Nine Eagles Free Spirit - zkušenosti?

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
crysman

super vlákno, díky!

#166 Příspěvek od crysman »

Už docela dlouho se vrtám ve výběru nového vrtulníku. Začal jsem na 3CH polystyreňáku, to mě přestalo rychle bavit, takže jsem koupil EasyCoptera V6. A ten už mě přestává bavit taky. Ne že bych už uměl lítat osmičky, ale tak nějak se cítím na víc :) Jinak, EC V6 je myslím dobrá mašinka (až na první kus, který jsem musel hned reklamovat).

Rád bych poděkoval za toto vlákno, především uživateli off. Supr info. Asi nakonec půjdu do toho Free Spirita. Akorát mám teď takový dojem, že to tu všichni hrozně tuní, tak nevím, jestli to vůbec bez toho tunění bude snadno lítatelné :( Já totiž moc na modelování a bastlení elektro moc nejsem, tak mám z toho trochu strach. Nejradši bych koupil už zrovna vytuněnou verzi, no, třeba brzo bude..

Viděl jsem v podpisech i Honey Bee King. Jak je na tom s ovladatelností? Spirita provází jeho pověst stabilního vrtulníčku pro lehce pokročilé (důvod, proč bych ho chtěl po mém EC V6..)

Díky
crysman
off
Kontaktovat uživatele:

Re: super vlákno, díky!

#167 Příspěvek od off »

crysman píše:Akorát mám teď takový dojem, že to tu všichni hrozně tuní, tak nevím, jestli to vůbec bez toho tunění bude snadno lítatelné

Ba naopak, většina "tunění" je o tom zvýšit mu rychlost a pohyblivost. Tuhle jsem předělával kamarádovi "klasického" FS na "vytuněného", a když jsem měl možnost lítat oba dva těsně po sobě, tak jsem naprosto žasnul, jaký je ten původní proti vytuněnému "autobus".
crysman

#168 Příspěvek od crysman »

off píše:
crysman píše:Akorát mám teď takový dojem, že to tu všichni hrozně tuní, tak nevím, jestli to vůbec bez toho tunění bude snadno lítatelné

Ba naopak, většina "tunění" je o tom zvýšit mu rychlost a pohyblivost. Tuhle jsem předělával kamarádovi "klasického" FS na "vytuněného", a když jsem měl možnost lítat oba dva těsně po sobě, tak jsem naprosto žasnul, jaký je ten původní proti vytuněnému "autobus".

Tak v tom případě je to ideál, budeme tunit postupně s narůstající zkušeností pilota :) Akorát pro začátek to možná bude chtít nějaké úpravy z hlediska odolnosti. Podle všeho nejvíc trpí zadní vrtule, kabinka a uchycování baterky.

Co si tak pamatuju, tak kabinka se tu řešila fáčováním izolepou (hehe), baterka suchým zipem, a ocasní vrtule .. nevím (?) Nějaké tipy?

Ještě dost často bývá pro nezkušené (já lítám jen koax, a přestože lama taky nejsem, určitě o sobě nemůžu říct, že jsem "koax pro") vrtulník "zalítat", tedy správně ponastavovat všechny trimy a hejblátka a kdesi cosi. Na to jsem si stáhl z RC zóny tu jejich servisní příručku, která vypadá po zběžném prolistování moc pěkně, tak snad to podle toho půjde..
JM

#169 Příspěvek od JM »

crysman píše:Co si tak pamatuju, tak kabinka se tu řešila fáčováním izolepou (hehe), baterka suchým zipem, a ocasní vrtule .. nevím (?) Nějaké tipy?

