Flymentor 3D helicopter stabilisation System

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Libor61

#181 Příspěvek od Libor61 »

Létáme ve sportovní průmyslovky na Kladně. Je to celkem velká hala a máme tam vždy zamluvenou sobotu odpoledne. Venku je poměrně dost zima a mám obavu, že by plasty zkřehlý a pak stačí málo a je vymalováno. Jinak zkušebně můži ještě v jednom prostoru, co bude nový krám, tam zatím nic není a na zalétání, (teda seřízení na visení) to stačí. Tak to se zatím dá. No těším už se ven, kde bude více prostoru. 8)
thanatos55

nastavenia

#182 Příspěvek od thanatos55 »

tak konecne bolo csu, mozem potvrdit problemy s pripojenim FM na pocitac treba proste vymazat porty v mojom pripade port1 a potom ostal len FM na port 4 a funguje to pod XP,Vista,W7, mam overene vyskusane,

nastavenie, zacal som hladat tie neutraly serv, no mam zatial v tom gulas ale 15baterka je daleko tak mam cas, trimy som daldo nuly, a sub trimy tie nemam v nule, a v FM na PC som zacal korigovat,

to Gattor: ten mix som myslel inak ako ty, mam MOD1 a ked dam plyn hore dviha sa aj doska cykliky to je myslim spravne, dalej na pravej strane mam klopenie(dolava a doprava) a na lavej strane mam klonenie a vrtulku, som ta nepochopil s tym ako mam zvlast ovladat kolektiv, na tej vysielacke su dalej styri prepinace, jeden jasny blokuje plyn, druhym mam male a velke vychylky, a na tretom mam FM, bud balacny alebo pozicny a regulujem citlivost v menu, a na stvrtom IDDLE, teda zapnem a cyklika sa zdvihne- tato funkcia mi zatial nie je moc znama.

skusal som nastavenia ako dal romko1 na zaciatku fora,ale myslim ze na zaciatok je to podla nich moc zive tak idem skusit nieco kludnejsie
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od Gattor »

nekde na drivejsich stranach tu popisuji co jednotlive nastaveni FM delaji. mrkni na to. kazdopadne ti budu muset dat trochen skoleni, protoze v tom mas opravdu gulas.

zacnu od zacatku.

normalni heli bez FM pouziva k mixovani kanalu vysilac. jedna se o mixy, ktere se nastavuji pouze vyberem rezimu heli a ovlivnit je lze take pomoci swash (to vynecham, protoze to nastavovat nebudes - nemuzes v heli90). rezim heli 90 znamena, ze jsou serva vzajemne v 90 stupnich, zatimco 120 ve 120ti stupnich. ty sice mas 120tku, ale potrebujes vypnout mixy a ty vypnes prave prepnutim na 90. takze, u 120tky se mixuje ve vysilaci. kazdy pohyb je vlastne souhra cyklickych serv. tj, kdyz das doprava, pohybuji se obe serva po stranach. jedno nahoru, druhe dolu. tomu se rika mix. kdyz sahas na kloneni, pohybuji se vsechny tri. jedno nahoru nebo dolu a ty predni na opacnou stranu no a cyklika pohybuje vsemi tremi servy souhlasne. tuto souhru serv provadi v pripade 120tky vysilac. pak je to tak, ze co kanal vysilace, to jedno servo. obvykle kanaly 1, 2 a 6. jenze FM to tak nechce. on si vse mixuje sam. takze ty mu kanalem 1 sdelujes pouze jak moc chces klonit, kanalem 2 jak klopit a kanalem 6 jak moc se ma menit uhel nabehu listu. vsimni si rozdilu, ze zatimco, kdyz se mixuje ve vysilaci, tak se uhel nabehu vubec neresi. ten se vysila namixovany rovnou v kanalech 1,2 a 6. kdezto u FM je pro to vyhrazen specialni kanal. jen pro funkci shodneho pohybu serv, ktery resi uhel nabehu. dale je rozdil v tom, ze se napr. kloneni neprovadi upravou signalu na dvou kanalech (2 servech), ale pouze na kanalu jedinem. protichudny pohyb serv jiz zajisti (namixuje) FM. stejne tak u klopeni. dalsi veci, ktere se prenasi v samostatnem kanalu je plyn a vrtulka. i kdyz to tak nevypada, takovy plyn nema nic spolecneho s uhlem nabehu. snad jen to, ze je na stejnem kniplu a pri stejnem pohybu kniplu. ovsem tyto 2 informace za posilaji zvlast. proto lze nastavit pro plyn jiny prubeh nez pro pitch, i kdyz je to stejny pohyb kniplu. takovemu rozdilneho nastaveni se rika krivky. jednoduchy ukazatel sily pri dane vychylce. to si najdi na netu. krivky jsou zvlast pro plyn i pro uhel nabehu. dale je kanal pro zisk gyra a zisk FM. ovsem pokud tyto kanaly vyuzijes, nebere se hodnota nastavena v menu software FM, ale hodnota zasilana v tomto signalu!!! viz. nize.

