Coptery v hledáčku ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdendaK

Coptery v hledáčku ÚCL

#166 Příspěvek od zdendaK »

Já si myslím, že to není ani tak o nás, jako o rádoby modelářům, kteří vidí vidinu ,,Mámo koupím si coptéru a budu natáčet! Umí to všechno- nemusím ani umět páčkovat.Stačí vytáhnout peníze a je to." Vy co tady diskutujete, to máte alespoň v hlavě srovnané a neděláte tyhle blbosti.Víte o čem to je, kolik to stojí a zajímáte se o důsledky !
To, že se někde někdo předvede, to se asi stane všude, ale není to ten hlavní problém.
Dobře je to vidět s vrtulníky. Dokud bylo jen gyro na ocas, rána stála spoustu peněz - málokdo do toho šel. Dnes ze stabilizačními jednotkami a dvourotory se prodej rozmohl více.A první na co se ptají, zda to uveze foťák či kameru. 8)
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Coptery v hledáčku ÚCL

#167 Příspěvek od jyrry »

graup15 píše:.... de fakto soukromý model-klub. :-) :-) :-)

no, ale zatím si tam sám taky sekám.... :-D
jyrry.webnode.cz
kraro

#168 Příspěvek od kraro »

zdendaK píše:Já si myslím, že to není ani tak o nás, jako o rádoby modelářům, kteří vidí vidinu ,,Mámo koupím si coptéru a budu natáčet! Umí to všechno- nemusím ani umět páčkovat.Stačí vytáhnout peníze a je to." Vy co tady diskutujete, to máte alespoň v hlavě srovnané a neděláte tyhle blbosti.Víte o čem to je, kolik to stojí a zajímáte se o důsledky !
To, že se někde někdo předvede, to se asi stane všude, ale není to ten hlavní problém.
Dobře je to vidět s vrtulníky. Dokud bylo jen gyro na ocas, rána stála spoustu peněz - málokdo do toho šel. Dnes ze stabilizačními jednotkami a dvourotory se prodej rozmohl více.A první na co se ptají, zda to uveze foťák či kameru. 8)

Tak dobu 2rotorů si pamatuji, to byl velký boom ale díky tomu, že přechod na normální heli nebyl jednoduchý, tak se to nějak ustálilo. To byla právě ta doba kdy gyro bylo jen na ocas a ještě teď mám řiť sevřenou, když si vzpomenu jak jsem poprvé odlepoval ze země UH-1D na 23 ccm :-).
Teď to vlastně létá samo .....
Marek_Km

#169 Příspěvek od Marek_Km »

zdzd píše:Kopterou se kde kdo může motat kdekoliv, aniž by ho někdo mohl upozornit na páchané nepřístojnosti. A pokud někomu urazí hlavu nebo proletí skleněnou verandou, tak se vytratí jako pára.
A o tom to je. Nadprůměrná hodnota anonymity a nezodpovědnosti. Co je dneska deset litrů? Nic. Za to párkrát natankuješ auto...

Nemůžu nereagovat. Nevím, kolik uražených hlav mají na svědomí koptéry, ale rád se nechám poučit. Pravděpodobně je bezpečnější např. právě ulítlý 3m větroň (sorry, ale musel jsem), padající kdoví kde, než koptéra vracející se ve fail safe režimu, v horším případě ulítnutá a pomalu dosedající s vyšťavenou baterkou. Těch deset litrů zdaleka nedosahuje hodnoty slušně vybavené koptéry a často hodnota koptér přesahuje průměrný měsíční plat v ČR, na který nedosáhne velká hromada lidí, takže pokud se nejedná přímo o rozmazlené děti bohatých rodičů (kteří by v tom případě porušili hranici 18 let pro použití této "hračky") tak se jedná troufnu si tvrdit převážně o většinu těch, co si na to pracně museli vydělat. Ti na tom modelu mají samozřejmě svoje kontaktní údaje.
Musím se zastat garderouteho a podobných, kdo tu za koptéry bojují. Nečiňte hon na čarodějnice. Ti nezodpovědní si to časem vyžerou, ale přísná regulace se může časem dotknou i Vás, kdo teď stojíte na druh straně barikády. Aby jednou nepřišel den...
zdzd píše:.... Model nesmí létat mimo přímý dohled a nesmí být vybaven zařízením, které mu umožní autonomní let odněkud někam. Bez ohledu na hmotnost a typ modelu. ....

