Termický vetroň - rozpetie okolo 2,5-3m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od Marek71 »

Tak asi ani na ten bok sa ten regul. nevojde :-( Asi neostane nič iné, len to lože nahradiť vlastným, príp. vymeniť regulátor... ale to sa mi nechce.

Chcel som aspoň krídla spraviť, ale zistil som, že 60cm predlžky na servá sú mi nanič, tá samica sa do krídla nezmestí (dlžka vnútri krídla je 75cm), musím kúpiť 90cm a u serva bude 25cm servokábla zo serva... hm.

Neviem, pomaly ma prechádza chuť na stavbu (myslel som, že za pár večerov to mám hotové) a vážne uvažujem, že to dám nejakému stavačovi, nech mi to postaví do letu... V poslednej dobe zisťujem, že času je hrozne málo a že by som radšej lietal ako staval :-)
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#167 Příspěvek od JirkaA »

Chcel som aspoň krídla spraviť, ale zistil som, že 60cm predlžky na servá sú mi nanič, tá samica sa do krídla nezmestí (dlžka vnútri krídla je 75cm), musím kúpiť 90cm a u serva bude 25cm servokábla zo serva... hm.

Tak ty konektory ustrihni a kabely pripajej.. Prodluzky na serva jsou stejne zverstvo ;)
OK2WY
tks
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od tks »

Marek71 píše:Neviem, pomaly ma prechádza chuť na stavbu (myslel som, že za pár večerov to mám hotové) a vážne uvažujem, že to dám nejakému stavačovi, nech mi to postaví do letu... V poslednej dobe zisťujem, že času je hrozne málo a že by som radšej lietal ako staval :-)

Tak to pošli. :wink: :)
Za tmy se moc lítat nedá,takže mi nic jiného než to stavění nezbývá...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od Doktor »

Doktor píše:
Doktor píše:Však já si tu Harmony dotvořim k obrazu svému. :wink:

"dream of pink" 1, 2, 3, 4 :wink:

Tak "Růžena" má za sebou první dva zalétávací lety!

1) použitá technika se plně osvědčila. Motor TGY 3632-1200, regl HW Pentium 40A, aku TGY 3S 2,2Ah, Rx "syntetická" Corona RP81D, serva GWS Naro Max a Vigory VS-12M, vše funguje spolehlivě bez jakékoli známky nějakého problému.

Vážnější problém jsou ty Vigory na klapkách. Páka klapky je celkem krátká kvůli výchylce klapky a tím vzniká na klapkách celkem velká vůle. Vakl Vigorů v neutrálu je celkem dost velkej. Na křidélkách je to v pohodě, ale klapky (serva) bude nutno pořešit. Taky každé servo má vůli jinou.

Ač je k pohonu použita oběžka 100g a lehká aku, tak by to možná chtělo posunout těžiště ještě víc vzad. Ale to už neni posunem komponentů možné. Navíc RX musí díky rozložení komponentů být těsným sousedem reglu a silovým kabelům. Tím víc mam z té Corony radost že to zvládá naprosto s přehledem. Jinej Rx na PPM než Coronu už nechci! :)

2) co se týká letových vlastností, tak je na nějaký závěr ještě brzo. Určitě to neni éro do velkého větru.
Bohužel při záletu bylo použito dost trimu na křidélkách pro rovný let. To svědčí o zkroucení křídla. To se po kontrole potvrdilo. Takže jedna půlka křídla pude na překroucení.
Vyzkoušel sem CROW mix. V silnějším větru se to pomálu zastaví ve vzduchu. Určitě to bude chtít režim pro termiku se zakřivením odtokovky pro max. dojení vztlaku. Ale to necham na pozdější lety. Teď se to musí naučit létat rovně s křidélkama v neutrálu.
Uhlíková spojka 6mm (náhrada oceli) se při poryvech větru při stoupání celkem prohýbá. Ale vzhledem k určení modelu (podvečerní lovec termiky) to bude asi OK.

Po dobití cca 1500mAh a motorových stopek nastavených na 4min. to dává průměrnou spotřebu cca 23A. Což je pro zmíněný pohon naprosto v klidu. Stoupavost dostatečná.

