Spektrum DX8 - už to pomalu vypuká

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#166 Příspěvek od zdzd »

bitovod píše:
JirkaA píše:Kdybych byl oficiální dovozce a přišel za mnou čičmunda z ulice, že si koupil vysílačku v Číně nebo u nějakého překupníčka, který kašle na české návody, neprodám mu ho za 800 ale rovnou ho pošlu rovně. Proč bych měl poskytovat podporu konkurenci?

Protože nepodporuješ konkurenci, ale výrobce - a výrobce tě za to odměňuje marží? Takže chápal bych prodej manuálu k něčemu, co jsi nevymyslel, nevyvinul, ale jen a pouze to přeprodáváš, za reálné náklady na pořízení plus režii.

Kde žiješ?

Výrobce tě těžko odmění marčí za zboží, které jsi neprodal...

A solo prodávaný návod je zboží jako jakékoliv jiné. A nikdy se nic neprodává za náklad + marže, nýbrž za cenu, kterou trh unese. Z toho právě teprve vyjde ta marže. Když o ty manuály bude extra zájem, může cena klidně vylézt na desetitisíce - pokud se najdou lidi, co tolik zaplatí. Tak to na trhu funguje.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#167 Příspěvek od kratas »

Teda koukám, že tady mají všichni potřebu někoho vyučovat. To máte všichni pedagogickou fakultu?

zdzd, to mi opravdu neuniklo. T8FG jsem si koupil a mám k ní návody 3. anglický, německý a český. Nicméně tato diskuse je o DX8mičce a o jejím návodu, který někde na Slovensku prodávají za 30-40 Euro. U Futaby, potažmo u Robbe jsem zvyklý na určitou úroveň servisu (mám-li její rádio, zaregistruji se a manuál si můžu stáhnout kolikrát chci, takže tam není o čem hovořit. O T8FG a jejím manuálu jsem hovořil jen proto, že jsem měl její návod v PDF zrovna v práci v počítači a použil jsem ji jako referenční co se počtu stran manuálu týče vůči DX8ičce.

Navíc si myslím, že pokud někdo něco pokoutně přiveze, tak si najde cestu k tomu, aby někde získal český/slovenský manuál, třebas od Astry a pak jej rozkopíruje a přiloží. Nevěřím, že někdo, kdo to přiveze sólo mimo oficiálního dovozce si to bude nechat překládat. Ale je to opět jen můj názor, žádné dogma.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
zdzd

#168 Příspěvek od zdzd »

kratas píše:T8FG jsem si koupil a mám k ní návody 3. anglický, německý a český.

U Futaby, potažmo u Robbe jsem zvyklý na určitou úroveň servisu (mám-li její rádio, zaregistruji se a manuál si můžu stáhnout kolikrát chci, takže tam není o čem hovořit.

Nevěřím, že někdo, kdo to přiveze sólo mimo oficiálního dovozce si to bude nechat překládat.

Přesně o tom to celé je.
Tygrik_H

DX8 první seznámení

#169 Příspěvek od Tygrik_H »

Kamenný obchod v ČR (pan Krob) DX8 cena necelých cca 9500,-. Jelikož to není šedý dovoz, tak jsou přeloženy a přiloženy oba manuály. Co je součástí balení není třeba rozebírat, kdo má zájem tak se podívá na Astramodel.

Preventivně jsem se zaregistroval u výrobce a stáhl a nainstaloval do soupravy nový firmware 1.0.2 .

Dodává se pro mě bohužel jako standard Mod 2. Tudíž jsem to musel přebastlit dle návodu. To je asi jediná věc co není tak úplně "easy". Tato souprava má boční i spodní gumový grip a ten je mimo toho, že je přicvaknutý, tak je ještě přilepený oboustrankou, a to je trošku o nervy rvát to z nové soupravy a modlit se, abych to někde neutrhl, ale při troše šikovnosti to jde. Pak je třeba odpojit zadní díl. Mají k tomu kratší kablík a tak ty díly nejde dle návodu položit vedle sebe. Daní za malé rozměry je to, že pak budete muset ještě odšroubovat několik plošných spojů po spínači v horní části,aby jste se dostali k odmontování dorazů na ovladačích (to již v návodu není zmíněno) - prostě vnitřek je pěkně nahuštěný.

