Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Míra 66

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#181 Příspěvek od Míra 66 »

Ahoj,moc tomu nerozumím ale tato deska by to taky měla umět,není tak drahá a jde nastavovat přímo na displeji.Nebo je vtom nějaký problém?Chtěl bych to zkusit.Díky za názory.
http://www.eshop-rychle.cz/model-rozumn ... i-jednotka
http://www.youtube.com/watch?v=3KFCbe_FRwE
http://www.youtube.com/watch?v=C5MYQgebrz8
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od jamesgsf »

Je teda super jak je to malinky, to se mne moc líbí, ale je to na úkor ochrany, dokola je jen taková folie. Chtělo by to dát do nějaký krabičky. Zejtra sem dám nějaký foto, ale vyndávat to letadla už nebudu. Ješte musím pobádat nad nastavením brzd a dvou křidélek, trochu se v tom zrácím. Zejtra začnu laborovat.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od jamesgsf »

Míra 66 píše:Ahoj,moc tomu nerozumím ale tato deska by to taky měla umět,není tak drahá a jde nastavovat přímo na displeji.Nebo je vtom nějaký problém?Chtěl bych to zkusit.Díky za názory.
http://www.eshop-rychle.cz/model-rozumn ... i-jednotka
http://www.youtube.com/watch?v=3KFCbe_FRwE
http://www.youtube.com/watch?v=C5MYQgebrz8

Mám ji doma a v Betě jsem ji taky měl, funguje to taky, ale chtělo by si to pohrát s nastavení a citlivostí. Jen jsem měl v letadle málo místa tak jsem pořídil guardian. Počítám s tím, že pujde bud do nového bixlera 2 jako nosiče kamery a guardiana si nechám do něčeho trochu svižnějšího. Zatím vše ve fázi testování a přípravy manželky na to že opravdu nutně potřebuju nějaký nový letadla :-)
pepin

#184 Příspěvek od pepin »

Jen jsem měl v letadle málo místa tak jsem pořídil guardian
-----------------------------------------------------------------

V tom jsem od začátku viděl ten zásadní problém, jako druhý problém jsem viděl, že pokud nejdřív nevyzkouším to, co je přímo určené do plošníku, jak mám posoudit, jestli to bude fungovat také správně, nebo jestli je to vlastně uplně celé absolutní blbost---jakákoli stabilizace, né, jestli funguje jeden systém o trochu líp, nebo o trošku huř, ale jestli to má vubec nějaký efekt, který na jedné straně sice něco přinese, ale na druhé sebere.Osobně mi přijde nějaká deska obnaženého plošnáku do era ujetá---polotovar, ono i tak vyvstane problém s umístěním do modelu ,navýšením kabeláže a seřízením modulu, případně přepnout v hlavě na trošku odlišný zpusob řízení a nastavení modelu na vysílači.

Za sebe mohu říct, že pokud chce někdo blbnout a zkoušet něco v epp modelu, je to asi jedno, maximálně si koupí věc, která bude fungovat jen tak nějak, pokud o tom uvažuje někdo do klasického modelu který stejně nějakou kačku stál, FY 30 není vube drahá věc vzhledem k tomu, že opravdu jako o jediné už vím, že funguje luxusně.Ještě bych chtěl zkusit ten Gua--něco, ale jen do EPPáka, p áč těch ušetřených cca 500kč ten pocit z pohledu na poutovou krabičku oproti FY 30 mi za ty doměnky, jestli je to opravdu stejné nestojí.Problém je zásadní změna vnímání tak jak jsem doposud bral duležitost kvalitního vysílače, je třeba se smířit s tím, že stačí vcelku obyčejný vysílač--to je problém, ačkoli mužeš na vysílači nastavit cokoli, jen tím vyřadíš stabilizaci, která pracuje pouze za předpokladu že se jí do toho nebudeš motat.
Nicméně i pro zapřísáhlé odpurce autostabilizace, jde to nastavit i tak, že se zaktivuje pouze na základě Fall save a s modelem přez vaši nevoli bezpečně přistane, pokud se ji do cesty nepostaví třeba sloup vysokého napětí, v každém případě ale i do něj narazí v normálním horizontálním letu, né ve střemhlavém---Je to hotovo, už jen možnost zadat souřadnice a dožijeme se zákazu provozu rádiem řízených modelu--myslím, že se toho bohužel dožiju je to neuvěřitelný pokrok a tak, jak jsem ovládání modelu doposud vnímal s tím hodně zamávalo :(
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od jamesgsf »

