BF-109 Messerschmitt ARF Electric

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kovboj

#166 Příspěvek od Kovboj »

tester1 píše:Potvrzuji, motor je naprostý umělohmotný šmejd. Ani jsem nehavaroval a ta příruba se rozpadla za letu ve vzduchu. Zřejmě stačí jenom špatně vyvážená vrtule (což u plastových není problém)

Nebylo třeba zrovna "pár" stupňů pod nulou? Podobné motory se používají v řadě modelů od Horizon Hobby (Apprentice, Radian...) a zatím jsem neměl JEDINOU reklamaci na jejich motor.

Tím samozřejmě neříkám že je srovnatelný s AXI, ale rozhodně není tak špatný jak někteří prohlašují a svoji práci v modelu bez problémů odvede.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#167 Příspěvek od corsair »

To Kovboj--není špatný je úplně hroznej, a taky když se rozložil, jsem se neobtěžovat psát do Astramodel po zkušenostech s nimi, ale taky už od nich nekupuji,takže asi tak.
GeorgeIV

#168 Příspěvek od GeorgeIV »

Potvrzuji slova corsaira, ten motorv ME109 je něco příšerného mě se rozpadnul při normálním přistání na břicho. Teď tam mám axinu a vše chodí úžasně. Ostatní elektroniku jsem nechal původní.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od corsair »

RCgroup je dost fotek kde motor z Me 109 má praskliny v umělohmotném čele.
Celkem bych řekl, že problém pro parkzone-amíci umějí dost dobře reklamovat,nejsou tak splachovací jako my.
tester1
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od tester1 »

Kdo použije Axi nebo Turnigy (což vřele doporučuji) a chce mít montáž bez práce, tak jsem vygoogloval zajímavou stránku:http://www.customrcparts.com/motorMountDetail.php?productID=A100009&&bannerID=10 :D
Mig 15 (Alfamodel), FW 190A (LM model), Fokker Dr.1 (VA models), Twinstar (Multiplex), Supermarine Spitfire (FMS), BF 109G (Parkzone), P-47 Thunderbolt (E-flite)
naily

#171 Příspěvek od naily »

corsair píše:nemám ale chci, akorát vím co na rcGROUPS-STEJNÉ JAKOCORSAIR A TROJAN-SAMOLÍTÁSAMOJEZDÍ

blbej capslock

No já to mám, ale tohle bych neřekl. Trojan byl na řízení v pohodě, tohle moc ne. Létal jsem s tím zatím jen jeden den a je fakt, že foukalo takových 5 m/s, ale pohoda to rozhodně nebyla.
Jednak se tomu nechce jezdit (startovat) na trávě - na nerovném povrchu se to překlápí na čumák. Na horší povrch je to zralý na decentní "ohnutí" podvozku, aby byl víc vpředu.
Při rozjdezdu to pak opravdu výrazně táhne do strany, kompenzace při startování je nutná.
Za letu v (utaženějších) zatáčkách hodně ztrácí výšku, je potřeba na to dávat v nízké výšce pozor.
Na přistání taky není úplně jednoduché, zvlášť při větrných poryvech. S větrem se to pere určitě hůř než Trojan, po stažení plynu se tomu dolu nějakou chvíli moc nechce - a potom to padá po křídle.

Mě se to líbí, že je to na stíhačku reálnější, ale první éro to rozhodně není.

Jinak průlety a zatáčky se mi moc líbí. Se zatahovacím podvozkem by to bylo super, doufám, že to nějak půjde udělat.
naily

#172 Příspěvek od naily »

veka1 píše:
tester1 píše:...ani jsem nehavaroval a ta příruba se rozpadla za letu ve vzduchu. Zřejmě stačí jenom špatně vyvážená vrtule (což u plastových není problém)

... jak se mohlo stát , že jsi vrtuli před prvním použitím nevyvážil( to letadlo a vrtule nebyl tvůj majetek , o který se máš starat, opečovávat a chránit...) :?:

Na auto si taky montuješ nevyvážené kola a pak sem budeš psát, jaký to je šmejd, když ti časem upadne poloosa??? :lol:

