Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
midolek
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1636 Příspěvek od midolek »

Desetkrát huráááá, hurráááá
dnes mi došla zásilka - na českou poštu doručena 27.4. a 4.11. ji mám doma.
tomu říkám služby :!:
Budu to muset oslavit - to je skoro jak čekat na narození díťete :)
Mrkvak

#1637 Příspěvek od Mrkvak »

Cože? To jako fakt půl roku?
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
powder
Kontaktovat uživatele:

#1638 Příspěvek od powder »

Po delší době mám opět dotaz (zřejmě) na Drondyse :oops:
1)
Přišel mi balíček s hodnotou zboží $29,58. Podle přiloženého poplatkového lístku (viz příloha) celní hodnota byla stanovena na 532 Kč. To přesně odpovídá kurzu uvedenému na stránkách celní správy pro měsíc listopad (17,985 Kč/$).
Nerozumím ale, jak se dál celník dostal na částku převyšující 22 €ček...!?
Podle toho co umím já dohledat, je kurz pro listopad 24,870 Kč/€ - tedy 532 / 24,87 = € 21,39 a to je < € 22

Co dělám blbě? Fakt mě irituje, když je ten proces proclení takhle netransparentní. V důsledku jsem totiž za zboží v ceně 532 Kč zaplatil dalších 202 Kč DPH a 180 Kč výpalné poště - to už je slušné procento navrch...

2)
DPH bylo stanoveno na 202 Kč. To odpovídá ceně zboží + poštovnému ve výši Kč 1009,- Ale přitom cena zboží (532) plus poštovné (297) činí jen 829 Kč...
Takže opět, co počítám blbě?
Přece není možný, že by v tak rutinní činnosti udělali tak zásadní přehmaty...?
Přílohy
poplatl.jpg
Drondys

#1639 Příspěvek od Drondys »

powder píše:Po delší době mám opět dotaz (zřejmě) na Drondyse :oops:
1)
Přišel mi balíček s hodnotou zboží $29,58. Podle přiloženého poplatkového lístku (viz příloha) celní hodnota byla stanovena na 532 Kč. To přesně odpovídá kurzu uvedenému na stránkách celní správy pro měsíc listopad (17,985 Kč/$).
Nerozumím ale, jak se dál celník dostal na částku převyšující 22 €ček...!?
Podle toho co umím já dohledat, je kurz pro listopad 24,870 Kč/€ - tedy 532 / 24,87 = € 21,39 a to je < € 22

Co dělám blbě? Fakt mě irituje, když je ten proces proclení takhle netransparentní. V důsledku jsem totiž za zboží v ceně 532 Kč zaplatil dalších 202 Kč DPH a 180 Kč výpalné poště - to už je slušné procento navrch...

2)
DPH bylo stanoveno na 202 Kč. To odpovídá ceně zboží + poštovnému ve výši Kč 1009,- Ale přitom cena zboží (532) plus poštovné (297) činí jen 829 Kč...
Takže opět, co počítám blbě?

Je to možné a celkem běžně se to u deklarantů České pošty i stává.

Nejspíš došlo k chybě. Postupujte dle popisu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně. Vyřízení žádosti u celníků může trvat cca jeden až dva měsíce, ale ve většině případů jsou peníze vybrané neoprávněně na základě vzniklé chyby nakonec vráceny.

Není to ani zdaleka první a určitě ne ani poslední podobný případ. Chyby celních deklarantů se dějí a budou se dít i nadále. Nikdo není neomylný. Předejít se tomu dá nejlépe osobním vyřízením odbavení zásilky na poště Praha 120. Pokud někdo tu možnost nemá a nemá ani jinou známou osobu, která by to tam za něj mohla vyřídit, tak holt může jen doufat, že zrovna u jeho zásilky k chybě nedojde.
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#1640 Příspěvek od jirkati »

Jen mně tak napadá - je možné aby to v Praze za mně někdo vyřídil, ALE aby tam zásilku fyzicky nechal poště aby ji doručila až na moji adresu? Zaplatil jsem si dopravu až ke mně, ne jen do Prahy, takže právo bych na to mít měl, ne?
powder
Kontaktovat uživatele:

#1641 Příspěvek od powder »

powder píše:...
...

Tak opět pro pobavení - deklaranti České pošty jsou skutečně diletanti...
Výpalné České poště (180 Kč) je sice dle jejich ceníku (a § 69 zákona č. 235/2004 Sb.) osvobozeno od DPH, ale poštovní šikula základ daně (DPH) spočítal jako cena zboží + poštovné + výpalné.
Tedy 532 + 297 + 180 = 1009 Kč. Tedy DPH = 1009 * 0,2 = 201,80 Kč 8O

Asi nemám slov... :twisted:
Přílohy
poplatl.jpg
Drondys

#1642 Příspěvek od Drondys »

powder píše:...poštovní šikula základ daně (DPH) spočítal jako cena zboží + poštovné + výpalné. Tedy 532 + 297 + 180 = 1009 Kč. Tedy DPH = 1009 * 0,2 = 201,80 Kč 8O
Asi nemám slov... :twisted:

Předně DPH na tu zásilku jako celek vůbec nemělo být stanoveno pokud se jedná o neobchodní dovoz pro osobní potřebu, protože celní hodnota zboží byla 21,39 Eur a to je pod limitem 22 Eur. Celní deklarant České pošty kromě toho druhého přehmatu udělal jako první přehmat v tom, že patrně tu zásilku deklaroval celníkům jako obchodní dovoz a v takovém případě se porovnává s limitem 22 Eur suma celní hodnota zboží + poštovné a proto patrně celní úředník stanovil DPH. Pokud by to bylo deklarováno jako neobchodní dovoz pro osobní potřebu pak by DPH celník vůbec nestanovil a zásilka by byla propuštěna bez DPH i bez CLA a Česká pošta by ani nemohla účtovat poplatek 180 Kč, ale maximálně 96 Kč pokud si k té zásilce vyžádali dokumenty a pokud si dokumenty nevyžádali tak by to bylo zcela bez poplatku i bez DPH. Předpokládám, že poštovné k té zásilce nebylo EMS, protože pokud by poštovné bylo EMS pak se zahrnuje do porovnání s limitem 22 Eur pro DPH i v případě, že jde o neobchodní dovoz.