Tak slíbené foto. K té desce, měl jsem ji doma, protože si připravuju materiál na tricop tak jsem do ní nahrál openaero2, že to vyzkouším. Nastavení není až zas tak složitý, openaero je opensource soft pouze pro letadla, tak že je tomu přímo uzpůsobený. Spíš je trochu problém se v tom zorientovat pro někoho kdo přisel do styku s gyrem poprvé jako já. Ta deska je docela velká a když se do ní dají kabely tak zabírá docela dost místa, ale je možné ji přemapovat senzory a jde použít i vertykálně. Je to jen jedna položka v menu. Ale na fpv si to docela v pohodě umím představit. Je velkou výhodou, když vysílačka umí ppm signál tak je možno využít plný potenciál desky o což jsem ochuzen. T9x umí jen pwm, musel bych tam dát jinej modul. To KKčko by mělo umět skoro to samý jako jiné systémy, ale v hodnotě cca 20 dolarů. Jediný co neumí je to přepínání režimů 2D3D tam je to daný co si navolíš v menu(3D jsem nezkoušel) V podstatě jsem s tím moc nelaboroval, protože jsem veděl že je guardian na cestě. Jinak kdybych asi nastavil zisky pro jednotlivé osy tak by to chodilo v pohodě a pro lítání s kamerou nebo ve slabším větru pro začátečníka uplně v pohodě.
Přílohy
P1070953x.jpg
P1070950x.jpg
P1070949x.jpg
Míra 66

#186 Příspěvek od Míra 66 »

Jo jo,díky.Chci to zkusit na natáčení,jestli to bude klidnější.V budoucnu ji chci použít do koptéry.Sem slyšel že ta deska má lepší komponenty,prostě modernější.No,to je jedno,je to stejně jen na blbnutí. :D
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od jamesgsf »

Na natáčení úplně v pohodě je to hodně znát a letí to tam kam má, zkoušel jsem to na betě po mnoha pádech s kupou purexu. bez trimu a letělo to rovně tam kam mělo. mód stabi do větru a autolevel drží rovinu letadla. jen bych doporučil dat zisk v závislosti s plynem a bude to super. Za ty peníze s openaero není nic lepšího, rozhodně systémy 3D od orange to nechává daleko, daleko za sebou. Je pravda že jsem si s tím hrál jen chvilku a počasí na létání moc není. Omezovaly mne hodně místem ty serva v Betě.
FeriGGGG

#188 Příspěvek od FeriGGGG »

ak relativne schopni ludia popisu taketo veci ako v tomto vlakne, tak sa fakt necudujem ako vznikli rozne nabozenstva a cirkvi.... :lol:
...a nebolo by jednoduchsie sa ma uz davno spytat ? :roll:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od Abu »

pepin píše:Nicméně i pro zapřísáhlé odpurce autostabilizace, jde to nastavit i tak, že se zaktivuje pouze na základě Fall save a s modelem přez vaši nevoli bezpečně přistane, pokud se ji do cesty nepostaví třeba sloup vysokého napětí, v každém případě ale i do něj narazí v normálním horizontálním letu, né ve střemhlavém---

Hele a fakt si myslis ze to je takova vyhoda? Treba u vetrone, misto aby s plnejma brzdama nekde sporadane pomalu spadnul a skoncil maximalne lehce pochroumany (uz se mi stalo s trimetrovkou), tak ti pod skvelym rizenim automatickeho pilota odlitne nekam ve stoupaku a uz ho nikdy nenajdes....
A navic ty 2.4G prece nejdou nikdy zarusit, kazdej to tvrdi. :D
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
pepin

#190 Příspěvek od pepin »

Abu píše:
pepin píše:Nicméně i pro zapřísáhlé odpurce autostabilizace, jde to nastavit i tak, že se zaktivuje pouze na základě Fall save a s modelem přez vaši nevoli bezpečně přistane, pokud se ji do cesty nepostaví třeba sloup vysokého napětí, v každém případě ale i do něj narazí v normálním horizontálním letu, né ve střemhlavém---