Po dvou vylétaných aku tedy zatim spokojenost. Teď mi čeká najít nějakou "levnou" alternativu za ty Vigory na klapky. Problém je že servo musí být užší jak 10mm. Na trhu jsou taková serva, ale cena 6-800 za kus je pro mě nepřijatelná. Zvlášť do modelu v pořizovací ceně 18 stovek.
graup15

#170 Příspěvek od graup15 »

Nějak to nechápu..píšeš, že serva za 800 jsou nepřijatelná do modelu za 1800 kč. Má to sice svojí logiku, ale jen ve finančním porovnání. Přitom z celého článku vyloženě čiší snaha o co nejlepší zážitek z letu , snaha o slušnou výkonnost a dobrou ovladatelnost. Nemyslíš, že sračkovitost vybavení je s tím trošku v rozporu? Uvážlivý výběr komponent, je první předpoklad pro maximální zážitek z létání...a je jedno jestli se jedná o EPP gumáka, větroně ala V2, či kompozitový brus. Podstata je pořád stejná.
Já dnes zalétal prvního Cerese-E v čechách...a to, že to létá výtečně se čekalo, ale že serva Hitec 5125 budou tak moc teplotně závislá..to již ne. Takže to co jsem nastínil platí i pro drahé modely..blbá serva (a i ty drahá můžou být blbá), degradují sebelepší model.
Dalibor
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od vitousek »

graup15 píše:Já dnes zalétal prvního Cerese-E v čechách...a to, že to létá výtečně se čekalo, ale že serva Hitec 5125 budou tak moc teplotně závislá..to již ne.
Dalibor

Gratuluji ( samozřejmě i Doktorovi ).

Nějaké konkrétní postřehy a dojmy z Cerese-E ?
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od Doktor »

graup15 píše:Nějak to nechápu..píšeš, že serva za 800 jsou nepřijatelná do modelu za 1800 kč. Má to sice svojí logiku, ale jen ve finančním porovnání. Přitom z celého článku vyloženě čiší snaha o co nejlepší zážitek z letu , snaha o slušnou výkonnost a dobrou ovladatelnost. Nemyslíš, že sračkovitost vybavení je s tím trošku v rozporu? Uvážlivý výběr komponent, je první předpoklad pro maximální zážitek z létání...a je jedno jestli se jedná o EPP gumáka, větroně ala V2, či kompozitový brus. Podstata je pořád stejná.
Já dnes zalétal prvního Cerese-E v čechách...a to, že to létá výtečně se čekalo, ale že serva Hitec 5125 budou tak moc teplotně závislá..to již ne. Takže to co jsem nastínil platí i pro drahé modely..blbá serva (a i ty drahá můžou být blbá), degradují sebelepší model.
Dalibor

OK OK! :)

Já se snažil vybrat vybavení tak nějak v poměru k celku. Proto mi příde dát za serva 800/ks, jako dost vůči ostatním komponentům.
Navíc musim volit serva kterých je na trhu celkem málo (tloušťka cca 9,5mm). Najít nějakou levnou a funkční alternativu se zdá být opravdu problém. A že drahé servo nemusí být zároveň dobré servo už vim. Kdyby se do křídla vešlo nějaké silnější servo, tak s jeho volbou nemam problém. Tam vim kam a pro co šáhnout. Ale u těch ultra tenkejch serv jaksi šáhnout neni kam. A protože to jen tak někdo nevyrábí, tak ten co to vyrábí si to nechá zaplatit. A právě proto hledam něco levnějšího, ale stále použitelného. Mně se prostě zdá, že servo byť tak malé nemůže mít hodnotu pohonného motoru spolu s reglem. Já ten model pojal jako nízkorozpočtový. Což ale neznamená, že od něj nelze požadovat solidní výkony. Já bych na model nepoužil komponenty u kterých bych si nebyl jist, že budou fungovat. Bohužel u těch serv se to na klapkách moc nepovedlo. Ale tady byla volba dána nabídkou, která je v této kategorii serv mrzká.

Ale nic se neděje. Budu hledat náhradu. A snad ji najdu. :wink:
ST
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od ST »

tks píše:Genesis je taky už doma. A nemusím nic řešit, navrhl jsem si velmi pokrokový pohon, to se budete divit. :wink:

Ahoj, jakýho máš genesise ? V nebo T a jak to vypadá po konstrukční stránce ? Já zvažuju genesisa nebo optimu XL .
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tks
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od tks »

ST píše:
tks píše:Genesis je taky už doma. A nemusím nic řešit, navrhl jsem si velmi pokrokový pohon, to se budete divit. :wink:

Ahoj, jakýho máš genesise ? V nebo T a jak to vypadá po konstrukční stránce ? Já zvažuju genesisa nebo optimu XL .

Já mám V. Nechce se mi věřit tomu, že klasické ocasní plochy se servy ve směrovce půjdou vyvážit při použití rozumného vybavení.

