CC3D a openpilot

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
mmaki

Re: CC3D a openpilot

#151 Příspěvek od mmaki »

openpilot - cc3d - fixed wing (2 serva na kridelkach).

hodil som svoj atom na pokus so stabilizaciou do fancuba. Situacia (pohlad zozadu lietadla):

Vyskovka: naklonim lietadlo dole - kridlo ide hore, logicke
a tu to zacina:
Smerovka: dam cumak lietadla do lava - smerovka ide do lava 8O toto mi nejde dohlavy
Kridelko Lave: naklonim lietadlo do lava - kridelko ide hore 8O

jednoducho smerovka a kridelka idu opacne

Mozno nato uz pozeram dlho a nieco som prehliadol, v kazdom pripade som skusal hladat aj tu no asi nemam spravne klucove slova.

Mam nieco zle nastavene? Skusal som revers aj v input aj v output jedine co sa zmeni je to ze stabilizacia uz ide dobre ale Taranis ide opacne :) Dat teda revers aj na taranise? :roll:
Grugh

#152 Příspěvek od Grugh »

Nejprve bych na vysílači odstranil všecny reversy.
Pak se musí nastavit správně input, tj. podle chování ve wizardu (páka na vysílači doleva -> páka na obrazovce doleva).
Další věc je output, i tam je někdy potřeba provést reverzaci kvůli tomu jak je použité servo (páka na vysílači doleva -> směrovka doleva).
A jako poslední:
Záleží jak máš daný ten Atom v modelu a jak to máš nastavené v SW OpenPilot.
V kategorii Attitude je na záložce Settings umístěný panel Rotate virtual attitude relative to board.
Tam se to dá v jednotlivých osách nastavit (špička modelu doleva -> směrovka doprava).
Ideální je samozřejmě mít stabilizaci orientovanou tak jak je doporučeno a v odkazovaném nastavení korekci nepoužít.
mmaki

#153 Příspěvek od mmaki »

Grugh píše:Nejprve bych na vysílači odstranil všecny reversy.
Pak se musí nastavit správně input, tj. podle chování ve wizardu (páka na vysílači doleva -> páka na obrazovce doleva).
Další věc je output, i tam je někdy potřeba provést reverzaci kvůli tomu jak je použité servo (páka na vysílači doleva -> směrovka doleva).
A jako poslední:
Záleží jak máš daný ten Atom v modelu a jak to máš nastavené v SW OpenPilot.
V kategorii Attitude je na záložce Settings umístěný panel Rotate virtual attitude relative to board.
Tam se to dá v jednotlivých osách nastavit (špička modelu doleva -> směrovka doprava).
Ideální je samozřejmě mít stabilizaci orientovanou tak jak je doporučeno a v odkazovaném nastavení korekci nepoužít.

Dakujem Grugh, prebehnem to podla tvojich odporucani a dam vediet.

Este som si vsimol toto ze pri fixed-wing sa doporucuje pouzivat iba Rate, preco? Zrejme ked nacitam nieco o tych rezimoch tak mi to bude jasne

PS: inak samozrejme ked som ho zobral do vzduchu ... tak to bola vyvrtka za vyvrtkou :D aspon som poriadne potrenoval ...
mmaki

#154 Příspěvek od mmaki »

Takze pri ovladacich prvkoch ktore boli stabilizovane v opacnom zmysle stacilo hodit revers na input a sucastne aj na output a uz to islo ako malo.

Vcera vecer som bol este otestovat FunCuba pri miernom vetriku a som z toho uplne nadseny. Fakt som necakal taky vysledok. Ta stabilizacia ovela prevysila moje ocakavania, lietadlo islo ako po kolajnici. Pripadalo mi to ako by som letel s nejakou 4 metrovkou a nie s bublinkami ;)

Fakt super. Ak by som toto vedel pri svojich zaciatkoch par kixov by som usetril.
Grugh

#155 Příspěvek od Grugh »

mmaki píše:Este som si vsimol toto ze pri fixed-wing sa doporucuje pouzivat iba Rate, preco? Zrejme ked nacitam nieco o tych rezimoch tak mi to bude jasne

Rate režim u letadel je klasická stabilizace poryvů větru apod. Ale pokud ho namíříš např. do země, tak se to stabilizace nebude snažit vyrovnat.
Pro úplného začátečníka se dá doporučit i např. Attitude nebo Rattitude. Ale nastavit to musí někdo zkušený. Letadlo se po puštění páček okamžitě srovná. Asi by to šlo použít i v kombinaci s nějakým přepínačem na vysílačce jako rychlá záchrana. V Attitude se nedá udělat ani výkrut ani loping. V Rattitude to oboje jde při plných výchylkách, ale nejde např. let na zádech.
Asi užitečným bude i weak leveling, pokud tedy funguje, jak si myslím. Nikdy jsem ho nezkoušel. Předpokládám, že se neustále snaží model pomalu srovnávat.
A o ostaních režimech nevím vůbec nic...
Pokud má někdo více zkušeností s jednotlivými režimy, budu rád pokud se taky ozve.
mmaki

#156 Příspěvek od mmaki »

este otazka co sa tyka kalibracie a lietadla.

1. Polozit lietadlo na zem a skalibrovat?
alebo
2. Dat lietadlo do vyvazenej polohy a skalibrovat?
alebo
3. Vybrat cc3d polozit "na rovnu zem" do vodorovnej polohy a skalibrovat?

