Turnigy TGY-i6 AFHDS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Snek
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy TGY-i6 AFHDS - nové rádio

#166 Příspěvek od Snek »

Nedalo mi to ať zde nejsem za úplného blbce a vzal jsem rádi do ruky ;)

Důvod proč mne irituje chování D/R je jasný posunou se dost podstatně středy serva.
Proč mne ještě více vadí chování EXP při knyplu mimo střed je mi teď taky jasný a odpovídá tomu co tvrdím.

Do EXP když dáš knypl ve správném směru a máš v tom směru posunut střed díky chybě D/R + posunut střed subtrimem + posunut sřed trimem,
tak se to všechno krásně sečte a udělá to opravdu skok jak kráva ..... v opačném směru knyplu to samé cukne jen neznaletlně odpovídající rozdílu křivek na polohu knyplu, což je OK a nikdy jsme to defakto ani nezaznamenal za letu. Ten skok serva za letu po chybném sečtení si všimne i slepý ....
patamatix

#167 Příspěvek od patamatix »

Fly sky i6 mám taky,lítám krátce s Flopem,ale zatím jsem nenarazil na problém s vysílačkou. Mohly by jste my objasnit výrazy (D/R) a (EXP). A trimy pokud vím normálně má,i když my přijde,že toho moc nedoladí(jen tak zlehka). Děkuji za radu a berte mě s rezervou zatím jsem odlítal 5 baterek a vysílačku mám prozkoumanou jen tak zlehka.
Naposledy upravil(a) patamatix dne stř 10.08.2016 20:24, celkem upraveno 1 x.
Mustang P-51D (EPP), DHC-2 Beawer (EPP),Easy max ( 3D tisk) Spektrum dx8 g2
Rampa McKvák

#168 Příspěvek od Rampa McKvák »

Od vcerejska si s tim taky hraju, mam FlySky, ne Turnigy, nedari se mi tuhle chybu vyvolat, nastavim trim skoro az nadoraz ale pri prepnuti vychylek se zadne popisovane vychyleni serva o centimetr atd. nekona, vse funguje standardne jen o nastavenou procentni vychylku a trim na to nema zadny vliv.
patamatix

#169 Příspěvek od patamatix »

Rampa McKvák píše:Od vcerejska si s tim taky hraju, mam FlySky, ne Turnigy, nedari se mi tuhle chybu vyvolat, nastavim trim skoro az nadoraz ale pri prepnuti vychylek se zadne popisovane vychyleni serva o centimetr atd. nekona, vse funguje standardne jen o nastavenou procentni vychylku a trim na to nema zadny vliv.

Jak přepínáš výchylky a k čemu to vlastně je,omlouvám se za asi hloupí dotaz,ale jakožto totální začátečník se musím někde vzdělat :)
patamatix

#170 Příspěvek od patamatix »

No tak jsem našel český návod,takže je my to malinko jasnější,ale vzhledem k tomu že se teprve učím létat s bublinkami,tak nepotřebuji přepínat nic. Jsem rád když letím :)
Rampa McKvák

#171 Příspěvek od Rampa McKvák »

Prvni dojmy dobry, radio je oproti moji DX6i co jsem mel o dost subtilnejsi a daleko lip se drzi, na snurce je ale uplne nevyvazeny, palcuju tak mi to nevadi. Telemetricky cidlo napeti za 4 USD fachci v pohode. Zatim mi nedorazil kabel na update FW tak nemam na napeti nastaveny pipani. Drive popisovana chyba s expem a neumernym pohybem serva se mi nepodarila zreplikovat, mam ale neco jineho do placu. Muj navrat k Rc jsem zacal malym samokridlem Mini Sonic Wing z HK. Dnes jsem ho mel poprve venku a lita paradne, chtel jsem neco mini na sluzebky. Moji chybou jsem nevedel, ze u i6 nejde nastavovat Dr a expa na jednotlive kanaly, to zvladnu, ale mam nastaveny elevon mix a nastaveni dr a exp se projevi jen na kridylkach, ne na vyskovce. Nevim jestli to u delty dava smysl takhle popsat, ale zkratka vychylim packy doleva nebo doprava ( mod 2 ), cvaknu DR a vychylka serv se zvetsi, kdyz jen pritahnu vyskovku, cvaknu DR tak serva zustanou jak jsou. Proste kdyz potrebuju jen pritahnout tak je to dost ostry a nastaveni expa ani dr se neprojevi, kdyz zatacim kridylkama tak expo i dr funguje. Mozna mi unika nejaka zakladni vec :-) Myslim ze na Spektru to fungovalo spravne. Diky za napady
madloki

