Edge TX a F5J

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Edge TX a F5J

#16 Příspěvek od graup15 »

prikrylm píše: sob 07.03.2026 19:48 Proč by se měl V-tail chovat v každém režimu jinak?
Muže , ale nemusí. Protože, aby V tail fungoval i jako SOP, tak muže být vztažen pouze k jedné letové rychlosti. A nastavit V tail diferenciaci tak aby to fakt fungovalo, je slušný oser...
Faktem , ale je, že uplně nutné to není. Zkušenost je taková, že i když ideál je přesná zatáčka..tzn ani ne skluzová ani ne výkluzová. Tak u modýlku 400m daleko je to čirá iluze.
graup15

#17 Příspěvek od graup15 »

pepin píše: sob 07.03.2026 21:33 Dalibore jen pár postřehu z edge co se týče telemetrie, třeba pokud použiji přijimač frsky tak se v čidlech třeba pro přijimačovou baterku zobrazuje položka V1.

Pokud ale použiju elrs, tak se v menu nabídky zobrazuje rxbat. Takže nefunguje nějaký přesný návod kde co nastavit bo pak záleží jestli to nastavuješ na frsky, elrs, flysky, systém nastavení je asi stejný, ale položky se zobrazují a jmenují jinak.
A asi bych než začneš nastavovat alespon v základu ero doporučil si v klidu ujasnit co kde a čím budeš přepínat a čím budeš a kolik potřebovat ruzných hlášení.

Prvně si vytvořit obrazovku třeba se stopkama atd a teprve potom řešit motýla a kormidla.

Myslim si že je asi lepší být ze začátku skromější a do složitějších věcí se pustit až ti postupně začne to menu připadat logický.

Pokud budeš na kormidla přidávat v mixeru k přepínačum ruzné další funkce těch kormidel přez položku VLOŽ ZA

Rozhodně doporučuju než přiřadíš přepínač vynulovat přednastavenou hodnotu plus 100 mínus 100 bo jinak po přiřazení přepínače se funkce okamžitě aktivuje na nějakou plnou výchylku 100 plus nebo 100 mínus.

Místo těch číselných hodnot se dá i nastavit bud položka max, nebo min a pokud chci aby v další funkci dělala klapka třeba jen něco dolu, v tom mixu výchylku nahoru resetuju bud dif 100 nebo dif mínus 100.

Když si v tom mixu dáš prvně ty výchylky 100 plus 100 minus do nul tak si pak od nuly kdy po přepnutí přepínače klapka nic neudělá zvyšováním té hodnoty zvolna dojedeš na velikost kterou chceš ale bez té diferenciace pak po přepnutí přepínače zpět ta klapka přepne zrcadlově na druhou stranu. To je pak docela zásadní problém třeba u klapek který vubec mechanicky neumožnují výchylku nahoru. Na to fakt bacha.

U motorového času je i položka motor %. Tak nějak plus minus běží pak vteřiny rychleji pomaleji podle toho v jaké poloze je plynová páka.
To je přesně duvod proč jsem vlákno založil. Pokec okolo tématu je vždy podnětný. A vždy se najde hromada dobrých nápadů !!! Super , jen tak dál.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

K tomu motýlu, určitě to jde i jinak, já to mam pro tu tvoji infinity takto

Výškovka jedný poloviny motýla třetí kanál klasický kanál normální výškovky.

Tuknu v mixeru toho 3 kanálu výškovky na tu první řadku a vyberu vlož za

Naběhne mi druhé okno a v něm nastavím jako ovládací páku knipl směrovky, pak velikost výchylky případně diferenciaci.

V kanálu 4 tedy v kanálu směrovky udělám to samé jen zrcadlově, kanálu směrovky přiřadim funkci výškovky.

Je to sice dvojitý nastavování ale pak si v klidu bez zmatku nastavuji kolik do leva a kolik do prava jen pro jednu polovinu motýla. Případně tam mohu přez vlož za mám pocit nastavit mix že když dám plnou směrovku trochu si přimixnu potlačení/přitažení výškovky a takto si mužeš poruznu nastavit ruzný potlačení přitažení pro ruzné letové režimy kdy ten který mix směrovky do výškovky bude spínat přepínač toho letového režimu.

