m.fuka píše:Dorazili mi antény od immersion. Myslel jsem že se mi zvedne s potažmo kvalitou dosah. To co tvrdíš že nejduležitější anténa je na vrx tak jsem o tom přesvědčen taky. Musím po spoustech pokusu přiznat že jakmile je jakýkoliv útlumový prvek mezi zářičem antény a vstupním konektorem vrx, především koax ať má jakkoliv malej útlum , snižuje se mi výrazně dosah. Pokud jsou lístky cloverleafu naletovány přímo na konektor, tak mám výrazně vyšší dosah. Platí to i o vtx ale není to tak kritické. Nejlepší dosah mám s clover na vtx a skew planar na vrx ale v provedení letovanejch listků přímo na konektor.
Není jedno, jak je dlouhé anténní vedení (délka koaxiálu mezi anténou a konektorem). Testoval to někdo u FPV přenosu?
Mělo by se jednat o násobek vlnové délky vynásobené o činitel zkrácení. Činitel zkrácení – vyjadřuje kolikrát je délka vlny v koaxiálním kabelu kratší než délka vlny téhož ve volném prostoru nebo kolikrát je rychlost šíření signálu kabelem menší než rychlost šíření signálu ve vakuu. Závisí na použitém koaxiálním kabelu a jeho dielektriku; u pěnového dielektrika bývá 0,81, u pevného 0,66.
Příklad délka vlny řekněme pro f 5685MHz je 0,0528m
300:5685=0,0528m x činitel zkrácení 0,81 =řekněme 0,0427m = 42,7mm
Délka vedení od konektoru k vlastní anténě pro tuto frekvenci by měla být násobkem 42,7 mm.