Coptery v hledáčku ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Coptery v hledáčku ÚCL

#151 Příspěvek od zdzd »

niky79 píše:Osobně nevidím nic extra, čím by se koptéra, jako model, odlišovala od jiných modelů, například letadel či vrtulníků. Jednodušším ovládáním? No, není problém si koupit stejně snadno ovladatelné letadlo nebo vrtulník (třeba opravdu velký koax). Můj názor je vcelku prostý – pokud někdo bude vyžadovat nějaká speciální povolení na modelářské koptéry, pak si myslím, že bude naprosto v pořádku, aby to platilo vlastně pro každého modeláře, co má nějaký létající stroj, se kterým chce lítat... A to myslím neprospěje nikomu.

Nebo je problém v tom, že tu vzniká skupina lidí, kteří si s nulovými zkušenostmi postaví nebo rovnou koupí koptéru, jdou lítat a nerozbijou to (protože stabilizace...), zatímco tu existuje jiná velká skupina lidí, která se musela létání složitě naučit, za větších finančních nákladů, protože technologie, co jsou teď, tehdy vůbec nebyly? No to snad ne...

Ne, to není o nějaké skupině lidí. To je v tom, že v současné době existují technologie, které umožňují létat mimo přímý dohled. Tedy tak, že pilot má jen velmi omezený přehled o tom, co se děje v okolí modelu a dokonce se model umí sám přemístit někam, přičemž se pohybuje už úplně slepě. Tudíž se může zaplést do probíhajícího provozu a ohrozit třeba záchranářský vrtulník, trefit vedení a podobně. A to jsou velmi nebezpečné situace.

Je jedno jestli se jedná o kopteru nebo jiný model. Jde o způsob pohybu a řízení. Koptery jsou ale ovšem zmiňovány více, protože u nich je to velmi časté.

Z hlediska omezení či povolení se situace celkem začíná vybarvovat. Model nesmí létat mimo přímý dohled a nesmí být vybaven zařízením, které mu umožní autonomní let odněkud někam. Bez ohledu na hmotnost a typ modelu. To je rozumné a nedá se s tím než souhlasit.
zdzd

#152 Příspěvek od zdzd »

gardenroute píše:Myslím, že to pochopil zcela dobře, ještě jednou, možná srozumitelněji, ty samé stabilizační systémy, které dělají ty zlé "koptéry" tak snadno řiditelnými jsou k dispozici i pro heli, příp. pro aerodyn letouny. Zejména pro heli. Jsou potom zcela stejně snadno řiditelné, zlé a použitelné těmi "zatracovanými laiky".
Ty samé případy špatného a nezodpovědného chování (dokonce s vyjímečně tragickými následky) vidím často u heli. Velmi bizarní osobní zkušenost.
Jen pro to, že je to nyní mediálně zajímavé (šmírování, drony ve vojenském používání atd.) a je to neustále mícháno do bulvárního koktejlu, se rozhodneme to zatracovat? Opravdu ?
Vidím v tom i kus něčeho dalšího, což se ani neodvážím tady publikovat z obavy další štvanice, ať se každý zamyslí, jak je sám ten zcela dokonalý, odpovědný a superdisciplinovaný modelář a pilot, předtím než si opět "hodí kamenem" na tu "koptérářskou holotu" :wink:

Ani ty jsi to vůbec nepochopil...
niky79

#153 Příspěvek od niky79 »

zdzd píše:Z hlediska omezení či povolení se situace celkem začíná vybarvovat. Model nesmí létat mimo přímý dohled a nesmí být vybaven zařízením, které mu umožní autonomní let odněkud někam. Bez ohledu na hmotnost a typ modelu. To je rozumné a nedá se s tím než souhlasit.

Ano, souhlasím. Moje reakce byla na to, že ty jsi psal výhradně o koptérách ... a ani slovo o nějakém létání mimo dohled a zařízením pro autonomní. Prostě to vyznělo tak, že bys "reguloval jen koptéry" (všechny).
graup15

#154 Příspěvek od graup15 »

A co když si postavím 19999g těžkého volňáska? :-) :-)
Tak nevím,nevím co je nebezpečnější...FPV nebo 6metrový volňas :-)
Celé ty kecy okolo kopter a FPV jsou naprosto zbytečné. Zákonů na to až někdo něco podělá a způsobí průšvih je už dost a dost.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od AR1 »

graup15 píše:A co když si postavím 19999g těžkého volňáska? :-) :-)

A co když se postavíš před rozjetej vlak?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od jyrry »

