T-rex 450 Pro - zkušenosti II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
Relax

#151 Příspěvek od Relax »

Díky, serva ven aby tam bylo dobře vidět. Najít nejvyšší bod hnacího šišona a tam dát od oka něco co nebude zcela fest ale na ostatních částech hnacího kola bude dobře zabírat.

Možná vyzkoušet "nasucho" malýma otáčkama ( bez rotorové hlavy nebo alespoň sundat listy ) jak to jede :-)

Pak serva, vyladit cykliku, SWASH a úhly. Už aby byly ty batérky... Od obědnávky 16 dnů, to je ještě asi málo .... :-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
eco

#152 Příspěvek od eco »

Relax píše:Probírám si poslední kroky co budou následovat až dorazí baterky z HK, vyvážení atd. Je nějaká vychytávka na optimální vymezení vůle mezi pastorkem motoru a hlavním hnacím kolem ?

V návodu je uvedeno 0,1mm ale vzhledem k silám jaké jsou na rotoru není šance zpětnou vazbou zjistit jak to vypadá při protáčení. Jde to strašně ztuha, víceméně to jenom škube mezi polohama magnetů .... Napadlo mne stříhnout pásek kanclpapíru co má cca těch 0,1mm, vsunout ho mezi ozubení a při otáčení tam a zpátky postupně dotahovat motor. Jak jsou tam serva tak už to vidím spíš na zahnutý imbuse, napřímo je to z úhlu a poničil bych hlavy šroubů.

Pastorek jsem vybral na první pokusy 13T abych v křivce s maximem THR na 75% nedzsil ten regl až tak moc.

Díky za případné rady :-)

Vzhledem k tomu že všechny ty kola hází (ano, dokonce i na Logu)
tak to řeším tak že lehce dotáhnu motor v s předpokládanou optimální mezerou a pak pootáčím motorem (ručně) a sleduji kde je pastorek natěsno a kde zase natvrdo a nastavím vůli v tom nejtěsnějším místu skoro natěsno.
Takže v jiném místě to bude mít větší vůli ale mám jistotu že v tom nejtěsnějším to nepojede nadoraz.
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
eco

#153 Příspěvek od eco »

než jsem to nadatloval a protlačilo se to drátama tak je odpovědí dost :D
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
Relax

#154 Příspěvek od Relax »

Díky moc, prostě kola jsou šišatá a je s čím si hrát :-)
DaveLister

#155 Příspěvek od DaveLister »

Delam to tak, ze tam motor od oka prisroubuju. Pak motor podrzim aby se neprotocil a zkusim zatocit hl.kolem. Mela by tam byt mala vule, cim mensi tim lepsi. Nesmi to hlavne byt uplne natesto.
Takhle to vyzkousim v ruznych mistech hl.kola a pokud je vsude vule prohlasim to za OK. Kdyz ne premontuju motor a znova :)
Relax

#156 Příspěvek od Relax »

Vím dobře že tohle je choulostivá oparácija, nesmí to být "na sladko ani s křenem". Čím souměrnější hlavní kolo tím snazší a bez kompromisů. Díky.
Relax

#157 Příspěvek od Relax »

U Houšky jsem se ptal ohledně seřízení heli na pár věcí, mimo jiné toto :

1/ Jak na Tx ovládat citlivost gyra. Zatím jsem to vydedukoval jako nejjednodušší dvoupolohovým spínačem se dvěma hodnotama citlivosti s využitím dle situace ( kolik vítr, jaký režim letu se lítá apod )
Oni prý většinou nastavují citlivost na třípolohový spínač letových režimů, kdy nastaví ne dvě ale tři hodnoty, pro každý letový režim zvlášť.
Jak Vám to přijde optimální a používáte to ?

2/ Na první pokusy a zácvik plánuju křivky ala Howking :
PITCH 40/45/50/75/100
THR 0/52/50/60/75
neprobíral jsem to s nima moc podrobně, jenom doporučovali nedávat moc nízko otáčky rotoru, ten konec PITCH vs. THR = 100 vs. 75 viděli jako trochu riziko a dalií by tam víc otáček. Mám pastorek 13T, možná by to stálo za úvahu.

