Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#151 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Zajímavé je to, že toto téma bylo zobrazeno téměř 4500x a do ankety o failsafe zatím kliklo jenom 14 lidí. To je zatraceně málo pro statistické vyhodnocení. No nic, nechám to ještě do zítřka.

Klidně tu anketu nechej běžet minimálně do konce října a i tak 10 dnů na podobnou anketu není nijak moc. Problém v tak malé účasti bude možná částečně i v tom, že jsi to zůžil jen na provozovatele Multiwii.
OK2BUH

#152 Příspěvek od OK2BUH »

Dobře, nechám to do konce října. Kdybych tam dal uživatele všech systémů, tak by to jistě vyhrálo RTH. Zajímalo mne jak si to vyřešili majitelé Multiwii. Můžeme za čas dát další anketu pro všechny.
OK2BUH

#153 Příspěvek od OK2BUH »

Takže je konec měsíce, vyhodnotíme anketu. Došlo 22 odpovědí, není to mnoho, ale pro hrubý odhad jak je využíváno failsafe to snad bude stačit.
Faisafe používá 68% provozovatelů Multiwii, nepoužívá 32%. Podle předpokladu vede RTH.
Zde je počet jednotlivých odpovědí a procenta:

Nevím co to je. Nikdy jsem to nepotřeboval. 4 18,18 %
Nepoužívám, bojím se, že přijdu o stroj. 3 13,64 %
Nepoužívám, při autonomním letu po waipointech to není vhodné. 0 0,00 %
Nepoužívám z jiného důvodu. 0 0,00 %
Používám jako RTH. 8 36,36 %
Používám jako LAND. 4 18,18 %
Používám pro okamžité vypnutí motorů a pád. 3 13,64 %
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od jozefbb »

DJIvison

#155 Příspěvek od DJIvison »

Uletět vám může cokoliv, třeba i papírový drak ze špejlí.
I ty dokáží zranit, a to dost vážně.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
ST
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od ST »

Já za sebe to mám asi tak, seru na nějaké fíčury, a pokročilé funkce stabilizací a letových modů. Lítám 32bit řídící jednotku, ale tím stylem, že mám koptér stále pod kontrolou. Jediné co mám nastaveno, je RTH při výpadku signálu mezi přijímačem a vysílačem. Už se mi jednou stalo, že mi to koplo cca 500 od sebe cca na 1s. Před tím jsem lítal přez 1km a bylo to OK.
Naučte se lítat a tyhle fíčury využívat jen v krizových situacích. To, že to má možnost nějaké záchrany je OK a ušetří to spoustu peněz, ale jinak je to naprosto k ničemu. To abych musel mít automatický start nebo auto přistání, tak to opravdu né. Pak se nedivte , že jste v očích pánů pilotů za pitomce.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
gardenroute

#157 Příspěvek od gardenroute »

ST píše:...Naučte se lítat a tyhle fíčury využívat jen v krizových situacích. To, že to má možnost nějaké záchrany je OK a ušetří to spoustu peněz, ale jinak je to naprosto k ničemu. To abych musel mít automatický start nebo auto přistání, tak to opravdu né. Pak se nedivte , že jste v očích pánů pilotů za pitomce...
Ach ach Stando, celkem rád čtu některé Tvé příspěvky, ale toto je stále dokola, míra Tvé arogance se pasovat do pozice toho jediného dokonalého "pána pilota", jen pro to, ze každému na potkání stále vnucuješ svou myšlenku létaní pouze na manuál, a ostatní, kteří tak nedělají, považuješ za pitomce, tak myslím, že už to dost přeháníš.

Já např. na manuál nelétám, protože létám hlavně proto, abych jiným zachytil na film krásy světa, a na manuál bych toho bohužel moc nenatočil, a přesto se kvůli tomu nepovažuji za pilota pitomce, jak tady Ty stále dokolečka hlásáš. Každý má jiné priority svého létání s koptérami, měl by jsi to respektovat, a nedělat tady ze sebe stále nějakého "Übermensch", jen proto, že ty létáš, tak jak létáš.

Řada lidí tyhle "fičury", aspoň ti, které kolem sebe znám (jsou to odpovědní piloti-filmaři), používá jen v těch krizových situacích, tak jak píšeš, a rozhodně bych je za nějaké idioty či pitomce nepovažoval, jen proto, že pro své hobby či profesi používají asistované režimy letu, které pro tyto účely slouží.

