Antenni system na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
m.fuka

Re: Antenni system na FPV

#181 Příspěvek od m.fuka »

Jojo to celkem chápu, když se to vyzkratuje ještě před lístkama tak spálím Tx. U Tx to asi nehrozí. Nicméně protože je to zatavený v krytu tak nezměřim jako předchozí přispívátel jestli to Číňani dobře naohýbali a naměřili a impedanci taky nezměřím.... Takže jedině to Zkusit ukostrit...

Taky by to mohla být vadná elektronka z národního podniku katoda olomóc. :D Takže třeba taky reklamace závady vrx, čert ví.
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

m.fuka píše:Dorazili mi antény od immersion. Myslel jsem že se mi zvedne s potažmo kvalitou dosah. To co tvrdíš že nejduležitější anténa je na vrx tak jsem o tom přesvědčen taky. Musím po spoustech pokusu přiznat že jakmile je jakýkoliv útlumový prvek mezi zářičem antény a vstupním konektorem vrx, především koax ať má jakkoliv malej útlum , snižuje se mi výrazně dosah. Pokud jsou lístky cloverleafu naletovány přímo na konektor, tak mám výrazně vyšší dosah. Platí to i o vtx ale není to tak kritické. Nejlepší dosah mám s clover na vtx a skew planar na vrx ale v provedení letovanejch listků přímo na konektor.

Není jedno, jak je dlouhé anténní vedení (délka koaxiálu mezi anténou a konektorem). Testoval to někdo u FPV přenosu?
Mělo by se jednat o násobek vlnové délky vynásobené o činitel zkrácení. Činitel zkrácení – vyjadřuje kolikrát je délka vlny v koaxiálním kabelu kratší než délka vlny téhož ve volném prostoru nebo kolikrát je rychlost šíření signálu kabelem menší než rychlost šíření signálu ve vakuu. Závisí na použitém koaxiálním kabelu a jeho dielektriku; u pěnového dielektrika bývá 0,81, u pevného 0,66.
Příklad délka vlny řekněme pro f 5685MHz je 0,0528m
300:5685=0,0528m x činitel zkrácení 0,81 =řekněme 0,0427m = 42,7mm
Délka vedení od konektoru k vlastní anténě pro tuto frekvenci by měla být násobkem 42,7 mm.
m.fuka

#183 Příspěvek od m.fuka »

Předpokládám že u Fatsharku a Immersionu tohle vědi. Ty anténky co jsem koupil jsou dle jejich slov odladěný na kvalitním psv metru. I přesto mám o cca 500m lepší dosah na svých pájených na konektor.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od JirkaA »

SAT-HOFMAN píše:Není jedno, jak je dlouhé anténní vedení (délka koaxiálu mezi anténou a konektorem). Testoval to někdo u FPV přenosu?
Mělo by se jednat o násobek vlnové délky vynásobené o činitel zkrácení. Činitel zkrácení – vyjadřuje kolikrát je délka vlny v koaxiálním kabelu kratší než délka vlny téhož ve volném prostoru nebo kolikrát je rychlost šíření signálu kabelem menší než rychlost šíření signálu ve vakuu. Závisí na použitém koaxiálním kabelu a jeho dielektriku; u pěnového dielektrika bývá 0,81, u pevného 0,66.
Příklad délka vlny řekněme pro f 5685MHz je 0,0528m
300:5685=0,0528m x činitel zkrácení 0,81 =řekněme 0,0427m = 42,7mm
Délka vedení od konektoru k vlastní anténě pro tuto frekvenci by měla být násobkem 42,7 mm.

to je oblíbený omyl tradovaný CBčkáři a jinými znalostmi nepolíbenými. Délka koaxu nemá vliv na přizpůsobení antény, poměr stojatých vln se nezmění (resp. abych byl přesný, při reálném kabelu, který není bezeztrátový, se s rostoucí délkou resp. útlumem kabelu PSV zlepšuje) . Má vliv na útlum (pochopitelně, čím delší kabel, tím větší ztráty na něm budou), to je vše.
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od JirkaA »

m.fuka píše:Předpokládám že u Fatsharku a Immersionu tohle vědi. Ty anténky co jsem koupil jsou dle jejich slov odladěný na kvalitním psv metru. I přesto mám o cca 500m lepší dosah na svých pájených na konektor.

Ten kousek kabelu nemůže mít až tak zásadní vliv na útlum, těch několik málo desetin dB nepoznáš.. Spíš bude mít vliv umístění antény vůči vodivému okolí, které má dost zásadní vliv na vyzařovací diagram té antény.
OK2WY
m.fuka

#186 Příspěvek od m.fuka »

Ten kousek kabelu nemůže mít až tak zásadní vliv na útlum, těch několik málo desetin dB nepoznáš.. Spíš bude mít vliv umístění antény vůči vodivému okolí, které má dost zásadní vliv na vyzařovací diagram té antény.

