Torzní pružina na sklopné vrtuli

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
MKfly

Re: Torzní pružina na sklopné vrtuli

#16 Příspěvek od MKfly »

smyk1111 píše:Každý régl když správně nastavíte na brzdu , tak je schopen toto zařídit.

Ano, ale není to tak úplně zadarmo, zvláště u baterie s malou kapacitou.

Dnes mi konečně přišel regulátor který už brzdu opravdu umí, ale hlavní důvod výměny byla absence ochrany baterie před přílišným podvybitím.
Přesto mi to nedalo a provedl jsem malé měření. Klidový odběr s vypnutou brzdou je v mém případě 80mA, s lehkou 120mA a s tvrdou 140mA.
Do Aluly se rozumně vejde baterie s kapacitou 350mAh. A z toho plyne teoretická výdrž ve vzduchu, pokud bych tedy jen pozoroval kroužící model nad hlavou, bez brzdy 4,375 hodiny, s lehkou brzdou 2,917 a s aktivovanou tvrdou brzdou už jen 2,5 hodiny. Je to jen pustá teorie, ale ten teoreticky maximální rozdíl 43% ani v praxi určitě nebude zanedbatelný ...
Janek2

#17 Příspěvek od Janek2 »

MKfly píše:
Dnes mi konečně přišel regulátor který už brzdu......

Napsal: čtv 03.08.2023 4:39

Vám roznáší pošta nebo kurýr tak brzo ráno balíky? :lol: :lol: :lol:
stafr

#18 Příspěvek od stafr »

Boží cesty jsou nevyzpitatelné :mrgreen:
stafr

#19 Příspěvek od stafr »

MKfly píše:
Ano, ale není to tak úplně zadarmo, zvláště u baterie s malou kapacitou.

Dnes mi konečně přišel regulátor který už brzdu opravdu umí, ale hlavní důvod výměny byla absence ochrany baterie před přílišným podvybitím.
Přesto mi to nedalo a provedl jsem malé měření. Klidový odběr s vypnutou brzdou je v mém případě 80mA, s lehkou 120mA a s tvrdou 140mA.
Do Aluly se rozumně vejde baterie s kapacitou 350mAh. A z toho plyne teoretická výdrž ve vzduchu, pokud bych tedy jen pozoroval kroužící model nad hlavou, bez brzdy 4,375 hodiny, s lehkou brzdou 2,917 a s aktivovanou tvrdou brzdou už jen 2,5 hodiny. Je to jen pustá teorie, ale ten teoreticky maximální rozdíl 43% ani v praxi určitě nebude zanedbatelný ...

A co tak si pořídit 2 nebo 3 baterie? Zase taková finanční rány to nebude a jistě se využijí. Pak Ti odpadne řešit takové prkotiny s odběrem a víc si zalítáš.
MKfly

#20 Příspěvek od MKfly »

stafr píše:

A co tak si pořídit 2 nebo 3 baterie? Zase taková finanční rány to nebude a jistě se využijí. Pak Ti odpadne řešit takové prkotiny s odběrem a víc si zalítáš.

No teď jich mám aktuálně 7 :D :D :D Je to málo?
Ale ten předchozí regulátor mi jich pár zlikvidoval, z 6,8V dokázal být najednou téměř na 0 za pár vteřin.

Ten příspěvek je o tom, že se mi špatně sklápěla vrtule. Napadlo mě jednoduché řešení které nevyžaduje žádné řezání do kořene vrtulového listu,
v mém případě má jen 4mm. A to je celé. Ocení to jen ten, kdo řešil stejný problém. Pro ostatní je to opravdu jen zbytečnost
stafr

#21 Příspěvek od stafr »

MKfly píše:
No teď jich mám aktuálně 7 :D :D :D Je to málo?
Ale ten předchozí regulátor mi jich pár zlikvidoval, z 6,8V dokázal být najednou téměř na 0 za pár vteřin.

Ten příspěvek je o tom, že se mi špatně sklápěla vrtule. Napadlo mě jednoduché řešení které nevyžaduje žádné řezání do kořene vrtulového listu,
v mém případě má jen 4mm. A to je celé. Ocení to jen ten, kdo řešil stejný problém. Pro ostatní je to opravdu jen zbytečnost

co to máš za baterky?
MKfly

#22 Příspěvek od MKfly »

stafr píše:
co to máš za baterky?

Tyhle:
https://www.rc-factory.cz/baterie/2s/vo ... mah-2s-30c
Na plný výkon tam teče až 5A a pokud to zrovna moc nenosí, tak pak mizí docela rychle.
stafr

#23 Příspěvek od stafr »

MKfly píše:

Tyhle:
https://www.rc-factory.cz/baterie/2s/vo ... mah-2s-30c
Na plný výkon tam teče až 5A a pokud to zrovna moc nenosí, tak pak mizí docela rychle.

LiPOl, 6,8V, 350 mAh, to jako myslíš vážně? A co tak tomu dát trochu větší baterku? Pod 3,6V už ty svoje dost trápíš.
MKfly

#24 Příspěvek od MKfly »

stafr píše:

LiPOl, 6,8V, 350 mAh, to jako myslíš vážně? A co tak tomu dát trochu větší baterku? Pod 3,6V už ty svoje dost trápíš.