Hele a fakt si myslis ze to je takova vyhoda? Treba u vetrone, misto aby s plnejma brzdama nekde sporadane pomalu spadnul a skoncil maximalne lehce pochroumany (uz se mi stalo s trimetrovkou), tak ti pod skvelym rizenim automatickeho pilota odlitne nekam ve stoupaku a uz ho nikdy nenajdes....
A navic ty 2.4G prece nejdou nikdy zarusit, kazdej to tvrdi. :D

Co ti na to mám napsat--na Fall save nastavím brzdy jako ty, jen ten autopilot udrží náklon modelu jak v podélném, tak příčném náklonu.Ted je bohužel hnusně, tak čekám na nějaké odzkoušení v reálu---třeba jestli to ten model v dostatečné výšce dokáže dostat po vypnutí vysílače i ze zad do normálního klesání na klapkách--třeba v kruzích--rušení 2,4 s tím snad nemá nic společného, automatické řízení nesouvisí s žádným přenosem na žádném pásmu, odehrává se pouze mezi přijímačem a stabilizací po drátech v modelu.
Je zbytečné o tom pochybovat, opravdu to funguje.Jediné, co je potřeba pro tento učel--přistání fall save udělat, odkalibrovat postavení modelu až na těch klapkách v simulovaném klesání třeba o určitém náklonu o určitém poloměru zatáčení.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od Abu »

pepin píše:rušení 2,4 s tím snad nemá nic společného, automatické řízení nesouvisí s žádným přenosem na žádném pásmu, odehrává se pouze mezi přijímačem a stabilizací po drátech v modelu.

No spis mi slo o to, ze by se teoreticky prijimac do stavu FAIL SAVE (opravdu je tam slovo fail a ne fall) nemel nikdy dostat, kdyz je 2.4G nezarusitelny. Jedine snad kdyz vypnes vysilac, nebo ulomis drat od anteny, nebo ti dojdou baterky v TX. A to se myslim prilis casto nestava.

Ja mel velke krizovky s "nerizenim az do zeme" zatim dve (za vic nez 8 let RC litani, nepocitam samozrejme pady na ruce nebo zdechle servo za letu atd) a v obou pripadech to byly zavady na napajeni prijimace a serv (upeceny bec, uklepany konektor od prijimacovek)... no a v tomhle pripade je ti cela stabilizace nanic, kdyz nema napajeni.

Takze abych v kazdem modelu vozil slozitou elektroniku, kterou pouziju jednou za 10 let maximalne, spis ani to ne... to nepotrebuju :wink: Ale pokud te bavi si s tim hrat, proc ne, je to zajimava hracka. Akorat se nasnaz vsem vnutit, ze to je zazrak kterej by si mel kazdej ihned koupit.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
pepin

#192 Příspěvek od pepin »

Abu píše:
pepin píše:rušení 2,4 s tím snad nemá nic společného, automatické řízení nesouvisí s žádným přenosem na žádném pásmu, odehrává se pouze mezi přijímačem a stabilizací po drátech v modelu.

No spis mi slo o to, ze by se teoreticky prijimac do stavu FAIL SAVE (opravdu je tam slovo fail a ne fall) nemel nikdy dostat, kdyz je 2.4G nezarusitelny. Jedine snad kdyz vypnes vysilac, nebo ulomis drat od anteny, nebo ti dojdou baterky v TX. A to se myslim prilis casto nestava.

Ja mel velke krizovky s "nerizenim az do zeme" zatim dve (za vic nez 8 let RC litani, nepocitam samozrejme pady na ruce nebo zdechle servo za letu atd) a v obou pripadech to byly zavady na napajeni prijimace a serv (upeceny bec, uklepany konektor od prijimacovek)... no a v tomhle pripade je ti cela stabilizace nanic, kdyz nema napajeni.

Takze abych v kazdem modelu vozil slozitou elektroniku, kterou pouziju jednou za 10 let maximalne, spis ani to ne... to nepotrebuju :wink: Ale pokud te bavi si s tim hrat, proc ne, je to zajimava hracka. Akorat se nasnaz vsem vnutit, ze to je zazrak kterej by si mel kazdej ihned koupit.

