Klub příznivců RC paraglidingu

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
martin z

Re: Klub příznivců RC paraglidingu

#1681 Příspěvek od martin z »

Ahoj kluci, chtěl bych se zase trochu pochlubit, protože teď ve středu se mi lítat dařilo. :) Napřed to byl jeden let 32 minut, taky moc fajn, toulal jsem se ve stínu u Lužnice kam jsem si předtím ještě netroufnul. No a druhý let byl za ty dvě sezóny mýho poletování můj zatím nejlepší, protože ve vzduchu jsem se udržel pro mě krásných 1:46 hod a v jednu chvíli vystoupal až těsně nad 2000 m nad zemí. A mám z toho pro sebe spoustu ponaučení, třeba že s nedoléčenou rýmou takhle vysoko nelítat protože mi asi po hodině letu zalehly uši a začalo slzet jedno oko i za slunečními brýlemi. Nebo že čert sere na větší hromadu - platí to i o hledání termiky ve větší výšce, zkrátka je víc času něco ulovit než pilot klesne až na zem. Někdy jsem termiku svahoval rovně prostě jen proto, že to pořád pípalo. Dodnes jsem se sice nepokusil o žádný, byť krátký přelet, ale snad se brzy osmělím, protože směr k nám do Pelhřimova mám už z té výšky kolem Tábora docela nakoukanej... 8-) Přikládám několik kratších videí, nic obtěžujícího.
Obrázek

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Přílohy
Obrázek WhatsApp, 2025-08-20 v 16.57.38_75f9c639.jpg
graup15

#1682 Příspěvek od graup15 »

Jako je to super...videa pěkný.
Jen by byli ještě hezčí, kdyby byli s rc-paraglidingem.
Protože , tohle je o radiem řízených hadrech.
Chápu a sdílím tvoji radost, jenže tématu to nijak technicky neprospěje..😉
Nějak koukam vše , ve všech tematech to umírá.
Nechápu...to všichni odjeli navždy na dovču, nebo s tim sekli...hmmm divný.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1683 Příspěvek od JirkaA »

V tematech to umira a proto chces odsud vykopat nekoho, kdo sice lita na opravdovym kapesniku, ale zase by treba dokazal o problemu neco vedet a sdelit? Dalibore tos trosku prestrelil. :roll:
OK2WY
martin z

#1684 Příspěvek od martin z »

Kluci, já sice lítám na "velkém" teprve druhou sezónu, ale předchozích 6 let RC paraglidingu mám pořád v hlavě a modely pořád připravený na skříni. Srovnání subjektivní nějaké mám a rozdíly "malý" versus "velký" vnímám dost zřetelně. A stejně jako u modelů modeláři někdy věří, že lepší rádio či model jim přinese lepší výkony, tak u "velkých" paraglidistů je to hodně podobné. Na place i na FB slýchám a čtu velké diskuze o tom které křídlo je to pravé a nejvýkonnější. Spousta z nich zaměňuje rozdělení křídel podle pasívní bezpečnosti za rozdělení podle letového výkonu. Ono to tak samozřejmě je, že vysoké "B" má lepší letové paramatry než moje vysoké "A", ale hlavně to ten pilot musí mít v ruce, mít hodně nalítáno, protože zborcené křídlo se regeneruje pomaleji. Proto mě taky na tom jednom videu to vysoké B - Drift Hawk v jednu chvíli tak brutálně přelítal. Kdybychom si s tím druhým pilotem ta křídla prohodili, tak on by stoupal asi líp než se to dařilo mě, ale já bych na Hawkovi asi zažíval hodně perné chvilky a modlil se ať už jsem z toho stoupáku pryč a na zemi. Mezi piloty se vyskytuje malé až menší množství modelářů a o něco větší množství pilotů s předchozí nebo souběžnou leteckou zkušeností z jiných letounů (třeba perfektně lítající důchodci - bývalí plachtaři). S těmi je radost probírat technické věci a detaily. Vetšina paraglidistů jsou spíš založením sportovci, tam si moc nepokecám... :lol: Okukovat křídla a sedačky ostatních pilotů mě baví a občas objevím u někoho zajímavou vychytávku. Já např. mám chránič v sedačce nafukovací a nafukuju to takovým tím pytlem který otevřu a zamotám a kleknutím na to na zemi přetlačím vzduch do chrániče. Vedlejší pilot nafukující chránič pracně pusou koukal na můj vzduchový pytel jako na spásu. A oproti tomu někdo jiný zas objevil někde ke koupi miniaturní aku kompresor do dlaně a nafukuje to tím, moc se mi to líbilo. Co mě teď v neděli opravdu šokovalo, bylo, když shodou náhod mi tento pilot s kompresorem přistál nevědomky 300 metrů za domem, tak jsem ho tam šel pozdravit a pozvat na kafe než mu pojede vlak. No a když balil svojí dvoulajnu kategorie C, tak jsem koukal jaké šňůry jsou použité v té horní galerii a ony to byly ty "lněný" nitě průměru cca 0,8-1 mm, které máme na RC vrchlících. To mi tedy zatrnulo, letí na tom živý člověk, né model. Ale je to drahý a špičkový křídlo Gin GTO 3 v ceně přes 100k, asi to (spíš určitě) prostě tu zátěž zvládne... Jinak na dnešních nových křídlech se víc a víc používá místo osvědčeného Skytexu tkanina s názvem DOKDO z Jižní Korey. Prý někdy kvůli nedostatku Skytexu a taky kvůli nižší ceně. Když jsem se ptal jestli se můžeme těšit na nižší cenovku nových modelů křídel, tak mi bylo vtipně a trefně odpovězeno že nikoliv, ale že křídla díky použití DOKDO tolik nezdraží... :lol:

Co se týče možností jak zlepšit u RC paraglidingu jeho největší slabinu, tedy nedostatečnou pronikavost proti větru, tak v tom jsem trochu skeptický. Ani u "velkých" to není žádná extra liga. Když fouká vítr 5m/s a víc, tak je jasnou volbou letět přelet jako záfuk, s větrem v zádech. Ti nejlepší doletí od Tábora až někam ke Znojmu, ten nejlepší doletěl letos až za Prostějov (199,56 km). Když je vítr mírný 1-3 m/s, tak se létají trojúhelníky, pokud možno s návratem zpět na start a pokud možno rovnoramenné (FAI). Tady má let proti větru nějaký smysl a není to šourání rychlostí chůze. To jsou ti "orli" kteří startují už okolo 11 h dopoledne aby měli co nejdelší termické okno a mohli být ve vzduchu až do podvečera. Podle aktuálních podmínek pak nekteré rameno trojúhelníku i natahují a někdy to přepálí a třeba nedoletí o pár kilometrů. Takže taktické rozhodování a příp. i určité riskování v průběhu letu je během těch cca 6-9 hodin letu rozhodně provází. Ne všichni mají livetracking zapnutý, ale nás kdo to zapínáme můžete sledovat v pohodlí domova na https://www.xcontest.org/api.s/widget/live-map/all/ a když si na konkrétního pilota kliknete a zaškrtnete v okénku, tak se zobrazí jak trasa tak výškový průběh právě probíhajícího letu. Proto jsem taky viděl, že konkrétní pilot mi přistává za domem, místo nedělního lítání jsem ležel s rýmičkou doma na gauči s mobilem v ruce.

Co vás ale asi bude zajímat, je to, že už létají i první vlečné drony - za mě palec nahoru a důkaz prolnutí modelařiny s velkým lítáním! 8-)

Přílohy
IMG_20250828_163348_857.jpg
graup15

#1685 Příspěvek od graup15 »

JirkaA píše: čtv 28.08.2025 15:32 V tematech to umira a proto chces odsud vykopat nekoho, kdo sice lita na opravdovym kapesniku, ale zase by treba dokazal o problemu neco vedet a sdelit? Dalibore tos trosku prestrelil. :roll:
Ježiš, to vubec ne...
Ale vem si , např že budu dělat turbinove modely...a pak si pořidim skutečnou L39...a budu sázet videa z ní. Jak to bude souviset s modýlkem poháněným např Xicoy turboškou?
Tím vubec nechci ty videa shazovat, rád na to čumím uz i proto, že moje CrossAlpy se v té výšce občas objeví taky 😀. Jen bych rad zase něco četl o rchadrech...
graup15

#1686 Příspěvek od graup15 »

Re ..Martin M
S tim že , rc hadr ( nebo klidně i profi dvoulajna) musi vysoko aby tam dost dlouho vydržel , je naprostá pravda.
Výšku 800m už beru jako normál. 1100m jako konec kdy to je ještě vidět. Next level bude DJI O4 na palubě. Proto vznika i novy typ lehačky😀
FB_IMG_1756411387336.jpg
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1687 Příspěvek od MartinMartin »

Prej mrtvo, teď jsem pročítal několik stran diskuze :D
Byl jsem cca 1,5 roku mimo a v podstatě téměř nelétal, ale už se to mění k lepšímu. Dělal jsem kompletní rekonstrukci nového domova, ještě hodně práce přede mnou. Teď už bydlíme tak začínám vytahovat modely, ale zjišťují že mi odešli téměř všechny baterky až na lionky a nějaké větší Li-Pol které právě ve velké krosně fungují stále dobře. Už přemýšlím o novém projektu na zimu když začínají XXL padáky. Ty lehačky máte moc pěkné, ale jak už jsem psal nelíbí se mi v reálu a ani v modelu. Raději provozuji klasický motorový paragliding i když i s krosnou se dá pěkně točit termika.
pepin

#1688 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: stř 27.08.2025 22:03
Nějak koukam vše , ve všech tematech to umírá.
Nechápu...to všichni odjeli navždy na dovču, nebo s tim sekli...hmmm divný.
Co jezdim létat po těch svazích tady u nás na berounsku tak to je teda sakra rozdíl oproti době než vstoupilo v platnost to modelářský omezení. V podstatě tam už vubec nikoho nevídám. Ono to ale nebude jen tim omezením, on byl docela rozmach modelařiny s přichodem lipolek a ruzných pokroku v technologii, vrtulníky, coptéry, chytrý vysilačky, chytrý nabiječky, mraky novot který na chvilku zabavěj a bavjej, ale ono asi když časem zjistíš že ted už když teda všechno máš a stačí už vlastně jen chodit létat zjistí mraky lidí že je to pouhé létání vlastně zase tak moc nebaví a pořád jen kupovat nějakou novou modelářskou hračku leze pak docela do peněz.

