Luky-plane píše:Ahoj kolegové,
tak to křídlo, které je zlomené jsem slepil a nechám ho kámošovi na první lety s Cessnou. Už je lepené mnohokrát a navíc ty origo serva nic moc.
No a já jsem si udělal nové.Už mě fakt štvalo jaký je Cessna hodný "autopilot", který se neustále rovná do přímého letu. Koupil jsem originální křídlo u Pelikána a malinko ho upravil.
1) Vyndal jsem nosník
2) V místech zlomu do vzepětí jsem ho přeřízl (viz foto)
3) Zbrousil jsem styčné plochy a opět slepil (Purexem) (viz foto)
4) Vložil jsem nový, rovný, uhlíkový nosník a zalepil epoxidem
5) Lepené spoje přelepil bílou páskou (Purex žloutne)
Když ho nyní položím na rovnou desku, spodní plocha konce křídla je na každé straně 2cm od roviny. To odpovídá vzepětí cca 2°.
Ještě budu muset opravit zbylé části letadla zničené pádem, takže nevím kdy nové křídlo vyzkouším. Pak vám sem hned napíšu k jakému došlo zlepšení (alespoň douvám, že k němu dojde).
Luky-plane
Ahoj kolegové,
tak jsem byl dnes se svojí "novou" Cessničkou v luftě. Musím říci, že model vypadá za letu nádherně (pokud si odmyslím ten obrovský podvozek, tak vypadá jak skutečná Cessna 182).
A nyní k letovým vlastnostem:
Výhody: Lepší chování modelu při obratech.
Výkrut je téměř bez nutnosti potlačení (na max. křidélka).
Let na zádech je krásně stabilní.
Nožový let (sice se hodně perou křidélka a směrovka) jde nad očekávání pěkně.
Souvrat je krásně simetrický, ale musí se celou dobu řídit.
Přemet - paráda, ale ten šel hezky i s původním křídlem.
Vývrtka - nemá chybu. Při max. výchylce všech ovdádacích ploch má model 2x větší rotaci než s původním křídlem. Po asi 20m pádu ve vývrtce jsem ji radši vybral, aby se mi Cessna nerozpadla ve vzduchu (byl to fakt kolotoč).
Nevýhody : Obrovský rozdíl ve stabilitě normálního letu při všech rychlostech oproti origo křídlu. Už Cessna nedrží ve vzduchu sama, ale je jí potřeba neustále řídit. S rovným křídlem by už výrobce nemohl napsat, že se jedná o model vhodný pro začátečníka.
A takhle to vypadá:
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24