DepronCup - soutěž elektrovětroňů

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
bitovod

Re: DepronCup - soutěž elektrovětroňů

#166 Příspěvek od bitovod »

Milan Nes píše:jestli se nepletu tak to bude HK transparentni "izolepa" :-d ale prifouknout by mela jit nebo ji sundej

no nic, nekdy se na ty vase zavody zajedu podivat, ja si du vesele brousit trup komposta :)

Tak ta příšernost přifouknout nejde, vůbec nereaguje na teplo, takže půjde dolů a dneska potáhnu páskou i ten zbytek křídla, sice to nějaké gramy přibere, ale zase z toho budu mít trochu lepší pocit...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
bitovod

#167 Příspěvek od bitovod »

bitovod píše:Tak ta příšernost přifouknout nejde, vůbec nereaguje na teplo, takže půjde dolů a dneska potáhnu páskou i ten zbytek křídla, sice to nějaké gramy přibere, ale zase z toho budu mít trochu lepší pocit...

Tak jsem z křídla odstranil asi dvacet deka různých zestárlých skelných pásek, deset deka izolep a něco málo gramů papírové pásky a včera večer se dal do potahovnání. Hmmmm. Nevím, jestli je to tím, že jsem to asi tak od druháku nedělal (skoro třicet let, hmmm :(), nebo jestli mám křivý ruce (a to já zas jo, a nohy taky), nebo jestli je to tím vedrem a s tím související vysokou vlhkostí vzduchu (jsem měl v kuchyni, kde jsem to dělal, skoro 70%, příšerný), ale nějak se úplně nezadařilo.

Horní strana potahu vypadá dobře (ovšem zjevně se mi podařilo použít více vody, než by mělo být, takže ráno to ještě nebylo úplně doschlé), ale spodek je nějakej vlnitej a ještě se mi prohýbá odtokovka, kromě toho to nějak ne a ne vyschnout... Asi ten spodek dneska sundám a dám si to pro velký úspěch ještě jednou, to by bylo, abych si nevzpomněl, jak se to dělalo :)

Možná byla chyba, že jsem to na té spodní ploše nechal ležet, aby se mi to nezbortilo (ještě se zátěží, pod křídlem utěrku, aby ta vlhkost měla kam utíkat), takže spodek byl ráno ještě dosti zavlhlý.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od Milan Nes »

to bude fajn .... já teď řeším jak udělat 50 cm cybějícího kusu křídla :-d
už e těším an výsledek ...

tohle parno je na umření, chtěl jsem laminovat ale asi si dám ještě jeden tuplák ledové vody než začnu :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
bitovod

#169 Příspěvek od bitovod »

Milan Nes píše:tohle parno je na umření, chtěl jsem laminovat ale asi si dám ještě jeden tuplák ledové vody než začnu :-d

mi povídej... moje lepší polovina předevčírem nafoukla a napustila bazének... dneska ráno přišla z noční a že se ošplouchne, než zaleze do pelechu. tak mi hlásila, že je to marný, že voda má 35 °C, neskutečný.

Já jsem zvědavej, jak přes den vyschlo to křídlo, když jsem to kdysi dělával, tak jsem nechával pásku řádně provlhnout - bleskově protáhnout vodou, připlácnout nelepivou stranu na dlaždičky a počkat, až se páska sama narovná. Po vyschnuté potah zvonil.

Tak jsem to udělal stejně a jak to tak vypadá, asi to bude chtít nějakou změnu a jen houbičkou oslintat to lepidlo, nebo fakt nevím, co je blbě.
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od Luzr »

bitovod píše:Já jsem zvědavej, jak přes den vyschlo to křídlo, když jsem to kdysi dělával, tak jsem nechával pásku řádně provlhnout - bleskově protáhnout vodou, připlácnout nelepivou stranu na dlaždičky a počkat, až se páska sama narovná. Po vyschnuté potah zvonil.

To mozna funguje u tlusteho symetrickeho kridla u akrobata. U tenkeho profilu vetrone ti to s vysokou pravdepodobnosti zkrouti kridlo.
bitovod

#171 Příspěvek od bitovod »

Luzr píše:To mozna funguje u tlusteho symetrickeho kridla u akrobata. U tenkeho profilu vetrone ti to s vysokou pravdepodobnosti zkrouti kridlo.

Takže co, fakt jen nahoubičkovat?
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od Luzr »

bitovod píše:Takže co, fakt jen nahoubičkovat?

To kdybych vedel.... :) Ale zatim se mi zda ze cim min vody, tim lip.
bitovod

#173 Příspěvek od bitovod »

Luzr píše:To kdybych vedel.... :) Ale zatim se mi zda ze cim min vody, tim lip.