Co je bezpečnější, model s FPV a funkcí fail-safe, nebo velký větroň (zase, sorry) držený ve velkých výškách na hranici přímého dohledu a v mnoha případech ulítnutý?
Znovu opakuji, navážejte se do jiných a pak se to vrátí i Vám.
Nevím, kolik koptér denně Vám brousí nad Vašim pozemkem, hledí Vám do talíře a podobně. Nezastávám se těch, co lítají dálky nad obydleným prostorem, nad lidmi atd. Bohužel tohle vše je způsobeno těmi nezodpovědnými, kteří se riskantními videi chlubí na netu. Poprosil bych, abyste si to rozmysleli, než všechny uživatele koptér hodíte do jednoho pytle...
Už teď máme slušně zavařeno.
graup15

#170 Příspěvek od graup15 »

A někde je to v pohodě,i hasiči se pokochali :-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iWKEWkVH1Vc[/youtube]
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že vzájemné házení špíny mezi odbornostmi, hodně připomíná třídní nepřátelství. :roll: :roll:
MaPaCZE

#172 Příspěvek od MaPaCZE »

TomasC píše:Myslím, že vzájemné házení špíny mezi odbornostmi, hodně připomíná třídní nepřátelství. :roll: :roll:

doprogramuj sem něco jako palec nahoru / dolů
jio

#173 Příspěvek od jio »

Marek_Km píše:... Nečiňte hon na čarodějnice. ...

Nejde o hon. Problém se jmenuje netolerantnost. Aneb, to, co dělám já, je v pořádku a mám na to plné právo a běda někomu, když mi ničí mé kruhy. Jen si ten netolerantní neuvědomuje, že po vzoru Archiméda i na něho časem dojde. No, a někteří jedinci jsou v tomto konání zvlášť úspěšní.
zdzd

#174 Příspěvek od zdzd »

Marek_Km píše:Musím se zastat garderouteho a podobných, kdo tu za koptéry bojují. Nečiňte hon na čarodějnice. Ti nezodpovědní si to časem vyžerou, ale přísná regulace se může časem dotknou i Vás, kdo teď stojíte na druh straně barikády. Aby jednou nepřišel den...

Máš v tom zásadní logický rozpor. Neb ti nezodpovědní si to nevyžerou, protože od průseru zbaběle prchnou. A proto vznikne přísná regulace, kterou si vyžereme my ostatní.

A o tom to je. Pokud si ty blázny neohlídáme sami, začne je hlídat někdo jiný. A padne to i na nás. To by jsi chtěl?
Marek_Km

#175 Příspěvek od Marek_Km »

Pokud by nedejbože došlo k nějakému průšvihu kopteristou, tak si myslím, že při větší snaze najít ho, ho prostě najdou. Prostě nejsme anonymní, jak si mnozí myslí. Kdyby se něco stalo, tak se ten dotyčný přizná, nebo se někomu "pochlubí", nebo ho někdo práskne (pozná jeho stroj), nebo ho zjistí jinak (třeba ze záznamů na kartě, údajů na stroji), nevím, nejsem policajt, ale nedělám si iluze, že kdyby něco opravdu stalo, že je nedohledatelný. Proto jsem třeba pro registraci s označením, jenže je tu háček v tom, že x těch pilotů nemusí o nějakých pravidlech v letectví vůbec vědět, nějaké DX, o tom nemají ani ponětí. Jak to chceš provést? Já vím, že neznalost neomlouvá. Asi by se muselo začít s osvětou u prodejců. Dovozce by měl přiložit pravidla, co se může, nesmí a odkázat na ÚCL stránky. To, jestli by se pak na ně někdo podíval, je věc druhá. On si své splnil. Někdo by si koptéru mohl koupit v zahraničí, ale vzhledem a prakticky zanedbatelné úspoře bych to viděl na zanedbatelné procento. Pak jsou tu ještě skládači, ale ti většinou chodí na takovéto stránky, kde se o těch omezeních dozví. Můžeš dát hlasování, kde by každý udal, kde se o nařízeních ÚCL, případně pravidlech v letectví dozvěděl - od prodejce, tady, případně jinde, kde, jestli vůbec atd. Byla by to možná zajímavá anketa.
Ono je to totiž velice jednoduché, vydat sakra přísná omezení pro určitou skupinu RC modelářů (OK, nejsem modelář, jen pilot, klidně to přiznám) na základě videí na internetu. Je to tím, že koptéry pohodlněji natáčí videa a jak bylo řečeno (napsáno) jsou líp řiditelná, než letadla, heli... Nebudu už tady dávat příklady riskantního chování ostatních skupin RC modelářů, ale tohle přilévání oleje do ohně mi taky fér nepřijde. Vy ostatní nemáte totiž takové omezení, jako koptéristi v současné situaci, kdy jim hrozí obrovské sankce + samozřejmě v případě průšvihu by klidně mohli vyfásnout obecné ohrožení.
zdzd

#176 Příspěvek od zdzd »

Marek_Km píše: Nebudu už tady dávat příklady riskantního chování ostatních skupin RC modelářů, ale tohle přilévání oleje do ohně mi taky fér nepřijde. Vy ostatní nemáte totiž takové omezení, jako koptéristi v současné situaci, kdy jim hrozí obrovské sankce + samozřejmě v případě průšvihu by klidně mohli vyfásnout obecné ohrožení.