No já zatím kromě jedné sady rotorových listů (díky číňanovi, kterej blbě připájel potenciometry :evil: ) a čumáku kabinky nic neroztřískal. Držák baterky pořád drží, zadní vrtulku mám pořád první. Pokud máš možnost lítat nad travnatým povrchem, pravděpodobně toho taky moc nerozmlátíš-viz. moje další zkušenost a s tím související rada: Včera se mi stalo, že v cca 14ti metrech nad zemí (náš dům má 12 metrů a tohle bylo před domem nad jeho úrovní) se vrt'as roztočil jako mixér a byl total neovladatelný, takže jsem jen stáhl plyn a čekal na dopad na posekaný trávník 8O Bylo mi hned jasné, proč se to stalo- když jsem vrtulník prvně zapínal, byla špatně nasazená zadní vrtulka, takže jsem ji dvakrát nasadil a zase sundal-tím pádem už málo držela a někdy se mi při startování stalo, že po předchozím dosednutí do trávy a mírném škrtnutí o stébla při doběhu se po opětovném přidání plynu prostě uvolnila a odletěla-díky lenosti jsem to vždy řešil jen tak, že jsem omačkal nehtem okolí dírky a opětovně nasadil. Bohužel ted' se to stalo v těch 14ti metrech díky většímu poryvu větru-vrtulka hodně zabrala a prostě ze hřídelky uletěla :) A ted' to hlavní-ten dopad byla rána jako prase, takže jsem šel k vrtulníku s hrůzou a už jsem viděl rozlámané úplně všechno..byl ro šok, ale v dobrém!! Ten vrtulník dopadl snad úplně přesně na záda, tj. skoro se zapíchl osou rotoru do hlíny a jediné co se stalo bylo to, že se ohnul drát stabilizátoru!!! 8O Takže po narovnání a očištění od hlíny vše normálně fungovalo a nic neházelo ani neprasko! Takže klobouk dolů, je opravdu dost odolný (samozřejmě kdyby sebou takhle prásknul na beton, bylo by to horší, ale už jsem viděl jiné vrtulníky mnooohem víc poškozené při dopadu ze dvou metrů na trávu). Takže pokud někdo sundá a nandá vrtulku více než jednou, doporučuju zakápnout ji vteřiňákem-ano, nepůjde sice sundat bez poškození, ale pokud ji poškodíte při provozu-stačí jí z hřídelky třeba opatrně odlámat kleštěma, nebo odřezat nožem (pak už je jedno, v kolika kusech ji zahazujete).
crysman

#170 Příspěvek od crysman »

Ok, v tom případě bych koupil v dodávce preventivně přímo jen 1x náhradní listy a 1-2x zadní vrtulku, to by mělo stačit.

Stejně se ale divím, že pokud je tak dobrý, jak to vypadá, tak proč ještě není "deluxe" verze s kovovýma dílama mechaniky.. Tvrdí se o nich, že dýl vydrží a jsou přesnější - ale možná je to jen marketing, nevím.

Jinak, bavil jsem se o něm s jedním člověkem, co je asi profi vrtulníkář, nevím, znám ho jen přes mail, a ten říkal, že to je "šmejd" .. "mechanika čepy v plastu" .. "nemá ani kolektivní řízení" .. "malý vrtulník nikdy nemůže být stabilní má malou hmotnost tudíž má minimální stabilitu!" .. Tak jsem ho upozornil na to, že to stojí 3200 Kč, a od té doby se neozval :?

Já totiž sháním něco, co by se relativně snadno ovládalo, a dalo by se s tím lítat jak "doma", tak venku. Venku si s mým EasyCopterem V6 moc nezalítám. A podle všeho (různá fóra a názory) ani s žádným jiným koaxiálem :( Na druhou stranu, jednorotoráky jsou podle mnohých spíše "adrenalinový sport", než zábava, protože jsou extrémně těžké na lítání. O FS se říká, že zase tak těžký není, a protože s koaxem už mám zkušenosti, myslím, že bych to zvládl. "Pořádný" jednorotorák si jak nemůžu dovolit, tak ani nechci, protože chci opravdu spíše létat pro zábavu, než se pořád stresovat..

Z "průzkumu trhu" to skoro vypadá, jako by se "jen tak pro zábavu" venku i doma lítat nedalo :(( Každý žene na simulátory, a vybavení za 15000Kč, nebo naopak na minikoax (doporučen mi byl Blade MCX) domů. Ale koax už mám, nepotřebuju dva. Prostě jsem jen nabyl dojmu, že se Spiritem si lze se zkušeností s 4CH koaxem pěkně zalétat, a nevyžaduje to profesionála za řízením. Prostě kompromis mezi "hračkou" a "dobrým pokročilejším polétáním". Pokud se někde pletu, opravte mě, prosím.

Díky moc
JM

#171 Příspěvek od JM »

crysman píše:Stejně se ale divím, že pokud je tak dobrý, jak to vypadá, tak proč ještě není "deluxe" verze s kovovýma dílama mechaniky..

Tak i to prý už je hotové a má to být do měsíce v prodeji-tj. komplet celá mechanika rotoru v kovu :wink:

crysman píše:Jinak, bavil jsem se o něm s jedním člověkem, co je asi profi vrtulníkář, nevím, znám ho jen přes mail, a ten říkal, že to je "šmejd" .. "mechanika čepy v plastu" .. "nemá ani kolektivní řízení" .. "malý vrtulník nikdy nemůže být stabilní má malou hmotnost tudíž má minimální stabilitu!" .. Tak jsem ho upozornil na to, že to stojí 3200 Kč, a od té doby se neozval..