Dalibore, volňasa 19999g postav, budeš samojediný :-)
Ale kolik je/bude lidí věci naprosto neznalých, kteří si nadupaný voyeurský vrtuloid klíďo koupí (pokud možno všechno v jednom krámu a úplně se vším všudy a hned) a budou se s tím zkoušet dostat do vzduchu a pokud se to třeba i povede, tak začnou slídit po okolí... O tohle asi ouřednictvu jde, kromě udržení monopolu některých firem a zájmových skupin...
jyrry.webnode.cz
graup15

#157 Příspěvek od graup15 »

Předpokládám,že to mašinfíra neubrzdí. :-) Jen jak souvísí rozjetel vlak s absurdním osočováním kopter?
To,že si splácám 19999g těžkej volňásek,je provokace na debilní doplnek X. Ale rozjetej vlak v doplňku není!!!
graup15

#158 Příspěvek od graup15 »

jyrry píše:Dalibore, volňasa 19999g postav, budeš samojediný :-)
Ale kolik je/bude lidí věci naprosto neznalých, kteří si nadupaný voyeurský vrtuloid klíďo koupí (pokud možno všechno v jednom krámu a úplně se vším všudy a hned) a budou se s tím zkoušet dostat do vzduchu a pokud se to třeba i povede, tak začnou slídit po okolí... O tohle asi ouřednictvu jde, kromě udržení monopolu některých firem a zájmových skupin...

No a co? Mně nevadí. Tobě ano? (ty lidi)
Mimochodem..taky máme nadupadý voyeurský vrtuloid. A taky se zkoušíme dostat do vzduchu...a to jsem jako hned vyvrhel?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše:.... Model nesmí létat mimo přímý dohled a nesmí být vybaven zařízením, které mu umožní autonomní let odněkud někam. Bez ohledu na hmotnost a typ modelu. ....

pro koptérobijce a koptéroznalce bych tohle vypíchnul, nikdo z těch prvních těm druhým koptéry jako takové snad nebere... Tvrdí snad někdo že jo? Proč je kolem pořád takové dusno? Šlápli ouřadové na kuří oko všem, kdo dávají do modelů cosi co umožňuje to co je/bude zakázané; za to že to tam v 99% dávají vrtuloidolétači, za to nikdo přece nemůže...

graup15 píše:...a to jsem jako hned vyvrhel?

to jsem někde napsal? 8O
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od jyrry »

A ty lidi mi nevadí, to jsem taky nikde nenapsal že by mi vadili, asi to píšu nějak nečitelně... :-)
Chce to v klídku přečíst a pokusit se pochopit co jsem tím chtěl vyjádřit.
Je to můj názor, který snad můžu mít, ne? ;-)
jyrry.webnode.cz
graup15

#161 Příspěvek od graup15 »

Jak zajistíš aby volňas neletěl mimo přímý dohled...a pokud selže determalizátor,tak musíš mít ve výbavě odtřelovačku aby jsi ho sundal? Hihihi...vím,je to absurdní, ale né nereálné.
Za mlada jsem lítal volňase.....a pár mi jich zdrhlo do výšky větší než malé (prostě do dangerous Majlik altitude):-) a odlétli bůhví kam.

PS..taky jsem se na FPV tvářil...(pche takovej hnuj, to bych nikdy nedělal) a pak jsem to zkusil. Kdo totiž nezkusí, nepochopí!!! Buď ho to vezme, nebo si jen potvrdí,že ho to nebere. Ale bez toho prvního kroku, je to odsuzování něčeho o čem mnoho tlachalů nemá ani páru.
graup15

#162 Příspěvek od graup15 »

zdzd píše:Z hlediska omezení či povolení se situace celkem začíná vybarvovat. Model nesmí létat mimo přímý dohled a nesmí být vybaven zařízením, které mu umožní autonomní let odněkud někam. Bez ohledu na hmotnost a typ modelu. To je rozumné a nedá se s tím než souhlasit.

Definuj přímý dohled. Když si dám před oči dalekohled vidím na 5km:-) :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od jyrry »

graup15 píše: Definuj přímý dohled. Když si dám před oči dalekohled vidím na 5km:-) :-)

To už zákonodárci dávno definovali... Brejle (dioptrické, ne ty gůgl) jo, dalekohled ne. :-)
jyrry.webnode.cz
graup15

#165 Příspěvek od graup15 »

Muhehe ten gůgl je , ale všemocný :-) Hlavně, ale díky němu koukám jak v neděli v púl třetí na letišti ani noha...., ale máš výhodu. Máš de fakto soukromý model-klub. :-) :-) :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“