Marek_Km píše:Ano, a proč mi mají hrozit sankce za věc, kterou jsem si koupil a na kterou se právě teď vztahuje omezení kvůli tomu, že má na palubě GPS? Tak laskavě prosím nepište, že STEJNÁ pravidla platí pro všechny. To už NEPLATÍ.
Hele, sám létám i s coptery, tak mě nikdo nemůže z nějaké třídní nenávisti obvinit, ale...
Konkrétní zcela aktuální příklad - ve čtvrtek jsem si zajel cestou na letiště (mimochodem s dvěma coptery v kufru auta) něco koupit, obchod ve vilové čtvrti Prahy 10. Jdu k obchodu a najednou zírám - nad baráky visí velká hexa, asi Tarot 690 a jen tak si poletuje, patrně fotí. Nikde žádná normální plocha, start asi z nějaké zahrádky, výšku odhaduji tak na 40 metrů, což je pozice, ze které se naprosto bez diskuse fotky musí dostat i do rozporu s ochranou soukromí atd., při selhání je pravděpodobnost způsobení škody tak 80%, tam by musel mít velkou kliku, aby padl do volného prostoru.
A co chceš k tomuhle dodat? Byl to příklad, ale bohužel nijak výjimečný. Tohle je prostě problém copterů, resp. myšlení stále více jejich uživatelů, kteří vidí to, že to samo visí a vůbec jim nedochází, že se taky může něco podělat, protože o tom ví naprosto prd. Najít někoho s letadlem, kdo se v obydlené oblasti dopustí stejně rizikového jednání, je naprosto výjimečné, ono by to sice mimochodem mnohdy šlo, ale většina lidí to prostě neudělá (ani ne tak ze zodpovědnosti, jako proto, že si na to netroufne).
Osobně si myslím, že ÚCL pojímá regulaci úplně nesmyslně, na jejich místě bych se vůbec nevrtal do definice GPS a velmi omezil snahu o dělení na komerční/nekomerční, o to tvrději bych ale šel právě po létání nad obydlenými zónami obecně atd. Výhrad k aktivitám ÚCL by se našlo ještě daleko více, ale tyto výhrady bohužel nic nemění na tom, že také začínám zvolna situaci vnímat jako problém. A to, že se nejvíc nekázně točí kolem copterů a heli je bohužel v současnosti neoddiskutovatelný fakt.