Tak to je magor a od takového raději dále..."určitě" s ním létal, když ti tak fundovaně odpověděl :lol:

S tím lítáním doma raději moc nepočítej-alespoň v začátcích ne a po vytunění se stříd'ákem už je to na doma moc rychlej sršeň :lol: neříkám že se to nedá, ale určitě si s tím tak nezablneš jako venku. Na to trdlování doma ti byl správně doporučenej Blade mCX, ale to už by tě asi nudilo-ale relax to byl dobrej a sloužil mi bez jediné závady.

crysman píše:Prostě jsem jen nabyl dojmu, že se Spiritem si lze se zkušeností s 4CH koaxem pěkně zalétat, a nevyžaduje to profesionála za řízením...

Přesně tak to je a uvidíš, že až ho dostaneš do ruky, budeš opravdu hodně příjemě překvapenej. Hlavně za úplného bezvětří létá opravdu nádherně i s tou plastovou mechanikou a posluchá na slovíčko :wink:
off
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od off »

crysman píše:Jinak, bavil jsem se o něm s jedním člověkem, co je asi profi vrtulníkář, nevím, znám ho jen přes mail, a ten říkal, že to je "šmejd" .. "mechanika čepy v plastu" .. "nemá ani kolektivní řízení" .. "malý vrtulník nikdy nemůže být stabilní má malou hmotnost tudíž má minimální stabilitu!" ... Na druhou stranu, jednorotoráky jsou podle mnohých spíše "adrenalinový sport", než zábava, protože jsou extrémně těžké na lítání. ... "

To vždycky záleží na úhlu pohledu, koukni se tady do toho fóra od začátku, ano, výrobní provedení není nic extra, jsou tam vůle, ovládání je plné kompromisů atd., ale rozhodně to jako celek není "šmejd". Je to prostě něco za něco - v tomhle případě je na druhé misce vah cena a odolnost. Když se s tím smíříš a máš to na naučení základních reflexů, naučení visení a lítání kolem sebe za bezvětří a nebudeš od toho chtít, aby to lítalo na zádech ve vichřici, tak budeš spokojený. Když si to představuješ jako vstup do světa 3D létání za každého počasí, tak spokojený nebudeš.
S tou "extrémní těžkostí" je to tak - je to těžiště trojúhelníku, na jehož vrcholech jsou vlastnosti vrtulníku, schopnosti pilota a vnější okolnosti. Největší problém bývá v pilotovi samotném - prostě první let bude extrémně těžký, desátý (dvacáty, padesátý, stý - dosaď podle svých schopností) už bude (s vychytaným vrtulníčkem) prima zábava. Jde jen o to těch x letů opravdu odlítat, a ne oddiskutovat na RC MANII :lol: :lol: :lol:
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od Jetson »

JM píše:Přesně tak to je a uvidíš, že až ho dostaneš do ruky, budeš opravdu hodně příjemě překvapenej. Hlavně za úplného bezvětří létá opravdu nádherně i s tou plastovou mechanikou a posluchá na slovíčko :wink:

A ani úplné bezvětří být nemusí (pokud srovnávám stejně velký koax).
crysman

#174 Příspěvek od crysman »

off píše:To vždycky záleží na úhlu pohledu, koukni se tady do toho fóra od začátku, ano, výrobní provedení není nic extra, jsou tam vůle, ovládání je plné kompromisů atd., ale rozhodně to jako celek není "šmejd". Je to prostě něco za něco - v tomhle případě je na druhé misce vah cena a odolnost.

Přesně tak to taky chápu.
off píše:Když se s tím smíříš a máš to na naučení základních reflexů, naučení visení a lítání kolem sebe za bezvětří a nebudeš od toho chtít, aby to lítalo na zádech ve vichřici, tak budeš spokojený. Když si to představuješ jako vstup do světa 3D létání za každého počasí, tak spokojený nebudeš.

Opět trefa, jak říkám, na "profi 3D létání" zálusk nemám, natožpak nějeké lety na zádech, to vůbec. Prostě jen začínám tak nějak cítit, že koax už mě brzo přestane uspokojovat :(
off píše:prostě první let bude extrémně těžký, desátý (dvacáty, padesátý, stý - dosaď podle svých schopností) už bude (s vychytaným vrtulníčkem) prima zábava. Jde jen o to těch x letů opravdu odlítat, a ne oddiskutovat na RC MANII :lol: :lol: :lol:

Jasný, s tím se počítá, že ze začátku budu rád jen tak viset a radovat se z toho :) Ono, když si tak zabrousím do paměti, nebylo ani triviální naučit rozumně zvládat ten koax! Nebo když se podívám na kohokoliv, komu to pod dozorem půjčím.. Holt vrtulník není autíčko :)
---
Jetson píše:A ani úplné bezvětří být nemusí (pokud srovnávám stejně velký koax).