Tak ono se asi všeobecně ví, že 2,4 neumí moc vysílat za roh, takže třeba při létání na svahu už nemusí být zase až takový problém přijít o spojení s modelem, nebo třeba když jsem létal v těch Alpách, tak bylo jasné, že pokud vyhniju, jediný kde mohu přistát--respektive hledat model raději na louce, nežli na stromech je prostor vzdálený cca Miminimálně 2km směrem dolu do udolí.

V podstatě tak, jak se na to díváš, je vzhledem k možnému náhodnému problému výpadku vlastně uplně zbytečné se zabývat i nastavení Fail save--snad už to píšu správně, ruznému zdvojování přijímaču, nebo zapojování zdvojeného napájení.
Je to složitý, na jednu stranu si snažíš vnutit, že ti v pohodě stačí stále používat systém Fm--v podstatě bezproblémově jen díky většinovému přechodu okolí na 2,4, na druhou stranu si lámeš hlavu s nedostatečností vysílače který máš--stejný jako já--- při ruzném nastavení vzhledem k jeho omezeným možnostem které jdou pak obejít jak možnostmi programování přijímače jeti---a to vcelku obstojně---tak i funkcí 3D modu stabilizace--samozřejmě je i možnost koupit a zkusit překopat třeba vysílač jeti 16--,Futabu--nebo Graupner 32 na modul FM :wink: To s tou stabilizací v neřízeném letu na Fail save beru jako takovou třešničku na dortu---proč to nenastavit, když to v tom modelu stejně vozím.

Hlavně probuh neřešte, jestli je normální nastavovat model na přijímači--vzhledem k tomu, že to svuj učel splní, je rozdíl mezi možností nastavit--dodělat něco na přijímači, nebo možností nastavit to komplet na vysílači minimálně 20000 za jiný vysílač a pak definitivně prolézat složitější menu i u jiných jednoduchých modelu---třeba jde i o problém, že písmenka jsou podstatně menší, seznam modelu zhuštěnější--jak mě nemile překvapilo když jsem si zkusmo k vysílači Graupner 19 pořídil vysílač Graupner 22.Ale chápu, proč mi nekdo, kdo neslyší na možnost nastavení modelu přez přijímač tvrdil, že 19 ka mi nemuže stačit--ano, v případě nemožnosti uprav na přijímači v systému duplex by opravdu nestačila.

PS: každý dle svého gusta :wink: určitě na nikom nebudu klečet, že si to musí pořídit, jen sem datluju, co jsem si teda vubec pořídil a co to dělá, nebo by mohlo.Navíc já vždy mohu přepínačem stabilizaci vypnout--tam kde není, nejde přepínačem bohužel zapnout,to samé platí i v případě programovatelného přijímače--mužeš, ale nemusíš, nebo prostě nemužeš i kdyby si chtěl.
petrovo

#193 Příspěvek od petrovo »

Vazeny kolego,

pepin se zde preci nesnazi nikoho "nalomit" k pouzivani jakehokoliv autostabilizacniho systemu. Predklada zde preci klady, pripadne zapory. Deli se s ostatnimi o sve postrehy - je treba si vazit prace druheho. To za prve. A za druhe, chcete-li nejaky produkt hodnotit, nejdrive si jej poridte a na zaklade svych vlastnich zkusenosti pak sdelte ostatnim sve poznatky, uznate-li to za vhodne. Ve Vasem prispevku citim "tezkou" davku konzervatizmu.

pepin - kolego, velmi dobra prace a dobre cteni. Velmi inspirativni. Hlavne se nenechat namichnout nejapnymi moudry "moudrych"! Ctu to zde a nebyt podobnych "placnuti do vody", bylo by to bezchybne. To "placnuti do vody" je urcitym kompromisem - puvodne mne napadlo prirovnani k padajicimu kravinci a celkem bych se chtel zdrzet silnych slov ......
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od jamesgsf »

Nějak jsem si v celém vlakne nevšiml toho, že by pepin někde napsal že je to super ať si to bezis koupit. náhodou velmi dobře postřehy i čtení.
pepin

#195 Příspěvek od pepin »

Tak on mě Tomáš--ABU zná osobně, takže moc dobře ví, že všemu co řeknu není vždy dobré věřit--nebo přinejmenším to raději ještě prověřit :D
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“