S tím novým regulátorem je budu trápit snad o trochu méně. Pokud mám udržet napětí nad 7,2V pak se o to víc hodí ta vypnutá brzda.
Větší baterka se tam jednak nevejde (musí to být dlouhá nudle) ale i třeba jen u 450 by to bylo dalších 13g navíc a i teď je to do klidu už zbytečně moc těžké. A balastní zátěž, jen kvůli poloze těžiště, tam žádnou nemám, s tou 350 vychází těžiště akorát.
Měl jsem už hodně rozmlácenou náběžku a i čumák, na opravu padlo min. 20g šlehaného tmelu a uhlíková tyč o průměru 1mm (ale chtělo by to spíš průměr alespoň 1,5mm). Na to, v jakém ta Alula byla stavu, tak jsem s letovkou 189-190g po motorizaci vlastně docela spokojený.
Jen mě zpětně mrzí, že jsem tam ten motor nedal hned. Ale za ty peníze už další Alulu kupovat nebudu, i když teď už mnohem lépe vím jak na ni :-)
stafr

#25 Příspěvek od stafr »

rozhodně bych změnil pohon. 5A na tak malou baterku je docela dost hodně.

Tak třeba toto:
Turnigy 2204-14T - 20g, max. 7,5A, 1551rpm/V
vrtule 6x3 Graupner CAM Filder na trámec 30 mm

Parametry pohonu na 2S LiPol

rpm 8590
proud 3,7A
statický tah 166g

S tímto pohonem na půl plynu musí těm bublinkám stačit. Pak bude odebíraný proud ještě menší.

Stáhni si Drive Calculátor a můžeš laborovat. Já vybral druhý nástřel. Asi 3 minuty hledání. 5A je fakt moc. A 190 gramů model s tím musí letět naprosto pohodově. A v reglu nastavit měkkou brzdu. Většinou jsou 2-3 možnosti.

Ale je to na Tobě. Souhlasit se mnou nemusíš. jen po těch letech už vím co píšu. Na delší plachtění jsou jiná éra, ne samokřídlo těchto minirozměrů.
MKfly

#26 Příspěvek od MKfly »

stafr píše:rozhodně bych změnil pohon. 5A na tak malou baterku je docela dost hodně.

Tak třeba toto:
Turnigy 2204-14T - 20g, max. 7,5A, 1551rpm/V
vrtule 6x3 Graupner CAM Filder na trámec 30 mm

Parametry pohonu na 2S LiPol

rpm 8590
proud 3,7A
statický tah 166g

S tímto pohonem na půl plynu musí těm bublinkám stačit. Pak bude odebíraný proud ještě menší.

Stáhni si Drive Calculátor a můžeš laborovat. Já vybral druhý nástřel. Asi 3 minuty hledání. 5A je fakt moc. A 190 gramů model s tím musí letět naprosto pohodově. A v reglu nastavit měkkou brzdu. Většinou jsou 2-3 možnosti.

Ale je to na Tobě. Souhlasit se mnou nemusíš. jen po těch letech už vím co píšu. Na delší plachtění jsou jiná éra, ne samokřídlo těchto minirozměrů.

Těch 5A tam teče jen s plně nabitou baterií a na plný plyn, pak to velice rychle spadne někam jen na 4A při plném plynu. Na půl plynu, což bohatě stačí i na případné blbnutí kolem hlavy tam teče tak asi 2,5A. Motor má 10g, ty nabízíš o 10g těžší. Vrtuli mám 5.1x3.1 také Graupner CAM Filder. Zkoušel jsem i tu 6x3, statický tah to mělo +- stejný asi 130g, jen ta menší vrtule přímo na ose 2mm je o 5g lehčí než 6x3 s adaptérem na kořenový průměr 5mm. Takže jsem teď -15g a živé je to na mě tak akorát. Alula se dá složit do krabičky 49x28x8cm a váží pod 250g. Dá se vzít všude a i létat se s ní dá také prakticky všude. Jen tedy opravdu nelétá jak super brus do termiky. Ale viděl jsem i video kde létá dokonce jen s 5g motorem velice hezky v hale. Já se s ní a na ní opravdu hlavně jen učím. Po StepOne, když pominu 50let stará křídla z A1 která jsem opatřil novým trupem s motorem, je Alula můj druhý RC model vůbec.
Tady jsem se jí snažil alespoň trochu natočit pokusy o nalétávání na mobil na balíku slámy (i trávu jsem u toho trochu posekal :-), ale raději bych se jen díval jak mi téměř sama krouží nad hlavou. Nebo se s ní konečně dostal na pořádný svah.
[youtu_be]https://youtu.be/8ovIbnKA2UE[/youtu_be]e]
stafr

#27 Příspěvek od stafr »

Pěkné video. Jak jsem psal, byl to druhý nástřel v programu a vím, že by šlo najít vhodnější kombinaci. Ta mobilita je dost silný argument, to uznávám, sám mám v plánu své samokřídlo upravit ze stejných důvodů. Někdy je to opruz se stěhováním, ale většinou jen vhodím do kufru a jedu. A na termiku nepotřebuješ žádný speciál. Třeba takový Flop je docela zajímavý větroň za pár šupů. Ale je na Tobě jaké máš priority.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jyrry »

stafr píše:... sám mám v plánu své samokřídlo upravit ze stejných důvodů...

A bylo by tu (či jinde) k vidění?
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

MKfly píše:... pokusy o nalétávání na mobil na balíku slámy...
Myslím, žestávající motorizace tomu dává živost dostatečnou, mám to docela podobně - http://www.youtube.com/watch?v=UsombYafoeo

MKfly píše: raději bych se jen díval jak mi téměř sama krouží nad hlavou...
To se mi u mých samokřídel nějak nedaří, ať prkno s ocasem, tak ty šípovité bezocasníky. Pořád je to nutné řídit, korigovat - http://www.youtube.com/watch?v=jJg1AIHIUss a další
jyrry.webnode.cz
MKfly

#30 Příspěvek od MKfly »

stafr píše:Pěkné video.

Děkuji za pochvalu a ať nám to lítá :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“