Je to sice hodně rádek ale je to přehledný a pokud jsi spokojený s chovánim motýla v režimu normal, další nastavení řešíš v režimu termika, speed ale normál už si nerozhrabeš.
Přílohy
4013F365-98B1-4040-99AC-F6351EA45548.jpeg
8B7BC85D-5DC0-43A6-B158-F7A564794441.jpeg
4E722A90-6DE7-4706-BEF5-6BC73132CA86.jpeg
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 08.03.2026 12:27, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#19 Příspěvek od prikrylm »

graup15 píše: ned 08.03.2026 11:46 Muže , ale nemusí. Protože, aby V tail fungoval i jako SOP, tak muže být vztažen pouze k jedné letové rychlosti. A nastavit V tail diferenciaci tak aby to fakt fungovalo, je slušný oser...
Faktem , ale je, že uplně nutné to není. Zkušenost je taková, že i když ideál je přesná zatáčka..tzn ani ne skluzová ani ne výkluzová. Tak u modýlku 400m daleko je to čirá iluze.
V-Tail nikde neprovozuju, takže díky za osvětu. V čem je V-tail naopak lepší?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
graup15

#20 Příspěvek od graup15 »

No vcelku v ničem při běžném rekreačním letání v termice.
Ma maličko nižší indukovaný odpor...což pozna max tak 5 top pilotú na planetě.
Ale co je výhodné je, že pokud se posere jedno servo a zustane v neutralní poloze, tak s tím normálně přistaneš. Coz u klasické vop...je konečná.
Jo a je to odolnější při přistání do vysoké trávy.
Tak to je asi tak vše.
Louda

#21 Příspěvek od Louda »

graup15 píše: čtv 05.03.2026 20:11 Přiznám se, že jsem koukal na netu na pár šablon, ale to mi přijde jako, že autorovi jeblo a vrstvil+vrstvil..až to nějak funguje, ale je to bordel.
Postupně si dávám program dohromady a sdílím myšlenky Tady toho borce
https://www.facebook.com/pavel.marek.9615
Že tři letové režimy fakt bohatě stačí...
Nejsem na knize ksichtů tak se mi nedaří přečíst sdílené myšlenky ale frustraci z těch vrstvených šablon chápu..přidávám pro inspiraci jednu šablonu pro házedlo ze stránek Ondry Rezlera která není tak vrstvená a jelikož je pro házedlo tak je tam v mixu na křidélkové servo všechno, klapky, brzda a ještě je tam navíc z tvého prohledu nesmyslná komplikace pro házedlový odhod. Je ale ještě pro OTX tak neví jestli půjde snadno překonvertovat do companionu pro Edge.
prikrylm

#22 Příspěvek od prikrylm »

Co znamená "vrstvená"? V mixeru, tak nějak z principu prostě musí být "všechno", ne?

Co jsem zatím tvořil tak optimální mi přišel postup, kdy ve [vstupech] se z fyzických vstupů vytvoří logické, v [mixeru] se logické vstupy namixují do požadovaného chování a v [servech] se chování mixeru přizpůsobím realitě modelu.

Takže je pak otázka jestli "vím co chci" nebo si vyberu něco hotového a prohlásím, že mi TO vyhovuje. Ani jedna cesta podle mě není špatně.

Takže co chcete, aby EdgeTX dělal s F5J?
---
Převést OTX modely do ETX lze stále přes Companion, resp. přes v2.8.x.
graup15

#23 Příspěvek od graup15 »

Díky...nechci přímo návod...
Jen mi zajímali ruzné pohledy na věc.
Neb musím si to stvořit sám. A musím to umět...né papouškovat.
(jako fakt mi nedělá potíž se to naučit, jen jsem přemýšlel nad nejlogičtější a čitelnou cestou). Proto jsem spustil diskuzi.
A ta je mimořádně fakt super..i Pepin tentokrát, opravdu dobré příspěvky..
Díky..
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

Muj názor na použití stažené šablony.

Dokud alespon částečně nepochopíš princip nastavení tak pokud si stáhneš šablonu bud ji budeš používat tak jak je vymyšlená nebo to uplně postrádá smysl si stáhnou něco co chci aby fungovalo uplně jinak.

Šablona mi dává smysl bud když jsem uplný začátečnik a vubec ani nevim co čim a jak bych měl a chtěl ovládat.