Díky za nějaký postřeh :-)
OPR
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od OPR »

Já třeba létám (létal jsem) na 4plyny. Prostě dle toho co jsem zrovna chtěl dělat a kolik to optimálně mělo mět výkonu na NR. Z nepotřebnosti čtvrtého plynu jsem ho zrušil a létám jen na tři - víc prostě momentálně nepotřebuju a odhadem bych řekl že pokud se letos o něco alespoň o malinko zase zdokonalím a nebudu tolik tahat za kolektiv jako čuník - možná zruším i třetí ... Ale zpět. Ani u jednoho plynu jsem něměl potřebu hejbat s citlivostí gyra. Prostě jak to bylo seštelovaný na první plyn cca 2000 ot/min - tak to chodilo uplně v pořádku na ostatní letové předvolby - až do třetího plynu kdy točím 2500 ot/min.
To samí teď když konečně lítámna govrnor.. což je daleko větší bašta a žůžo. :wink:

Neříkám že je to správně nebo že by to tak měl někdo udělat - to vůbec ne - ale já to tak mám. :D
Relax

#159 Příspěvek od Relax »

OPR : omlouvám se ale trochu se nechytám terminologicky....

Nastavuješ různý plyn/otáčky/výkon na konkrétní lítání NR ( Normal letový režim nebo gyro ? ) Kam jsi dal 4. plyn ? čtyřpolohový spínač na Auroře ? teď máš tři : 1/ 2000ot 2/ o něco vejš 3/ 2500ot.

Gyro nastavené beze změny na jednu optimální hodnotu ( heading hold ? ) v %.

V tom případě by stačil nanejvýš dvoupolohový spínač a nekomplikovat to s tím třípolohovým pro každý režim něco jinýho ......... Díky
DaveLister

#160 Příspěvek od DaveLister »

Relax píše:U Houšky jsem se ptal ohledně seřízení heli na pár věcí, mimo jiné toto :

1/ Jak na Tx ovládat citlivost gyra. Zatím jsem to vydedukoval jako nejjednodušší dvoupolohovým spínačem se dvěma hodnotama citlivosti s využitím dle situace ( kolik vítr, jaký režim letu se lítá apod )
Oni prý většinou nastavují citlivost na třípolohový spínač letových režimů, kdy nastaví ne dvě ale tři hodnoty, pro každý letový režim zvlášť.
Jak Vám to přijde optimální a používáte to ?

2/ Na první pokusy a zácvik plánuju křivky ala Howking :
PITCH 40/45/50/75/100
THR 0/52/50/60/75
neprobíral jsem to s nima moc podrobně, jenom doporučovali nedávat moc nízko otáčky rotoru, ten konec PITCH vs. THR = 100 vs. 75 viděli jako trochu riziko a dalií by tam víc otáček. Mám pastorek 13T, možná by to stálo za úvahu.

Díky za nějaký postřeh :-)

Gyru staci nastavit jeden zisk na jedny otacky. U procka navic gyro neni tolik citlive na nastaveni takze bude jeden zisk fungovat na velky rozsah otacek, i kdyz treba ne uplne nejoptimalnejs.

V tvem pripade, pokud davas mensi pastorek budes muset dat vetsi plyn(klidne 100%). Smyslem mensiho pastorku je mimo jine to, ze na stejne otacky muzes nastavit vic plynu, coz je optimalnejsi.

PS: NR je zrejme nosny rotor
Relax

#161 Příspěvek od Relax »

Díky za vysvětlení. Ono na začátku je problém kam až zajít. Někdo řekne - naprogramuj Normál a na ostatní dva režimy totéž kdybys náhodou brnknul o spínač a dal tam Iddle2 který bys neuřídil - a má pravdu. Jiny poradí naprogramovat to rovnou jak je cílem - Normál trochu mimi na první krůčky, pak kvalitnější Iddle1 s možností letět trochu ostřeji ale pořád ještě relativně bezpečně ( mínusové hodnoty rotoru vynechat ) a pak i Iddle2 od nuly do 100 na 3D. Přehodit spínač o dvě polohy zase tak obvyklé není. Dá se variovat, Iddle 2 dát jako copy Iddle1 atd. Chápu to tak že Próčko má větší toleranci gyra ( mám 3G ) ale pokud bych měl na režimech citelný rozdíl otáček, mělo by smysl zadat na ten spínač rozdíl zisku, jinak ne a může proto zůstat úplně mimo na jiném dvoupolohovém spínači. Mě to zatím přišlo jakoby řešení různých hodnot větru, když víc fouká tak větší zisk a naopak, režim letu nerežim a proto to mít vedle.....
DaveLister