k tvym prepinacum (mel jsem tedy asi jinou vysilacku, tu programovatelnou pocitacem):

prepinac throttle hold je jasny. pouze pro upresneni, tento prepinac nastavi pro kanal plynu 0. vsimni si, ze i kdyz je prepinac prepnuty a motor se netoci, cyklika se stale hybe. to je dukaz toho, ze se cyklika i plyn zasila v jinem kanalu. krivky pri throttle hold jsou pro plyn 0-0-0-0-0, zatimco pro ubeh nabehu zastaly zachovany. k tomu jeste nize.

prepinac velke nebo male vychylky jsou vlastne omezeni pohybu serv, ovsem neni to presne, protoze v pripade DR (dual rates) se stejne jako u EXPa hraje s krivkou prubehu daneho (danych) kanalu, nikoli v endpointem serv

pokud nemas moznost nastavit prepinac nastavujici citlivost FM na urcitou hodnotu, s nejvetsi pravdepodobnosti bude signal pri vypnutem stavu -100 a pri zapnutem +100 a nebo 0 a +100. to budou tve nastavene hodnoty citlivosti FM. coz je spatne, takze bud ti ty hodnoty pujdou nastavit na dane cislo (stejne jako v pripade software FM) nebo kanal FM odpoj a pouzivej nastaveni pouze pomoci software

IDLE prepinac slouzi k prepinani mezi dvema nastavenyma krivkama pro plyn a uhel nabehu. kdyz je prepinac v poloze NORMAL, lze nastavit hodnoty napr. pro viseni pro nazornost uvadim napr.: plyn 0-25-50-75-100 kolektiv 40-50-60-80-100 a na polohu prepinace IDLE muzes nastavit krivky pro akrobacii, napr.: plyn 100-90-80-90-100 a kolektiv 0-25-50-75-100. proc to tak je pochopitelne, z pohledu kolektivu: kdyz litas jako zacatecnik nebo kdyz chces jen viset, pouzijes prepinac na NORMAL. kdyz uberes knipl kolektivu/plynu, vrtulnik nezacne vrtat do zeme, protoze nabeh je pouze na 40%, tj. napriklad odpovida uhlu -5 stupnu, ale pri litani vzhuru nohama potrebujes uhel napr. -11, aby vrtulnik umel letet vzhuru, i kdyz je obracene, tomu odpovida hodnota krivky: 0. 0(%) je -11 stupnu, 50(%) je 0 stupnu a 100(%) je +11 stupnu. v pripade plynu je to obdobne. tam jen pro pochopeni v IDLE rezimu 100-90-80-90-100 je ze stejneho duvodu jako ubeh nabehu, aby se listy tocily na plno, ikdyz mas packu plynu uplne dole. to pro NORMAL znamena pristavani, kdezto pro IDLE to znamena let vzhuru nohama do vzduchu.