Nebo když si chci třeba zkusit f3k model, vubec nic o tom nevim, co tam nastavit, jak tam nastavit ale páč chci zkusit f3k a mám pultový vysílač beztak musim koupit pro káčko něco do ruky malého, tak se kouknu na netu kdo s čim létá, někoho si vyberu jako vzor a komplet vše, model serva vysílač koupim co má on a naprogramuji to podle něho—- stáhnu si nastavení od něj.
Dalibor má svoji přesnou představu, pro něj nemá smysl si stahovat něco co chce mít jinak.
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

K těm letovym režimum

V mixerech se dole přez bilou lištu dostaneš ještě k dalšímu nastavení, já tam nastavuji pouze zpomalení jak dlouho bude trvat než po přecvaknutí ten let režim —- klapka přejede do jiné polohy, případně po jaké prodlevě přejede.

Ale pak musíš v podstatě to samé nastavit i pro trimy v letových režimech aby tak jak pomalu přejíždí klapka stejně pomalu přejížděl i trim pro tu klapku případně nějaký odložení toho přejezdu.

Já to odložení mám pocit nastavoval u větroně bo jak přepínám buterfly přepínačem pokud jsem byl na rychlosti a cvaknul buterfly on mi prvně nejdřiv trochu vyplaval, tak jsem nastavil snad u klapky odložení aby mi model nejdřív potlačil jiný trim výškovky a teprve potom najeli klapky.
Ale to je jedno, duležitý je si zkontrolovat pokud přepneš letový režim a klapky přeskočej jestli souběžně přeskočí i trimování.

Jo a po vytrimování základního letovýho režimu normál si po přistání otevřu položku servonastavení a tam odcvaknu trimy do subtrimu, tim ten výchozí letový režim dostanu v trimech do středových poloh

V letových režimech speed a termika tady u toho systému už vubec neladím kompenzace výškovky vuči klapkám další řádkou vlož za pokud mi stačí s rezervou trim bo zbytečná další řádka v mixerech,to tam už mám tady u tý vysílačky pouze pro buterfly.

Joo a citlivost rychlost a rozsah trimu je nastavitelný, v základu je mám pocit cosi jako jemný trim a to jsem musel změnit tuším na střední bo trimování při záletu a tak vubec trvalo strašně dlouho.
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

pepin píše: ned 08.03.2026 20:05 páč chci zkusit f3k a mám pultový vysílač beztak musim koupit pro káčko něco do ruky malého
Znám člověka, co lítá F3K s pultovou JETInou... takže na vyzkoušení není potřeba nic menšího. :)
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

K dvojitym výchylkám, on je tam takový chyták, teda alespon mě to moc nedává a vždy pokud to potřebuji musim nakouknout do poznámek jak na to, bo jediný co si tady z paměti pamatuji je to, že je to nastavení nějaký debilní.

Expa nastavuji tady, ve vstupech, případnou menší ale maximální výchylku tady nenastavuji, tu nechávám 100 procent a zmenšuji ji v servech, třeba pro výškovku jen velikost pro přitažení bo když se mi zdá krok malý, přijde mi logičtější to pak hledat a měnit v servech už i z toho duvodu že tam mohu i změnit rozsah ze 100 na 125%.

Pokud ale někde chci dvojí výchylky —- respektive přez přepínač i menší výchylku případně jiný druhý expa , to už nastavuji ve vstupech ale ta aktivace přidat druhou řádku mi tady přijde právě logicky matoucí.

V základu je tam pouze jedna řádka, pokud chci ale přiřadit druhou, musím té první, která normálně funguje dodatečně přiřadit polohu přepínače a teprve potom přez položku vlož za aktivovat druhou řádku pro druhou výchylku.

Ono to logiku má, teprve přiřazením toho přepínače je ta prvotní výchylka aktivní pouze v té poloze přepínače a pokud pak přepnu teprve potom je aktivní ta menší výchylka kde se ale už přepínač nepřiřazuje.

Že jsi to nastavil špatně poznáš jednoduše, v okně naběhne čára né šikmo ale vodorovně a kormidlo na páku vubec nereaguje a nic nejde změnit nějakým pokusem nějak to ve špatně aktivované druhé výchylce přenastavit.

Tady na těch fotkách mám pouze jednu výchylku, proto je tam dole to okno spínač prázdné.
Přílohy
7C58A3A4-00B4-4017-8A82-54E63BED64E5.jpeg
5160135D-37D7-4EC3-AE38-F2C8414CCF13.jpeg
prikrylm

#28 Příspěvek od prikrylm »

On ten EdgeTX (OpenTX) je trochu jako Basic na bývalých osmibitech. Dá se napsat něco strukturovaně, přehledně, co vypadá "hezky", ale taky tak, že se v tom nevyznáte už druhý den po napsání.