Druhá věc, když tady třeba já zminim že buterfly ovládám přepínačem tak za to dostanu takovou čočku že pak opravdu zvažuješ jestli má vubec smysl na nějaký diskuzní vlákno něco psát a byt zbytečně za debila.
graup15

#1689 Příspěvek od graup15 »

re Pepin
Když pominu,že butterfy na vypínač je kravina...tak proč ne. Duležité je,že to vyhovuje tobě. A dobře se ti s tím přistává. :-) :-)
graup15

#1690 Příspěvek od graup15 »

MartinMartin píše: pát 29.08.2025 0:29 Prej mrtvo, teď jsem pročítal několik stran diskuze :D
Byl jsem cca 1,5 roku mimo a v podstatě téměř nelétal, ale už se to mění k lepšímu. Dělal jsem kompletní rekonstrukci nového domova, ještě hodně práce přede mnou. Teď už bydlíme tak začínám vytahovat modely, ale zjišťují že mi odešli téměř všechny baterky až na lionky a nějaké větší Li-Pol které právě ve velké krosně fungují stále dobře. Už přemýšlím o novém projektu na zimu když začínají XXL padáky. Ty lehačky máte moc pěkné, ale jak už jsem psal nelíbí se mi v reálu a ani v modelu. Raději provozuji klasický motorový paragliding i když i s krosnou se dá pěkně točit termika.
Samozřejmně ,že i s krosnou jde točit termika..., ale opravdu poznáš,že ty lehajdy mají menší odpor.
A nějak když koukáš na tisíce videjí z velkého paraglidingu, tak v termice jsou lehačky absolutně převažující.
Trochu je problém s tím mrskáním do boku...to u velkých rozhodně není tak markantní jako u modelové velikosti.
Mám pár nápadů, jak to řešit.., ale vše hezky postupně. Má to svuj vývoj :-)

Ale když to nosí, je rcpara jako živé..naprosto k nerozeznání :-)

zdzd

#1691 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše: pát 29.08.2025 19:45 v termice jsou lehačky absolutně převažující.
Trochu je problém s tím mrskáním do boku...
Mě se nemrská ani vlastní tištěná lehajda, ani Rocketv2 od Para aviation.

Ale zato se mi vrtí krosna MIKE L od Opale.
graup15

#1692 Příspěvek od graup15 »

Podle posledních pokusů je to jen a pouze roztečí uvazků...prostě velikost toho hang baru .
Ono trochu se to kýve vždy...(vleť do pořádné bubliny a uvidíš, že to rozhodně klidné není ), ale jde o to,že se to nesmí mrdlat jako nudle v bandě.
HONZIK 22

#1693 Příspěvek od HONZIK 22 »

Divne . My jsme tento parametr nemeli. Roztec uvazku byla dana sirkou sedacky a uponu s popruhy .
Stabilita byla dana ,plosnym zatizenim ,profilem a stihlosti kridla,rozpetim a hloubkou. Vykonne tenke vrchliky se bortily .Acka byly vzducholode s velkym opadanim /odporem ale stabilni. Dle toho se rozlisovaly vrchliky do skupin A,B,C a specialy.
graup15

#1694 Příspěvek od graup15 »

HONZIK 22 píše: sob 30.08.2025 13:53 Divne . My jsme tento parametr nemeli. Roztec uvazku byla dana sirkou sedacky a uponu s popruhy .
Stabilita byla dana ,plosnym zatizenim ,profilem a stihlosti kridla,rozpetim a hloubkou. Vykonne tenke vrchliky se bortily .Acka byly vzducholode s velkym opadanim /odporem ale stabilni. Dle toho se rozlisovaly vrchliky do skupin A,B,C a specialy.
Předpokládám,že mluvíš o skutečném paraglideru....?
Ono u modýlku co má uplně jinou setrvačnost a hmotnost to není tak uplně stejné :-)
HONZIK 22

#1695 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ano. Jen jsem si zavzpominal. Omluva. Kdyby nekoho napadlo menit roztec uvazku u skutecneho kridla ,zmenil.by i tahy v snurach a uplne zmenil zatizeni vrchliku a jeho vlastnosti. Bambelani bylo vlastne nutne ,protoze jsi citil ,ze s kridlem neni neco v poradku,ze se borti nebo mekne.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“