Benzinový motor, škubání serv

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
miho

Re: Benzinový motor, škubání serv

#16 Příspěvek od miho »

HonzaS píše:na 99% ti ruší zapalování, nebo něco kolem.

Co když vypínač zapalování vyřadíš úplně? máš pro zapalování zvlášť baterku? Pošli fotky elektroinstalace.

HavelAircraft píše:Zkus vyměnit zapalování. Může to dělat i izolace kabelu.

Také mi to směřuje k zapalování. Vyštrachal jsem doma jedno staré v pochroumané krabičce, ale na zkoušku by mohlo být dobré.
Jinak sestava je 2 čl. LI-ion + lineární MaxBEC od JETI a pokus byl i bez vypínače. Zároveň jsem to zkusil se starým 4 čl. NiCd + mechanický vypínač - vše bez kladného výsledku.
Po zkoušce se starým zapalováním dám vědět výsledek.
* Staré zapalování nefunkční, takže bez zkoušky. Škoda.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od JirkaA »

Je hodne nepravdepodobne, kdyby zapalko takhle zarusilo RC kdyz je uplne galvanicky oddelene od zbytku systemu. Tusim nejakou zradu v instalaci - spatny kontakt nebo zkrat ktery se projevi pri vibracich (tomu by nasvedcovalo i zhorseni v urcitem pasmu otacek). Zkusil bych pohybat kabelazi, poklepat na konektory, serva, prijimac...
OK2WY
LV
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od LV »

JirkaA píše:Je hodne nepravdepodobne, kdyby zapalko takhle zarusilo RC kdyz je uplne galvanicky oddelene od zbytku systemu. Tusim nejakou zradu v instalaci - spatny kontakt nebo zkrat ktery se projevi pri vibracich (tomu by nasvedcovalo i zhorseni v urcitem pasmu otacek). Zkusil bych pohybat kabelazi, poklepat na konektory, serva, prijimac...

Na 99% mu preráža fajka, alebo kábel k nej.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Celeron »

JirkaA píše:Je hodne nepravdepodobne, kdyby zapalko takhle zarusilo RC kdyz je uplne galvanicky oddelene od zbytku systemu. Tusim nejakou zradu v instalaci - spatny kontakt nebo zkrat ktery se projevi pri vibracich (tomu by nasvedcovalo i zhorseni v urcitem pasmu otacek). Zkusil bych pohybat kabelazi, poklepat na konektory, serva, prijimac...

Taky bych se přikláněl k špatnýmu kontaktu instalace. Podobnej problém jsem měl s Extrou s Roto 35, taky poškubávaly serva pokud jsem motor nahodil bez nasazených křídel. Trup se bez křídel mnohem víc klepe, takže se to spíš projeví. Palubní baterka je pětičlánek NiCd 1700, dál je průřez 1,5 mm kabel přes 3,5 mm Goldy do ubastlenýho elektronickýho "obrácenýho" vypínače a pak jdou tři kabely průřez 0,5 mm s JR konektorama do Futabácký R6014-ky přijímače. Rozvodka žádná.
Při nabíjení rozpojuju ty 3,5 mm Goldy a u nich bylo zlomený jádro kabelu a přes izolaci a smršťovačku to nebylo vidět. Jak se to léta klepalo a tahalo se za konektory, tak se překlepalo asi 80% průřezu a neskutečně to rušilo.
A propo, co máš za zápalko a fajifku u Rota? Tu zalitou v plechový trubce, co drží na svíčce červíkem? Ta se opravdu rozdělat nedá, jedině uříznout a dát novou fajifku. Ani nevím, jestli na ty větší svíčky, co používá Roto, se dá koupit stavebnice půlený fajivky jako na malý svíčky CM-6.
HonzaS

#20 Příspěvek od HonzaS »

Hele nebylo by to poprvý ani naposled. Často někdo vede napájení zapalování vedle kabelu serva plynu (nebo je rovnou smotá k sobě), a tak. Drátový sluchátka máš taky galvanicky oddělený od trafopáječky, ale slyšíš to lupnutí ;-)
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
miho

#21 Příspěvek od miho »