Celé výše uvedené,ale padá po uchopení soupravy do ruky - opravdu vyzkoušejte - i když vypadá podobně jako DX6 tak je to úplně jiný tvar do ruky a řekl bych, že je možná mírně větší. Pro mé ruce super. Kniply jsou taky úplně jiné, velice příjemné a výškově stavitelné - opravdu doporučuji dojít do krámu a osáhnout.

Čekal jsem jen funkčně doplněnou DX6 ,ale strašně klame, je to úplně jiná souprava - pouze na fotkách je podobná !!!

Pěkné jsou varovné upozornění - to mi u DX6 dost chybělo - souprava šla klidně zapnout i při plném plynu - tady to začně řvát, napíše to na obrazovce a teprve po stažení plynu se zapne. Ovládání je intuitivní, zatím jsem návod krom návodu na rozebrání kvůli změně módu a základu, kde se vstupuje do výběru modelu nepotřeboval.

Zapnutí časovače na všechno možné je také dobré, já to mám na plyn a u každého modelu na jiné procento plynu.

K problému co se psal, že při časovači a vibracích cuká kolektiv nemůžu odzkoušet. Mám hlavně letadla. Vrtulníčky jen hračky řady Blade - MCX2/MSR/Tandem

K té krabici - jo je pěkná, ale spíš lepší je, že je z tvrdého kartónu a tak se po prvním otevření neutrhnete hned kde co. Možná to bude výhoda pro toho, co to v tom bude skladovat, já mám na to kufr.

Tak a věc co tu bude možná dost lidí zajímat:

ANO, s přijímači od HK (tedy "oranžová" řada - ty černé nemám) fungují. Jen je třeba si ohlídat při napárování časování 11/22ms. S 11ms nejedou analogy serva. Ale je to první věc co na člověka sama skočí po napárování nového přijímače a v nastavení modelu to jde i dodatečně změnit.

DSM2 přijímače v hračkách Blade jsou taky funkční

Souprava jede i se simulátorem Phoenix.
Naposledy upravil(a) Tygrik_H dne čtv 07.10.2010 14:10, celkem upraveno 1 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od RiMr »

Tak super!
Díky za info! :wink:
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od Mic-74 »

Zdravím. Proč jsou někde fotky se žlutým displejem a někde s modrým?
Co jsem koukal na Modelhobby u Astry tak ta měla modré podsvícení.
Tygrik_H

podsvětlení

#172 Příspěvek od Tygrik_H »

podsvětlení je opravdu modré - to oranžové asi bylo v nějakém prototypu - taky jsem to na fotkách viděl.
Tygrik_H

update firmware

#173 Příspěvek od Tygrik_H »

právě vyšel nový firmware pro DX8. je to 1.03.

toto opravuje/rozšiřuje :

Heli Servo Travel Adjust
– In heli mode, it is now easier to set up the swash endpoints using the Servo Travel screen. The travel limit box remains on the last value that was highlight by the stick position. Centering the stick and pressing clear returns to highlighting both values.

Enhanced Telemetry Status Screen – A new “All-in-One” telemetry screen displays Timer, RPM, Battery Volts, Temperature, Rx Volts, Frame Losses, and Holds.

Telemetry Auto-Display
– An Auto option in the Telemetry Settings screen will automatically advance from the main screen to the above Enhanced Telemetry screen when the timer is activated and telemetry data is available. The roller can then be used to access any of the telemetry or main screens.

SD File Navigation – On the SD file navigation screen the BACK button now operates the same as selecting the <BACK> file.

Software Corrections

Heli Mode Mix Issue
– In the previous version, mixing to certain channels would cause no travel.

Differential issue- In airplane mode when any dual aileron wing type was selected and a mix was created with the left aileron as a slave (crow mixing) adding differential could cause servo output errors on the aileron channels.

Model Save Corruption – If there was an error while exporting a model, it could go undetected and unreported until reading the file back in.

