Marek_Km píše:Ano, a proč mi mají hrozit sankce za věc, kterou jsem si koupil a na kterou se právě teď vztahuje omezení kvůli tomu, že má na palubě GPS? Tak laskavě prosím nepište, že STEJNÁ pravidla platí pro všechny. To už NEPLATÍ.
Jak to že neplatí? Můžeš to nějak rozvést? GPS může být v čemkoliv, třeba v papírové vlaštovce. Na to omezení není. Ale ŽÁDNÝ model, ani ta papírová vlaštovka, nesmí umět podle GPS někam samostatně letět. Protože když to umí, tak to není model, ale UAV. A na to se vztahují jiné podmínky provozu, včetně "trošku" jiné úrovně pojištění.
Můžu si klidně koupit třeba kulovnici a budu muset respektovat podmínky jejího použití, protože je to střelná zbraň. Stejně tak si můžu koupit auto, ale jezdit s ním můžu jen pokud je pojištěné, mám řidičák a respektuji pravidla. Když to nedodržím, očekávají mne sankce. To je snad naprosto normální.
A ty podmínky a sankce tam jsou proto, že letitá zkušenost lidstva praví, že ve společnosti se vyskytuje nezanedbatelné procento nezodpovědných jedinců, na které žádné apelování na zdravý rozum nezabírá. Proto nastupují pravidla, limity a sankce. A čím více lidí dělá kraviny, tím více je to vidět a více chápáno ostatními jako nebezpečí a tím větší omezení přicházejí. Pro všechny. Proto ti rozumnější velmi neradi vidí akce těch nerozumných.
Tak dlouho se se chodí se džbánem pro vodu než se ucho utrhne.
A pokud to někteří nechápou, či dokonce pochopit nechtějí, tím je ten džbán otlučenější a ucho chatrnější.
A o tom to je...