---

Moznost 1. je podla mna nezmysel, vieme preco. 2 a 3 by mali byt podobne. Ale podla mna je spravna 2.

Ako teda spravne kalibrovat?
OK2BUH

#157 Příspěvek od OK2BUH »

Zkalibrovat v takové poloze jakou chceš aby to potom drželo za letu, takže 2.
mmaki

OpenPilot, Afro 20A, Elite - Cuka pri rozbehu a max otackach

#158 Příspěvek od mmaki »

Zdarec chlapi ja som to tu uz niekde cital ale zaboha neviem najst kde.

Potrebujem doriesit nasledovne. Jeden z motorov mi pri rozbehu cuka a na max otackach tiez. Regly som skusal menit, stale to iste spravanie (cize regly som vylucil). Chyba vo vynuti motora? co myslite?

V open pilote som teda na prislusnom motore v output zalozke nastavil vyssie min a znizil max pre vsetky motory tak aby ten jeden necukal. Je toto spravne riesenie? (3 motory mam min na 1115 a tento jeden na 1180)

motor: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F70363%5F%5FMultistar%5FElite%5F2204%5F2300KV%5FSet%5FOf%5F4%5FCW%5FCCW%5F2%5FCCW%5F2%5FCW%5FEU%5FWarehouse%5F.html

Esc: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F54268%5F%5FAfro%5FSlim%5F20Amp%5FMulti%5Frotor%5FMotor%5FSpeed%5FController%5FSimonK%5FFirmware%5FEU%5FWarehouse%5F.html

Esc bolo pred skalibrovane vysielackou

Dakujem za vsetky rady
Grugh

#159 Příspěvek od Grugh »

ESC se normálně kalibruje právě na záložce Output v OpenPilot GCS.
Nejdřív se sundají vrtule!!! (Tady je to ještě riskantnější než vysílačkou)
Pak se zatrhne Test outputs a kalibrovaný output se nastaví na max (např. 2000us)
Připojí se baterka k ESC.
Tuším klávesou Home se přejde okamžitě na min (např. 1000us). Samozřejmě, že jezdec (slider) musí být aktivní aby ta klávesa fungovala.
Po odpípání potvrzení kalibrace se zase baterie odpojí.

Když je vše hotovo, tak doporučuju podobným zoůsobem nastavit neutrály, tj. co nejnižší hodnoty, kdy se motor stabilně pomalu točí.
metlis

CC3D a Q-brain - nastavení

#160 Příspěvek od metlis »

Ahoj,
nevím si rady, nastavuju to pár hodin a bez výsledku...
Pokud zapojím pouze ESC-přijímač-vysílač, vše funguje, motory se točí, pokud do toho zapojím i CC3D, ihned to začne strašně rychle pípat a nic nefunguje, naví se cukají i motory (quad). Pokud to připojím i na GCS, pípá to pořád dál...
ESC je toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42797__Q_Brain_4_x_20A_Brushless_Quadcopter_ESC_2_4S_3A_SBEC_EU_Warehouse_.html
CC3D toto: http://www.aliexpress.com/item/OpenPilot-CC3D-Flight-Controller-Staight-Pin-STM32-32-bit-Flexiport-Multirotor/32296126575.html

Díky za nakopnutí.
Grugh

Re: CC3D a Q-brain - nastavení

#161 Příspěvek od Grugh »

Nevím přesně jaký je tvůj problém, ale tipuji to na nenastavený CC3D nebo nezkalibrované ESC pomocí CC3D.
Pomocí GSC nastav v CC3D vše jak potřebuješ (hw, typ modelu, input apod).
V tvém případě bych hlavně věnoval pozornost sekci Output. Rozsah tam někdy bývá např. 1000-1000 us nebo podobná hloupost. Nastav např. 1000-2000 us.
Kalibrace ESC se pak dělá tak, že právě v sekci Output zatrhneš Test outputs a nastavíš všechny ESC do maxima. Pak připojíš baterii a postupně klikáš na všechny posuvníky a klávesou home je okamžitě dáš vždy do minima.
Samozřejmě vše dělat bez vrtulí.
Petr
mmaki

#162 Příspěvek od mmaki »

@metlis:
Prejdi cely postup v GCS krok po kroku.

A daj vediet vysledok, potom budeme vediet poradit viac
metlis

#163 Příspěvek od metlis »

Hotovo, díky, bylo to tím, že při nastavování ESC v GCS jsem to nechal hrát pořád a vypínal to až po delší době, měl jsem to vypnout hned na začátku.
Je to sice v pohodě, ale koptéra vzletí a padne, někde jsem udělal chybu, musím to projít celé znovu.
dík.
metlis

#164 Příspěvek od metlis »

Stále někde dělám chybu - kopteru jsem celou předělal, po všech nastavení ji sice dostanu do vzduchu - ale jen na pár sekund, pak jde k zemi. Tolik vrtulí jsem nezničil za 6 měsíců jako dnes za jeden den... :(
Problém bude stabilizace - mám sice Flight Mode nastaven na 3-polohový přepínač, ale ať přepínám jak chci, nic se neděje. Ani nevím, co která pozice na přepínači dělá, nevím, kde to nastavit... poradíte? Díky.

[album]5333[/album]
[album]5332[/album]
[album]5331[/album]
[album]5330[/album]
Seba

#165 Příspěvek od Seba »

Když používáte CC3D v letadle,tak zapojíte serva přímo do CC3D,nebo jen signál a serva napájíte samostatně,nikde není uvedeno kolik proudu je to schopné dát.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“