Takže jak už jsem zmínil doporučuji postupovat dle návodu uvedeného na začátku tohoto tématu a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně. Celníci by měli vrátit celou částku DPH a poté co pošlou kladné vyjádření v tom smyslu, že vracejí DPH tak jeho kopii poslat emailem na celní poštu Praha 120 a požádat o vrácení těch 180 Kč.

Nakonec doporučuji podat žádost dle návodu viz opět ten odkaz na úvod tohoto tématu a tam viz sekce Žádost k prošetření správního deliktu dle Celního zákona a tam uvedený návrh textu si upravit tak, aby to bylo v souladu s tímto případem. Ať z toho mají u České pošty aspoň trochu nepříjemnosti, protože to je jediný způsob jak je v tom aspoň trochu vymáchat. :wink:
powder
Kontaktovat uživatele:

#1643 Příspěvek od powder »

Žádost o vrácení daně je poslána. Uvidím jak to dopadne - budu zde informovat ;-)
Následné kroky zvolím na základě vyjádření celníků...
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1644 Příspěvek od Dejfak »

Pánové je možné že když mám balík za 102US
Že mi přišel lístek na 761,- :o
To mi přijde nějak moc....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
powder
Kontaktovat uživatele:

#1645 Příspěvek od powder »

Tak pokud těch 102 dolarů je včetně poštovného, pak zřejmě se jedná o chybu na straně deklaranta ČP ;-) Tradičně.
Pokud jsi nepřičetl poštovné, může být rozdíl schován tam...
Poplatek mám být vypočten (cena zboží + cena dopravy) * 0,2 + 180 Kč (pro zboží neobchodní povahy).
milost
Kontaktovat uživatele:

#1646 Příspěvek od milost »

powder píše:Poplatek mám být vypočten (cena zboží + cena dopravy) * 0,2 + 180 Kč (pro zboží neobchodní povahy).

Já tohle vlákno už tři měsíce nesleduju... co tam dělá cena dopravy? Z tý se žádný DPH z principu počítat nemá.
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
powder
Kontaktovat uživatele:

#1647 Příspěvek od powder »

Princip jsem hezká věc, ale vyšší princip (zákon) je mocnější ;-)
Jako odpověď stačí citovat část Drondysova příspěvku:
Drondys píše:Zboží neobchodního charakteru

Jedná se o zboží určené výhradně k soukromému nebo osobnímu
použití příjemce nebo jeho rodinných příslušníků. Do celní hodnoty porovnávané s limitem 22 EUR pro DPH a 150 EUR pro CLO
se v tomto případě zahrnuje vlastní hodnota zboží, ale nezahrnuje
se poštovné s výjimkou EMS tj. u zásilky dopravované přes službu EMS se do částky pro porovnání s limity poštovné zahrnuje.

Pokud bude porovnání v limitu 22 až 150 EUR bude CLO nulové a DPH
bude vypočteno z částky hodnota zboží + poštovné.

Pokud bude porovnání nad limitem 150 EUR bude výpočet následující

u poštovní zásilky typu EMS
základ pro CLO = hodnota zboží + poštovné
základ pro DPH = hodnota zboží + poštovné + CLO

u ostatních typů poštovní zásilky
základ pro CLO = hodnota zboží
základ pro DPH = hodnota zboží + poštovné + CLO
Drondys

#1648 Příspěvek od Drondys »

milost píše:Já tohle vlákno už tři měsíce nesleduju... co tam dělá cena dopravy? Z tý se žádný DPH z principu počítat nemá.

Nemáte pravdu.

Nemusíte hledat uvnitř vlákna, protože všechno je podrobně popsáno a shrnuto v úvodním příspěvku. Takže si přečtěte úplně první příspěvek v tomto vlákně viz tento odkaz a tam je vše vysvětleno.

Cena dopravy se zahrnovala i dříve a i nyní se zahrnuje do výpočtu DPH. Pouze se nezahrnuje do porovnání s limitem 22 Eur pokud se jedná o neobchodní dovoz a pokud poštovné není EMS, ale jakmile je hodnota zboží nad limitem tak už se počítá DPH ze sumy celní hodnota zboží + poštovné + případné clo.
Drondys

#1649 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Pánové je možné že když mám balík za 102US Že mi přišel lístek na 761,- :o To mi přijde nějak moc...

Možné je cokoli, ale k určení zda jde o chybu nebo ne je potřeba doplnit a upřesnit informace.

1. 102 USD je cena zboží nebo je to suma i s poštovným ?

2. Pokud je těch 102 USD pouze cena zboží bez poštovného jaká byla hodnota poštovného ?

3. Je k dispozici rozpis co obsahuje ta částka 761 tj. zda je to jen DPH nebo je v tom i poplatek České pošty 180 Kč ?
Figo
Kontaktovat uživatele:

#1650 Příspěvek od Figo »

AHoj,

jakou možnost mám zaškrtnout v plné moci?
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“