thrueman píše:kadlman píše:Bylo mi řečeno, že nabíjení tužkových amukulátorů AA v sérii nebo v páru se považuje za větší vraždění.
Když jsem chtěl nabíjet všech 8 článků o kapacitě 2640 mAh v sérii proudem cca 260 mA, tak mi řekl profík elektronik, že mi takhle postupně odejdou. Že si mám pořídit nabíječku, která si kontroluje každý článek zvlášť.
Nabíjecí proud 0,6 C, prý článkům o kapacitě 2640 mAh rozhodně neublíží.
Bylo vám řečeno správně. Jde totiž o to, že pokud je při seriově řazených článcích jeden vadný (typicky výrazně odlišný vnitřní odpor) dochází při nabíjení k nerovnoměrnému rozložení napětí na jednotlivých článcích a postupně si popravíte i ty, které jsou zatím v pořadku. IPC-1 je tedy nejen z tohoto pohledu naprosto ideální, protože pracuje s každým článkem zvlášť a jste tak schopen poměrně přesně diagnostikovat problém. Mimochodem mám ji taky. Jediné co mi u ní "chybí" je podsvětlení displeje a potřeba asistence šroubováku při vyjímání jednotlivých článků z nabíječky, pokud zrovna nenabíjíte sadu ve stejném stavu a potřebujete se dostat k vnitřním článkům. Ty krajní jdou vyjmout normálně.
Zajimave. Nez se zacaly pouzivat masove LiXX clanky, letalo/jezdilo se na NiCd a NiMh aku sletovane v serii a nabijelo se tak vesele. Stejne tak prijimacove a vysilacove sady z AA clanku.
Neco jsem nepostrehl, je neco jinak?