DepronCup - soutěž elektrovětroňů

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
bitovod

Re: DepronCup - soutěž elektrovětroňů

#181 Příspěvek od bitovod »

Abu píše:Kdo chce vitezit (nebo aspon byt na bedne) musi umet trochu litat a hlavne pak prijit na tu soutez ... :wink:

Ano, s obojím značně válčím :)

Jinak křídlo kupodivu zdárně vysychá a na kroucení to nevypadá, tak jsem mu snad nedal za uši...

A abych se posunul dál - jak a z čeho ocas? Jak to tak vypadá, tak tenhle "Recyklátor 1" bude mít VOP celobalsovou, protože bych jí tu ze srovnatelně velkého větroně někde měl mít :) Ale co pro další konstrukce a SOP? Mám dojem, že to dříví není to pravé a ve smyslu VDC ani moc stylové, ale co tam? 3mm depron, hrany obtažené 3x3mm balsou a hnědou páskou?
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
pepin

#182 Příspěvek od pepin »

Abu píše:Ale prosimte :D Postavil jsem uz 2 kridylkata kridla touhle metodou, obe litaji vyborne
.

taky už jsem nějaký křídlo postavil, ale osobně si myslím, že ve chvíli, kdy dělám křidélka, tak ta metoda s papírem a vodou-pak barvou-pak přilepení křidélek je časově výrobně náročnější, než pokud se to dělá ve skle.

co létá, nebo nelétá výborně posoudit neumím, ale mám pocit, že třeba káčka se moc často papírem nepotahují a určitě k tomu nějaký duvod bude.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od Abu »

Ocasy delam u "stroju" teto velikosti ze 4mm bileho "depronu", koupeneho tusim v Baumaxu pod nazvem Thermoplan nebo tak nejak, v oddeleni tapet. Je docela tvrdy, lamavy a neohebny, ale na ocasky je to super. Zadne olemovani, jen v miste "pantu" je na obe strany vlepena balzova lista 4x4. U prvniho stroje bez potahu, u dalsich pak potazeno tenkym kloboukovym papirem, na nabezce dvojite. Hneda paska je moc tezka.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od Abu »

pepin píše:co létá, nebo nelétá výborně posoudit neumím, ale mám pocit, že třeba káčka se moc často papírem nepotahují a určitě k tomu nějaký duvod bude.

Cemu rikas Kacka? Hazedla F3K? No treba proto, ze to pri odhodu leti pres 30m/s, tak rychle neleti ty nase termicke psoukolety ani ve stremhlavem letu. Takze u F3K ma zrcadlove hladky povrch svuj smysl.

Ale to jsou jen takove povidky, pravda je tam venku, na louce. :wink:
bitovod

#185 Příspěvek od bitovod »

Abu píše:Ocasy delam u "stroju" teto velikosti ze 4mm bileho "depronu", koupeneho tusim v Baumaxu pod nazvem Thermoplan nebo tak nejak, v oddeleni tapet. Je docela tvrdy, lamavy a neohebny, ale na ocasky je to super. Zadne olemovani, jen v miste "pantu" je na obe strany vlepena balzova lista 4x4. U prvniho stroje bez potahu, u dalsich pak potazeno tenkym kloboukovym papirem, na nabezce dvojite.

Díky, ta 3mm deska se mi zdála už trochu málo, prohrábnu zásoby, nějaký zbytek čtyřky bych tu snad mít mohl, vzhledem k času bych to rád na "první dobrou" (ale to asi každý a vždycky).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
pepin

#186 Příspěvek od pepin »

Abu píše:Cemu rikas Kacka? Hazedla F3K? No treba proto, ze to pri odhodu leti pres 30m/s, tak rychle neleti ty nase termicke psoukolety ani ve stremhlavem letu. Takze u F3K ma zrcadlove hladky povrch svuj smysl.

Ale to jsou jen takove povidky, pravda je tam venku, na louce. :wink:

a proč by neměl mít smysl zrcadlově hladký povrch u modelu na VDC--protože to není potřeba ?
kdo a kolikátý stojí na bedně je něco trošku jiného, on je už sakra rozdíl, pokud vezmeš depronáka do ruky pouze na závod, nebo s ním chodíš lítat pravidelně a dostaneš ho do ruky.

já osobně jsem zkusil to vakuování také z toho duvodu, že to křídlo potažené papírem je pohledově takové uvařené.

je to konstruktérská soutěž, lepit era mě bavilo, ale dělat dokola pořád to samé mi moc do další stavby nemotivovalo, tak jsem zkusil technologii dnes běžně používanou u křídel vyráběných v domácích podmínkách, já přece nejsem žádný prukopník technologie potahu pryskyřicí.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od Abu »

pepin píše:kdo a kolikátý stojí na bedně je něco trošku jiného, on je už sakra rozdíl, pokud vezmeš depronáka do ruky pouze na závod, nebo s ním chodíš lítat pravidelně a dostaneš ho do ruky.

Ano. A nebo mit ten model aspon solidne zaletany a serizeny, aby se choval mravne a clovek zvykly letat s termickym vetronem se s tim nemusel prat. (cimz narazim treba na Mirka, ktery chudak v casovem presu stavel do 3 do rana model, ktery pak pri soutezi vicemene zaletaval, tahle cesta nevede nikam).
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od Genagen »

K potahovani papirem mam par postrehu:
- To co Pecka prodava jako nahradu modelspanu se skoro nesmrskava. Delal jsem kridlo tak, ze polys natru neredenou disperzi, papir skropim zvlhcovacem potahnu a pri vysychani to kridlo nezkroutilo.
- po te, co jsem byl u Veky v dilne - pristi verzi delam sulfitovy papir s PU lepidlem. Vysledky ktery ma - jsou uzasny. A az budu treba doma delat nejakou depronovou polomaketu, nebo nalesteny pseudo hotlinerik - je to to prave. Povrch nalesteny jak kompozit, nic to nevazi.