Provedení je v pohodě, takový běžný standard. Hmotnost je tedy klasicky vyšší než uváděná, ale není to dramatické.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
ST
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od ST »

Moje rozumné vybavení je motor Palička VM 2828/3 + regl 80A = 400g . Dává to při 2s LiPo 2800mAh skoro 500W na vrtuli 11 x 6,5. Tak jestli bych to vyvážil s tímhle cajkem. :D
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#176 Příspěvek od graup15 »

vitousek píše:
graup15 píše:Já dnes zalétal prvního Cerese-E v čechách...a to, že to létá výtečně se čekalo, ale že serva Hitec 5125 budou tak moc teplotně závislá..to již ne.
Dalibor

Gratuluji ( samozřejmě i Doktorovi ).

Nějaké konkrétní postřehy a dojmy z Cerese-E ?

No....létá samozřejmně výtečně. Mám teda výhrady k servům které si zákazník dodal. Jenže on za to nemůže. Použité HS5125 by měli být ok...ale tyto čtyři kusy, nějak ne. Mají naprosto děsivý teplotní drift. Takže dva starty, dvakrát trimování...a o dost. Jinak OK, vše proběhlo bez problémů. Jen jeden nový poznatek...druhý let byl jen na 4S-2200 Turnigy ( s 50 cykly). Nejenom, že jde Ceres kolmo, ale i s podivem dost rychle. Model v této konfiguraci ( Neu 1509/1Y/6.7, vrtule RF 17/13) hmotí jen 2680g . Takže je to zajímavá další varianta pohonu. Navíc těžko utahatelná (teda až na baterku), ale ta je zase extremně levná. Takže velmi velmi zajímavé. No a další perlička se záletu ( už jsem to naťuknul v threadu o letových režimech). Přistání stylem kamikadze...tohle jsem ještě neviděl. Poprvé teď při záletu Cerese-E. Ten chudák jel po zemi min 100metrů, jakou měl rychlost.
Snad budou brzo fotky..Martin fotil. Tak pak sem něco dám.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od vitousek »

graup15 píše: Jen jeden nový poznatek...druhý let byl jen na 4S-2200 Turnigy ( s 50 cykly). Nejenom, že jde Ceres kolmo, ale i s podivem dost rychle. Model v této konfiguraci ( Neu 1509/1Y/6.7, vrtule RF 17/13) hmotí jen 2680g . Takže je to zajímavá další varianta pohonu.

A kolik si při tom 4S a 17*13 vezme motor proudu ?

Zase se objevil někdo, kdo létá v normálním módu :lol: No ono tyhle letadla opravdu letí i v 1m hóóódně daleko a ne a ne vytratit rychlost. A ono to potom překvapí.
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
graup15

#178 Příspěvek od graup15 »

Tahle to vypadá když to někdo (Martin) umí vyfotit...CeresE in natura
Jinak to přistání nebylo o klouzavosti , ale o připlácnutí na dost velké rychlosti.Obrázek
graup15

#179 Příspěvek od graup15 »

vitousek píše:
graup15 píše: Jen jeden nový poznatek...druhý let byl jen na 4S-2200 Turnigy ( s 50 cykly). Nejenom, že jde Ceres kolmo, ale i s podivem dost rychle. Model v této konfiguraci ( Neu 1509/1Y/6.7, vrtule RF 17/13) hmotí jen 2680g . Takže je to zajímavá další varianta pohonu.

A kolik si při tom 4S a 17*13 vezme motor proudu ?

Zase se objevil někdo, kdo létá v normálním módu :lol: No ono tyhle letadla opravdu letí i v 1m hóóódně daleko a ne a ne vytratit rychlost. A ono to potom překvapí.

No kolik...120A na zemi. :-))
Abu
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Abu »

Marek71 píše:Hm... nevypadá špatne. A pokiaľ dobre vidím, výškovka je odmontovateľná, je to tak ? A chýba ovládanie smerovky ? S predajom Relaxa to vyzerá dobre, takže otázka nástupcu je viac než aktuálna :-) I keď to vypadá na toho Elipsoida, taký 2,2m Etalon by bol tiež dostojný nástupca...

Tak trosku opozdene odpovidam na Markovu zpravu = Muj Etalon XL (2.5m) uz lital a byl skvelej -
Obrázek
Tady pro porovnani - zluty Etalon XL, modry Castor od ArtHobby.

Vsimavi jedinci jiste najdou na fotce duvod proc Etalon momentalne nelita -
pod skelnou paskou na pravem uchu se zkryvaji osklive trisky misto dyhoveho potahu.
Tak to konci kdyz se pristava na bod a neumi se to :wink:
Nastesti oprava nebude nic sloziteho.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Větroně“