Tak další experiment proběhne dneska večer, vezmu to víc s citem, ten včerejší potah holt půjde dolů, pokud se to zkroutí. Jsem na to docela zvědavej, celkem nerad bych to křídlo zlikvidoval, když už je takový "památeční" :)
pepin

#174 Příspěvek od pepin »

Luzr píše:[
To mozna funguje u tlusteho symetrickeho kridla u akrobata. U tenkeho profilu vetrone ti to s vysokou pravdepodobnosti zkrouti kridlo.

je to jak píše Luzr, respektive abych nebyl uplně za blba, možná i luzr dospěl k tomu závěru co já před lety, není problém s mokrou metodou u symetrických profilu, problém nastává až u klenutých, kdy se to křídlo pnutím zkroutí dolu, jediný zpusob jak na to trochu vyzrát je nejdřív potáhnout polyš a teprve potom tam vlepit nosník který to prohnué křídlo dolu zase dorovná, tento problé byl jediný duvod proč jsem zkusil vakuování 285 kou, páč pokud se to křídlo potažené papírovou lepenkou nepokroutilo během vysychání, byla to rozhodně čistší práce a pevnostně i váhově možná výhodnější řešení, ale ten technologický postup---zítra uvidím, jestli to je k něčemu a nepokroucené mě už moc nenaplnovalo tvurčím nadšením do dalších pokusu--ta cesta mokrou metodou navíc má smysl pouze u bezkřidélkového křídla u modelu typu V2.

Jedno je jistý, mokrý papír se roztáhne a po vyschnutí stáhne, tím vznikne určité pnutí, jakl to napatláš pryskyřicí, tak to ztuhne-žádné pnutí-jistý výsledek.

PS: technologické postupy mokrou metodou jsou dle mého názoru mimo momentální tisíciletí--funkční ale nejde se zmakáváním této technologie posunout dál k jiným modelum.
bitovod

#175 Příspěvek od bitovod »

No je pravda, že se mi to křídlo lehounce zkroutilo, tedy spíš vyboulila se odtokovka. Zvláštní je, že navzdory veškeré snaze jí udržet rovnou, se zkroutila v podstatě do stejné polohy, ve které to měl už Vigo v tom fujtajblpotahu :) Dělá to tam takové mírné negativy, tak -vzhledem k tomu, že s tím stejně těžko něco udělám- to budu vydávat za záměr. Asi takhle:

Renovuju jedno staré křídlo a podařily se mi na něm nakroutit perfektní negativy, heč! :)
bitovod

#176 Příspěvek od bitovod »

pepin píše:technologické postupy mokrou metodou jsou dle mého názoru mimo momentální tisíciletí--funkční ale nejde se zmakáváním této technologie posunout dál k jiným modelum.

S tím vcelku souhlasím, já jsem chtěl dodržet původní technologii. Pro nové, silně revoluční křídlo, mám připravenou a (zatím tedy v malém) vyzkoušenou technologii "kloboukáč + L285", na to jsem ještě zvědavější.
pepin

#177 Příspěvek od pepin »

bitovod píše:No je pravda, že se mi to křídlo lehounce zkroutilo, tedy spíš vyboulila se odtokovka. Zvláštní je, že navzdory veškeré snaze jí udržet rovnou, se zkroutila v podstatě do stejné polohy, a podařily se mi na něm nakroutit perfektní negativy, heč! :)

jsou dvě polohy VDC, první je vyhrát tento závod, druhá je, v konkurenčním souboji se posunout technologií na jiné modely, mokrá metoda vede k vítězství ve VDC, ale dál není už mokrou metodou vubec nic a žádný postup, jak tuto technologii uplatnit i u jíiných typu modelu.
bitovod

#178 Příspěvek od bitovod »

pepin píše:jsou dvě polohy VDC, první je vyhrát tento závod, druhá je, v konkurenčním souboji se posunout technologií na jiné modely, mokrá metoda vede k vítězství ve VDC, ale dál není už mokrou metodou vubec nic a žádný postup, jak tuto technologii uplatnit i u jíiných typu modelu.

Máš asi pravdu, ale jak si můžeš z mých dotazů všimnout, já mám co dělat se zvládnutím té "staré" technologie, takže rezervu tam pořád nějakou mám a nudit se nebudu.

A kromě toho mi vlastně docela stačí, když vyhraju :)
pepin

#179 Příspěvek od pepin »

bitovod píše:Máš asi pravdu, ale jak si můžeš z mých dotazů všimnout, já mám co dělat se zvládnutím té "staré" technologie, takže rezervu tam pořád nějakou mám a nudit se nebudu.

A kromě toho mi vlastně docela stačí, když vyhraju :)

priority si už musí každý určit sám, mě ve vdc motivovalo, že má smysl i něco občas slepit, né jen koupit kompozit od výrobce, to vpřípadné vítězstvbí beru už spíš jako takovou sranda třešničku, že se to tak nějak semlelo.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Abu »

Kdo chce vitezit (nebo aspon byt na bedne) musi umet trochu litat a hlavne pak prijit na tu soutez ... :wink:

pepin píše: ta cesta mokrou metodou navíc má smysl pouze u bezkřidélkového křídla u modelu typu V2.

Ale prosimte :D Postavil jsem uz 2 kridylkata kridla touhle metodou, obe litaji vyborne
Obrázek
A pri trose snahy se to kridlo pri vysychani ani nikam neprohne, to se mi stalo akorat u prvniho pokusu.

Novy kridlo (az nekdy konecne bude) bude mit kridylka a bude (opet) potazeny kloboukovym papirem mokrou metodou, stred vyztuzen hnedou papirovou paskou.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Kluby“