snad jsem to cele popsal srozumitelne, co ti neni jasne si pochopil a nezlobis se na to, ze jsem ti vysletloval misty neco, co jsi uz vedel.
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
thanatos55

nehenvam sa

#184 Příspěvek od thanatos55 »

naozaj moc ti dakujem za vysvetlenie funkcii a pochopil som nieco a ostatne som uz vedel, teraz k flymentoru,

ako si radil dal som balancny +-60 a trimy na nulu a tiez sub trimy na nulu, FM som mal vypaty a doska cykliky bola krivo tak somto cez soft FM vyrovnaval a skusal vylet zmen vylet zmen, a tie trimy co sommal na vysielacke om potom preniesol do FM cez soft,

ale!! lietam doma na dvore nejaky ten rovny beton plus dlazba a teraz aj sneh, tak som podhrnal a mam relatovne cisto a aj kontrastne ajnekontrastne okolie, lenze polozim heli na zem zapnem vysielac prijimac a a pri kazdom starte bola cyklika inak tak som musel inak startovat dolava do prava a vselijako, tak som trimoval a preniesol,ale zase to iste, dokola sa to meni a nikdy mi to co som nastavil predtym neurobi aj potom...to som skusal pri pozicnom, tak som presiel na balancny, ale aj tam dal som trim naprikla -24 vyletel rovno isel k pc dal cez soft a musel som este viac minusovat, uplne to rozhadze vzdy cykliku

takze ako dalej?

hej z toho popisu na FM som pochopil co a ako priblizne
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od Gattor »

pri pozicnim to nedelej. zamer se na balancni. jsi si jisty, ze zmeny nepusobi to, ze 1rotor stale nekam utika? kdyz nastaveni ulozis do FM, odpojis, pripojis a nactes, zustanou tva predchozi nastaveni ulozena?
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
eco

#186 Příspěvek od eco »

Chlapi už se někomu stalo že se FM sám přeprogramoval??
Mě včera :( zjistil jsem že je zreverzované jedno servo na cyklice...a nepomohlo ani nahrát znovu nastavení uložené v PC :?:
Tomu fakt nerozumím...
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
Libor61

#187 Příspěvek od Libor61 »

Zdravim, no přeprogramování to ne, ale pokaždé když si dám nahrát z FM do PC a třeba dvakrát nebo víckrát za sebou, tak pokaždé jsou jiné hodnoty. Třeba 4x než se znpovu ukážou hodnoty stejné jako s prvním načtením.
eco

#188 Příspěvek od eco »

Libor61 píše:Zdravim, no přeprogramování to ne, ale pokaždé když si dám nahrát z FM do PC a třeba dvakrát nebo víckrát za sebou, tak pokaždé jsou jiné hodnoty. Třeba 4x než se znpovu ukážou hodnoty stejné jako s prvním načtením.

Ne ne, mě se stalo že po dolítání se vrtulník normálně vypnul, a asi po týdnu při zapnutí bylo jedno servo reverzované...tak jsem resetoval jednotku a znovu nahrál nastavení z PC ale výsledek byl stejný...musel jsem v nastavení dár reverz toho serva a už to zase jede.
Jinak se z nastavení nezměnilo nic-trimy, zisky atd vše sedělo až na to jedno servo :roll:
Stát se to ve vzduchu tak je po PROčku :!:
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
romko1

#189 Příspěvek od romko1 »

Zdravim,
zaklad je dat cykliku do roviny (od oka nemate sancu a to som skusal aj laserovu vodovahu) az som si kupil tento bazmek :lol:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... duct=11041

Samozrejme, ze som ju mal krivo a zacal som cez PC vo FM menit hodnoty jednotlivych serv na cyklike, ale!!!! Gattor, prosim Ta, toto je mozno otazka na teba: V settingu FM v zalozke Servo: sa nastavuje neutral serv 1-2-3 (120st. cyklika), ale ked som potreboval napr. zdvihnut o nula nula nic :D servo c.1 - aileron tzn. posunut hodnotu neutralu o zopar cisiel, tak sa mi zmenili (fyzicky posunuli) aj serva 2 a 3 :?
Tak som to nakoniec riesil pomocou sub-trimov v dx6i-cku kde sa mi to podarilo a dostal som cykliku do roviny.
Sledujem toto vlakno a podla toho co som pochopil, tak radio by malo byt nastavene na 0 a vsetky vychylky sa maju robit na FM avsak mne to nefungovalo a uz len nastavenie cykliky do roviny - v setting FM - zalozka Servo (nastavenie drah) sa mi to nedarilo...
Kde je prosim chyba? Vdaka za odpoved.
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od Gattor »

eco> jednou se mi to stalo, kdyz jsem vytahl kabel pri komunikaci s FM. vickrat ne. nemam poneti proc ti to udelalo.