#172 Příspěvek od madloki »

No, ja jsem zacatecnik. Litam treti rok, vetrone. Spis termiku nez svah, ten nemam kde (nebo mi fouka ze svahu dolu).

Letadla mam z HK, Minimoa a Phoenix (obe 2m).
Na Minimoe mam 150 hodin ve vzduchu, phoenix tak 6.

TGY-I6/FS-I6 je podle mne vynikajici radio, zvlast vzhledem k cene.

Prvni radio jsem mel TGY 4X, tam funkce D/R byla. Malicke, nadherne sedelo v ruce. Jinak ale tupy kram, mixy napevno motyl a samokridlo, reverz a trimy vsechno jen mechanicky prepinace/posuvniky - jenze 700 metru dosah najistotu. Radio jsem otevrel, objevil dalsi 2 nezapojene kanaly, stacilo jen pripojit switche a koupit petikanal prijimac k TGY 5X. Nevyhoda byla absence buzzeru, pri slabych baterkach TX akorat svitil cervenou ledou (a bohuzel generoval random hodnoty na kanalech).

Ze je D/R na kocku, jsem zjistil prakticky ihned. Radsi se naucit presne a jemne pohyby - koupil jsem si na zacatek delsi paky, ted uz je davno ani nepotrebuju.

Velka vyhoda 4X byly mechanicke trimy a reverzy - kraticke mrknuti na TX a rychly hmat, a kazdy pripadny problem byl vyresen. To nez na "chytrem" radiu vlezu do menu, vyberu reverzy a prepnu omylem prehozeny kridylka, stojim v kaluzi potu. Rychlejsi je to prehodit "v hlave". Holt je potreba poradne oznacit kabliky k servum, a neosidit kontrolu pred letem.

Druhy radio mam TGY-I6. Okamzite jsem si primixoval souhlasne vyklopeni kridelek na samostatnych kanalech (u minimoy malicke vyklopeni nahoru zlepsuje pronikavost a kupodivu i zrychli, vetsi vychylka nebo vyklopeni dolu tam nema smysl, minimoa je pomala i tak dost). Druha dobra funkce je blokovani/idle plynu prepinacem. Pri manipulaci pred startem a po pristani k nezaplaceni

U phoenixe souhlasny vyklopeni kridylek teprve zkousim, je pri pristani moc dlouhy a rychly. Do klapek se mi popravde moc nechce, je to tak 25-30 gramu navic. Mam slabsi a lehky motor (TGY 2217) a mensi baterku (1600 3S), protoze mi phoenix prijde i tak hrozne tezky. Letovka se blizi minimoe, jenze ta musela mit kvuli prilis kratkemu cumaku nalozeno +50g olova. U phoenixe zadny balast nemam.

Funkce expa (-50%) je super, pri kvedlani kolem stredu se mi zbytecne netrepou serva na druhym kanale.

Nejaky skoky serva jsem s I6 nikdy nezazil. Serva a tahy nastavuju se servo testerem, diferenciaci kridelek nastavim manualne, proste idealne mam trimy na nule a musi to letet samo a rovne.