Tohle vysvětlení beru, taky se mi nezdálo že by takovej kousek lowloss koaxu měl tak fatalní vliv, nicméně na vrx nechám skew planar na konektoru, protože ať tam dam co tam dam jiného, tak je to vždy horší.
sobi

#187 Příspěvek od sobi »

ST píše:Pro porovnání jsem dal k sobě dva polotovary Helical antén 4z. Jedna pro 5.8GHz a jedna pro 2,4GHz. Zářiče jsou z postříbřeného Cu drátu. Ta větší je v Graupových barvách, tak se mu snad bude líbit. :lol:

Ako ďaleko ste sa dostali s tými anténami? Ja s mojou 5z zatiaľ na na niečo menej ako 3 km pri 200 mW - to som už psychicky nevydržal pípanie od FrSky...
Přílohy
heli.png
graup15_junior

Antenni system na FPV

#188 Příspěvek od graup15_junior »

Sobi a jedes v 2,4 a nebo 5,8? Ja mam 3,1 km na cloverleaf na 2,4 pri 800mw. Ted jsem si objednal 5z Helical takze na letadle planuji tak kolem 10 km
sobi

#189 Příspěvek od sobi »

video 5.8, rc 2.4
graup15_junior

Antenni system na FPV

#190 Příspěvek od graup15_junior »

Tak to si myslim ze je solidni vykon, ty 3km u tebe. Uz kvuli rc 2,4 bych ti nedoporucoval letat dale :-)
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

JirkaA píše:to je oblíbený omyl tradovaný CBčkáři a jinými znalostmi nepolíbenými. Délka koaxu nemá vliv na přizpůsobení antény, poměr stojatých vln se nezmění (resp. abych byl přesný, při reálném kabelu, který není bezeztrátový, se s rostoucí délkou resp. útlumem kabelu PSV zlepšuje) . Má vliv na útlum (pochopitelně, čím delší kabel, tím větší ztráty na něm budou), to je vše.

No nevím, jestli jsem znalostmi nepolíbený, ale mám takovouto osobní zkušenost z doby boomu CB stanic. Příklad: Anténa umístěná na střeše trojpatrového domu a radiostanice v přízemí (dlouhý svod). Z důvodů podstatně nižší ceny a menšího útlumu jsme místo běžného 50 ohm. kabelu používaly běžný 75 ohm. koaxiální kabel. Pro kovaného odborníka tento „barbarský“ čin nám přinášel v praxi lepší výsledky. Po u již zmíněné upravené délce kabelu k vlnové délce střední frekvence používaného pásma vycházelo PSV v rozumných hodnotách a impedančně nepřizpůsobené vedení neohrožovalo koncový stupeň vysílače. Co je nejdůležitější v tomto případě kdy s takto upraveným levným kabelem se dosahovalo spojení na podstatně větší vzdálenost s protistanicí a s lepším reportem, než s běžným 50 ohm.
Zpět k FPV přenosu z modelu, otázka zněla „Testoval to někdo u FPV přenosu?“. Jde mi o to, když si antény cover a skew planar vyrobím sám podle návodů na webu a nemám možnost změřit tento výtvor, který i při dodržení co největší přesnosti bude nedoladěný a nemám možnost finálního doladění na drahém měřícím zařízení pracujícím v tomto pásmu.
Můžeš doložit, třeba praktickým testem svoje tvrzení, že délka vedení u takto doma vyrobených a pravděpodobně impedančně nepřizpůsobených a dokonale nenaladěných antén použitých pro FPV na modelu letadla nemá žádný vliv na dosah? Různé teorie mně nezajímají, těch je plný web.
sobi

#192 Příspěvek od sobi »

graup15_junior píše:...Uz kvuli rc 2,4 bych ti nedoporucoval letat dale :-)

Pre RC som na lietadlo som umiestnil párik takýchto notebookových antén: http://www.ebay.com/itm/330616123648
Jednu na chvost, (kolmo k zemi), druhú na krídlo (vodorovno so zemou). Kto z miestnych anténnych teoretikov mi poradí optimálne umiestnenie (prípadne otočenie) pre maximálny horizontálny dosah?
Bazil

#193 Příspěvek od Bazil »

Já se vrátím ke svému příspěvku O stránku zpátky. Evidentně to ruši RC souprava z Phantoma. Jak je to ale možný když souprava na FPV včetně antén je 5.8 6Hz a RC 2,4? Jakmile RC vypnuta k je rušení pryč.
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
sobi

#194 Příspěvek od sobi »

tie frekvencie (2,4, 5,8) sú si násobkom, takže ľahko interferujú
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od JirkaA »

sobi píše:tie frekvencie (2,4, 5,8) sú si násobkom, takže ľahko interferujú
zkus to znovu s kalkulačkou ;-) 2,45 x 2 = 4,9. Kde je ten násobek? Spíš to vidím na pronikání VF do blbě stíněného kabelu nebo vstupu monitoru. Na tohle by měl účinně pomoci nacvakávací ferit co nejblíže vstupu monitoru.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“