Ps. tím nechci tvrdit, že ten motor je kvalitní výrobek ,ale na jeho destrukci máš pravděpodobně určítý podíl (soudě dle textu výše)... :wink:

veka1

S tím bych tak úplně nesouhlasil. Z modelářského pohledu máš zjevně pravdu, ale z pohledu zákazníka, který si to koupil, nikoli. Verze toho éra s motorem jsou buď Plug-n-Play nebo Bind-n-Fly. Ani z jednoho slova nelze usuzovat na to, že by se měla vrtule vyvažovat a samozřejmě ani v manuálu o tom není zmínka. Jediné, co se "musí" vyvažovat je celé letadlo.
Takže pokud se motor zničí kvůli nevyvážené vrtuli, tak je to na reklamaci. Dokonce i pokud by se ti kvůli samostatně koupené špatné vrtuli zničil tvůj motor, tak je to teoreticky odpovědnost prodejce, který ti prodal mizernou vrtuli, pokud u ní nebylo uvedeno, že je nutné vyvážení provést. Natož, když se kupuje v podsatě "set".
Popravdě řečeno, když si koupím nové auto (i s kolama ;), tak v něm klidně odjedu a rozhodně ta kola nebudu vyvažovat. Prostě koupil jsem si hotový výrobek, který má fungovat tak, jak byl prodán.
Zákazník na tom podíl nemá (samozřejmě pokud by tam nedal nějakou jinou mizernou vrtuli) - buď má být vrtule vyvážená anebo má motor "snést" i špatně vyváženou vrtuli.
pavelnisser
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od pavelnisser »

Chlapi..jestli to tu bylo, tak mě nemlaťte.
Kde má bt těžiště u tohoto mesrra??? Poraďte..
Dík
corsair
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od corsair »

pavelnisser píše:Chlapi..jestli to tu bylo, tak mě nemlaťte.
Dík

Taky jsem nad tím přemýšlel,a začnu tam kde je výztuha křídla pokud někdo neporadí jinak.
V této souvislosti přemýšlím nad motorem, na rc group tam cpou Turnigy 3548, což mi přijde hrozně těžké-160 gr a vrtuli třílist 10x7x3.
Chci zkusit něco lehčího, Corsair lítá v pohodě s Axíkem 2814 -to je 100gr.Takže asi něco mezi tím Turnigy 3542??????????????????????????????
naily

#175 Příspěvek od naily »

pavelnisser píše:Chlapi..jestli to tu bylo, tak mě nemlaťte.
Dík

Je to popsané v manuálu. Ten je k dipospozi např. na http://www.astramodel.cz/manualy/parkzo ... manual.pdf a najdeš to na straně 8.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od corsair »

Nikoli na straně, ale odstavci 8, zhruba 6cm od náběžky.
naily

#177 Příspěvek od naily »

corsair píše:Nikoli na straně, ale odstavci 8, zhruba 6cm od náběžky.

to PDFko to sice ukazuje jako stranu 5, ale kdyz se to vytiskne, tak v pravem dolnim rohu je strana 8. ;)
pavelnisser
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od pavelnisser »

jjj..díky. Já , že to českej návod nějak opomíjí, tak jsem si nevšiml. Dnes jdu konečně zalítávat,tak uvidíme.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od veka1 »

pavelnisser píše:jjj..díky. Já , že to českej návod nějak opomíjí, tak jsem si nevšiml. Dnes jdu konečně zalítávat,tak uvidíme.

.. jaký je problém vypočítat (určit) si těžiště modelu sám???

Stačí si přečíst texty v tomto odkazu:

http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/avp.html

a nemusíš nic řešit (dokonce k tomu nepotřebujaš ani různé výpočetní programy ... ) :lol: . První nástřel uděláš a drobné korekce provedeš po záletu. :wink:

Ps. je pravda ,že výrobce (pokud si ctí zákazníka) by měl polohu těžiště a hodnoty doporučených ( odzkoušených ) výchylek kormidel ,udávat a zvýrazňovat tučným písmem v návodu k sestavení modelu.
veka1
naily

#180 Příspěvek od naily »

veka1 píše:
pavelnisser píše:jjj..díky. Já , že to českej návod nějak opomíjí, tak jsem si nevšiml. Dnes jdu konečně zalítávat,tak uvidíme.

.. jaký je problém vypočítat (určit) si těžiště modelu sám???

Stačí si přečíst texty v tomto odkazu:

http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/avp.html

Opravdu zajímavý článek, díky za tip.
Přesto jsem však rád, že CoG je ve většině případů výrobcem udáváno. ;)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“