romko1> ano, neutral posouva zaroven vsemi servy, ktere maji vliv na dany pohyb (kloneni, klopeni...). ale to subtrimem na vysilacce, stejne neudelas, protoze tim akorat danemu kanalu zmenis hodnotu, ale to se take promitne na vice servech. reseni je jedine a to jedine spravne i v pripade heli bez FM - mechanicke. musis upravit delku tahel tak, aby to bylo v rovine. ne trimy nebo subtrimy.

plati pro heli bez FM:

trimy se pouzivaji, pokud je to cele nekam naklonene a subtrimy k vyrovnani serva, aby melo paku v pravem uhlu. nic vic.
u FM se z toho nepouziva nic.

u FM jedine:

mechanicky delka tahel a pak neutral pomoci software FM.
Libor61

Flymentor v pozičním modu

#191 Příspěvek od Libor61 »

Tak zdravím pánové.
Dnes bylo suprové počasí na vyzkoušení, jak funguje Flymentor v pozičním modu. Múžu jenom říct, že překvapivě dobře. Vrtulník se nehnul ani v poryvech větru. Flymentor ho bezpečně ustabilizoval. Tak investice nebyla marná. Jediné co jsem musel hlídat, bylo,že vítr vrtulník nadnášel směrem vzhůru a musel jsem korigovat plyn. Mám dojem, že jsem někde čet, že vrtulník v pozičním modu zustává i ve stejné výšce. No třeba někdo budete vědět více. Jinak snímač opravdu potřebuje hodně světla a pokud zaletíte s vrtulníkem někam do stínu, tak hned začne kontrolka problikávat, ne úplně blikat, jako že by měl Flymentor nějaký problem, ale občas to probliklo.
Tak celkově dojem z pozičního modu je velice uspokojivý.
raging

#192 Příspěvek od raging »

Výšku si musíš hlídat sám,to FM neumí ani v pozičním modu.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#193 Příspěvek od Gattor »

nene, v pozicnim rezimu umi i vysku, ale pouze pridat kolektiv a to tesne nad zemi (muzes vyzkouset pozvolnym klesanim), aby zabranil padu. co se tyce vypadku pozicniho rezimu, pak se v tom pripade automaticky prepina na balancni rezim (stejne jako vice nez 3m nad zemi).
T3kk

#194 Příspěvek od T3kk »

Zdravim lidicky, budete me mit za uplnyho blbce asi. Mam HK 500 s rc soupravou turnigy tgy9. Jsem zacatecnik, vrtase mam normalne uz zalitnutyho a vse ve vysilaci nastaveno, vypinani motoru atd. Poridil jsem si FM pro lepsi uceni a jako pojistku, ale z anglickyho navodu nejsem moc chytry a nejhorsi je ze vse ve vysilaci me nastavil kamarad, takze s vysilacem moc neumim nastavovat. Nasel by se nektery dobrak, ktery by neco malo sepsal jak zapojit (nebo nejlepe neco navyfotil) a jak postupovat se vsim? budu moc vdecny.

P.S.: cely vrtulnik jsem si slozil a zapojil jinak sam
raging

#195 Příspěvek od raging »

Gattor píše:nene, v pozicnim rezimu umi i vysku, ale pouze pridat kolektiv a to tesne nad zemi (muzes vyzkouset pozvolnym klesanim), aby zabranil padu. co se tyce vypadku pozicniho rezimu, pak se v tom pripade automaticky prepina na balancni rezim (stejne jako vice nez 3m nad zemi).
Jejda,už je to rok,co jsem tady FM někomu instaloval a nastavoval,ale že by přidával nad zemí kolektiv,toho jsem si nevšimnul. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“