Monžá, spíš jak "Edge TX a F5J" by tady z toho mohlo vylízt něco jako "best practices", drobné celky, ze kterých se pak dá skládat něco většího, aniž by se ztratil přehled.

Například:
- různé nastavení výškovky pro různé letové režimy se dá řešit více řádky v mixeru, kde nastavíte offset a řádek vybíráte přepínačem režimu letu, ale lepší je použít (na to připravený) režim letu a (třeba) offset trimu pro daný let.
- pokud ovládám motor v každém letovém režimu jiným prvkem, můžu mít v mixeru řádky + fyzické zdroje... ale asi lepší bude mít v mixeru motor jako vstup logický a fyzické řešit ve "vstupech".
- velikost výchylky levého a pravého (např) křidélka lze mít číslem u každého kanálu křidélka zvlášť a případnou změnu pak provést u jednotlivých křidélek nebo mít "tohle číslo" v proměnné a změnu udělat na jednom místě

atd atd. asi by se dalo pokračovat hodně dlouho.

Možná je otázka, jestli už něco takového už někde není a nestačí TO jen použít...
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: pon 09.03.2026 12:22.
- pokud ovládám motor v každém letovém režimu jiným prvkem, můžu mít v mixeru řádky + fyzické zdroje... ale asi lepší bude mít v mixeru motor jako vstup logický a fyzické řešit ve "vstupech".
- velikost výchylky levého a pravého (např) křidélka lze mít číslem u každého kanálu křidélka zvlášť a případnou změnu pak provést u jednotlivých křidélek nebo mít "tohle číslo" v proměnné a změnu udělat na jednom místě
..
Právě tady do toho stylu nastavování se mi vubec nechtělo a nechce z jednoho duvodu, pokud si v podstatě všechno co jde nastavím v mixeru a třeba po roce mám pocit že jsem tam pro model nastavil zbytečně moc zbytečností co v podstatě stejně kloudně nevyužívám vyhažu jen ty zbytečný řádky v mixerech, to samé pokud použiji předešlý model jako šablonu pro jiný, upravuji, vyhazuji, doplnuji pouze v mixerech a nehledám ještě ve vstupech proměnných lobických funkcích a ja nevim kde ještě jinde co a kde ještě souvisí s tou funkcí mázlou v mixeru.

Ale zase pouze v mixerech mi to asi nedovolí nějaký složitější nastavení, to posoudit neumím bo zatím jsem na žádný problém co by vadil mě nenarazil. Ale já to nastavení určitě neprožívám jako dalibor třeba co se týče křivek a jiných nastavení. Pro mě bylo prioritou misto pultovky graup 19 pořídit palcovku po které v podstatě nepotřebuji nic moc jinýho než co uměla ta graup pultovka ale chci se v tom menu vyznat a né misto litání pak nad každou upravou pul dne proležet na louce s modelem a hledat v menu proč mi to nedělá co chci.
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

Napadla mi jedna věc, já se ted vrátil domu, dnes už počasí divný , od středy nalítáno něco přez 17 hodin tak už i vcelku spokojenost a už asi rok se snažim dokopat k tomu zase zkusit zprovoznit a do radiomastera nadatlovat thilii abych si už definitivně ujasnil že mi to s tim létat už nebaví, tak by se na tom dalo prubnout na přání dalibora to buterfly přepinatelné na plynový páce bud motor, nebo buterfly,,ja bych to postupně datloval přez ty mixy—- tam budu urrčitě potřebovat ale poradit kdy když vyresetuju motor tak aby mi buterfly pak přez plynovou páku běželo v plném rozsahu plynový páky bo s tim jsem jen v mixech měl problém že když jsem si dal misto přepínače pro buterfly boční slider tak mi to bez složitějšího přenastavení pak běhalo jen v pulce potákové dráhy. Moc jsem to ale nikdy nehledal jak to přenastavit bo mě buterfly vyhovuje pevný na přepínač.

Datloval bych to sem s. Fotkama postupně a pak by se sem dala nadatlovat ta varianta přez ty proměnný, třeba zjistim že když už se v tom zas až tolik neplácám na něco by se mi nakonec líbilo mit třeba jen něco i když ve více sekcích ale jednodušejši zpusob pak pro třeba finální záletovové doseřízení.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“