Autochladnička

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Autochladnička

#16 Příspěvek od Woita »

Díky všem za diskusi a informace, nějak se v tom snažím zorientovat..
Kdoví jestli by nebylo nakonec nejlepší na moje použití (přejezd s potravinami z ČR do Chorvatska - kemp) opatřit jen pasivní izolační box a dovnitř namrazit kostky. Takový box jsem měl a vcelku fungoval, akorát že pak první den, než jsme se odpoledne ubytovali, už uvnitř ten chlad tak úplně nebyl (auto stojí půl dne na slunci, uvnitř vedro jak sviň), a máslo rozteklé.

Pití potom při pobytu moc neřeším, na místě už lednice je, tak chladné pití k vodě sebou a třeba v termotašce docela vydrží.

To elektrické chlazení je samosebou bonus, protože celou cestu to chladí. i když potom to půldenní stání asi už stejně musí být bez elektriky, to by zřejmě vycuclo baterku. Tak určitě nejdůležitější je, jakou má ta lednička tepelnou izolaci a jak dlouho pak udrží chlad bez elektriky.

Jak to pročítám, tak nejlepší je kompresorová, i když cena vyšší. Na ten přejezd by mi asi ten Peltiér posloužil taky... Na začátku bych vložil potraviny studené a on by to cestou udržel.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

Woita píše: čtv 13.03.2025 13:07 Na ten přejezd by mi asi ten Peltiér posloužil taky... Na začátku bych vložil potraviny studené a on by to cestou udržel.
Právě na ty přejezdy je uplně v pohodě jakákoli co nejlevnější ta peltierovská, alew co největší--teda musí se to nějak vejít při převozu do auta, pak už je to jedno--když není v kempu zapnutá, klidně do ní muže pršet za autem.

mě ted tady to vlákno nakoplo alespon si nějak ujasnit a z toho co dum dá zbastlit alespon nástřel toho, co už nosím dlouho v hlavě jak bych to chtěl vyřešit jednou já, zásadně na to nepospíchám, prostě máme s Alenou takovou vizi , že pokud se dožijeme duchodu, asi by se nám chtělo vyrazit s dodávkou po evropě tedy určitě na dýl, než na prodložený víkend a to by se nějaká lednice a i celkově takové to kuchynské zázemí už docela hodilo. Prostě moje dlohodobá vize je mít komplet kuchyn na tažnym zařízení, alew komplet samostatně i včetně samostatného solárního dobijení, prostě vubec neřešit, jestli mohu dobijet ze soláru na autě jak koloběžky, nebo i napájet lednici, lednice by prostě měla na své platformě svoje solární články a bud na lednici budou stačit--tedy ok a super, nebo stačit nebudou a lednice na den dva chladit hold nebude--když bude třeba pod mrakem .

ale mě jde hlavně o jedno, pořád nemuset něco na desetkrát někam přenášet, pořád neřešit jesli tento víkend dát lednici sem, nebo sem. prostě když přijedu do kempu--todle bude tady jako i minulý víkend todle bude tady jako i minulý víkend a tečka, je pod mrakem, no tak koloběžky nedobijem a lednice nebude chladit--tečka, ale už si nelámat hlavu--no ale kdybych tak by možná.

Jako ono tak jak to mám vymyšlený mi přijde opravdu super, ale neřešitelný problém jsou ty posraný homologace na ty platformy na zadní kouli a já absolutně netuším--bude jen policajt nadávat, dostanu pokutu--jak velikou--jak velikou v čechách ale jak velikou v němecu, dostanu jen pokutu, nebo mi zakážou pokračovat v jízdě?

no večer sem dám fotky jak to plánuju vyřešit, zatím to bude teda jen ve formě nástřelu plus nějaká následná po čechách provozovatelná varianta aby se vubec vyzkoušelo jestli to v tomto duchu bude vyhovovat a nezhodnotíme to s Alenou jako--sice fajn, ale fakt píčovina bez který se dá žít taky.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

Woita píše: čtv 13.03.2025 13:07 než jsme se odpoledne ubytovali, už uvnitř ten chlad tak úplně nebyl (auto stojí půl dne na slunci, uvnitř vedro jak sviň), a máslo rozteklé.

Wojto při vší uctě--jedeš kempovat, tak prostě místo másla koupíš paštiky v konzervě.

