K tomuto vláknu jsem se dostal se zpožděním a v rámci řešení jiného, byť podobného problému. Musím Tomáše trochu opravit. Pokud jeden rozměr (rozpětí) zvětším o 25 %, stejně se zvětší i druhý rozměr (hloubka křídla). Z toho vyplývá, že nosná plocha křídla nebude zvětšena (také) o 25 %, ale o kvadrát tohoto zvětšení, tedy o (zhruba) 56 % - 1,25 x 1,25 = 1,56. V případě objemu pak je zvětšení se třetí mocninou. Takže pozor na to!!!TomasC píše: stř 25.06.2025 11:14 Nechám stranou, že bych model o rozpětí 2,5 metru osadil křidélky, které fungují prostě lépe.
Ale zvětšil jsi rozpětí o 25%, Plochu křídla vlastně taky o 25%. Tím se zmenšila mohutnost SOP a je ji potřeba napravit. Tedy zvětšit na cca 160%.
06-25-2025, 11-16-00.png
Bohužel se obávám, že jsi dokonce nechal stejné vzepětí a to je problém. Letadlo řízené směrovkou zatáčí jen díky vzepětí. Tak je potřeba odřezat uši a přilepit je ve zvětšeném vzepětí.
Větroň nechce zatáčet
Re: Větroň nechce zatáčet
Hitec Aurora 9X
-
HONZIK 22
...zvětšili jsme mu rozpětí na 2500 mm...
Zvetsili rozpeti ne hloubku kridla.
Takze plati klasika pro obdelnikove kridlo. Zvetsis rozpeti na 2x nasobek/o 100 procent. Mas dvounasobnou plochu.
Takze plati klasika pro obdelnikove kridlo. Zvetsis rozpeti na 2x nasobek/o 100 procent. Mas dvounasobnou plochu.
Je otázkou, zda jen zvětší rozpětí tím, že prodloužili nosníky, pak ano. Pokud zvětšili celý plán, tedy rozpětí o 25 %, tak platí můj výpočet. Také řeknu, že jsem to zvětšil rozpětí o 25 %, ale přitom jsem zvětšoval celý plán, tedy i hloubku.HONZIK 22 píše: čtv 26.03.2026 12:54 ...zvětšili jsme mu rozpětí na 2500 mm...
Hitec Aurora 9X
-
HONZIK 22
Tak to ano.