Zamysli se nad tím, čím komu tímto sloužíš, a jak to komunitu multirotorů tady může poškozovat :(
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
JosefSvejk

#158 Příspěvek od JosefSvejk »

Dle mého názoru mají oba pánové nade mnou v podstatě pravdu, akorát by každý mohl "kousek ustoupit" a dát za pravdu tomu druhému. Je jasné, že když někdo (a je to asi většina) používá koptéru jako létající stativ, tak používá co nejlepší stabilizaci a všechny dostupné tech. prostředky pro udržení polohy, jako je např. GPS. Problém vidím v tom, že mnozí se potom příliš spoléhají na tuto techniku a neumějí vyřešit krizovou situaci, když tato složitá technika selže.
ST
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od ST »

Já se nepovažuju za žádného super pilota, jestli to z těch mých příspěvků nějak vyplynulo tak to rozhodně nebylo myšleno. Ano razím to, že je nejprve potřeba zvládnout pilotáž, a pak si užívat výhod umožňujících řídící jednotky. Jasné je to, že pokud zvládneš pilotáž, tak pak nějak zjistíš, že ty fíčury tak nějak nepotřebuješ. S RC modely letadel lítám desítky let a také jsem postupoval po jistých krocích. Takhle postupuji i u koptér a funguje to. To, že se Ti p šuplíku povalují mrtvolky součástek z prvních koptér, které padly za oběť bereš jako nutné zlo.
graup15

#160 Příspěvek od graup15 »

Ahojky Stando

Asi chápu co jsi tím chtěl říct. Jen mi nejde do hlavy,co mi bude platné,že na 40m dokážu kopterku řídit na oči,když tak lítám jen hodně zřídka.Resp..kilák daleko, na ni stejně nevidíš. Pak se vcelku musíš spolehnout ,že to vůbec nějak spořádaně letí. Řídíš to podle OSD. Né podle fičur co má řídící jednotka.

Teď zrovna testíme jak daleko to vůbec je vidět. A to jak na oči,tak na OSD.
je to zatím rozpracované, ale bez LED je Discovery vidět (resp rozpoznat kde co má,tak na 50m,..100m mutanti....200m a víc všichni lžou,byli blíž a vzdálenost si jen namlouvají).
S LED a to 2x 3W (jen tam zatím není plný výkon LED) je na OSD vidět spolehlivě na 200m, na oči 800m.
Ve sluném dni to bude hořší (výrazně), ale až zase bude hezky,tak už to bude hotové a výkon LED bude deseti násobný.
Jen včerejší test.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ww4nqLMdkzk[/youtube]
ST
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od ST »

Já lítám na 99% přes brýle , tady FPV. OSD na 250tce nepoužívám a na Discovery ho mám a používám. Ale tomuhle předcházelo zvládnutí koptéry lítáním na oči a u mě už tak populárnímu lítání na acro mode ( KK2.0 a cc3d ). Na oči lítám do 100m max. Ale to jenom při záletu nového stroje, abych viděl jak mi to funguje. Já preferuju akčnější způsob lítání, to mě baví a k tomu já ty kravinky s GPS mody nepotřebuju.
gardenroute

#162 Příspěvek od gardenroute »

graup15 píše:...Jen včerejší test....
Jen počkej Dalibore, jako dostaneš sodu, že létáš nad baráky :mrgreen:
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ST
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od ST »

Too gardenroute :
Já taky čtu všechny příspěvky v Vašich Fantomových vláken a obdivuju to Vaše hraní si s postprocesem videa. Na tohle já nemám náturu a to bych asi nedal. Mě prostě baví lítat a občas si něco z toho zkouknout.
graup15

#164 Příspěvek od graup15 »

re...gardenroute
Proč by? Já tak a tam už lítám 24 roků. Ještě ani rc-mania neexistovala a už jsem si tam lítal....a vzhledem k tomu,že tam toho prostoru vlastníme hodně,budu lítat i dál.
Drondys

#165 Příspěvek od Drondys »

graup15 píše:Proč by? Já tak a tam už lítám 24 roků...

Můžeš nám prozradit s jakým modelem a FPV/OSD s řízením ne přímo na oči, ale prostřednictvím toho FPV/OSD jsi létal před cca 20 lety ? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“