#162 Příspěvek od DaveLister »

V TX bys mel mit moznost nastavit zisk pro kazdy rezim zvlast. Resit to dalsim prepinacem je nesmysl.
Relax

#163 Příspěvek od Relax »

Mám Futabu T7C a tam je vlevo nahoře třípolohový spínač na ty režimy. U Houšky mi právě dnes řekli že na tenhle spínač se dávají obvykle ty zisky gyra, co režim to jedna konkrétní hodnota. Na T7C to lze nastavit :-)

Kdybych měl dejme tomu režimy se skoro shodnýma otáčkama a tolerance Próčka to pokryla v rámci jedné hodnoty zisku, dali by to jinam na dvoupolohovej a žešili tak nezávisle na režimu letu variaci dvou různých hodnot ( třeba ten vítr apod. )

Nějak to dopadne, už hlavně vím proč a jak se to řeší tak díky moc.
psena
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od psena »

Presne tak, jak rika Dave, na vysilacce si muzes zisky priradit k letovym rezmum a nebo si muze zisk predvolit na packu, ja mam zisk sice na prepinaci v jednom pripade 75% a v druhem 73%, ale prepinac nepouzivam a litam pouze 75%. Na prepinaci to mam jen kvuli tomu, ze jsem mel prvni variantu tech 75 a druhou 25 tedy HL a Normal, kdyz jsem si nastavoval mechanickej stred vrtulky a podobne.
Ale pak se me parkrat stalo, ze se me vysilacka mezi lety prepla pri odkladani do kufriku, tak jsem to radsi sjednotil, protoze honit po obloze heli s gyrem v normalu neni uplne prijemny :lol:
OPR
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od OPR »

Relax píše:OPR : omlouvám se ale trochu se nechytám terminologicky....

Nastavuješ různý plyn/otáčky/výkon na konkrétní lítání NR ( Normal letový režim nebo gyro ? ) Kam jsi dal 4. plyn ? čtyřpolohový spínač na Auroře ? teď máš tři : 1/ 2000ot 2/ o něco vejš 3/ 2500ot.

Gyro nastavené beze změny na jednu optimální hodnotu ( heading hold ? ) v %.

V tom případě by stačil nanejvýš dvoupolohový spínač a nekomplikovat to s tím třípolohovým pro každý režim něco jinýho ......... Díky

Ano NR jest nosný rotor.

Auroroa nemá čtyřpolohový přepínač. Jeden dvoupolohový k tomu abych spínal autorotaci. Aurora má jeden třípolohový spínač takže IDLE 1 -3 sem a ten čtvrtej plyn jsem měl na dálšim samostatnym spínači. A jelikož jsem ho nevyužíval šel do ...... pryč . A jak jsem psal. 1. plyn cca 1950ot/min 2.plyn cca 2280 a 3.plyn točí cca 2500 Tož tak. :D

Ano gyro mám nastavené POUZE v HL režimu. (o normal režimu gyra psal předemnou psena :lol: ) Procenta ti sice mohu napsat ale pro tvoji konkrétní aplikaci je to absolutně nic neříkající informace. Daleko důležitější je jaká budeš puťka a jak důsledně budeš odstraňovat vibrace. Vibrace je tou alfaomegou nastavení citlivosti - tedy zisku gyra. Ta citlivost je vlastně schopnost gyra rozpoznat nějakou úhlovou rychlost (změnu) a nějak na ni reagovat. Pokud ho během toho rozlišení bude něco ovlivňovat ( třeba vibrace) budeš muset jakoby gyro "otupit" na schopnosti rozlišení. Ta procenta ti neřeknu ješte z jednoho důvodu. Každá souprava to má s těma číslíčkama drobet jinak a je potřeba se orientovat v tom co hodnota na dispeji TX znamená VE ZKUTEČNOSTI pro gyro (FBL senzor). Já s Háájtekem sem třeba uplně jinak narozdíl od Fujtajbly. :D

Ať se daří :D
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“