Ono i když pojedeš na tu kempovací dovolenou s obytnákem za 10 milionu velikosti autobusu o minimálně dvou patrech tak ti velice rychle dojde, že pokud budeš na té super kempinkové uvnitř obytnáku smažit třeba vepřový játra, nebo jitrnici a ono to na té pánvičce prskne, bude zasnaný komplet celý ten karavan a navíc z toho smažení ten smrad budeš z toho karavanu dostávat pul roku a zbytek dovolený nebudeš dělat nic jiného, než běhat k vodovodu s 10 litrovým barelem pro vodu abys umyl to, co se zasralo a poprskalo.

Ono i super čuper drahý a je jedno jak veliký obytný auto, nebo přívěsný karavan nejde provozovat jako běžný byt---Ok, budeš třeba v kempu, kde se přímo napojíš na hadicový přívod vody---ale jen na přívod, odtok té vody bude do tvé karavanové jímky, s kterou budeš běhat ji vylejvat

Prostě když jedeš kempovat, fakt nekupuješ máslo, mletý maso pokud ho neplánuješ zpracovat ještě ten den a jiný a jiný potraviny s problémovou dobou trvanlivosti.to je absolutní základ.
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

Woita píše: čtv 13.03.2025 13:07 Díky všem za diskusi a informace, nějak se v tom snažím zorientovat..
Kdoví jestli by nebylo nakonec nejlepší na moje použití (přejezd s potravinami z ČR do Chorvatska - kemp) opatřit jen pasivní izolační box a dovnitř namrazit kostky. Takový box jsem měl a vcelku fungoval, akorát že pak první den, než jsme se odpoledne ubytovali, už uvnitř ten chlad tak úplně nebyl (auto stojí půl dne na slunci, uvnitř vedro jak sviň), a máslo rozteklé.

Pití potom při pobytu moc neřeším, na místě už lednice je, tak chladné pití k vodě sebou a třeba v termotašce docela vydrží.

To elektrické chlazení je samosebou bonus, protože celou cestu to chladí. i když potom to půldenní stání asi už stejně musí být bez elektriky, to by zřejmě vycuclo baterku. Tak určitě nejdůležitější je, jakou má ta lednička tepelnou izolaci a jak dlouho pak udrží chlad bez elektriky.

Jak to pročítám, tak nejlepší je kompresorová, i když cena vyšší. Na ten přejezd by mi asi ten Peltiér posloužil taky... Na začátku bych vložil potraviny studené a on by to cestou udržel.
My skončili u peltiera https://www.dtest.cz/test/lidl-crivit-e ... 9-a4/96812 Vítěz testu celkové hodnocení: velmi dobře (89 %).

Vejdou do něj i 1.5 l PET nastojato. Na výpomoc nemrazíme ledové kostky, ale nějakou tu petku s pitím. Chladí a až roztaje, tak se vypije. Jediný zádrhel je v tom, že na ní kondenzuje voda a vzniká loužička. Musí se tam postavit na nějaký hadr, který saje.

Odstranit vedro ze zaparkovaného auta je poměrně snadné. Termofolie - ta co je běžně v autolékarničkách, balíček za pár desetikorun. Přetáhnout přes přední okno, zahnout dovnitř a přichytit kousky izolepy. Podobně přes okna ve dveřích. Auto stojí pár dnů na letišti mezi stany a je v něm chládek. O desítky stupňů méně než normálně.
igorb

#20 Příspěvek od igorb »

pepin píše: stř 12.03.2025 19:47 -kyblík, nahoře s tím chlazením
To sa neda kupit? pokial sme mavali majstrovstva v krajinach kde zimu bolo treba vozit z domu (USA Australia) Tak v v kazdom hoteli stala taka ta pixla co pluje lad, tak to som vzdy prve vyrazil do nejakeho shoppingu a tam kupil presne to co popisujes, plastova izolovana nadoba s vrchnakom tak za 10$. Tam som nahadzal co bolo treba chladit, zasypal som to ladom a do vecera na placi som mal studene pitie. V Muncie (Tomas bude vediet) je plac kde siroko daleko nic nemas, len slnko a tam to bolo proste potrebne a fungovalo to vyborne. Lad vypadaval v kazdom hoteli a ak nie, Wallmart ho mal za prd vo velkych sackoch, takze rano naplnis a na cely den vybavene.

Ale je fakt ze tu som nic take nevidel, ale myslim ze preto ze som nic take nehladal :- ))))
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

igorb píše: čtv 13.03.2025 17:25 Tak v v kazdom hoteli stala taka ta pixla co pluje lad, tak to som vzdy prve vyrazil do nejakeho shoppingu a tam kupil presne to co popisujes,
Při tom kempování ale bývá většinou problém v tom, že většinou právě nebydlíš v kempu v tom hotelu kde stojí ta pixla s ledem a aby sis teda dojel někam pro led---vím teda prd, jestli třeba když kempuješ třeba u rybníka v táboře, jestli bude ten led koupitelný v českých budějovicích, nebo v Brně, nebo v Praze, no v každym případě by to znamenalo všechno zabalit a autem pro ten led někam dojet a zase se s ním vrátit zpět.