Ale o tom to přece není. Ta pravidla totiž platí pro všechny bez rozdílu. Problém je v tom, že mezi copteristy se porušují nejčastěji, proto jsou nejčastěji zmiňována s jejich chováním (létání mimo přímý dohled, automatické přelety). Ovšem porušování je dost vlastní i jiným typům FPV. Se standardními modely je to minimum, protože to dost dobře nejde. Ale stejná pravidla platí pro všechny.
petsild
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od petsild »

Tak Zdzd to napsal naprosto přesně :) a srozumitelně.
http://petsild.rajce.idnes.cz
T-Rex450Pro,MCPXBL,P-51,Pulse1600,F-16,L-39Vasafan 65,Xeno,BF-109
DX7
Marek_Km

#178 Příspěvek od Marek_Km »

zdzd píše: Ale stejná pravidla platí pro všechny.

Ano, a proč mi mají hrozit sankce za věc, kterou jsem si koupil a na kterou se právě teď vztahuje omezení kvůli tomu, že má na palubě GPS? Tak laskavě prosím nepište, že STEJNÁ pravidla platí pro všechny. To už NEPLATÍ.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od Petr_K »

Ono to je hodně těžké, ale ruku na srdce, kdo nikdy nic neporušil? A nejde jen o modelařinu. I silniční provoz má svá pravidla a podívejme se na to jak se dodržují pravidla, třeba rychlost a je jedno jestli ve městě, nebo mimo něj. Přitom takové auto je daleko nebezpečnější zbraň v rukou lidí, než je tomu v modelářství. Který modelář když jel autem, tak neporušil pravidla silničního provozu? :wink:

Tohle téma je samozřejmě o tom, jak kdo k tomu přistupuje zodpovědněji a všude jsou lidé, co k tomu přistupují méně, či více příkladně. Hlavní je, aby se nikomu nic nestalo, bez ohledu na to, jestli to je na louce, nebo na silnici.
tomashr

#180 Příspěvek od tomashr »

Marek_Km píše:Ano, a proč mi mají hrozit sankce za věc, kterou jsem si koupil a na kterou se právě teď vztahuje omezení kvůli tomu, že má na palubě GPS? Tak laskavě prosím nepište, že STEJNÁ pravidla platí pro všechny. To už NEPLATÍ.

Hele, sám létám i s coptery, tak mě nikdo nemůže z nějaké třídní nenávisti obvinit, ale...
Konkrétní zcela aktuální příklad - ve čtvrtek jsem si zajel cestou na letiště (mimochodem s dvěma coptery v kufru auta) něco koupit, obchod ve vilové čtvrti Prahy 10. Jdu k obchodu a najednou zírám - nad baráky visí velká hexa, asi Tarot 690 a jen tak si poletuje, patrně fotí. Nikde žádná normální plocha, start asi z nějaké zahrádky, výšku odhaduji tak na 40 metrů, což je pozice, ze které se naprosto bez diskuse fotky musí dostat i do rozporu s ochranou soukromí atd., při selhání je pravděpodobnost způsobení škody tak 80%, tam by musel mít velkou kliku, aby padl do volného prostoru.
A co chceš k tomuhle dodat? Byl to příklad, ale bohužel nijak výjimečný. Tohle je prostě problém copterů, resp. myšlení stále více jejich uživatelů, kteří vidí to, že to samo visí a vůbec jim nedochází, že se taky může něco podělat, protože o tom ví naprosto prd. Najít někoho s letadlem, kdo se v obydlené oblasti dopustí stejně rizikového jednání, je naprosto výjimečné, ono by to sice mimochodem mnohdy šlo, ale většina lidí to prostě neudělá (ani ne tak ze zodpovědnosti, jako proto, že si na to netroufne).
Osobně si myslím, že ÚCL pojímá regulaci úplně nesmyslně, na jejich místě bych se vůbec nevrtal do definice GPS a velmi omezil snahu o dělení na komerční/nekomerční, o to tvrději bych ale šel právě po létání nad obydlenými zónami obecně atd. Výhrad k aktivitám ÚCL by se našlo ještě daleko více, ale tyto výhrady bohužel nic nemění na tom, že také začínám zvolna situaci vnímat jako problém. A to, že se nejvíc nekázně točí kolem copterů a heli je bohužel v současnosti neoddiskutovatelný fakt.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“