Heli Bind Issue – If a model had Expo enabled on all throttle and pitch curves, it would not bind. This is corrected.[/b]
avalanche8

#174 Příspěvek od avalanche8 »

Muzu se optat,v novem SW je opraveno pri vybraci,to hrabani do kolektivu?takove to brneni serv?
LOGO 600SE/Vbar 5,3 silverline/JIVE80Hv/TB solid 690/Futaba T14Sg
elektromodely.com

#175 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:

U Futaby, potažmo u Robbe jsem zvyklý na určitou úroveň servisu (mám-li její rádio, zaregistruji se a manuál si můžu stáhnout kolikrát chci, takže tam není o čem hovořit.

Nevěřím, že někdo, kdo to přiveze sólo mimo oficiálního dovozce si to bude nechat překládat.

Přesně o tom to celé je.

Ach jo, typicky zdzd - navod v slovencine k DX8 NEEXISTUJE, teda je
jedno, ci tam dam anglicky alebo cesky, kedze ma byt slovensky.

Slovensky navod budem mat, budem ho robit ja rovnako ako navod
k microbeastu, X2720 a pod., takze tie Tvoje typicke plky si Zdenku
odpust a ked chces vediet, ako nieco v skutocnosti je, tak dvihni telefon
alebo mi posli mejl a vies to o par minut namiesto plkania na fore.
Inak to vyzera presne ako za komancov, ked niektori sudrovia pisali
romany o banikoch a pritom nikdy nesfarali.

Z tej mojej prvej varky 60ks DX8 som predal az dva kusy u nas,
ostatne (58ks) isli do krajin, kde staci anglicky navod. Dalsiu varku DX8
budem mat v druhej polovici novembra, dovtedy budem mat hotovy
aj slovensky navod.

Suhlasim akurat s tym, co si pisal o cene navodu - trva to cas a cas
su peniaze. Okrem toho sa mi neraz stalo, ze som tyzden ponocoval,
aby som prelozil nejaky 50-stranovy navod a dotycny nepovedal ani
dakujem. Lenze ja za ten cas viem zarobit namiesto prekladania
navodu par tisic euro, teda moja cena navodu je hrozne vysoka,
ale cena odpoveda kvalite, kedze ide o odborny preklad, ktory sa aj
da citat a aj vyzera na rozdiel od niektorych inych prekladov.

Preco nenakujem u Astry ? Som distributor a nie retailer a jeho ceny
a dodatelne mnozstva su nastavene pre ceskych retailerov, okrem toho
doteraz od neho nemam ani len cesky navod na DX7, ktore som kupil
asi pred 6 rokmi, takze nic dalsie som od neho ani nenakupoval.
Z mojho pohladu zla cena a zla podpora. Nebudem tu rozoberat jeho
ine preslapy, o ktorych mi hovorili modelari.

Asi si trocha sledoval nastup DX8, takze vies, kedy som mal na webe
cenu DX8 ja a kedy Astra, kedy som mal na webe spravne info ja
a kedy Astra (on tam doteraz ma 16MB SD a nazov ako keby to bol
pultovy vysielac - DX8T NEEXISTUJE, to T = TRAY = pult a bude
akurat tak DX10T). Takze asi tak k tejto teme.

Technicky viem z modelu posielat (cez TM1000) a zobrazovat na displeji
DX8 telemetriu z mojho modelu - vysku, kurz, rychlost alebo akekolvek
dalsie infa, ktore mam v modeli k dispozicii, nie len napatie, otacky
a teplotu. Ake infa prenesene v realnom case z modelu vies zobrazit
na Tvojej Futabe ked sa dobre pamatam FX30 ?

Ten sudruh, co vraj nedostal navod k DX7 ho samozrejme dostal,
ale on si predstavoval, ze bude vytlaceny na papieri a nie PDF-ko
a tak si niekde kupil vytlaceny navod. Polemizovat o tom, aku ma
niekto cenu je nezmysel, kedze cenu urcuje trh, na ktorom posobi.

DX8 je velmi zaujimave radio a ked napises, ze nie je lepsie nez Futaba
T8FG, tak kecas, kedze Futaba v tomto momente nema ani naznak
telemetrie ani dalsie features, ktore mali JR PROPO a Spektrum davno,
ale hlavne ze Futaba ma akoze vtipne videjko o features na ich webe...