To si myslím, že takto se mi to uplně moc řešit nechce :D
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: čtv 13.03.2025 15:18
Odstranit vedro ze zaparkovaného auta je poměrně snadné. Termofolie - ta co je běžně v autolékarničkách, balíček za pár desetikorun. Přetáhnout přes přední okno, zahnout dovnitř a přichytit kousky izolepy. Podobně přes okna ve dveřích. Auto stojí pár dnů na letišti mezi stany a je v něm chládek. O desítky stupňů méně než normálně.
s prvnim větříkem tě to přejde už když se tam budeš snažit tu folii vubec natáhnout a nějak přichytit.

Jako jo, funguje to skvěle, ale nesmí foukat vítr, třeba zvlášt když jedu na serf, tak většinou právě fučí a ty folie zvenčí jsou naprosto nepoužitelný, bud to přiděláš tak, že to nedrží, nebo když to drží, tak se to roztrhá na sračky.

oni jsou právě i problém takový ty veliký origo vytahovací pergoly před karavan, to když nehlídáš počasí a nestihneš to stáhnout než přijde a přejde buřina, rozláme ti to vítr na srágoru bo pokud to nekurtuješ opravdu betálně do země což většinou dělá jen ten, kdo parkuje s karavanem v nějakým kempu celý léto , tak to většinou každej pro jistotu když jde od auta stahuje.
Naposledy upravil(a) pepin dne čtv 13.03.2025 18:12, celkem upraveno 1 x.
igorb

#23 Příspěvek od igorb »

pepin píše: čtv 13.03.2025 18:00 To si myslím, že takto se mi to uplně moc řešit nechce :D
Nepochybne, hruska nie je jablko, niekedy potrebujes jedno a nikedy druhe ... ja hovorim o autochladnicke a ty o karavan chladnicke :- )))))))

na teba som to zavesil preto, ze ty sam si o izolacnej pixli hovoril.
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: čtv 13.03.2025 18:07 s prvnim větříkem tě to přejde už když se tam budeš snažit tu folii vubec natáhnout a nějak přichytit.

Jako jo, funguje to skvěle, ale nesmí foukat vítr, třeba zvlášt když jedu na serf, tak většinou právě fučí a ty folie zvenčí jsou naprosto nepoužitelný, bud to přiděláš tak, že to nedrží, nebo když to drží, tak se to roztrhá na sračky.
Nepřešlo mě to už tak 15 let a funguje to i na Rané. ;)
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: čtv 13.03.2025 18:24 Nepřešlo mě to už tak 15 let a funguje to i na Rané. ;)
Mě to na Raný fungovalo taky, ale né s folii ale polyšovou deskou a jen tak mimochodem, všechny ty karavany co jsou na raný k trvalému stání jsou k asfaltu přikurtovaný lanama a řetězama.

https://www.rajce.idnes.cz/pepin65/albu ... /679556984

Jako opravdu si myslíš, že pokud by folie zvenčí přez okna auta, nebo karavanu měla šanci nějak dlouhodoběji smysluplně fungovat že se to takto ani na drahých karavanech neřeší bo to zatím nikoho nenapadlo takto řešit, nebo jsi ochotný připustit, že to prostě systémově uplně v poho a na jistotu nefunguje a už vubec ne jen ta slabá zdravotnická termoslída---minimálně to musí případný vítr i když se to nějak vyvlíkne tak ale přežít a ideálně by jsi pro to neměl lézt potom někam na střechu sousedova karavanu to vymotávat z antény.

Oni se teda dělaj takový prošívaný návleky přez přední a boční okna, ale to je origo na míru na to auto, je tam od výroby vymyšlené jak to tam má držet a je i v tom autě nejspíš uložný místo kam to složíš když to nepotřebuješ.

Já si něco takového šil na Caddynu na zimní kempování, bo pokud je v zimě termofolie zevnitř oken, mezi tou folii a oknem se to hrozně rosí--no spíš je tam potopa.

Ale navlíkat to zvenčí když jsem v zimě, mrazu třeba dorazil na místo a foukal vítr plus chumelilo, no to je teda radustka co jsem si opravdu vždy sakra užíval.
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: čtv 13.03.2025 18:35 Jako opravdu si myslíš, že pokud by folie zvenčí přez okna auta, nebo karavanu měla šanci nějak dlouhodoběji smysluplně fungovat že se to takto ani na drahých karavanech neřeší bo to zatím nikoho nenapadlo takto řešit
Dlouhodobě to na autech fungovat nemůže - přes 98% odrazivost na cestu neuvidíš. Je to jen na přechodnou dobu co se někde táboří.