Jinak Veka ukazoval jeste jednu zajimavou technologii. Naseparuje sklo, na to nastrikne barvu/vzor. Na to nalaminuje sklo. Necha zatvrdnout. Stahne a pak nalaminuje na kridlo.
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od Luzr »

Genagen píše:K potahovani papirem mam par postrehu:
- To co Pecka prodava jako nahradu modelspanu se skoro nesmrskava. Delal jsem kridlo tak, ze polys natru neredenou disperzi, papir skropim zvlhcovacem potahnu a pri vysychani to kridlo nezkroutilo.
- po te, co jsem byl u Veky v dilne - pristi verzi delam sulfitovy papir s PU lepidlem. Vysledky ktery ma - jsou uzasny. A az budu treba doma delat nejakou depronovou polomaketu, nebo nalesteny pseudo hotlinerik - je to to prave. Povrch nalesteny jak kompozit, nic to nevazi.

Sulftivy papir, to je treb tenhle?

http://www.alera.cz/Papir-balici-1400x9 ... i/d392695/

Nejake detaily o postupu? Namaci papir? Jake lepidlo?
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od Genagen »

IMO to je ono.

Pouziva nejake PU lepidlo - nevim jestli primo purex nebo nejaky soudal. Uprimne to je dost jedno.

U nej na strankach se da leccos vycist. Pripadne v jeho clancich o opravach modelu.

Povrch pak del tmel, plnic, barva, lak.

Ty jeho vysledky jsou uzasny. Ja uz jsem neco podobneho jednou zkousel, ale vyslo mi to hodne tezke. Je co zlepsovat. Za me vrchol tehle technologie.

u polomaket - IMO lepsi povrch nez treba spejlova stavba potazena folii.
kope
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od kope »

To Luzr: ten postup se sulfitovým papírem najdeš tady
http://www.vekamodel.cz/category/dilna/

článek "Oprava křídla SKY Lady"
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
pepin

#192 Příspěvek od pepin »

Abu píše:Ano. A nebo mit ten model aspon solidne zaletany a serizeny, aby se choval mravne a clovek zvykly letat s termickym vetronem se s tim nemusel prat. (cimz narazim treba na Mirka, ktery chudak v casovem presu stavel do 3 do rana model, ktery pak pri soutezi vicemene zaletaval, tahle cesta nevede nikam).

to je ale kolorit této soutěže, že zásadní myšlenka jak vylepšit stroj přichází teprve pár hodin před startem :D
bitovod

#193 Příspěvek od bitovod »

Tak za pomoci rozprašovače s vodou se mi podařilo potáhnout i zbývající třetinu křídla, z té třetiny, co jsem jí zmršil minule, jsem odstranil (no odstranil... serval :)) ze spodní části potah a potáhnul to zespoda znovu a nechal vyschnout. Samozřejmě se to zkroutilo a samozřejmě každá třetina křídla nevhodným směrem. Nakonec to vyřešilo ještě jedno orosení a něco málo trpělivé práce s fénem, teď to konečně vypadá jako křídlo a ne jako vrtule. Ano, estetická stránka věci mírně utrpěla, ale aspoň je vidět, že je to originální rukodělný výrobek :).

Navíc se mi podařilo i najít vhodnou VOP, takže už "jen" SOP a nějaký kus trupu a bude to na zálet... Jo ještě nějakej ten kužel... Budu u Houšky zase dělat rozruch, až si budu skládat sestavu 10x6 listí, které musí pasovat do nějakého 35mm (nebo lépe 30mm) MPJET kuželu a to celé s 3mm kleštinou. A když se mi tu kombinace nepodaří najít, tak to budu skládat z náhradních dílů...
bitovod

#194 Příspěvek od bitovod »

Genagen píše:Jinak Veka ukazoval jeste jednu zajimavou technologii. Naseparuje sklo, na to nastrikne barvu/vzor. Na to nalaminuje sklo. Necha zatvrdnout. Stahne a pak nalaminuje na kridlo.

Hernajs, tady člověk už nesmí ani myslet, aniž by mu to někdo nevyfouknul :) Já chci potáhnout křídlo papírem s L285, ale připravovat a "předlaminovávat" jsem to chtěl na silikonovém pečícím papíru, mám takový dojem, že to skoro je ideově dost blízko - tedy on bude mít asi hezčí povrch, já naopak výhodu toho, že se s tím nemusím a nebudu separovat, na každý kus potahu bude nový kus podkladového papíru.
bitovod

#195 Příspěvek od bitovod »

Mám kostru trupu, ale mám jakési pochybnosti o rameni VOP, zdá se mi to od pohledu nějak krátké... Někde jsem potkal nějakou kalkulačku, ale neuložil jsem si, nemáte někdo tip? Ano, letadlo, které je hezké, také bude hezky létat - to je fajn poučka, ale moje jsou krásná všechna, jen s tím létáním jim to nějak nevychází, tak bych to chtěl raději podpořit i nějakou trochou teorie :)
Odpovědět

Zpět na „Kluby“