Jediny problem, ktory u DX8 vidim, je prehadzovanie modu kniplov
- hlavne to odlepovanie gumy z bokov krabice, spodne nie su az tak
hrozne, nuz ale je to vysielac nizsej triedy, teda nemozme cakat
ergonomiu na urovni DSX9 ani DSX12.

Futaba planuje mat firmware s telemetriou az zaciatkom roka 2011,
teda realne mozno az po Nuernbergu, teda ako POSLEDNY VYROBCA
rc suprav... Okrem Spektrum a JR PROPO uz aj Korejci maju rc
supravy s telemetriou na trhu. Obavam sa, ze T8FG ani nema kniple
na loziskach, co maju uz niektore DX7. A este som nepozeral, ale zda
sa mi, ze T8FG pouziva 8-bitovu alebo 16-bitovu Motorolu a nie
32-bitovy ARM AT91SAM7S512, ktory je v DX8.

Rovnako tie kecy o spolahlivosti Futaba veci ako takych - pred nejakym casom prakticky na vsetko nove mali recall, minimalne co si pamatam
t6, t7, tm7, tm14, r6014, teda iba FG radoby nie, ale to je typicky stav
u produktov, kde je firmware aktualizovatelny priamo pouzivatelom
= netreba to poriadne odladit pred seriovovu vyrobou, lebo akakolvek
chyba vo firware sa da ostranit zverejnenim novsej verzie firmware
a ze ich na T8FG bolo. Vsetci vyvojari to vieme, za to takto funguje,
takze plkat na forach, ze ake ma DX8 problemy, ze ani nebol na trhu
a uz bol prvy apgrejd firmware na svete, je to bla bla bla a zrejme
kopa ludi nema nic lepsie na praci nez plkat na forach a to nie len
v CR.

U JR PROPO DSM2 neviem o nijakom probleme, u Spektrum boli
problemy pri zlom napajani prijimaca, ked napatie brutalne kleslo pod
nominalnu hodnotu, ktora vtedy bola 5V a teda nasledoval brownout,
ktory nasledne vyriesili rychlym rekonektom, ale u JR PROPO tento
problem nikdy nebol - RD721 ani ine japonske DSM2 prijimace taky
problem nikdy nemali. Ale back to reality - naco mi je zivy prijimac
pri 2,8V, ked su vetky serva pri 2,8V uz mrtve ?

Moj nazor - trzby Futaba su asi historicky nizke, kedze verejne uverejnuju
tie trapne videjka SPECK vs FASST - keby bol DSM2 nezaujimavy
system, tak sa nim nezapodievaju, skratka je to prilis okate, ze je pre
Futabu DSM2 velmi silna konkurencia a vidno to aj u mna - pocet
predanych Futaba vysielacov od Januara do teraz je radovo 10ks
a pocet JR PROPO a Spektrum radovo 400ks, ale moze to byt iba
nahoda, v CR je mozno situacia celkom ina, alebo ani nie a po Tvojich prispevkoch na forach si aj v CR ludia mozno radsej kupia Spektrum
a nie Futabu...

Ma Futaba model match ? Ma Futaba servo sync ? Ma Futaba telemetriu ?

Zamysli sa konecne a ked do nejakeho fora napises kravinu, tak bud
chlap a povedz, ze si sa pomylil - to sa stava, ze sa clovek myli, alebo
mozno iba pise rychlejsie nez cita...
zdzd

#176 Příspěvek od zdzd »

Miro, hlava mi jde kolem z toho, jaké pojednání jsi sepsal jako odpověď a polemiku na moje otázky, které jsem nepoložil, moje informace, které jsem nedával, moje statistiky, které nemám a názory, které jsem neuvedl.

Nechceš být můj tiskový mluvčí?

Jestli jsi návod překládal a dodáváš ho, slouží to i jen ke cti. Ale proč bych se měl ohledně návodů obracet na tebe mi není jasné, navíc ještě návodů ve slovenštině. Ty jsi jediný prodejce v přilehlém vesmíru? Mně je úplně jedno, jestli návody dodáváš a kde je bereš. Nejsem ani tvůj zákazník, ani slovenský kontroní úřad. To si vyřiď nimi.

