Zesílení sprchové vaničky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
dagx
Kontaktovat uživatele:

Re: Zesílení sprchové vaničky

#16 Příspěvek od dagx »

Sprchový box za 20000. Dotykový ovládací panel,radio s bluetooth, x funkcí, x trysek, poličky, led osvětlení , reproduktor...... A vanička z plastu o které v popisu zboží není zmínka. Byl jsem u desítek prošláplých vaniček a co s tím "mistře"? Chápu že bez zkušeností člověka nenapadne řešit to důležitý.Kvalitní litá vanička plus dveře nebo zástěna vyjde na míň a bez problémů. Je to o prioritách. Já se chci umýt a vypadnout.Rádio si pustím potom.Nehledě k problémům s udržováním čistoty v tak členitém prostoru jako je sprchový box.Základ udržení sprchového zařízení v kondici "jako nové" je zanechat co nejmíň vlhkosti po opuštení.Když vidím plíseň je jasný že se dotyčný umyje odejde a nic neřeší.

Pokud už něco takového koupím nebo opravuju, než nějaké nožičky tak to co nejvíc plošně podezdít.Samozřejmě při první instalaci. Naposled jsem pomáhal kamarádovi který byl zoufalý že se ta vanička už nevyrábí.Spousta práce a času,prasklina je vidět ale neteče. Rozebrat,zespod přelaminovat a podezdít. Nepodezděnou plastovou (nebo nekvalitní) vaničku prošlápne i mnohem menší váha když se třeba zhoupne na patě v kritickém místě.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
guchar

#17 Příspěvek od guchar »

V bezbariérových prostorách (privátních zdravotnických zařízení) bývá vykachlíkovaný sprchový kout, za dost širokými zasouvacími dveřmi. Před stěnou s dveřmi je pás kachlíkové podlahy a v ní pod odnímatelnou mřížkou odtokový žlábek. Dost velký objem pokoje a výkonný odsavač řeší odvod vzdušné vlhkosti. Doma ten žlábek nešel z důvodů dispozice původních prostor. Takže sprchový kout a keramická vanička to nahradily. Luxusem navíc byla mixážní termo baterie s ochranou proti opaření. Jedinou výbavou vevnitř je miska na kartáč a šampón.
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

Před 22 lety jsem instaloval sprchovací kout s laminátovou vaničkou a taky s tou kovovou konstrukcí se štelovacím nožičkami. Když jsem se cvičně na ni postavil, tak mi hned došlo, že to bude houpat a časem to možná i praskne. Tak jsem pod vaničku nalepil na podlahu 2 cihlobloky správné výšky, tak aby byly cca 2 cm nižší než je světlost pod dnem vaničky (je možno použít i jakýkoli jiný materiál, například porobetón YPOR, YTONG a pod.). Pak jsem napojil odpad, vše dobře vyměřil, zkontroloval, na ty bloky nastříkal PUR pěnu, položil na to vaničku a do ní dal 2 pytle cementu jako zátěž (to je důležité, zátěže radši více než méně, protože na té velké ploše pěna vyvine značný tlak) a počkal než ta pěna zatuhne. Lepší je použít dnes běžně dostupnou nízkoexpanzní pěnu, ta ale tehdy ještě běžná nebyla. Vanička je stále pevná jako skála a ani za těch 22 let nedošlo k žádné jeji deformaci. :)
Stejným způsobem jsem pak v druhé koupelně fixoval laminátovou vanu. :wink:
Nevýhodou tohoto řešení je pouze nesnadná demontáž při případné výměně vaničky. :roll: To mne bohužel čeká ne kvůli nějakému defektu vaničky, ale kvůli korozi rámu nástavby sprchovací budky. Bohužel se mi nedaří sehnat budku na stejný půdorysný tvar vaničky. :( A tak, když už to bude neúnosné, budu nucen to vyměnit komplet. :|
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

guchar píše:...pás kachlíkové podlahy a v ní pod odnímatelnou mřížkou odtokový žlábek. ...