Svou tuposti jsem si napoprve v I6 nastavil failsafe na mirne pritazeni, souhlasne vyklopeni kridelek a malinke zatoceni smerovkou. Nenapadla mne vetsi blbost, nez to testovat pri letu proti vetru a do svahu - vypnutim vysilace. Minimoa pochopitelne "zabrzdila" na fleku, a spadla po cumaku, a protoze vysilac po zapnuti bez stazeni plynu, uvolneni kniplu a prepnuti vsech prepinacu do vychozi polohy odmita navazat spojeni a buzzer jeci jak sileny, rozbil jsem v panice trup na 6 a kridla na 4 samostatne kusy. Tyden prace, a neni to ani poznat. Zlate EPO.

Cinany bych zabil za obrazovku s vizualnim monitorem vychylek - omylem zmacknete "OK" a projizdi Vam kazdy kanal vcetne plynu od -100 do +100. Fakt "uzitecna" funkce. A potvrzovani podrzenim "CANCEL" je myslim malicko blond. Postradam vic mixu a buzzer na kvalitu signalu. Dosah je sice OK, ale kontrolovat RSSI pohledem na TX je protivne.

Potesil mne modifikovany firmware pro 10 kanalu, ne ze bych je potreboval, ale pipani TX pro low a crtitical napeti z baterky v modelu je bomba. Jen clovek nesmi s FS-i6 pouzit AVT01, ty se hlasi jako druha "interni" baterie, misto externi.

Dnes na HK vybehl sensor pro mereni vysky (TGY-CAT01) za < $8. Jestli nekdo doplni 10ch mod firmware o vario pres buzzer v TX, tak to bude za $70 daleko nejlepsi volba.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od ufon13 »

potvrzování držením ,,CANCELu,, je fakt na palici...... to je velká pravda. :roll:
Rampa McKvák

#174 Příspěvek od Rampa McKvák »

Jinak ještě s tím DR, předpokládám že bez Elevon mixu funguje normálně, jak na výškovku tak na křidélka :) Včera v noci jsem si přehrál firmware na 10ch, píšou tam že Elevon bug fix je opravený, ale ještě jsem nezkoušel, tak uvidíme.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od Snek »

Já D/R u i6 vyřešil jednou pro vždy, koupil v HK T10J a je po problému.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od ufon13 »

jj to je klasické řešení.... na komára vzít brokovnici...... :lol:
jen bych čekal, že zapojíš 3D tisk a vyřešíš to také jednou pro vždy......... :wink:
Rampa McKvák

#177 Příspěvek od Rampa McKvák »

S tou DR chybou u samokřídla se stydím a beru zpět :) Nevšiml jsem si, kde se v nastavení DR&E mění jednotlivé kanály, samozřejmě to jde zvlášť pro výškovku, křidélka, směrovku ... Tudíž to teď i v mixu pro samokřídla funguje OK :roll: :)
automet

#178 Příspěvek od automet »

Prečo namiesto dual rate nepoužívate exponenciálne výchylky?
Nechápem. Funkciu D/R som nikdy nepotreboval.
Výchylky mám maximálne /ktoré sa dajú jednoducho obmedziť u samokrídla zmenšením 100% pomeru/, a expá si nastavím napr. až na 55%.
Tým dosiahnem veľmi jemné riadenie, napr. do termiky, ale v krajných polohách to poriadne plynulo zaberie.
Plus je možné si dať ďalší letový režim, kde tie expá nebudú a vtedy mám brutal ostré riadenie.
Pokiaľ to samozrejme i6 umožňuje tak ako i10...
romansis

#179 Příspěvek od romansis »

Neví někdo o držáku monitoru FPV pro tuto vysílačku? Našel jsem jen tento a ten tam pasovat nebude. Vysílačky Eachine to uchycení mají jinak.
Díky za radu
synekvl

#180 Příspěvek od synekvl »

A co zkusit toto. Vím, je to za jiné peníze a podstatná část se z toho nevyužije, navíc vycházím z předpokladu, že očko na FS-i6s je stejné jako u FS-i6 / TGY-i6...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“