Já jsem tvoje kšefty, dodavatelské vztahy, a ani návody nijak nekomentoval, nemám důvod se o to vůbec zajímat, natož to nějak rozebírat. Proto mi uniká, proč se o tom přeš zrovna se mnou. Pokud máš potřebu vydat nějaké tiskové prohlášení, tak prosím, dej se do toho. Ale mě s tím nijak nespojuj.
elektromodely.com

#177 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:Miro, hlava mi jde kolem z toho, jaké pojednání jsi sepsal jako odpověď a polemiku na moje otázky, které jsem nepoložil, moje informace, které jsem nedával, moje statistiky, které nemám a názory, které jsem neuvedl.

Nechceš být můj tiskový mluvčí?

Jestli jsi návod překládal a dodáváš ho, slouží to i jen ke cti. Ale proč bych se měl ohledně návodů obracet na tebe mi není jasné, navíc ještě návodů ve slovenštině. Ty jsi jediný prodejce v přilehlém vesmíru? Mně je úplně jedno, jestli návody dodáváš a kde je bereš. Nejsem ani tvůj zákazník, ani slovenský kontroní úřad. To si vyřiď nimi.

Já jsem tvoje kšefty, dodavatelské vztahy, a ani návody nijak nekomentoval, nemám důvod se o to vůbec zajímat, natož to nějak rozebírat. Proto mi uniká, proč se o tom přeš zrovna se mnou. Pokud máš potřebu vydat nějaké tiskové prohlášení, tak prosím, dej se do toho. Ale mě s tím nijak nespojuj.

??????? Ale ano a ja som len odpovedal na Tvoje plky jednym prispevom, tak ze OK, idem Ta citovat a reagovat na kazdy samostatne,
ked Ti to takto nevyhovuje.

Nechapem Tvoju otazku, ja som nic nepisal o tom, ze by si sa Ty mal
na mna obracat ohladom navodu.
elektromodely.com

#178 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:

Přesně o tom to celé je.

Takze tu vyjadrujes nazor, ze presne o tom to cele je, ze neveris, ze
ked doveziem mimo ofiko dovozcu, ze budem prekladat navod a su to
plky - budem.
elektromodely.com

#179 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:
kratas píše:Tak já nevím, u nás normo-překlady 1 strana 249Kč, jedná se o odborné překlady pro finanční, právní a technický sektor. Spočítal jsem počet stran u návodu k T8FG = 123 stran. Řekněme srovnatelný rozsah? Takže 123x249=30627Kč za překlad manuálu. Pokud za něj distributor chce 800Kč, pak asi předpokládá, že prodá 38,28 kusů. To si myslím, že prodá více, takže na tom opět vydělá. A to je divné, protože využije své povinnosti dodávat český manuál k tomu, že na něm ještě vydělá. Zajímavá strategie, vždyť on mám v popisu podnikání nákup a prodej, tudíž je to vlastně v pořádku, brrrrrr.

Sakra, já zapomněl ty náklady za tisk a materiál. Takže ještě musím počítat tu A4ku, kde to je nakopčeno na kopírce. Tak cena 150 když půjdu já jako Pepa Novák do copy centra? Furt mi přijde 800 trochu moc.

Nějak ti v tom uniklo, že distributor robbe má návod v češtině jako součást celkového návodu a dodává jej automaticky.

Pokud se ovšem bavíš o nějakém pokoutním dovozu, bude tomu samozřejmě odpovídat i péče o návod...

Tu polemizujes o tom, ze pri tomto akoze pokutnom dovoze - bavili
sa o DX8 odo mna - bude tomu odpovedat aj starostvlivost o navod - kecy.
elektromodely.com

#180 Příspěvek od elektromodely.com »

lubo1 píše:
RiMr píše:...

OK
Už som ticho. Chcel som len trošku zmierniť to obecné nadšenie z výrobku, ktorý ešte nikto nevidel, pretože výrobca bude písať vždy len v superlatívoch .... viď reklama na Spectrum DX9 - "prevratná technológia.... najlepšie, čo sa dá kúpiť... blablabla"
Až to bude skutočne dobré, možno sa sám postavím do šóry na spectrum...
Ak bude hodnotiť niekto, kto mal maximálne DX5, tak by bolo blbé, keby nenašiel neakú inováciu....

DX9 ??
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“