Ten žlábek je vynikající řešení, ale to je možné jen tehdy, když lze celý kanalizační odpad ukrýt do podlahy. To bohužel u mne možné nebylo, síla podlahové desky i s potěrem pouze 20 cm. Vzhledem k tomu, že je v tom hodně armovacího železa, tak zapustit do ní celý odpad by byl neřešitelný problém.Takže mi nezbývalo nic jiného než pod ten kout instalovat vyvýšenou vaničku.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od dagx »

Laminátové vany mají narozdíl od vaniček hodně vyztužené dno po celé ploše.Prošláplou vanu jsem neviděl :) .2cm mezera na pěnu mi přijde velká ale OK.Párkrát jsem zkusil mezeru naprosto minimální (pár mm) a pokrýt plochu podezdění bobkama silikonu.Ten se na rozdíl od pěny nevymačká a je relativně pružný.Bylo to na hotelových pokojích "páté kategorie" kde byla životnost koupelny rok dva a mohl jsem sledovat co se s tím děje během kolotoče rekonstrukcí.Takhle držely i ty aušus vaničky v brutálním provozu.
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

Pokud bys dal menší mezeru, tak při použití běžné pěny by Ti ani ty 2 pytle cementu pozici vaničky neudržely a zvedlo by se to. 8O :cry: Pak bys měl velký problém s instalací nástavby koutu. No, s tou nízko expanzní pěnou možná by to šlo i s menší mezerou :roll: , ale jak říkám těsně po roce 2000 taková ještě nebyla k dostání běžně. Každopádně u mne je dno vaničky absolutně pevné i po těch 22 letech, takže si nemyslím, že by mi ta pěna nějak degradovala. Degradace pěny probíhá tam, kde na ní působí světlo a zejména UV záření, v tmě pod vaničkou se s ní neděje takřka nic. 8)

S tou vanou máš pravdu, do dna je zalaminována dost silná obdélníková deska. Ale posazení na bloky a pěnu ničemu neuškodí, spíš pomůže. Je pravdou, že výměna takhle osazené vany by byla více problematická, ale stejně když se vana mění, tak tu podezdívku je nutno rozbít. :P
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:... Pěna bude schopná nasát vodu, ta se v ní bude držet a časem to začne kvést, jako zahrádka v máji, tedy ne, že by tam byly růže, ale bude tam velmi pravděpodobně plíseň. Proto bych to udělal nějak vzdušně (nožičky), aby to mělo možnost vysychat.

To mi ale řekni jak se Ti může dostat voda do uzavřeného podezděného prostoru pod vaničku? :o Když se to kolem vůči zdi řádně utěsní silikonem a vepředu vůči podezdívce taky, tak se tam voda nemá jak dostat. :P Leda přes rozbitý sifón, nebo pokud někdo při montáži nástavby budky ji kotví do obvodu vaničky na šrouby, tedy ji provrtává. :roll: Obojímu se lze vyvarovat. :wink:
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

jio píše:Nestačilo, viz má zkušenost výše. Pěna se poddá a praskne to.

Ale stačilo, jen se to musí udělat pořádně. U mne to drží 22 let 8)
dagx
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od dagx »

Nehádám se.Jen píšu poznatky z mojí praxe. Pokud má pěna kam expandovat, nemá sílu něco zdeformovat.Pokud ne, tak někdy ano.Proto jsem psal že 2 cm se mi zdá moc.Pěna je konzistencí něco jako polystyren.V ploše OK ale zatížení třeba patou jak jsem psal nezvládne.Jsou to zas zkušenosti z extrémního provozu kdy "nájemník" nic neřeší.
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