Díky všem za podněty. K té fajfce - opravdu nejde odmontovat, je to ta celokovová s aretací červíkem. K elektroinstalaci - opravdu není nijak dokonale učesaná, ale v podobné nebo skoro stejné to několik let fungovalo bez nejmenších problémů. Když to shrnu, v podstatě to nebylo použité od loňské, ale opravdu malé havárie. Poprvé po montáži letos do nového modelu začala škubat serva křidélek. Připočítal jsem to tomu, že bude někde chyba v elektroinstalaci, jelikož jsem poprvé použil rozvodnou desku a kabely k servům do křídel jsou přeci jen delší. Potom jsem to přemontoval do původního opraveného modelu s jiným přijímačem. Vypadalo to, že problém není, ale už po cca druhém letu se to objevilo také. Zkoušel jsem všechno možné, ale bez úspěchu. Zajímavý byl konec pokusů, kdy doma při zkoušce se to jevilo v pohodě, ale hned druhý den na letišti to "řádilo" v podstatě nejvíc, co to sleduju. Zkusím ještě nové zapalování (lze už napájet vyšším napětím než 5V, tak "vyhodím" ze systému MaxBEC) a uvidím. Snad to pomůže. Jen jsem koukal na stránky ROTO a na 25ccm dávají asi novou hlavu s menší svíčkou, takže asi i jiným zapalováním. Zkusím p. Cítovi v týdnu zavolat a zjistit něco víc. Případně, zda by byli schopni otestovat staré zapalování. Ještě jednou díky za rady a výsledek dám vědět.
spawn78
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od spawn78 »

Ahoj podobný prolbém jsem řešil u kamaráda s 2.6m Velox. NA VOP dlouhé kabely cca 1,5m
Serva VOP napojené pomocé MPX konektorů. Serva Hitec digital na 2S označení tuším 7945TH
VOP si občas zaškubala stylem max výchylka a to ještě každá 1/2 jinak. No to by bylo během letu na totálku, třeba nad zemí.
Vyřešeno dát k servu co nejblíže LOW ESR kondenzátor cca 500uF 25V

To škubání ti to dělá jen na delších přívodních kabelech?
Škubou ti všechna serva najednou? nebo pokaždé jiné a jinak?

Špatně udělaná elektroinstalce te stejně časem vytrestá, budeš to muset "učesat".

S pozdravem PV.
sygytp

#23 Příspěvek od sygytp »

HonzaS píše:
Hele nebylo by to poprvý ani naposled. Často někdo vede napájení zapalování vedle kabelu serva plynu (nebo je rovnou smotá k sobě), a tak. Drátový sluchátka máš taky galvanicky oddělený od trafopáječky, ale slyšíš to lupnutí ;-)

zdravim a pripojujise-me rusil kabel od teplo.cidla,,,,
kabel se krizoval na mot.prepazce 5mm preklizka a letadlo malem bylo na cucky.
Po konzultaci z Jeti a odeslani RX bylo vse vyreseno..kabel vedu obklikou a mam
klid.. a zapalko od ROTA JSEM NECHAL Z KONTROLOVAT a vymenil Fajfku a klid cena
kolem 750kc
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

Není tady náhodou výrobce zápalek pro Roto? Nebo aspoň před léty býval....
Bomber
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Bomber »

Před časem jsem měl stejný problém. Bylo to u ROTO 35. Po nastartování motoru začaly cukat serva. Bylo to u 2motoráka. Pokaždé ten samý motor. Přehodil jsem zapalování z jednoho motoru na druhý a problém se přestěhoval na druhý motor. Jednoznačně to dělalo samotné zapalování. Výrobce zapalování zkontroloval a na nic nepřišel. Nicméně poslal nové a bylo po problému.
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/
miho

#26 Příspěvek od miho »

Tak dnes jsem udělal další krok a zajel do Hronova pro nové zapalování. V modelu vše přemontoval a snad zítra navečer další zkouška. Ani se moc netěším...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Celeron »

A propo, kam chodíš Městěčáku lítat? Na Malou Stranu?
miho

#28 Příspěvek od miho »

Většinou tam. Nechodím moc často, s malými modely létám okolo Městce. Jinak je už i dlouhodobě otevřená brána na letiště Blata u Pátku, ale letos jsem tam nebyl.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Celeron »

Myslíš ULPODE? To už je pro mě moc daleko, ještě o půlku dál než Malá Strana. Tam se navíc potkám s kámošema, Sašou S a Petrem M. oba jistě znáš.
miho

#30 Příspěvek od miho »

To je ono. Pro mě je to jen o kousek dál a je tam výrazně lepší povrch. Jen je tam závora, která je hodně let prakticky pořád zamčená. Nevím, co se letos stalo, ale už asi 2 měsíce ji nikdo nezavřel a tedy ani nezamkl. Vím jen, že tam jezdí létat lidi o okolí (Libice, Poděbrady) a jezdili tam létat Volejníkovi s akrobaty. Občas, když jedu do práce, jedu okolo a brzy nad ránem tam tu a tam někdo létá.
Jinak Malá Strana je v podstatě "moje rodné" letiště, kde jsem se naučil létat ze země, ale povrch tam začíná být zoufalý, stejně jako příjezdová cesta. Chodím většinou brzy ráno a letos jsem tam v podstatě skoro nikoho nepotkal. Jinak kluky znám, ale letos jsem je možná ještě neviděl.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“