Díky, to jsem přesně chtěl slyšet :)
---
JM píše:Tak i to prý už je hotové a má to být do měsíce v prodeji-tj. komplet celá mechanika rotoru v kovu Mrkající

Wow, super, mrknu na to, snad se moc nezmění cena a letové vlastnosti.
JM píše:Tak to je magor a od takového raději dále..."určitě" s ním létal, když ti tak fundovaně odpověděl Smějící

On to myslel se mnou dobře ve skutečnosti, ani neříkal, že s ním létal, jen si prostě neuvědomil, jaká já jsem cílová skupina :)
---
Díky všem
JM

#175 Příspěvek od JM »

Jetson píše:A ani úplné bezvětří být nemusí (pokud srovnávám stejně velký koax).

To samozřejmě nemusí, jen jsem to bral jako ideální stav :wink:
Naposledy upravil(a) JM dne stř 13.05.2009 12:09, celkem upraveno 1 x.
JM

#176 Příspěvek od JM »

crysman píše:On to myslel se mnou dobře ve skutečnosti, ani neříkal, že s ním létal, jen si prostě neuvědomil, jaká já jsem cílová skupina :)

Tak nemá tvrdit že je šmejd o něčem, co ani sám nevyskoušel :wink:
JM

#177 Příspěvek od JM »

crysman píše:
JM píše:Tak i to prý už je hotové a má to být do měsíce v prodeji-tj. komplet celá mechanika rotoru v kovu Mrkající

Wow, super, mrknu na to, snad se moc nezmění cena a letové vlastnosti.

Cena bude určitě vyšší, ted' to komplet zatím ještě nikde nenajdeš. Myslím, že zatím se základní vrt'as bude prodávat dál v plastu, a kdo bude chtít, přikoupí střídavý tuning+kov. A vzhledem k tomu, že ten střídavý tuning stojí momentálně cca 950 Kč, lze hádat, že cena kovového upgrade bude dalších několik set navíc. No a letové vlastnosti se změní zcela určitě....k lepšímu, jinak by ten kovový upgrade postrádal smysl... :wink:
Naposledy upravil(a) JM dne stř 13.05.2009 12:58, celkem upraveno 1 x.
crysman

#178 Příspěvek od crysman »

JM píše:Cena bude určitě vyšší, ted' to komplet zatím ještě nikde nenajdeš. Myslím, že se základní vrt'as bude prodávat dál v plastu, a kdo bude chtít, přikoupí střídavý tuning+kov. A vzhledem k tomu, že ten střídavý tuning stojí momentálně cca 950 Kč, lze hádat, že cena kovového upgrade bude dalších několik set navíc. No a letové vlastnosti se změní zcela určitě....k lepšímu, jinak by ten kovový upgrade postrádal smysl, ne?

Jo, to je jasný, já to napsal blbě. Myslel jsem spíše stabilitu vrtulníku, resp. míru snadnosti ovládání. Jak psal jsi psal, asi to bude náročnější (viz "rychlej sršeň" :), takže zřejmě si koupím radši základní verzi, a upgrade kdyžtak zvládnu sám časem (jako to udělal třeba off) - podle všeho člověk nemusí být expert, aby zvládl přemontovat dva motory, pár mechanických částí a vyměnit ocasní trubku.. (ale stejně bojim bojim, já jsem spíš kutil softwarového typu, nežli hardware :?
Možná by tady z toho fóra šel časem zkompilovat šikovný tuning manuálek, uvidíme :idea:
JM

#179 Příspěvek od JM »

crysman píše: Jak jsi psal, asi to bude náročnější (viz "rychlej sršeň" :), takže zřejmě si koupím radši základní verzi, a upgrade kdyžtak zvládnu sám časem (jako to udělal třeba off) - podle všeho člověk nemusí být expert, aby zvládl přemontovat dva motory, pár mechanických částí a vyměnit ocasní trubku..

Přesně takhle ti to doporučuju-nejdřív základ a pak tunění. Ono je i docela zábava a radost pozorovat, jak to po každé úpravě dokáže víc a víc.
A té mechanické práce se u tohohle vrtulníku fakt neboj, je to opravdu hodně jednoduchá konstrukce.
josef kraček

#180 Příspěvek od josef kraček »

Zdravím nevíte někdo kde se dá sehnat zadní vrtulka na RC Zoně došly a neví kdy budou Nebo jde to něčím obměnit Dík
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“