Já se taky nechci přít, já mám zkušenost pouze z vlastní instalace jedné-jediné vaničky sprchového koutu a jedné-jediné vany, Ty se tím evidentně živíš a máš zkušeností mnohem víc, takže jsi zažil leccos. :wink: Výhodou profesionála je to, že se může poučit na vlastních (i cizích) chybách a postupně ty věci instalovat lépe a lépe, zatím co domácí kutil má na učení jen jeden pokus. :mrgreen: A tady je fakt dobré to nepodcenit a poradit se předem s tím profíkem, co to už umí. :wink:
Dost možná, že ta moje vanička je kvalitnější, správně zpevněná už od výroby a neprošlápla by se ani kdyby tam ta pěna nebyla. :roll: Za to jak je tam přesně velká ta mezera po těch 22 letech už neručím. :? Ono taky nemusí být stejná po celé ploše, protože spodní plocha vaničky nemusí být rovnoběžná rovina s těmi cihlo bloky.
I proto právě se použila pěna a ne něco jiného. Klidně bych mohl na ty cihlo bloky nastavené na mnohem menší mezeru, dejme tomu 5mm, nahodit buchty z lepidla na obklady, nic by neexpandovalo a vanička by pak byla pevná jako dlažba. Ale pak by byla její případná demontáž ještě náročnější.
Ale správně jsi napsal,
dagx píše:Pokud má pěna kam expandovat, nemá sílu něco zdeformovat. Pokud ne, tak někdy ano.
tak jde o to, že když pomocí 2 cihlo bloků vytvoříš opěrnou plochu cca 40x40cm, na tu nafoukáš pěnu a posadíš vaničku, tak dojde přesně k tomu stavu, že pěna nemá kam expandovat, protože její obvodová část zatuhne rychleji než část uprostřed té plochy, která už nebude schopna se protlačovat ven do stran. A tím vznikne obrovská síla. Proto bych to s úzkou mezerou při běžné pěně radši nepřeháněl, to by pak ani ty 2 pytle cementu jako zátěž nestačily.
jio

#26 Příspěvek od jio »

VTjr píše:Ale stačilo, jen se to musí udělat pořádně. U mne to drží 22 let 8)

Mě to "stačilo" stálo víc jak 10 tisíc. A bylo to uděláno "pořádně" ve smyslu, že tam byly pásy pěny kousek od sebe a byly mezi podlahou a vaničkou. Pěna se ale časem slehla a pak to ruplo. Ale každý svého štěstí strůjcem.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od DAF »

4 VTjr, odpověděl jsi si sám. Nebude to hned, třeba za delší dobu. Někde se objeví prasklinka, netěsnost, prostě závada a je po ftákách velebnosti :lol: . Nehledě na možnost kondenzace.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#28 Příspěvek od VTjr »

jio píše: Mě to "stačilo" stálo víc jak 10 tisíc. A bylo to uděláno "pořádně" ve smyslu, že tam byly pásy pěny kousek od sebe a byly mezi podlahou a vaničkou. Pěna se ale časem slehla a pak to ruplo. Ale každý svého štěstí strůjcem.
Pořádně asi ne, když byly pásy mezi vaničkou a podlahou, tak jak silné ty pásy musely být? Pokud tam nebyl nějaký opěrný blok, kde malá mezera byla vypěněná, tak velká vrstva pěny se slehne spíš než vrstva malá, ale na velké ploše. Já napsal 20mm mezera, co se pro Dagx zdálo moc, ale tady se mluvi asi o mnohem silnějšich pásech pěny. A mj. vysoká cena práce nemusí vždy znamenat, že kvalita té práce tomu odpovídá. Dobré řešení může být i to nejlevnější.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:4 VTjr, odpověděl jsi si sám. Nebude to hned, třeba za delší dobu. Někde se objeví prasklinka, netěsnost, prostě závada a je po ftákách velebnosti :lol: . Nehledě na možnost kondenzace.
No, pravdou je, že nejrizikovějši je ten sifon. Jde o to, vybrat si kvalitní a na něm nešetřit. Můj zatím 22 let drží, a to je doba, po které už většina zvažuje rekonstrukci. Dagx je zvyklý dokonce i na 2-leté cykly. :lol:
Ale kondenzace přece vyžaduje neustálý přisun vlhkého vzduchu. Ten tam není, pod vaničkou nejsou žadna dvířka, je tam podezdivka a vše je dokonale utěsněno, takže jen to co prodifunduje přes podlahu a zdi. A i kdyby, tak jak by asi trocha vlhkosti mohla té pěně uškodit?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DAF »

Nevím, jak tvoje koupelna, ale v té naší bývá vlhkého vzduchu celkem dost. Faktem je, že máme jednu stěnu "venkovní", takže na obkladu se rosa občas objeví.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“