Ale doma na jižních oknech to používám už řadu let a pokud se do toho něčím nerýpne, tak je životnost více jak tři roky. Tam to ovšem lepím jinak.

Že tomu nevěříš je tvoje věc. Já vím, že moje potřeby to řeší úplně v pohodě. A pro další to třeba může být zajímavý námět.
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

Ale hlavně takto---já tady jen chtěl Woitovi zodpovědět jeho dotaz jestli tady má někdo nějakou zkušenost s kempinkem a chlazenim potravin, což mám, tak jsem k tomu napsal co se mě osvědčilo, nebo neosvědčilo--PŘI MÉM STYLU KEMPOVÁNÍ--

TEDY pokud pojede woita do jednoho kempu na jedno místo na 14 dnu, nebo déle, je mu uplně na prd, jestli ledový kostky vydrží dva, tři nebo 4 dny když jede na 14 dnu, ale už i ví, že z autobaterky mu žádná lednice--je jedno jaká -- nepoběží déle, než jeden den.

A na přejezd mu bohatě stačí slepit si pytel--tašku z termofolie jako na křídla modelu, do toho dát vychlezený potraviny z ledničky plus třeba v peztkách zmraženou --nebo skorozmraženou vodu, kolu a na minimálně 24 hodin má vystaráno že to doveze ještě chladný.
zdzd

#28 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: čtv 13.03.2025 19:07 Ale hlavně takto---já tady jen chtěl Woitovi zodpovědět jeho dotaz jestli tady má někdo nějakou zkušenost s kempinkem a chlazenim potravin, což mám, tak jsem k tomu napsal co se mě osvědčilo, nebo neosvědčilo--PŘI MÉM STYLU KEMPOVÁNÍ--

TEDY pokud pojede woita do jednoho kempu na jedno místo na 14 dnu, nebo déle, je mu uplně na prd, jestli ledový kostky vydrží dva, tři nebo 4 dny když jede na 14 dnu, ale už i ví, že z autobaterky mu žádná lednice--je jedno jaká -- nepoběží déle, než jeden den.

A na přejezd mu bohatě stačí slepit si pytel--tašku z termofolie jako na křídla modelu, do toho dát vychlezený potraviny z ledničky plus třeba v peztkách zmraženou --nebo skorozmraženou vodu, kolu a na minimálně 24 hodin má vystaráno že to doveze ještě chladný.
S tím nelze než souhlasit.
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: čtv 13.03.2025 19:03

Že tomu nevěříš je tvoje věc. Já vím, že moje potřeby to řeší úplně v pohodě. A pro další to třeba může být zajímavý námět.
Ale já ti věřim že to funguje, já to taky kdysi na autě použil--z boku dodávky jsem přez přední a dvě zadní boční okna měl nataženou takovou tu podpolyšovanou stříbrnou folii za radiátory, fungovalo to skvěle--teda když nefoukal vítr, ale v 10 hodin odraz od té folie svítil do očí jednomu sousedovi, v 11 hodin druhému, ve 12 hodin třetímu sousedovi v kempu--ale musím zaklepat, nic to nikdy nezapálilo a nic od toho odrazu neblaflo, nakonec jsem to ale zrušil, bo jsem to zhodnotil jako né uplně ideální řešení.

Ono když jezdíš po kempech, snažíš se v těch kempech taky tak nějak nevyčnívat, zapadnout---tak nějak vypadat a pusobit v rámci možností normálně--obyčejně.

Já jsem ted dodělal nástřel té svoji vize kuchynka na tažnym zařízení, přijde mi to docela použitelný--teda pokud bych to vyrobil už jako definitivní variantu, ale nevim nevim, nerad bych v kempu budil dojem, že tam budu pravděpodobně stavět barák, nebo zase absolvoval exkurze--kde jste to koupil, jak jste to vyrobil, kolik to stálo.
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

No, jako svuj učel by to splnovalo, na tažnym v podstatě kuchyn včetně vlastního soláru , ale ještě uvidim.
Přílohy
BEC2E527-BA9E-4CCF-9D12-D5BEE124D62F.jpeg
2C4DCD43-ECFB-4116-BA41-50C9829FE61E.jpeg
C640DFBA-5387-4CFF-B5B2-A8CF87A2B921.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“