ak im daju pokutu , tak musia hned aj so splatkovym kalendarom, pretoze to nebudu mat z coho zaplatit. Ci na nich chcu pustit exekutora. To je hanba. A inak v tejto kategorii mame aj majstra europy, bol uvedeny aj v rc revue.
VTjr

#190 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše:... Tohle je příliš restriktivní postup...

Skoro sa mi chce zakričať:
"Však nech si používatelia dronov spravia poriadok medzi sebou a nás modelárov nechajú na pokoji!"
:mrgreen:
Lenže viem, že ono to vzájomne súvisí, "drony" to síce spôsobili ale pykať budeme všetci. Preto aj všetci by sme mali dať hlavy dokopy a hľadať riešenie.

Bohužiaľ svet už nikdy nebude taký ako predtým. :cry:
VTjr

#191 Příspěvek od VTjr »

Najlepšie by bolo, aby sa v prvom rade nejakým "rozhodnutím" definovalo čo je to vlastne DRON a potom sa prijal predpis, ktorý by ich samostatne riešil!
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od jofrey007 »

VTjr píše:Najlepšie by bolo, aby sa v prvom rade nejakým "rozhodnutím" definovalo čo je to vlastne DRON a potom sa prijal predpis, ktorý by ich samostatne riešil!

to prave riesi ten dokument EASA, co som sem dal linku a podla mna toto bude najvacsi oriesok celeho problemu. Lebo je jasne ze v nasom chapani modelarov je dron nieco co moze samostatne lietat, niest kameru, a podobne ftakoviny, ale na druhej strane co ak sa obycajny model ak do neho instalujem kameru a autonomne zariadenie premeni na drona ? a co ak to potom demontujem ? zmenim naspat na model ? je to hodne zlozita problematika...hodne.....
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#193 Příspěvek od TomasC »

Ono je to o tom, aby se drony nemotali k modelům. Ale je třeba legislativu uchopit tak, aby se dron nemohl schovat za definici modelu.
Já osobně si to nedovedu moc představit jak to sepsat.

Na dubnovém zasedání FAI byl českým delegátem předložen návrh, aby FAI operovala s názvem "advanced model". Dron ať si nechají novináři pro predátory a coptéry TV stanic. Bohužel to neprošlo.

Možná nějaké nápady vypadnou z diskuze.
JardaRůžička

#194 Příspěvek od JardaRůžička »

jozefbb píše:Vzdy sa vzajomne dohodli a nikomu to neprekazalo.
Mám dojem, že právě tahle skutečnost, která mezi normálními a slušnými lidmi fungovala od nepaměti, nějak vadí byrokratickým zákonodárcům. A nejen na Slovensku.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od jofrey007 »

este by ma zaujimalo ako su alebo by boli stanovene sankcie za porusenie "Rozhodnutia" ? co moze nastat ak mi bude porusenie Rozhodnutia dokazane ? podla Leteckeho zakona http://www.zakonypreludi.sk/zz/1998-143 JEDENÁSTA ČASŤ SANKCIE § 53
Priestupky
(1) Priestupku na úseku civilného letectva sa dopustí ten, kto
a) vykoná let v časti vzdušného priestoru, v ktorej bolo vykonanie letu zakázané alebo obmedzené,

asi pokuta do 330 euro... ci ?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“